Dodaj do ulubionych

Allegro-teraz ja wtopiłam

05.03.19, 19:06
Wściekła jestem bardzo, kupiłam torbę skórzaną od pani co same pozytywne komentarze ma i od kilku lat na Allegro sprzedaje. Zdjęcia torby zrobione bardzo ładne, z każdej strony ale na '' leżąco'' na płaskiej powierzchni, nie było widać, że po założeniu na ramię z przodu torby wyłazi podszewka spod takiej ruchomej skórzanej części.
Pani na moje uprzejmie zapytanie odpowiedziała, że torba jest nowa, tak została uszyta i koniec. Napewno gdyby miała zdjęcia stanu faktycznego w ofercie, toby tej torebki nie sprzedała.
Czy warto to zgłaszać na policję? Czy coś mogę zrobić oprócz wystawienia negatywa? Pani jest prywatną sprzedającą.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:09
      Na POLICJĘ?
    • barbibarbi Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:13
      Napisz, że chcesz oddać i odstępujesz od umowy. Załóż dyskusję ze sprzedającym na allegro.
      • barbibarbi Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:16
        Jak sprzedaje od kilku lat, to nie jest prywatną sprzedającą, a w każdym razie powinna mieć działalność, a jak nie ma to można ją postraszyć urzędem skarbowym.
        • joanna05 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:19
          barbibarbi napisała:

> Jak sprzedaje od kilku lat, to nie jest prywatną sprzedającą, a w każdym razie
          > powinna mieć działalność, a jak nie ma to można ją postraszyć urzędem skarbowym
          > .
          A czemu? Przecież każdy może okazjonalnie coś sprzedawać swojego, latami. Co innego, jeśli te torby sama szyje i pisze o tym na aukcjach. Ale jeśli się pozbywa własnej - nie ma podstaw do zakładania działalności.
          • barbibarbi Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:23
            A temu, że jeśli jest to sprzedaż regularna, stała i przekraczająca 1000 zł przychodu, jest to działalność gospodarcza. Ostatnio coś się zmieniło, ale przez wiele lat były właśnie takie warunki, a ta pani sprzedaje od wielu lat.
            • joanna05 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:35
              barbibarbi napisała:

> A temu, że jeśli jest to sprzedaż regularna, stała i przekraczająca 1000 zł prz
              > ychodu, jest to działalność gospodarcza. Ostatnio coś się zmieniło, ale przez w
              > iele lat były właśnie takie warunki, a ta pani sprzedaje od wielu lat.
              Coś mieszasz. Można jak najbardziej prowadzić działalność nierejestrowaną (czyli bez firmy), co nie zwalnia z płacenia podatku dochodowego od niej zresztą, ale działalności gospodarczej nie trzeba zakładać. Po prostu "Działalność nierejestrowaną możesz prowadzić do momentu, gdy Twój miesięczny przychód z owej działalności nie przekroczy 50% minimalnego wynagrodzenia (w 2019 roku jest to 1125 zł). Miesięcznie, powtórzę. Na podstawie ustawy Prawo Przedsiębiorców z 26 stycznia 2018 r.
              Więc jeśli Pani od lat sprzedaje po parę rzeczy starych w miesiącu na Alledrogo to na pewno tej kwoty nie przekracza. Może też prowadzić działalność okazjonalną (to co innego jest), regularnie, ale jednak okazjonalnie.
              • barbibarbi Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 23:05
                Nic nie mieszam. Tak jest dopiero od kwietnia 2018 roku, wcześniej nikt nie słyszał o działalności nierejestrowanej. Do niedawna było tak jak napisałam, a pani ta prowadzi sprzedaż od wielu lat i działalnością jest jeśli ktoś sprzedaje: regularnie, zarobkowo, w sposób zorganizowany, ciągły.
                poradnikprzedsiebiorcy.pl/-cechy-dzialalnosci-gospodarczej-kiedy-trzeba-zalozyc-dzialalnosc
        • hummorek Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:32
          Bzdura.
        • mikams75 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:15
          hmm jak ja od lat sprzedaje rzeczy po dziecku, to powinnam miec dzialalnosc?
          • joanna05 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:37
            mikams75 napisała:

> hmm jak ja od lat sprzedaje rzeczy po dziecku, to powinnam miec dzialalnosc?
            Nie, no skąd. To typowa działalność okazjonalna.
            • mikams75 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 23:14
              a jak niemal non stop cos sprzedaje, to juz to przestaje byc okazjonalne, ale oczywiscie - wg mnie to jest nadal prywatna sprzedaz.
              • pyza-wedrowniczka Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 09:45
                Jak sprzedajesz używki po dziecku to w ogóle nie podchodzi pod działalność, nawet jak dużo i regularnie.
    • aaa-aaa-pl Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:19
      Na policję, bo ci podszewka z torebki wystaje...litości.
      • stara.mostowiakowa Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:36
        No z tą policją to pojechałaś. Jeśli sprzedaje jako firma to masz 10 dni na zwrot.
        • kk345 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 20:25
          "Pani jest prywatną sprzedającą."
    • zlota.ptaszyna Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:33
      Zalando tez robi zakłamane zdjęcia, wielu rzeczy bym nie zamówiła gdyby nie podrasowywali ich wyglądu, choć na policję na razie nie zgłaszałam ...
      • hanusinamama Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:41
        Na zalando oddajesz bez kosztów.
    • juuuu7 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 19:38
      Opcji odstapienia od umowy nie ma?
      • kk345 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 20:20
        Nie, jeśli sprzedająca jest osobą prywatną.
    • kk345 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 20:24
      Odsyłanie i ewentualnie kopanie sie ze sprzedającą nie jest warte czasu i kasy (no i sprzedająca wcale nie musi przyjąć zwrotu), pójście na policję- możliwe, jeśli chcesz wywołać wybuch śmiechu na dyżurce i trafić do anegdotek o dziwnych zgłoszeniach, opowiadanych przy wódce. Ja bym z torebką poszła do kaletnika, który za 20-30 złotych przeszyje tę wadliwą podszewkę.
      • anoreska Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 09:08
        Taka właśnie było moje ostateczne rozwiązanie, i ok przesadziłem z tą policją ale kurcze, wczoraj się wkurzyłam. Zresztą po wymianie maili pani zgodziła się torebkę wymienić.
    • mikams75 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:16
      nie bardzo rozumiem co jest nie tak z ta podszewka, ale nie da sie tego jakos naprawic?
    • ida_listopadowa Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:34
      Robisz slusznie i nie daj sie zbyc. Sprzedajaca, prywatna czy nie, ma sie stosowac do regulaminu. Sprzedala ci wadliwy produkt.
      Robisz tak - zakladasz spor na allegro, jestes objeta ubezpieczeniem. I tak, jezeli pani sie wyprze, na allegro jest formularz do uzupelnienia. to bardzo proste. Idziesz z nim na policje, uzyskujesz potwierdzenie i ubezpieczenie zwraca pieniadze, a konto pani zawieszaja. Nie boj sie tego! to normalna sprawa.
      Mam to przecwiczone. Pytaj jakby co.
      Przestan sie bac zawalczyc o swoje prawa jako klienta, bo ktos uwaza ze to "smieszne". Jak chce, niech traci swoje pieniadze, a nie twoje
      • barbibarbi Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 23:07
        ida_listopadowa napisała:

Idziesz z nim na policje, uzyskujesz potwierdzenie i ubezpieczenie zwraca p
        > ieniadze, a konto pani zawieszaja.

Że co? Jakie ubezpieczenie?
        • ida_listopadowa Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 23:08
          transakcje na allegro sa ubezpieczone - Program Ochrony Kupujacych
          • hummorek Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 00:22
            Teraz nawet nie trzeba iść na policję, tylko zlecić wszystko Allegro przez POK.
            • anoreska Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 09:11
              Dzięki za info, pani po początkowej niechęci jednak zmieniła zdanie, twierdząc że jak kupiła torebkę to nigdy jej nie mierzyła! i nie wiedziała jak to wygląda!!
          • barbibarbi Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 09:47
            To wtedy działa, jak sprzedawca NIE WYŚLE kupionej rzeczy, a nie wtedy jak wyśle ale kupującemu się nie podoba. Tutaj nie ma z czym iść na policję.
            • ida_listopadowa Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 13:37
              to przeczytaj regulamin. Owszem, dla wszystkich takich sytuacji.
            • hummorek Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 15:31
              Nie nie podoba, tylko niezgodne z opisem czy deklarowanym stanem.
    • semihora Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 05.03.19, 22:50
      Zakładaj spór na Allegro.
    • piataziuta Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 09:57
      "(...) z przodu torby wyłazi podszewka (...)
      Czy warto to zgłaszać na policję?"

😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂

żyję chyba w matriksie
      • anoreska Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 15:08
        Ależ ładna manipulacja smile Nie chciałam zgłaszać wystającej podszewki , chciałam zgłosić nieuczciwego sprzedawcę , czy ty gdybyś kupiła przedmiot , który ma WIDOCZNĄ wadę i w sklepie powiedzieliby , że nie oddadzą kasy " bo tak " pokornie byś z tego sklepu wyszła ?
        • piataziuta Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 15:47
          To nie manipulacja. To skrót twojej wypowiedzi.

Zgodnie z kodeksem cywilnym, w przypadku zakupów przez internet, w ciągu 14stu dni masz prawo do odstąpienia od umowy (czyli zwrotu towaru) BEZ PODANIA PRZYCZYNY.
          Jeśli przedmiot, który zakupiłaś przez internet ma wadę - odsyłasz przedmiot, a sprzedawcy wystawiasz stosowny komentarz.
          Jeśli sprzedawca próbuje kręcić, że nie przyjmie, wystawiasz jeszcze stosowniejszy komentarz.
    • double-facepalm Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 16:09
      Co sie bedziesz patyczkowac z ta zolza od bubli, od razu i do prokuratury i do skarbowki. Bo podszewka odstaje!111oneone
    • masta100 Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 19:45
      nawet jeżeli torba jest w 100% ok to masz 2 tyg. na zwrot produktu zakupionego przez internet bez podania przyczyny - polskie prawo którego nie ominie żadne tam tłumaczenie w aukcji "brak możliwości zwrotu" itp.

Dokładnego art. teraz nie pamiętam, ale takie prawo jest i trzeba z niego korzystać gdy sprzedawca robi problemy.
      Pozdro.
      • hummorek Re: Allegro-teraz ja wtopiłam 06.03.19, 19:50
        Tylko w przypadku, gdy sprzedaje podmiot, który prowadzi DG, nie pisz więc bzdur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka