Dodaj do ulubionych

Dodatek do Polityki

23.03.19, 14:52
O kłamstwie, fake newsach i tak dalej.

Polecam. Zwłaszcza tym, którzy kojarzą historie i wypowiedzi różnych nicków. Nie jest wielką sztuką odróżnic kogoś o poglądach, które uważamy za durne, od typowego trolla.

p.s. w Rosji już na 73 uczelniach jest specjalizacja "wojny informacyjne" .

dramatika: Znam trochę środowisko, które robi takie rzeczy - wszystko to samoucy. Nie potrzebowali żadnych nauczycieli, którzy żądają podwyżek.
Obserwuj wątek
    • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 15:15
      Nieźle się nam "Polityka" przeorientowała, zaczynali jako oficjalny organ PZPR, a dzisiaj ostrzegają przed Rosją
      • olena.s Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 15:25
        Oficjalnym organem PZPR była św. pamięci Trybuna Ludu, kiziu.
      • mamablue Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 21:37
        To ciekawe, jak wzmaga się histeryczna produkcja wpisów tituszki, kiedy tylko napomknąć o ruskich trollach..... coś jakby uderz w stół, a nożyce się odezwą wink
      • mamablue Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 21:38
        Jak dobrze, że Polityka trzyma poziom, to świetne pismo.
      • mamablue Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 21:39
        A w nadmiernej reakcji poplecznika władzy słychać miarowe kwiczenie....
      • bywalec.hoteli Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 08:50
        tiszantul napisała:

> Nieźle się nam "Polityka" przeorientowała, zaczynali jako oficjalny organ PZPR,
        > a dzisiaj ostrzegają przed Rosją

Niestety ostatnio baaaardzo obniżyła loty. Stała się organem propagandy. A szkoda, bo czytałem ją już w roku 1995.
        • sumire Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 09:31
          Organem propagandy? TVP oglądałeś ostatnio, albo Polskiego Radia słuchałeś?...
    • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 15:19
      40 zaangażowanych zwolenniczek opozycji na forum to wszystko "szczere internautki", a tych paru zwolenników pis to oczywiście trolle (prawdopodobnie ruskie). Pojęcie "trolla" bardzo szybko i tanio wyjaśnia świat, w sam raz na poziomie odbiorców "Niezbędnika inteligenta"
      • alpepe Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 16:31
        Akurat ty tiszka jesteś trollem i to niestety dającym po oczach, że ci zapłacono i klepiesz.
      • natalia.nat Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 09:29
        Udajesz, że nie wiesz, kto to jest troll? big_grin
        Mamy na forum i "szczerych" zwolenników pis i trolle pisowskie. Nie sądzę, żeby ktoś miał problem w odróżnieniu jednych od drugich. Każdy wie, do której grupy ty się zaliczasz. Zresztą nawet nie próbujesz udawać, że jest inaczej. W tym wątku również.
        • 1matka-polka Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 09:44
          Mamy tu na ematce również nadreprezentację szczerych zwolenników lewactwa oraz trolle lewackie. Nie sądzę, żeby ktoś miał problem w odróżnieniu jednych od drugich. Każdy wie, do której grupy ty się zaliczasz natalio.natwink
          • natalia.nat Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 10:09
            Widocznie coś ci się ubzdurało.
            Wielokrotnie krytykowałam tutaj opozycję, na PO nie głosowałam, bo to nigdy nie była moja bajka, dziwiłam się ludziom, którzy wcześniej straszyli PiSem (dziś głupio mi spojrzec im w oczy)... Niestety, rządy "dobrej zmiany" mnie zszokowały, nie sądziłam że jakakolwiek władza może łamać konstytucję, deptać praworządność, zniszczyć niezależne i niezawisłe sądownictwo, sparaliżować TK. Do tego rozdawnictwo i korupcja polityczna na niespotykaną skalę. Dla mnie to są szkodnicy, którzy nie powinni rządzić nigdy. Każda inna władza będzie od nich lepsza, nawet ta nieidealna. Wydaje mi się, że to jest oczywiste dla każdego. Skoro dla ciebie nie mieszczę się w kategoriach "szczerego" zwolennika lub "szczerego" przeciwnika, to trudno.
    • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 15:58
      Sowieciarze ostrzegają przed Rosją. Bez "Niezbędnika inteligenta" nie razbierjosz
    • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 16:03
      Koncepcja "trolla" pojawiła się w momencie, kiedy internet umożliwił ludziom publiczne wypowiadanie się dla szerszego grona. Dla wielu oficjalnych "miłośników różnorodności" i innych sierot po monopolu medialnym realna różnorodność opinii była czymś nie do zniesienia, na szczęście wynaleziono dla nich pastylkę - "to wszystko trolle", "realni są tylko ci użytkownicy, którzy myślą to co ja, inni to trolle, bo przecież niemożliwe, żeby ktoś miał inne zdanie". Dokładnie w tym stylu co "ja krytykuję w imię wartości, a inni hejtują"
      • 1matka-polka Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 16:49
        "kiedy internet umożliwił ludziom publiczne wypowiadanie się dla szerszego grona. Dla wielu oficjalnych "miłośników różnorodności"... różnorodność opinii była czymś nie do zniesienia, na szczęście wynaleziono dla nich pastylkę - "to wszystko trolle", "realni są tylko ci użytkownicy, którzy myślą to co ja, inni to trolle..."
        Otóż to, otóż to...
      • natalia.nat Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 09:38
        Troll to przecież nie jest tylko ktoś, kto ma inne zdanie. Nie udawaj już głupszego niż jesteś.
        Jak świat światem w dyskusjach są prezentowane różne poglądy, a słowo troll nikomu nawet nie przyjdzie do głowy.
    • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 16:39
      > O kłamstwie, fake newsach i tak dalej

tygodnik "Polityka" oczywiście w latach 1960-1990 nie skłamał ani razu, a nawet jeśli się parę razy zdarzyło, to w 1990 podjęli decyzję, że już więcej nie będą kłamać i od 1990 już nie kłamią. Kto to kupuje? Oprócz autorki wątku?
      • aqua48 Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 16:46
        tiszantul napisała:

> Kto to kupuje? Oprócz autorki wątku?

Ja, moja rodzina i znajomi. nie tylko kupujemy, również czytamy.
      • katja.katja Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 21:29
        Ja kiedyś kupowałam. Niestety teraz dla mnie to dno, tak samo jak "Nasz Dziennik" stronniczy.
        Kiedyś kupiłam numer i postanowiłam poszukać jednego artykułu obiektywnego (nie w tonacji lewicowej), nie znalazłam łącznie z jakimś artykułem o przyrodzie gdzie też były jakieś lewackie wtręty.
        Jestem zniesmaczona. Nie znam na obecnym rynku żadnego obiektywnego pisma, niestety. Może "Poradnik Domowy".
        • claudel6 Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 22:48
          Polityka jest pismem o określonym światopoglądzie, ale pismem faktu, a nie propagandy. a że Ty jesteś prawakiem, to światopogląd Ci się nie podoba.
          • katja.katja Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:15
            Nie jestem prawakiem. Nawet Araceli mnie nigdy o to nie posądziła. Nie lubię kleru, nie głosowałam na PiS. Prawicowych mediów nie lubię od zawsze, przez długi czas (do kilku lat wstecz) naiwnie wierzyłam, że 'Polityka", "Newseek", "GW" są obiektywne.
            • 1matka-polka Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 10:07
              "przez długi czas (do kilku lat wstecz) naiwnie wierzyłam, że 'Polityka", "Newseek", "GW" są obiektywne."
              To tak jak ja. Nie interesowalam sie polityka i lykalam przekaz lewej strony jako obiektywny, ale na szczescie odnalazlam forum emama i na wlasnej skorze poznalam lewicowy radykalizm, bo do tej pory doswiadczalam tylko tego prawicowego.
              • katja.katja Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 10:14
                Obydwa siebie warte, tylko nie wiem czemu jedna z tych stron reklamuje się jako "tolerancyjna".
                • 1matka-polka Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 10:20
                  Bo to nie jest zwykla tolerancja w ich wykonaniu, tylko represywna i wtedy sie wszystko zgadza
            • natalia.nat Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 09:44
              No tak, bo obiektywnie to jest wtedy, kiedy pisze się źle/dobrze po równo dla wszystkich opcji politycznych.
              Tylko, co zrobić kiedy o PiS-ie nie można napisać jednej dobrej rzeczy. Chyba trzeba by było zmyślać, żeby być "obiektywnym" i żeby ciebie zadowolić. Nie umiesz sama ocenić artykułu, poszukać, zgłębić temat jak masz wątpliwości?
        • angazetka Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 23:43
          Nie ma czegoś takiego jak "obiektywne medium prywatne" (publiczne takie być powinny, no ale TVP to nie BBC). W mediach siłą rzeczy chodzi o pluralizm.
    • ginger.ale Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 16:50
      Ale się tiszantul się produkujesz w tym wątku, normalnie uderz w stół hehe
      • vasaria Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 17:14
        A bo czy to ważne co pisze ? Nie płacą za to, że pisze mądrze, tylko za to, że w ogóle pisze.
      • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 19:58
        > Ale się tiszantul się produkujesz w tym wątku, normalnie uderz w stół hehe

Czy ja zakładam prorządowe wątki jeden za drugim? Opozycja znacznie więcej zakłada i znacznie więcej pisze. Forum jest zdominowane przez opozycję i ile by się skromny osamotniony pistroll nie naprodukował, takie pozostanie
        • natalia.nat Re: Dodatek do Polityki 28.03.19, 09:46
          Szkoda tylko, że ty sam stawiasz na ilość, a nie jakość.
    • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 20:08
      "Polityka" ostrzega przed "fake newsami"? A może pamiętacie, jak tydzień czy dwa tygodnie temu "Polityka" sama rozpowszechniała fake newsa, jakoby piłkarz Messi nazwał Polskę faszystowskim krajem? Po takiej mega kompromitacji ostrzegać przed fake newsami to trzeba mieć tupet, a czytelników mieć za idiotów

https://nczas.com/wp-content/uploads/2019/03/%C5%9Apiewak_Messi_nczas_fake_Polityka.jpg
      • claudel6 Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 22:52
        ale TY jesteś idiotą. Polityka nie rozpowszechniła niusa, tylko zrobiła wywiad z tym profesorem - on to przytoczył - jeśli już to on rozpowszechnił fałszywego niusa. wg Ciebie miała ocenzurować wywiad czy co?
        poza tym, gdzie masz dowód, ze to fake news?
        • angazetka Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 23:45
          Fakt, że dziennikarka powinna to sprostować, bo to straszna żenada była.
        • bramstenga Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 08:22
          > wg Ciebie miała ocenzurować wywiad czy co?
          poza tym, gdzie masz dowód, ze to fake news?

Dowód na to, że to fejk news, jest prosty - taka wypowiedź nie istnieje (chyba że potrafisz ją znaleźć). Jeśli dziennikarka była na tyle nieudolna, że nie potrafiła dopytać rozmówcy o źródło inne niż internetowe memy, to przynajmniej redakcja nie powinna wybijać tego w tytule, bo to kompromitacja. Sam Śpiewak szczególnie się nie przejął swoim oszczędnym gospodarowaniem prawdą i skomentował sprawę "No dobrze, to był fejk. I co z tego?". (wiadomosci.wp.pl/prof-spiewak-o-tym-ze-rozpowszechnial-fake-newsa-ws-messiego-i-co-za-problem-6357601370839169a)
          • maaria33 Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 08:27
            To ja poproszę o inne fake newsy z Polityki i w jakiej formie zostały podane.
            • maaria33 Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 08:29
              A co do meritum - ten dodatek nie jest od złych i dobrych tytułach prasowych tylko o mechanizmach. Którym jak najbardziej Polityka może podlegać. Tym bardziej polecam lekturę wszystkim , bez wzgledu na poglądy.
            • katja.katja Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:18
              W "Polityce" nie było lub nie wiem o tym, na łamach GW kiedyś był fake news jak to dziennikarz muzyczny został pobity w parku gdy chciał obronić przed atakiem rasistów ciemnoskórego, pamiętacie?
              Był jeszcze opis dzieci płaczących w fast foodzie ze strachu przed ciemnoskórym smile
              Obydwie strony mają wiele za pazurami, a krytykuje się głównie tą drugą.
    • tiszantul Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 20:24
      > Ni
      > e jest wielką sztuką odróżnic kogoś o poglądach, które uważamy za durne, od typ
      > owego trolla

Nie jest wielką sztuką? Powiedz to redaktorom "Polityki", którzy nie potrafili rozpoznać najprostszego trollingu i puścili w tytule(!) fake news o Messim. A przecież redaktorzy jednego z największych tygodników w Polsce powinni dysponować kompetencjami poznawczymi trochę wyższymi niż statystyczny Kowalski, sprawdzanie prawdziwości danych to przecież dziennikarskie abecadło. Dlatego nie dziwcie się, że "Polityka" jako demaskator fejków nie wypada zbyt wiarygodnie
      • grru Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:01
        Bo wbrew pozorom dobrego trolla jest trudno odróżnić, ale dobre są drogie i jest ich niewiele.
    • violent_green Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 20:29
      Który konkretnie? Mogłabyś podać tytuł?
      • maaria33 Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 21:44
        To do mnie? Czego tytuł?
        • violent_green Re: Dodatek do Polityki 23.03.19, 22:40
          Tak, do ciebie smile Tytuł dodatku chciałam. Czy chodzi o jakiś nowy Niezbędnik inteligenta?
          • maaria33 Mea culpa, mea culpa 23.03.19, 22:46

Nie Polityki. Polityka leżała obok i odruchowo tak napisałam . Dodatek to Newsweeka "Na początku bylo słowo.."

p.s. teraz tisz możesz od początku zacząć ...bo Lis, bo blabla. Właśnie z powodu takich "tisz" warto przeczytać. Od przeczytania się nie umiera. Nie trzeba też zmieniac poglądów. Można przeczytać i pozostać przy swoich. Ale olać zniechęcanie różnych "tiszów" - nie bójcie się czytać.
            • ajaksiowa Re: Mea culpa, mea culpa 24.03.19, 06:11
              Tisza ma rację,opozycja cały czas krytykuje Prezesa:że ma kotyże stary kawaler że czuć naftaliną że ma stary garnitur,ale się Mówi ...a co się mówi o np Lubnauer? Jak dla mnie to On jest postacią (poprzez rzekome wady)o wiele sympatyczniejszą niż wspomniana powyżej o polityce się nie wypowiadam bo nie kumam😕
              • maaria33 Re: Mea culpa, mea culpa 24.03.19, 08:09
                Pomyliłaś wątki - ten nie jest o sympatyczności polityków.
    • grru Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:00
      A u nas oczywiście takiej specjalizacji brak. A szkoda.
      • maaria33 Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:05
        W Skandynawii i Finlandii podobno powstaja organizacje, w których walczą (i chyba uczą jak walczyć) z atakami "informatycznymi" . Ale żeby nauczyc się ja zwalczać trzeba się najpiewr nauczyć jak to działa.
        • katja.katja Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:19
          W Skandynawii walczą też by jak najmniej informacji o przestępstwach (każdy wie o kogo chodzi) dostawało się do prasy i mediów typu molestowanie młodych dziewczyn na koncercie. Nie powiem przez kogo bo mnie znowu zgłosisz jak to masz w swoim zwyczaju.
          • maaria33 Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:23
            No to sobie kup lub pożycz w bibliotece wspomniany dodatek to sobie o tym wszystkim poczytasz
            • katja.katja Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 09:46
              A tak w skrócie - ten problem o którym piszę też tam są omawiane? Czy tylko "fejki" jednej strony?
              • maaria33 Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 12:40
                Jest wiele artykułów na temat tego problemu, łącznie z historią kłamstwa przestrzeni publicznej, nie tylko najnowszą historią, ale także tą sprzed setek lat. Przejrzyj i sam odpowiedz na to pytanie. Czytanie nie boli.

I uwaga - cokolwiek bym nie napisała ci w odpowiedzi, nie musi byc prawdą wink Jestem tylko nickiem. A może botem. Tam masz materiały podpisane przez prawdziwe, "żywe" osoby.
                • katja.katja Re: Dodatek do Polityki 24.03.19, 12:44
                  Ciekawe akurat nikt o trollizm nie podejrzewał, w odróżnieniu ode mnie, choć też jestem takim samym człowiekiem jak Ty, z takimi samym uczuciami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka