Dodaj do ulubionych

Czestochowa

24.02.19, 22:50
W 6 godzin. Co warto zwiedzic? Tak wiem Jasna Gora. I pewnie pojdziemy ale chyba na 6 godzin. Przyjezdzam w czwartek poznym wieczorem, nocuje w hotelu. Nastepnie w piatek okolo 15 jade do Wielunia w celach prywatnych. Pytanie: co pokazac dwom nastolatkom poza klasztorem?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Czestochowa 24.02.19, 22:57
      częstochowianki, do dzieła!
    • niktmadry Re: Czestochowa 24.02.19, 23:01
      Mialo byc, ze nie na 6 godzin do klasztoru.
    • jeziorowa Re: Czestochowa 24.02.19, 23:41
      Oprócz Jasnej Góry polecam muzeum zapałek i muzeum monet i medali JPII. I niestety tyle. Pozostałe atrakcje są raczej dla koneserów, można z nudów, ale lepiej iść na pizzę. Acha, nie wiem czy nadal obok Jasnej Góry jest ten bazar z dewocjonaliami. Jeżeli tak, to koniecznie idź tam - szokujące i niewiarygodne wrażenie gdy pełno bozi gapi się na ciebie świecącymi oczami a rzędy papieży kiwają główkami na sprężynkach.
      • ga-ti Re: Czestochowa 24.02.19, 23:56
        Oj, chyba nie ma już. Gdy byłam 2 lata temu to dewocjonalia można było kupić w cywilizowanym sklepiku. Ale pamiętam takie bazary, chyba w czasie pielgrzymek, czy większych świąt widziałam, więc może teraz przy takich okazjach się rozstawią?
    • przepio Re: Czestochowa 25.02.19, 00:10
      6 godzin to aż nadto. Zwłaszcza, gdy pogoda nieciekawa. Zastanawiam się gdzie bym poszla- Jasna Góra- z wejściem na szczyt i chyba, tylko muzeum zapałek. Może podskoczyłabym do pobliskiego Olsztyna.
    • niktmadry Re: Czestochowa 25.02.19, 05:45
      Internet podpowiada jeszcze planetarium i multicentrum. Warto? Nastolatki sie nie zanudza?
    • madameblanka Re: Czestochowa 25.02.19, 09:44
      My zaparkowaliśmy na końcu pasażu wiodącego na Jasna Górę, po drodze mnóstwo cukierni, pączkarni itd. No i Jasna Góra - jeden wielki biznes. Wszędzie punkty z wykupieniem mszy czy poświęceniem czegoś (medalików, łańcuszków - kupionych obok na straganach). Dla mnie to w ogóle nie ma klimatu, żadnej świętości, duchowości - fakt, jestem ateistką, ale tak czy inaczej to wygląda jak całoroczny odpust...
    • alpepe Re: Czestochowa 25.02.19, 09:49
      Polecam Galerię Jurajską. Byłam tam raz, w biegu, a ojciec moich dzieci, który tam zawsze wpada po buty i ubrania, stwierdził, że nic tam nie ma, ale mnie się tam spodobało.
      Oczywiście to pół żartem. Dla mnie Częstochowa to jak jakiś skansen z lat 90. ub. wieku, ale zawsze jestem tam przelotem.
    • paniusia.aniusia Re: Czestochowa 25.02.19, 09:55
      Stragany jak najbardziej są.
      Oprócz JG warto rzeczywiście zobaczyć Muzeum Zapałek. Poza tym polecam spacer po parku przy JG i Alejach . W Częstochowie nie funkcjonuje typowy Rynek jak np. w Krakowie ale właśnie Aleje. Ławki, kawiarenki itp. I właściwie to tyle. Ewentualnie w Ratuszu jest muzeum i można wejść na górę na taką fajną oszklona wieże widokowa.
    • clio_yaga Re: Czestochowa 25.02.19, 09:57
      Jest jeszcze park miniatur sakralnych, jak ktoś lubi takie atrakcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka