Dodaj do ulubionych

Jak długo się starałyscie

26.03.19, 05:46
o zajście w ciążę?

Dowiedziałam się niedawno, że jedna młoda kobieta (25 lat) od ośmiu miesięcy stara się zajść w ciążę. Zaczyna się załamywać, że to już tak długo trwa. Osobiście mi się wydaje, że to nie jest jeszcze jakiś długi czas, ale pocieszyć nie umiem, choć mi jest naprawdę przykro z tego powodu. Z kolei inna kobieta (33 lata) powiedziała mi, ze w tym roku zaczęła starania o dziecko i jest pełna nadziei, że szybko zajdzie. Inna pani (38 lat), pracoholiczka, która z mężem przez ponad dekadę była na dorobku (własnie kończą spłacać kredyt za dom) również zaczęła starania o dziecko, bo jak stwierdziła, że nie chce być mamą-babcią. I jeśli nie zajdzie w tym roku w ciążę, to zastosuje in vitro.

A wy jak długo czekałyście na "dwie kreski"?
Obserwuj wątek
    • betty_bum Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 05:56
      Spojrzałam tylko na faceta i już byłam w ciążysmile
      Nie pamiętam dokładnie, ale błyskawicznie, młoda byłam bardzo.
    • lidek0 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 06:05
      Wszystko zależy od tego jak te starania zaczynasz, czy się wcześniej przebadasz, żeby ewentualnie ten czas starań skrócić. Zapraszam na moje forum, tam poczytasz. U mnie trwało to 5 lat, w dużej mierze zawinili lekarze nie mówiąc jak podejść do tematu.
      • berber_rock Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:28
        Lidek skończ wreszcie z tą reklama labow. W ciążę się zachodzi od seksu a nie od badania smile
        • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:30
          Powiedz to ludziom latami starającym się o dziecko.
          • berber_rock Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 10:13
            vinca napisała:

> Powiedz to ludziom latami starającym się o dziecko.

> Powiem. O dziecko staralam sie 5 lat, w tym 5 inseminacji, 3 FIVy i 2 poronienia. masz cos jeszcze do powiedzenia?
            • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:47
              Przy in vitro dziecko bierze się z seksu?? Wiesz ogóle co to jest in vitro i na czym polega??
              • berber_rock Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:23
                A gdzie ja cos takiego napisalam?

Z pewnoscia dziecko nie bierze sie z badan.
                • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:37
                  Jezu, nie masz kontroli nad tym co piszesz??
                  A to zdanie to kto niby napisał?? "W ciążę się zachodzi od seksu"
                  • berber_rock Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:31
                    vinca napisała:

> Jezu, nie masz kontroli nad tym co piszesz??
                    > A to zdanie to kto niby napisał?? "W ciążę się zachodzi od seksu"

_ I to zdanie jest jak najbardziej prawdziwe.
                    _ za to to "Przy in vitro dziecko bierze się z seksu" napisane przez Ciebie juz nie do konca smile I co?
            • spirit_of_africa Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:01
              dziwny tekst kjak na kogoś rzekomo po leczeniu niepłodności.
              • berber_rock Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:24
                spirit_of_africa napisała:

> dziwny tekst kjak na kogoś rzekomo po leczeniu niepłodności.
                Niby czemu? W koncu nie swoja leczylam.
              • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 13:38
                Daj spokój, ona sama nie wie co gdzie napisałasmile
        • lidek0 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 06:09
          A jaki lab zareklamowałam smile? Poza tym nie ma obowiązku czytania tego co piszę smile uszy do góry, wiosna idzie, wyluzuj smile
      • mama-ola Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:38
        lidek0 napisała:

> Wszystko zależy od tego jak te starania zaczynasz, czy się wcześniej przebadasz

Wszystko? Jakie wszystko?
        Większość ciąż jest bez badań przed.
        Badać się trzeba w razie problemów - zarówno mężczyzna, jak i kobieta. Bardzo spadła jakość nasienia w ostatnich dziesięcioleciach, więc warto się przekonać, jak jest u danego pana.
        • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:51
          A to mi w ogóle nie przyszło do głowy, że problem może być po stronie pana. Choć w jednym przypadku facet na pewno jest płodny, bo ma już jedno dziecko z poprzedniego związku.
          • mama-ola Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:05
            rosapulchra-0 napisała:

> Choć w jednym przypadku facet na pewno jest płodny, bo ma już jedno dziecko
            > z poprzedniego związku.

Jakość nasienia mogła spaść później lub być na granicy płodności. Zawsze warto zbadać, ponieważ badania kobiet są inwazyjne, a u mężczyzn to tylko oddanie nasienia.
      • brenya78 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 01:22
        Jezu Lidek, Ty i te Twoje badania.
        Jestem przebadana wzdłuż i wszerz, naprawdę dużo bardziej niż bym chciała. A i tak 7 lat czekałam na ciążę, która (odpukac) się utrzyma.
        • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 01:46
          Trzymam kciuki!
    • berenika27 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 06:42
      Przy pierwszym w ogóle się nie starałam. Wcześniej zrobiłam różne badania i lekarz mnie trochę nastraszył, że będę miała duże problemy z zajściem w ciążę, jeśli w ogóle zajdę. Odstawiłam pigułkę anty i za miesiąc byłam już w ciąży.
      Z drugim przez rok się staraliśmy i nic nie wychodziło. Na 3 miesiące wróciłam do pigułki i jak tylko odstawiłam to zaraz zaszłam w ciążę. Wielu ginekologów nie wierzy ale ja wiem że te ciąże to efekt odstawienia pigułki.
      • mae224 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 21:34
        Też zaszłam błyskawicznie po odstawieniu. Bez staraniawink
    • jolie Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:06
      Przy planowanej dwójce - jeden cykl. Okoliczności 3. ciąży to już w ogóle kosmos, a miałam już skończone 36 lat. Ale my z mężem jako para mamy bardzo, bardzo wysoką płodność.
    • 18lipcowa3 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:11
      Wcale. Za każdym razem zachodzilam od jednego strzału.
    • saszanasza Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:12
      W jednym i drugim przypadku, jakby w drugim cyklu miesiączkowym.
    • aaa-aaa-pl Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:16
      W 2 cyklu - dośc szybko więc ( miałam 27 lat).
    • kasiap0585 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:22
      Pierwsza ciąża starania 3 mies (poronienie)(26 lat), druga też 3mies (27 lat). Trzecia ciąża (30lat) była niespodzianką - planowalismy drugie dziecko tylko nie moglismy sie zdecydowac kiedy dokladnie je chcemy wiec nasza "metoda antykoncepcji" byla z tych zawodnych. No i stalo sie. Bardzo sie cieszylam bo starania sa fajne do trzech miesiecy, potem czesto kobiety sie stresuja, ze cos nie tak.
    • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:22
      4 lata. Zaczęliśmy jak miałam 30.
      • piekna_remedios4 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:42
        ojej. a dlaczego tak długo?
        • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 12:51
          Do dzisiaj niestety nie wiemy. Jedyne parametry ktore byly nie takie jak potrzeba to u mnie bardzo wysokie przeciwciała antyTG i antyTPO. Ale podobno mnostwo kobiet z takimi wynikami bez problemu zachodzi w ciażę.
          Mąż miał słabe wyniki ale poprawily sie po przeleczeniu antybiotykiem (miała jakas bakterię juz nie pamietam jaką).
          • piekna_remedios4 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 18:56
            przy TSH i hormonach tarczycowych w normie? Ja też miałam wysokie przeciwciała zachodząc, to fakt. Ale leczoną niedoczynność przy tym.
            • vinca Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 23:05
              Tak, TSH w normie. Zresztą do dzis tak jest - przeciwciala przekroczone ponad 10 krotnie ale TSH ok. USG tarczycy też ok. Obstawiam jakieś problemy autoimmunologiczne ale lekarzem nie jestem a zaden lekarz tematu nie drążył (poza włączeniem Euthyroxu).
              • piekna_remedios4 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 10:19
                ciekawy przypadek. Dobrze, że udało się wam smile
    • la_mujer75 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:28
      Miałam 28 lat i 3 miesiące, jak przyszłam do męża i przypomniałąm mu, że mieliśmy brać się za dzieci wink
      14 dni później zrobiłam test i były dwie kreski.
      Gdy miałam 31 lat i 10 miesięcy- mąż przypomniał, że przecież obiecałam mu drugie dziecko wink Tym razem po 11 dniach zrobiłam test i był już cień II kreski.
    • chocolatemonster Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:42
      Zaszlam w ciaze planowana w wieku 34 lat. W niedziele stwierdzilismy, ze 'zaczynamy starania' a w poniedzialek zaszlam w ciaze😁
      • piekna_remedios4 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:43
        dobre big_grin
    • nangaparbat3 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:46
      Nie czekałam, raz jeden jedyny zrobiłam to bez zabezpieczenia w fazie płodnej, miałam 34 lata.
      Moja mama czekała za każdym razem jeden cykl.
    • maly_fiolek Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 07:47
      Z pierwszym 10 miesięcy, już po lekarzach zaczęliśmy chodzić. Drugie i trzecie od razu smile.
    • spirit_of_africa Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:05
      25 latka może się jeszcze nie martwić. Przed 30-tka dopiero po roku starań sugerowana jest diagnostyka. A niektórzy nawet mówią o dwóch latach. Statystycznie wiec ma jeszcze czas na zmartwienia
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:31
      Ja jestem zdania, że jak do pół roku nie wychodzi, a współżyje się regularnie, tak że nie ma bata, żeby w dni płodne nie było seksu - to jest jakiś problem u niej lub u niego. Może nieduży, może chwilowy, może sam by się unormował za jakiś czas, ALE jest. Zwłaszcza jeśli chodzi o młode osoby. Lekarze zalecają rok starań i dopiero diagnostykę - wydaje mi się, że to za długo. Ja w pierwszą ciąże zaszłam po 10 miesiącach starań, niby w normie, ale jednak widocznie już wtedy był problem, który teraz się ujawnił przy staraniach o drugą ciąże. Jeśli nie skorzystam z in vitro, to raczej marne szanse na ciążę, zresztą z in vitro też oszałamiające nie są.
      • noemi29 Re: Jak długo się starałyscie 28.03.19, 00:47
        Ja jestem z tych niecierpliwych. Jak postanowiliśmy mueć dziecko, to chciałam nstychmiast.
        Poszłam na monitoring cyklubi i udało się za pierwszym razem. W życiu nie czekałabym rok lub dwa! Strata czasu sla mnie.
        • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 28.03.19, 06:23
          Ale wiesz, że niektóre dziewczyny po prostu nie miały/nie mają wyboru?
    • 7katipo Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:34
      7 lat
    • tol8 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:34
      Za pierwszym i drugim razem po pięć miesięcy. Za trzecim po czterech latach starań zrezygnowaliśmy.
    • 098qwerty Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:40
      W pierwszym cyklu obie ciąże. Z pierwszym dzieckiem mając 31 lat a z drugim 38 lat. Pomimo sporej nadwagi i przy dużej ale leczonej niedoczynności tarczycy. Przy takiej płodności mam nadzieję, że antykoncepcja mnie nie zawiedzie bo trzeciego dziecka nie planuję.
      • jolie Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:46
        U mnie dopiero w 3. ciąży wykryto niedoczynność tarczycy (dużą!), od wczesnej młodości miałam/mam też za wysoką prolaktynę, a w ciąże zachodziłam od razu. Nic z przepowiedni lekarzy o długich staraniach (nie tylko z wymienionych powodów) się nie sprawdziło.
    • ichi51e Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:44
      Nie jest to dlugo
    • mama-ola Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 08:52
      > Dowiedziałam się niedawno, że jedna młoda kobieta (25 lat) od ośmiu miesięcy stara się zajść w ciążę.

Moje dwie znajome też tak miały... I to obie z drugim dzieckiem, więc wiedziały, że są płodne. Nie mogły pojąć, jak to możliwe, że mimo braku zabezpieczenia nie ma ciąży. A jednak. Obie zaszły po ok. roku.
    • milamala Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:11
      Nic, odrazu poszlo za pierwszym razem kiedy swiadomie wycelowalismy we wlasciwy dzien. Mialam 36 lat i nigdy sie nie obawialam ,ze bede miala z tym problem.
    • mamusia1999 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:21
      Zachodziłam planując drugie dziecko (30 lat) szybko, tylko statystyka się potwierdziła i utrzymała się dopiero 3 ciąża. Raz w drugim cyklu starań, dwa razy od ręki. Tyle, że między 1 a 2 ciążą (więc w sumie 4 lata) korzystałam z monitora cyklu, więc dni płodne miałam już bardzo dobrze wyznaczone.
      Moja przyjaciółka na pierwszą ciążę czekała prawie rok (po drodze się już zdążyła przebadać), druga 5 miesięcy.
      • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:27
        Co to jest monitor cyklu?
        • mamusia1999 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 22:44
          No np. Persona. Normalnie stosowana do antykoncepcji. Mały "komputerek" zbiera dane z porannego testu moczu (jak test ciążowy tylko szukany hormon inny) pokazuje dni płodne i samo jajeczkowanie. Im dłużej stosowany, tym więcej ma danych i tym skuteczniejszy. Jako anty nas nie zawiódł (10 lat) i jako pro też nie. Nawet jako test ciążowy można w sumie wykorzystać, bo hormon wywołujący jajeczkowanie jest o dziwo b. podobny do hcg i test go wykrywa. ten wynik też był zawsze prawidłowy.
          • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 27.03.19, 01:48
            Dzięki za informację. Podpowiem zainteresowanym.
    • arista80 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:27
      O pierwsze dziecko starałam się dwa lata, w tym dlatego że mąż raz chciał a raz nie chciał.
      Z drugim dzieckiem było tak, że postanowiłam się o nie zacząć starać będąc już w ciąży.
      • rosapulchra-0 Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 14:27
        smile
    • grru Re: Jak długo się starałyscie 26.03.19, 09:29
      Ponad dwa lata. Dlatego druga ciąża była takim zaskoczeniem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka