16.05.19, 05:35
Na bazie sąsiedniego wątku o braku strojów.

Rozgorzał spór o to, czy dres albo dżinsy mogą być eleganckie. Przy okazji wyszedł brak zgody co do znaczenia samego słowa. Dla niektórych dyskutantek ”elegancki” w odniesieniu do stroju znaczy tyle co ”wykwintny”, ”nadający się na formalną, uroczystą okazję”. Zgodnie z tą definicją strój codzienny czy sportowy nie może być elegancki. Tymczasem większość słowników (w różnych językach) definiuje elegancję w ubiorze jako staranność, dobry gust i szyk, czasem dodając dopasowanie do sytuacji, a także prostotę.

Z tego wynika, że

elegancko:

https://i.pinimg.com/originals/25/a6/95/25a695ad189639a5f6de3159f01b6906.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/oh/qi/xc3b/aVPnHy9Vg2zmoGz80B.jpg

nieelegancko:

https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/elXktkqTURBXy9jYzFmNTM1ZTBmZGFiYmZlNWFkZmVjZTQ5ZWNkNzdhYi5qcGVnkpUCzQPAAMLDlQIAzQPAwsM

https://i.dailymail.co.uk/i/newpix/2018/03/12/11/4A1D8AA800000578-5489983-image-a-23_1520852977501.jpg

Zgadzacie się? Czym jest dla Was elegancja?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 05:39
      Aż nowy wątek musiałaś założyć? Nie, dres nie jest elegancki i nie będzie nawet jak wkleisz jeszcze fafnastu fatalnie ubranych aktorów.
      Też wolę pomykać w dresach niż aliganckich łachach, ale no.
      • ajaksiowa Re: Elegancko 16.05.19, 05:58
        Wyprasowane w kant dzinsy będą eleganckie?chyba tak bo dokonało się staranności w doprowadzeniu do takiego wygląduwink
      • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 06:09
        triismegistos napisała:

> Aż nowy wątek musiałaś założyć? Nie, dres nie jest elegancki i nie będzie nawet
        > jak wkleisz jeszcze fafnastu fatalnie ubranych aktorów.

Bardzo jesteś napastliwa. Niestrawność, ból głowy, czy zwykły zły humor? smile
        • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 06:35
          Nawet jeśli ja mam niestrawność dres dalej nie jest elegancki.
          • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 06:52
            triismegistos napisała:

> Nawet jeśli ja mam niestrawność dres dalej nie jest elegancki.

Zapomniałaś dodać ”moim zdaniem” smile.
            • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 07:01
              Nie, to nie jest tylko jej zdaniem.
              Dres to odzież sportowa. Może być czysta, modna, dobra gatunkowo, praktyczna, dopasowana do aury etc. ale elegancka nie będzie.
              • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 07:31
                triss_merigold6 napisała:

> Nie, to nie jest tylko jej zdaniem.
                > Dres to odzież sportowa. Może być czysta, modna, dobra gatunkowo, praktyczna, d
                > opasowana do aury etc. ale elegancka nie będzie.

Czyli Ty też nie zgadzasz się z definicją elegancji ze słownika PWN, albo np. oksfordzkiego? Które twierdzą, że elegancja oznacza po prostu dobry smak, szyk i prostotę?
                • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 07:39
                  Nie sądzę, ze istnieje definicja, która zadowoli wszystkich, bo to jest powiązane z gustem. I działa też w drugą stronę - stroje uznane przez innych za eleganckie mogą przez nas być uznane za odpustowe itd.

W przestrzeni publicznej, w tym "okazjach" trzeba przede wszystkim być czystym i nie przeszkadzac innym swoją obecnoscią. Reszta - kwestia indywidualna, środowiskowa -niekoniecznie uniwersalna.
                  • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 07:45
                    maaria33 napisała:

> Nie sądzę, ze istnieje definicja, która zadowoli wszystkich, bo to jest powiąza
                    > ne z gustem.

To oznacza, że można się nie zgadzać co do tego, który obiekt spełnia wymogi definicji, a nie co do samej definicji. Czy rzeczywiście to takie trudne słowo, żeby zaczynać rozważania semantyczne?
                    • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 07:47
                      Tak, bo definicja zawiera słowa, które nie są jednoznaczne typu smak, szyk
                • milka_milka Re: Elegancko 16.05.19, 07:46
                  Ale dres to nie jest szyk. To jest odzież swego rodzaju robocza. I nie porównujmy dresy ze strojem, który ma na zdjęciu książę William, bo to nie ta klasa.
                  • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 07:49
                    Odzież robocza.

BLOK EKIPA z GROCHOWA lubi to.
                  • manon.lescaut4 Re: Elegancko 16.05.19, 08:11
                    Poza tym to, ze założył to książę William, ze jest z pewnością dres markowy i dobrej jakości, nie znaczy, ze to jest automatycznie eleganckie, no ludzie! Na jaka okazje on się w to ubrał, bo chyba nie na gale czy kolejny królewski ślub?smile Książę nie musi, a właściwie nie może być cały czas elegancki, bo pojawienie się w królewskiej stajni w smokingu, byłoby brakiem klasy. A nas, szaraczków tez obowiązuje wyczucie i na oficjalne okazje nie zakładamy dresów, koniec i kropka.
                    • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 08:16
                      Co to jest oficjalna okazja? Wczoraj byłam na premierze w teatrze - w spodniach i swetrze. Nie różniłam się zbytnio od reszty. Oczywiście można uznać, że wszyscy to buraki a JA jedna wiem co wypada i wyglądać jak stróż w Boże Ciało - co kto lubi.
                    • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:16
                      manon.lescaut4 napisał(a):

> Poza tym to, ze założył to książę William, ze jest z pewnością dres markowy i d
                      > obrej jakości, nie znaczy, ze to jest automatycznie eleganckie, no ludzie!

1. Książę William na tamtym zdjęciu nie nosi dresu, tylko spodnie do konnej jazdy (gra w polo).

2. Podaj swoją definicję elegancji. Cały czas o to pytam.
                      • manon.lescaut4 Re: Elegancko 16.05.19, 08:23
                        Ja się nie dam wciągnąć w ematkowe przepychanki, rozkminki, rozkładanie słów na czynniki pierwsze. Czy ty jesteś dzieckiem, ze trzeba Ci wyjaśniać znaczenie słowa elegancki? Tu nie ma jasnej, obiektywnej definicji jak w fizyce, definicja jest oparta na relacjach społecznych. W skrócie wg mnie elegancki to dobrej jakości, stonowany, niekrzykliwy i dopasowany do okazji. Dlatego pani w klasycznych, nieprzecieranych, niepodartych, nie za małych dżinsach, podobnie jakościowych szpilkach i białej koszuli, sfotografowana na ulicy jest elegancka. Na raucie w ambasadzie w tym samym stroju już elegancka by nie była.
                        • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:31

> Ja się nie dam wciągnąć w ematkowe przepychanki, rozkminki, rozkładanie słów na
                          > czynniki pierwsze.

To nie wchodź do wątku, gdzie ktoś w pierwszym poście pyta o definicję jakiegoś słowa smile.

> W skrócie wg mnie elegancki to dobrej ja
                          > kości, stonowany, niekrzykliwy i dopasowany do okazji.

Czy strój dziewczyny z pierwszego zdjęcia spełnia te warunki?
                      • agata16.06 Re: Elegancko 16.05.19, 09:51
                        Odpowiednie do miejsca, sytuacji, wieku, pozycji społecznej. Czyste, schludne, z dobrej jakości materiałów, odpowiednio dobrane do sylwetki i typu urody.
                        • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 10:30
                          To wciąż nie oznacza, że eleganckie.
                    • milka_milka Re: Elegancko 16.05.19, 08:21
                      To nie jest dres.
                    • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 09:16
                      On nie jest w dresie. Ma sweter, chinosy i buty jezdzieckie. Z ubrania mozna zgadnac ze to pewnie jakis mecz polo.
                      • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 09:18
                        Sory zgadzam sie ze to spodnie do jazdy konnej. Czyli Wiliam jest ubrany “na sportowo” tyle ze tym sportem jest jazda konna. Tak samo jak golfiarz pilkarz czy koszykarz.
                • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 07:48
                  Kilka znaczeń.
                  Usus idzie w kierunku rozumienia pod tym pojęciem elegancji formalnej, trochę konserwatywnej i zgodnej z sv (sv bardziej z protokołu dyplomatycznego niż z ematki).
                  Niezależnie od tego co napiszesz, dresy nie będą eleganckie, podobnie jak inne wklejone zestawy.
                  • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 07:52
                    Tylko co elegancja formalna ma wspólnego z premierami, pogrzebami, ślubami o imieninach i urodzinach nie wspominając?
                    • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 08:01
                      Yyy... jest odpowiednim punktem odniesienia, w wersji uproszczonej dla ludu. Dosłownie rozumianym "Trza być w butach na weselu".

• maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 08:03
                        Punktem odniesienia ... a więc premiera w teatrze czy imieniny cioci Ziuty to nie jest indywidualna wizyta w królowej brytyjskiej ani podpisywanie traktatu miedzynarodowego.
                        • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 08:10
                          Protokół dyplomatyczny obejmuje także różnego typu spotkania w wąskim gronie i mniej formalne.
                          Zostawmy protokół, niech będzie Ipohorska, czyli Kamyczek i jej "Grzeczność na co dzień", w wersji lekko aktualizowanej.
                          • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 08:11
                            Zaktualizowanej przez Ciebie?
                          • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 08:11
                            Imieniny i komunia nie są objete protokołem dyplomatycznym wink
                          • milka_milka Re: Elegancko 16.05.19, 08:22
                            Kamyczka uwielbiam!
                • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 08:23
                  Sjp. PWN: elegancja «dobry smak w ubiorze i wytworność w sposobie bycia»
                  Dla mnie ani dresy, ani tenisowki, ani podkolanowki wystajace spod oficerek? I naciagniete na spodnie, ani cekiny nie sa eleganckie.
                  • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:26
                    1matka-polka napisała:

> ani podkolanowki wystajace spod oficerek? I
                    > naciagniete na spodnie,

You made my day, once again!
                    • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 08:36
                      wink
                    • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 08:39
                      To skarpety jeździeckie, też element odzieży roboczej.
                  • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 17:15
                    Akurat cekiny, w wydaniu wieczorowym, jak najbardziej mgą być eleganckie.
                • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 09:15
                  Do ra zaryzykuje - gdzie na powyzszych zdjeciach widzisz “dobry smak szyk prostote”?
                • aerra Re: Elegancko 16.05.19, 10:50
                  Ale szyk i dres się wykluczają. I tyle.
              • bergamotka77 Re: Elegancko 16.05.19, 08:01

> Nie, to nie jest tylko jej zdaniem.
                > Dres to odzież sportowa. Może być czysta, modna, dobra gatunkowo, praktyczna, d
                > opasowana do aury etc. ale elegancka nie będzie.

Nie znasz się triss 😘 w USA to strój na każdą okazję 😂
                • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 08:02
                  Zupełnie jak w latach 90-tych na praskich blokowiskach.
                  • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 08:04
                    Niektóre "eleganckie" panie wygladają jak z praskich blokowisk. Nie dogodzisz smile
                    • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 08:11
                      Trudno, żeby nie, niby gdzie miały nabrać ogłady.
                      • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 08:13
                        triss, a bierzesz pod uwagę, że to co Ty uważasz za eleganckie nie jest uznawane przez innych za eleganckie?
                        • milka_milka Re: Elegancko 16.05.19, 08:23
                          Ale to nie jest kwestia, co kto uznaje za eleganckie, tylko co jest obiektywnie eleganckie.
                          • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 17:53
                            Obiektywnie? Czyli tak jak ja uważam? wink
                  • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:14

> Zupełnie jak w latach 90-tych na praskich blokowiskach.

To jeszcze żeby uściślić - czy uważasz, że dziewczyna z pierwszego zdjęcia w moim poście wygląda jak z praskiego blokowiska? (Sama nie byłam w latach 90. na Pradze, więc możesz mi każdy kit wcisnąć).
                    • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 09:21
                      Tak dziewczyna ma na sobie tenisowki dres i plecak skorzany od czapy. tyle ze jest ladna i wdzieczna wiec na zdjeciu wyglada urokliwie. Dodaj jej 20 kg dres niech bedzie po paru godzinach noszenia tenisowki nie takie snieznobiale i zobaczymy kto wyglda “elegancko”
                    • cruella_demon Re: Elegancko 16.05.19, 10:12
                      Dla mnie dziewczyna z 1 zdjęcia wygląda schludnie, ale na pewno nie elegancko.
        • bergamotka77 Re: Elegancko 16.05.19, 07:57
          Bo zrozum w końcu, że amerykańskie poczucie elegancji nie jest europejskim.
          • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:07
            bergamotka77 napisała:

> Bo zrozum w końcu, że amerykańskie poczucie elegancji nie jest europejskim.

Hmm, nie przywołałam tu żadnego amerykańskiego przykładu.

Czyli według Ciebie na wskroś europejska ikona stylu Emmanuelle Alt nigdy nie może być nazwana elegancką, bo z reguły pokazuje się w dżinsach i męskich koszulach.

https://i.pinimg.com/originals/e2/f0/1d/e2f01dadf5daa9ccc2235232b29dd8b4.jpg

• manon.lescaut4 Re: Elegancko 16.05.19, 08:17
              A ty nie rozumiesz, ze są różne rodzaje elegancji i ze ze strój się dobiera do okoliczności? Można być eleganckim na spacerze, jak na tych zdjęciach, ale nie sadze, by ta pani w tych ciuchach udała się na premierę filmowa czy inna gale. Działa to tez w druga stronę i wieczorowa suknia na zakupach w markecie czy w parku, również nie wyglada dobrze.
              • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:24

> A ty nie rozumiesz, ze są różne rodzaje elegancji i ze ze strój się dobiera do
                > okoliczności? Można być eleganckim na spacerze, jak na tych zdjęciach

Ciepło, ciepło, dobrze kombinujesz.

ale nie
                > sadze, by ta pani w tych ciuchach udała się na premierę filmowa czy inna gale.
                > Działa to tez w druga stronę i wieczorowa suknia na zakupach w markecie czy w p
                > arku, również nie wyglada dobrze.

No właśnie, cały czas piszę o tym, że elegancja polega na tym, żeby dobrać strój do okoliczności, a niekoniecznie na tym, żeby ubrać się na galowo.

Czyli całkowicie się że mną zgadzasz, chociaż na początku nie wiadomo czemu pisałaś, że ja czegoś ”nie rozumiem” smile.
                • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 08:31
                  Wiele okolicznosci, to wlasnie stroj galowy, modyfikowany tylko kolorystycxnie.
                  • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 08:49
                    Kolorystycznie? A nie przypadkiem krojem i tkaniną?
                    • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 08:56
                      Jak napiszesz krojem, to zaraz ktos wymysli kryze i bufiaste spodnie nad kolano, a tkanina, to nie wiem, czym sie ma roznić galowa od eleganckiej? Myslalam ze i galowa i elegancka powinna byc grubsza, sztywniejsza, zeby nie bylo widac fald i majtek...
                • manon.lescaut4 Re: Elegancko 16.05.19, 08:31
                  No właśniesmile Ale wracając do meritum, bo chyba o te nieszczęsne dresy chodziło, to one nie są eleganckie. Niezależnie od okoliczności, można co najwyżej zauważyć, ze pani na spacer w parku założyła ładne dresy i dość elegancka bluzkę. Czy całość wyglądała elegancko? Raczej nie, ale nie ma obowiązku być zawsze eleganckim, a w niektórych okolicznościach nawet jest to niewskazane.
                • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 17:21
                  Dostosowanie stroju do okoliczności nie jest jedyną składową elegancji.
              • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 09:22
                To jest chyba wlasnie clou “stoj dobrany do okazji”
            • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 08:30
              "Czyli według Ciebie na wskroś europejska ikona stylu Emmanuelle Alt nigdy nie może być nazwana elegancką, bo z reguły pokazuje się w dżinsach i męskich koszulach."
              Oczywiscie, ze nie. Ta pani nie jest elegancka w polskim znaczeniu. To jest luzny stroj na spacer, wyjscie do kina, na obiad, do pracy, w ktorej najlepiej widac ci tylko gore (bo nie gole stopy😁)
              • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:36
                1matka-polka napisała:

> Ta pani nie jest elegancka w polskim znaczeniu.

OK, dochodzimy do czegoś konkretnego - polska definicja elegancji różni się od francuskiej/zachodnioeuropejskiej.
                • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 08:38
                  "polska definicja elegancji różni się od francuskiej/zachodnioeuropejskiej."
                  Przed chwila mdro o tym pisala.
                • bergamotka77 Re: Elegancko 16.05.19, 11:02
                  al_sahra napisał(a):

> 1matka-polka napisała:
                  >
                  > > Ta pani nie jest elegancka w polskim znaczeniu.
                  >
                  > OK, dochodzimy do czegoś konkretnego - polska definicja elegancji różni się od
                  > francuskiej/zachodnioeuropejskiej.

Ale francuska nie równa się automatycznie każda zachodnioeuropejska, mylisz pojęcia. Elegancja angielska ma się nijak do francuskiej na przykład. Podobnie jak kuchnia angielska nawet nie stała koło francuskiej.
                  • bergamotka77 Re: Elegancko 16.05.19, 11:03
                    Poza tym rozmowa z Amerykanami o elegancji to jak ze ślepym o kolorach.
            • bergamotka77 Re: Elegancko 16.05.19, 11:34
              Ale koszula w przeciwieństwie do dresu jest szykowna i elegancka. W takiej casualowym prostym wydaniu Alt też wygląda bardzo dobrze. Nie porownuj jej z tą dziewczynką w dresach i adidasach. Tak wygląda większość nastolatek - nie widze w zdjeciu tej Azjatki nic nadzwyczajnego.
    • bei Re: Elegancko 16.05.19, 06:05
      Elegancko to stosownie do okazji. Dres do jogingu na jogingu czy bonżurka w domowych pieleszach gdy nie przyjmujemy gości to może być elegancko. Elegancja to prostota, umiar, równowaga, dyskrecja. Nie rzuca się w oczy, ale już jak dostrzeżemy, to oka nie mozemy spuścić.
      • pani-nick Re: Elegancko 16.05.19, 06:52
        Amen
      • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 12:39
        W tej chwili mam na sobie urąbane farbą stare spodnie i takiż t-shirt. Według twojej definicji jestem dziś wyjątkowo elegancka 😂
    • lidek0 Re: Elegancko 16.05.19, 06:06
      Dla mnie te zdjęcia nie mają wiele wspólnego ze słowem elegancko, to stroje sportowe /no może poza sukienką/
      • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 06:12
        lidek0 napisała:

> Dla mnie te zdjęcia nie mają wiele wspólnego ze słowem elegancko

Właśnie pytam o Waszą definicję tego słowa.

>to stroje spo
        > rtowe /no może poza sukienką/

Czy uważasz, że sukienka na ostatnim zdjęciu jest elegancka?
        • rosapulchra-0 Re: Elegancko 16.05.19, 06:26
          Moim zdaniem kabaretowa raczej niż elegancka.
        • aqua48 Re: Elegancko 16.05.19, 06:50
          Żaden z tych strojów nie jest elegancki. Stroje sportowe są dopasowane do okazji jeśli używa się ich podczas wykonywania sportowych ćwiczeń, zawodów. Jeansy nawet z błyszczącą bluzką czy aksamitną marynarką eleganckie nie będą nigdy.
          A już prześwitująca sukienka z czarnymi majtami pod spodem najmniej zasługuje na taką nazwę.
    • mae224 Re: Elegancko 16.05.19, 06:28
      Pierwszy i ostatni absutnie nie. Drugi strój jest po prostu dopasowany do okazji (sportu) i to jest klasa, nie elegancja (buty), trzeci to strój casualowy. Tyle.
      • pani-nick Re: Elegancko 16.05.19, 06:48
        I na tym chyba polega elegancja właśnie - na dopasowaniu do okazji.
        • mae224 Re: Elegancko 16.05.19, 07:19
          A jak pójdę na basen w stroju kąpielowym to też będzie elegancja?
          • pani-nick Re: Elegancko 16.05.19, 07:27
            Jak się po basenie rozejrzysz, to pewnie zauważysz, ze cześć kostiumów jest bardziej elegancka, a cześć nie. Widuje czasem panie w opalaczach typowo plażowych i to wg mnie wyglada dziwnie na basenie. Widuje tez panie w ładnie dobranych do sylwetki i okoliczności strojach.
            Na plazy tez można wyglądać wulgarnie, a można hmmm elegancko. (Nie lubię tego określenia, już wspominałam)
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Elegancko 16.05.19, 09:49
              To jest kwestia estetyki, a nie elegancji. Możesz mieć fajne sportowe ciuchy, dobrane pod kolor i podkreślające atuty sylwetki i to będzie estetyczne i ładne, ale nie będzie eleganckie.
      • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 17:33
        mae224 napisała:

> trzeci to strój casualowy

Wg mnie facet z trzeciego zdjęcia jest ubrany koszmarnie. Jego partnerka tak sobie - w przekombinowanej bluzeczce i z przekombinowaną kopertówką, ale w sumie nie rzuca się w oczy, natomiast ta jego marynara może się przyśnić (i to nie będzie spokojny sen).
        • mae224 Re: Elegancko 19.05.19, 10:28
          To zdjęcie na pewno ma ponad 10 lat, za duże marynarki już wyszły z mody.
    • pani-nick Re: Elegancko 16.05.19, 06:47
      Nie lubię określenia elegancki. Ale wiem chyba o co ci chodzi. Skończyłam przed chwila oglądać fotki z pewnej imprezy firmowej. Zaproszeni byli tez ważni kontrahenci. Impreza wieczorna, w wytwornym miejscu, okrągłe stoliki, no prawie bal. Nie wiem tylko, czy organizator nie zadbał o właściwe określenie dress code na zaproszeniach, bo ludzie ubrani od sasa do lasa. Jedni w muszkach i smokingach, jakieś długie błyszczące kiecki z rozporkami, a jedni w dżinsach i casualowych marynarkach. Dość komicznie to wyglada.
      Przy czym moje spostrzeżenie - niekoniecznie ci w dżinsach razili. Więcej - jedna z osób w dżinsach i pięknej marynarce sygladala wytwórniej, niż niektórzy w muszkach i fatalnie dobranych smokingach (za duże, złe leżące).
      I oczywiście co? Co druga pani miała świecące cieliste rajstopki. Bo przeważnie ich blask widać dopiero przy sztucznym oświetleniu i fleszach.
      • nocnamagia Re: Elegancko 16.05.19, 06:59
        Jakoś nie chce mi się wierzyć ze ktoś w dzinsach wyglądał wytworniej niż w smokingu. To chyba projekcja twoich przekonań a nie fakt.
        • aqua48 Re: Elegancko 16.05.19, 07:07
          nocnamagia napisał(a):

> Jakoś nie chce mi się wierzyć ze ktoś w dzinsach wyglądał wytworniej niż w smok
          > ingu. To chyba projekcja twoich przekonań a nie fakt.

Jeśli smoking źle uszyty i niedopasowany oraz jeśli ktoś go nie umie nosić i czuje się w nim jak wciśnięty w przebranie to może wyglądać kuriozalnie. A w doskonale skrojonych i dobrze leżących jeansach, których właściciel dobrze się w nich czuje, świetnie. Ale nie elegancko.
          • nocnamagia Re: Elegancko 16.05.19, 07:17
            Bzdura. Dzinsy "doskonale skrojone" ze szmatławego materiału nigdy nie będą na imprezie wieczorowej wyglądać lepiej niz smoking.
            • pani-nick Re: Elegancko 16.05.19, 07:34
              No nie wkleję Ci tu fotek. Musisz uwierzyć.
              Nie wiem, co było napisane na zaproszeniach.
              Jeśli nie było tam adnotacji o „wbite, czy black tie”, a było business casual, to niestety, ale panowie w smokingach byli mniej stosownie ubrani, co może nie byłoby aż tak bardzo widoczne, gdyby nie zły krój i kiepska jakość.
              Zreszta widać takie overdressed osoby na różnych spektaklach teatralnych, czy premierach filmów dla dzieci.
              • simply_z Re: Elegancko 16.05.19, 11:32
                i ta koszmarna moda wciskania sie w za krotkie, za ciasne spodnie i marynarki..ale moze tak teraz szyja?
                • daniela34 Re: Elegancko 16.05.19, 11:48
                  Oglądałam kiedyś program Młynarskiej - coś w stylu "zrób się na bóstwo po rozwodzie" dla kobiet i mężczyzn. Przyszedł facet we własnej marynarce- szału może nie było, ale źle też nie. Wysłali go do stylistki, która dała mu chyba 3 marynarki do przymierzenia- wszystkie były za ciasne i za krótkie wszędzie, poza rękawami. We wszystkich wyglądał na grubszego niż w dobranym samodzielnie ubraniu.
    • pani-nick Re: Elegancko 16.05.19, 06:50
      Jeszcze nawiazując do tamtego wątku - jedna z pan opisywała zestaw dresowych spodni, szpilek i czerwonych cieni. To jest ekstrawagancja, a nie elegancja. Jedno i drugie może być fajne, ale nie jest dla mnie równoznaczne.
    • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 07:05
      Wchodzisz ma śliski grunt wink - Gust smile
      • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 07:07
        p.s. imho pani na pierwszym zdjęciu wygląda najlepiej.
        • mae224 Re: Elegancko 16.05.19, 07:21
          To się nazywa młodość, a nie elegancja.
        • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 07:25
          maaria33 napisała:

> p.s. imho pani na pierwszym zdjęciu wygląda najlepiej.

No właśnie dla mnie dziewczyna z pierwszego zdjęcia robi eleganckie wrażenie. Strój jest bardzo prosty, ale doskonale dopasowany do sylwetki, wszystko wygląda jakby było w dobrym gatunku, do tego zadbane, dobrze obcięte włosy, nieskazitelnie czyste buty, a najważniejsze to właśnie to "je ne sais quoi" - po prostu wygląda szykownie. Zdjęcie sugeruje niezobowiązującą przechadzkę po mieście, więc strój jak najbardziej stosowny do okazji.

Z tym, że znowu wychodzi kwestia definicji. Wygląda na to, że dla większości osób, także w tym wątku, strój ”elegancki” znaczy po prostu ”wyjściowy”. Ja zaś skłaniam się do tej definicji:

elegancja «dobry smak w ubiorze i wytworność w sposobie bycia»

sjp.pwn.pl/sjp/elegancja;2556405.html
          • mdro Re: Elegancko 16.05.19, 08:34
            Ale to bardzo skrócona definicja i mocno ją naciągasz do swojego rozumienia wink. Zajrzyj do Doroszewskiego:
            sjp.pwn.pl/doroszewski/elegancja;5425734.html
            sjp.pwn.pl/doroszewski/elegancki;5425735.html

Zwróć uwagę na takie słowa jak wytworny i wykwintny.
            • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 08:43
              Nie widzę tu dużej rozbieżności, poza tym definicja PWN jest współczesna, a u Doroszewskiego są cytaty z literatury sprzed 100, a nawet 150 lat. Jestem pewna, że Izabela Łęcka nie pochwaliłaby tych dresowych spodni smile, ale równie przerażona byłaby widząc kobietę, która wychodzi na ulicę bez kapelusza i rękawiczek.
              • mdro Re: Elegancko 16.05.19, 09:06
                To poszukaj w korpusie big_grin
                sjp.pwn.pl/korpus/szukaj/elegancja.htm

Owszem, dużej rozbieżności między definicjami nie ma, bo obie odnoszą się do polskiego pojęcia elegancji, wiążącego się z takimi określeniami jak wytworność i wykwintność (jak już pisałam, nadinterpretujesz). Dres elegancki nie jest w żadnym przypadku. Dżinsy mogą być takie w codziennych kreacjach, w towarzystwie np. jedwabnej bluzki.
          • simply_z Re: Elegancko 16.05.19, 11:04
            Azjatki w ogole maja swietny gust. Uwielbiam je ogladac jako turystki
            • bergamotka77 Re: Elegancko 16.05.19, 11:36
              Azjatki ubierają sie ciekawie i niesztampowo. Zwykle mają świetne figury więc wszystko na nich dobrze leży.
              • triss_merigold6 Re: Elegancko 16.05.19, 11:45
                Nie, błagam. Bez bioder, bez biustu, figury dziewczynek.
                • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 11:47
                  "Bez bioder, bez biustu"
                  No i dlatego wszystko dobrze leży.
          • aerra Re: Elegancko 16.05.19, 13:05
            Dziewczyna z pierwszego zdjęcia wygląda schludnie i skromnie, ale na pewno nie elegancko.
        • mikk25 Re: Elegancko 16.05.19, 07:27
          Bo ładna i młoda. Starsza i mniej atrakcyjna nie wyglądała by dobrze w tym sportowym stroju. Elegancki nie jest.
          • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 07:29
            Bo może elegancja polega na dobraniu stroju do sylwetki i jakości?
            • mikk25 Re: Elegancko 16.05.19, 07:37
              I do wieku. Ale dresy nigdy nie będą eleganckie, mam takie same ( Tchibo) i noszę w domu.
              • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 07:49
                Wiesz, ale jest wiele sukienek tzw eleganckich, które ja załozyłabym (gdybym miała) co najwyżej do sprzątania.
                • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 17:54
                  Ale ten wątek nie jest o tym, co jest ładne, czy co lubimy nosić, tylko o tym co jest eleganckie.
      • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 17:32
        Nie, to nie jest kwestia gustu, tylko definicji.
    • fawiarina Re: Elegancko 16.05.19, 07:23
      Jeśli to jest elegancja, to ja się w takim razie ubieram ęą, a myślałam, że w codziennych łachach chodzę surprised
    • mdro Re: Elegancko 16.05.19, 08:30
      W kwestii zasadniczej - nie można definiować pojęć w języku polskim odnosząc się do ich znaczenia w innych językach. To, że w angielskim być może słowo "elegancki" ma nieco inny zakres znaczeniowy ma niewiele wspólnego z tym, że w Polsce definiuje się pojęcie elegancji używając takich określeń jak "gustowność, wykwintność, wytworność" oraz "dobry, wyszukany smak" (tak, to ze słownika wink).

I strój żadnej z przedstawionych na zdjęciach osób nie jest "elegancki" (no, może ten Wilhelma można nazwać sportową elegancją). Choć oczywiście dziewczyna na pierwszym zdjęciu wygląda fajnie i zapewne dostosowała ubiór do okoliczności (zakupy? podróż? dłuższy spacer?), a para na ostatnim - tragicznie.
    • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 09:13
      Zadne z wyzej nie jest eleganckie. Kilka strasznych.
      Pierwsze casual do bolu. Drugie tez - przeciez on ma nawet kalosze! (Chociaz to bym nazwala bardzo eleganckim casualem z powyzszych chyba jedyny stroj ktory wydaje sie byc na miejscu) Pluszowa martnarka i satyna do jeansu to raczej kicz ze az zeby bola. Satynowa kurtka sportowa (!) i cekinowe farfocle tez nigdy nie beda eleganckie
      • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 09:16
        Kalosze ze skory?
      • 35wcieniu Re: Elegancko 16.05.19, 11:37
        To nie są kalosze tylko buty do jazdy konnej - fotka zrobiona podczas gry w polo.
    • agata16.06 Re: Elegancko 16.05.19, 09:44
      Czuję sie wywołana do tablicy. Tak dres może byc elegancki. Dzinsy moga byc eleganckie i ramoneska też! Bo elegancki strój to przede wszystkim adekwatny do miejsca, w którym sie go nosi, czysty i schludny, pasujący do sylwetki, wieku, trybu zycia, uszyty z dobrych materiałów.
      I "elegancki" to nie znaczy wykwintny, ale odpowiedni.
      Kobieta w domowych pieleszach nie będzie elegancka w butach na wysokim obcasie, perłach i jedwabnej bluzce. Bedzie natomiast w ładnym dresie podkreślającym pupę, balerinkach z miękkiego materialu, seksownej bluzce.
      Ta sama osoba ubrana w powyciągany dres, sprany t-shirt i basenowe klapki na nogach, które błagaja o pedicure nie będzie elegacka.
      • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 09:48
        W Polsce nie może.
        • milka_milka Re: Elegancko 16.05.19, 10:12
          Nigdzie nie może. A to, że sobie ktoś wmawia inaczej, to trudno.
      • cruella_demon Re: Elegancko 16.05.19, 10:23
        W tamtym wątku twierdziłaś, że dres może być eleganckim strojem galowym, o domowych pieleszach zaczęłaś dopiero później.
        • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 10:46
          "W tamtym wątku twierdziłaś, że dres może być eleganckim strojem galowym"
          Czyli trolluje i nawet nie pamięta, co sama tworzy. Ziew
          • cruella_demon Re: Elegancko 16.05.19, 11:39
            cruella_demon 15.05.19, 16:16
            A to też. w tym roku miałam (nie)przyjemność uczestniczyć w rozpoczęciu roku szkolnego i co mnie uderzyło, to plaga dresów. Ja rozumiem, ze taki sześcio, czy siedmiolatek nie musi mieć od razu 3 częściowego garnituru z krawatem, ale dresy?

agata16.06 15.05.19, 16:39
            A jak ma ubrać 6-7-8 latka osoba, która na co dzień chodzi w dresie albo ubraniu dresopodobnym? Przy czym dres nie równy dresowi. Może byc powyciagany, pamiętający poprzednie dziesięciolecie albo fajny, miękki, nowy, elegancki.

Elegantka od kebabów tongue_out
            • 1matka-polka Re: Elegancko 16.05.19, 11:46
              Świrów a świrów na tym forumie...
      • alicia033 Re: Elegancko 16.05.19, 10:32
        agata16.06 napisała:

> Bedzie natomiast w ładnym dresie podkreślającym pupę, balerinkach z miękkiego materialu, seksownej bluzce.

a w nieseksownej bluzce?
        Zresztą, nieważne. I tak nie będzie elegancka.
        Po prostu pomerdało ci się tu wszystko, agata.
        • simply_z Re: Elegancko 16.05.19, 11:31
          po domu ktos chodzi w balerinkach?
          • aerra Re: Elegancko 16.05.19, 11:57
            Są takie kapcie balerinki - mam wink Używam jedynie zimą, bo normalnie po domu chodzę na boso.
      • 35wcieniu Re: Elegancko 16.05.19, 11:40
        A do szorowania podłogi po remoncie ubrana w ten "powyciągany dres, sprany t-shirt" będę elegancka? Bo przecież "elegancki strój to przede wszystkim adekwatny do miejsca, w którym sie go nosi". Nie wiem jak bardziej adekwatnie można się ubrać do prac (po)remontowych, więc...
      • gryzelda71 Re: Elegancko 16.05.19, 12:01
        I "elegancki" to nie znaczy wykwintny, ale odpowiedni.

Choćbyś się skichała, nigdy nikt nie będzie elegancki na basenie, choc każdy będzie odpowiednio odziany.
      • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 17:34
        Tobie się chyba weydaje, ze "elegancja" to synonim seksowności. No więc masz rację... wydaje ci się.
    • cruella_demon Re: Elegancko 16.05.19, 10:28
      Nie, dres nie jest elegancki. Nie, dziewczyna z pierwszego zdjęcia nie jest elegancka. Jest młoda, ładna i wygląda schludnie, ale nie elegancko.
      Wiliam gra w polo w stroju do tego przeznaczonym, ale jakoś nigdy poza boiskiem go nie widziałam w nawet najbardziej galowym dresie tongue_out
      • kura17 Re: Elegancko 16.05.19, 11:00
        > Nie, dres nie jest elegancki. Nie, dziewczyna z pierwszego zdjęcia nie jest elegancka. Jest
        > młoda, ładna i wygląda schludnie, ale nie elegancko.

to chyba oczywiste, ze nie jest elegancka, choc moze wygladac bardzo fajnie.

nie do konca rozumiem ta cala dyskusje - czy jest obowiazek, zeby wygladac elegancko??? (to nie do autorki tego posta, po prostu gdzies musialam sie podpiac wink ).
        jest przeciez tyle "sposobow" na wygladanie (chocby indywidualistka Potworia, ktora by sama siebie puknela smile ) i naprawde nie ma wymogu, zeby wygladac elegancko! ja elegancka prawie nigdy nie jestem (nie lubie tego stylu), jednak (tak uwazam) mam sporo fajnych ciuchow, ubieram sie w miare odpowiednio do okazji (choc moze nie w definicji ematki ...) i czuje sie dobrze w swoich ubraniach i swoim stylu. elegancka czuje sie "przebrana" i staram sie unikac, choc sa okazje, kiedy "musze" (jednak nawet wtedy staram sie dodac "cos od siebie").

moje motto dnia - nie musimy wygladac elegancko smile
        • triismegistos Re: Elegancko 16.05.19, 13:38
          Nie, nie ma żadnego obowiązku (i na szczęście) tym bardziej dziwi takie aspirowanie na siłę.
          • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 17:23
            triismegistos napisała:

> Nie, nie ma żadnego obowiązku (i na szczęście) tym bardziej dziwi takie aspirow
            > anie na siłę.

Ale kto aspiruje? O czym Ty piszesz?

Czy naprawdę nie można prowadzić lekkiej, niezobowiązującej rozmowy o stylach ubierania, o różnych pojęciach słowa "elegancja" itd, bez agresji i nadinterpretacji? W tym wątku (i nie tylko) zauważam, że zanika sztuka eleganckiego dyskursu.
            • kura17 Re: Elegancko 16.05.19, 17:57
              > > Nie, nie ma żadnego obowiązku (i na szczęście) tym bardziej dziwi takie aspirowanie na siłę.
              >
              > Ale kto aspiruje? O czym Ty piszesz?

ej no, troche takie wrazenie mozna odniesc przy niektorych postach (nie przy Twoim poscie startowym). ja na to zwrocilam uwage i sie wypowiedzialam, a Triss sie zgodzila ze mna, tyle. wiem, ze niby to "nie na temat", ale watki bardzo czesto skrecaja w strone niezamierzona przez autora - powinnas sie przyzwyczaic wink
        • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 17:19
          kura17 napisała:

>czy jest obowiazek, zeby wygladac elegancko???

Oczywiście nie, a wątek nie ma być o tym, czy ”trzeba” wyglądać elegancko, tylko co rozumiemy pod tym pojęciem.

A Tobie, Kuro, ten koncept powinien być bliski że względu na rozszerzone pojęcie elegancji. Przecież w różnych naukach (niekoniecznie fizycznych) mówi się o teorii czy dowodzie, że są ”eleganckie” mając na myśli spójność, oszczędność, prostotę, które przemawiają do naszego poczucia harmonii i ładu (i prowadzi się też debatę, czy nasze nadmierne przywiązanie do tych wartości nie zaciemnia naukowego spojrzenia na świat, który w naturze swojej elegancki być nie musi).
          • kura17 Re: Elegancko 16.05.19, 17:54
            > Oczywiście nie, a wątek nie ma być o tym, czy ”trzeba” wyglądać elegancko, tylko co
            > rozumiemy pod tym pojęciem.

nie no, to rozumiem, tylko watki na ogol nie trzymaja sie wylacznie zalozonego tematu, a maja mnostwo odgalezien (i za to kocham fora). dla mnie niektore wypowiedzi (na przyklad Agaty) brzmialy tak, jakby ta elegancja byla niejako obowiazkowa, bo "zawsze mozna sie ubrac odpowiednio do okazji, czyli elegancko" wink i z tym polemizowalam - moze sie zle podpielam, na ogol czytam takie dlugie watki "od najnowszego", wtedy z drzewka nici ...

> A Tobie, Kuro, ten koncept powinien być bliski że względu na rozszerzone pojęcie elegancji.
            > Przecież w różnych naukach (niekoniecznie fizycznych) mówi się o teorii czy dowodzie, że są
            > ”eleganckie” mając na myśli spójność, oszczędność, prostotę, które przemawiają do naszego
            > poczucia harmonii i ładu

wiem, ale to do mnie nie przemawia. to znaczy moge docenic elegancje jakiegos rozwiazania, nawet ja podziwiac (zwlaszcza prostote!) natomiast w ogole nie przeszkadza mi brak elegancji jest cos dziala. mam podejscie bardzo utylitarne (a juz zwlaszcza do kodow informatycznych ... moj maz lubi eleganckie rozwiazania i czasem zalamuje rece nad moim programowaniem - jak go prosze o pomoc czasami).
            wychodzi wiec, ze tak w modzie, jak i w pracy, nie jestem "elegantka" wink
            • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 18:07
              > natomiast w ogole nie przeszkadza mi brak elegancji jest cos dziala.

Ja miałam na myśli raczej teorię naukową (albo dowód matematyczny), a nie praktyczne rozwiązania, gdzie pojęcie elegancji ma mniejsze zastosowanie. Chociaż mówi się czasami o elegancko zaprojektowanym eksperymencie.

A "niechlujny" kod może zadziałać raz i kwita, ale jeśli chce się do niego wracać i coś zmieniać, to człowiek od razu ceni sobie proste rozwiązania smile.
              • kura17 Re: Elegancko 16.05.19, 18:20
                > > natomiast w ogole nie przeszkadza mi brak elegancji jest cos dziala.
                >
                > Ja miałam na myśli raczej teorię naukową (albo dowód matematyczny), a nie praktyczne
                > rozwiązania, gdzie pojęcie elegancji ma mniejsze zastosowanie.

ja pisalam tez o dowodach/teoriach - dla mnie nie musi byc elegancka, o ile sie sprawdza (czyli dziala - moze zle sie wyrazilam). czasem slyszy sie glosy, ze jakas teoria nie moze byc "kompletna" bo jest wlasnie nieeleganckim rozwiazaniem i choc troche rozumiem takie pojecie (ze niby prawda "powinna" byc prosta i elegancka), to sie z nim nie do konca zgadzam.

> A "niechlujny" kod może zadziałać raz i kwita, ale jeśli chce się do niego wracać i coś zmieniać,
                > to człowiek od razu ceni sobie proste rozwiązania smile.

no nie, jak zadziala raz, to to nie jest dzialajacy kod. owszem, jakies nieeleganckie rozwiazanie moze spowodowac, ze rozszerzanie kodu jest bardzo niewygodne, ale nie zawsze jest to konieczne (to rozszerzanie). a czasem rzeczywiscie trzeba caly program przepisac ...
                jednak bardziej chodzilo mi o rozwiazania "nie-idealne" lub "nie-optymalne" - ja na ogol nie mam czasu, ani wiedzy, by pisac eleganckie kody, wazne (wg mnie), zeby algorytm byl dobry i skuteczny.
    • aerra Re: Elegancko 16.05.19, 10:52
      A możesz wyjaśnić, czemu Williama, ubranego wyjątkowo niestarannie (rozpięta koszula, pozwijane, wciśnięte w buty spodnie, jakieś tam jeszcze podkolanówki są czy coś?) uznałaś za dobry przykład ilustrujący elegancję?
      • alicia033 Re: Elegancko 16.05.19, 11:04
        aerra napisał(a):

> A możesz wyjaśnić, czemu Williama, ubranego wyjątkowo niestarannie (rozpięta ko
        > szula, pozwijane, wciśnięte w buty spodnie, jakieś tam jeszcze podkolanówki są
        > czy coś?)

William ma na sobie strój funkcyjny (wiwat nowomowa!), nazwałabym go nie niestarannym a nieformalnym. Czyli można się czepić co najwyżej wystających skarpet, rozpięta koszula i buty są o.k.
        • aerra Re: Elegancko 16.05.19, 11:06
          A zrolowanych spodni nie? wink
          Nie twierdzę, że jest ubrany nieodpowiednio do sytuacji - zwyczajnie nie wszystkie sytuacje wymagają elegancji i cokolwiek to było, zapewne właśnie nie wymaga.
      • 35wcieniu Re: Elegancko 16.05.19, 11:43
        William ma strój do gry w polo. I buty też do gry w polo, nie jak wyżej sugerowano kalosze big_grin. Linkowanie go tutaj jest w ogóle bez sensu, nosi po prostu strój odpowiedni do sportu, który uprawia. Można wrzucić piłkarza albo koszykarza równie dobrze jako przykład. Tylko nie wiem czego. big_grin
        • cruella_demon Re: Elegancko 16.05.19, 11:56
          Piłkarza po meczu dodajmy, bo na zdjęciu widać, że koń już go trochę zdążył złachać wink
          • 35wcieniu Re: Elegancko 16.05.19, 12:02
            Nie jestem pewna czy poruszanie się podczas uprawiania sportu jest eleganckie... sad
    • komorka25 Re: Elegancko 16.05.19, 11:45
      W stroju zbliżonym stylem do tego, co ma na sobie pan na ostatnim zdjęciu to ja w deszczowy wieczór śmieci wyrzucam.
      • cruella_demon Re: Elegancko 16.05.19, 11:57
        Nie zwróciłam uwagi, bo całą skupiłam na tych majtach big_grin
        A to ja tak z psem na krótkiego sika wychodzę smile
      • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 17:28
        komorka25 napisał:

> W stroju zbliżonym stylem do tego, co ma na sobie pan na ostatnim zdjęciu to ja
        > w deszczowy wieczór śmieci wyrzucam.

Dla mnie najbardziej uderzający jest kontrast w obrębie tej pary. On jest ubrany odpowiednio do sprzątania garażu, a ona do tańca na rurze. Nie umiem sobie wyobrazić okazji, gdzie te dwie aktywności można połączyć. Gdyby on miał np. tylko brokatowe stringi, to byliby bardziej dopasowani.
        • kura17 Re: Elegancko 16.05.19, 17:49
          > Dla mnie najbardziej uderzający jest kontrast w obrębie tej pary. On jest ubrany odpowiednio
          > do sprzątania garażu, a ona do tańca na rurze. Nie umiem sobie wyobrazić okazji, gdzie te
          > dwie aktywności można połączyć.

e no, polaczyc te okazje latwo - on sprzata garaz, a ona go - w tym garazu - zacheca do sprztania tancem na rurze big_grin
        • bywalec.hoteli Re: Elegancko 16.05.19, 18:15
          No jak to ? Ona jest smerfetką, która się swieci, on jej gangsta bad boyem, a wiadomo, ze łobuz kocha mocniej. Te kreacje prowadzą do wiadomo czego smile
    • chatgris01 Re: Elegancko 16.05.19, 12:37
      Czy skafander płetwonurka może być elegancki? wink

"Być eleganckim" i "elegancki ubiór" to dwa osobne pojęcia, a Ty chyba to łączysz w jedno.
      • aerra Re: Elegancko 16.05.19, 13:00
        Jak doczepisz muszkę to może!
        • chatgris01 Re: Elegancko 19.05.19, 10:40
          W pierwszej chwili skojarzyło mi się z XVIII-wieczną muszką na twarzy big_grin
    • tt-tka Re: Elegancko 16.05.19, 13:10
      Imo elegancki to staranny i stosowny do okolicznosci. Ergo - dres na treningu czy spotkaniu klubu sportowego jest jak najvbardziej komilfo, o ile nie zlachany i nie wyplamiony.
      Najwytworniejsza kreacja przy zakupach w zieleniaku nie jest elegancka, tylko smieszna.
    • bywalec.hoteli Re: Elegancko 16.05.19, 13:19
      Na podanych zdjęciach nikt nie jest elegancko ubrany. Skąd ty wytrzasnęłaś takie ohydne kreacje ?
      • kosmos_pierzasty Re: Elegancko 16.05.19, 16:27
        bywalec.hoteli napisał:

> Na podanych zdjęciach nikt nie jest elegancko ubrany.

Też tak uważam.
        Pojawiła się jeszcze jakiś czas temu sportowa elegancja, ale to też nie to. Sportowa elegancja - taka, na co dzień, na nieformalne okazje i nie jest to strój do uprawiania sportu (jak William tutaj).

Normalnie elegancja to jednak ubrania bardziej formalne, w najlepszym gatunku, gustowanie dobrane (tu już jest jakieś pole do różnic w interpretacji, ale też bez przesady), raczej proste, a osobowość mogą wyrażać bardziej awangardowe dodatki, jeśli akurat ktoś tak lubi, a nie udziwnione kroje, itp.

I bardzo fajnie można wyglądać, będąc ubranym nieelegancko smile

Tak w każdym razie ja to widzę.
      • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 17:15
        bywalec.hoteli napisał:

> Na podanych zdjęciach nikt nie jest elegancko ubrany. Skąd ty wytrzasnęłaś taki
        > e ohydne kreacje ?

Pierwszą po jakimś tropie z Vogue na temat ”casual elegance”, w oryginalnym przykładzie była (bardzo podobnie ubrana) Charlize Theron.

Drugą z jakiegoś artykułu o rodzinie królewskiej.

Dwie ostatnie - wygooglałam ”najgorzej ubrani celebryci” czy jakoś tak, po polsku i po angielsku smile.
        • bywalec.hoteli Re: Elegancko 16.05.19, 18:03
          Ta pani z pierwszego zdjęcia nie jest elegancka nawet w kategorii dresów. Ten popielaty dres jest z kategorii „noś tylko w domu jak nikt nie patrzy” albo „anty-podryw”. W sumie mogłaby go jeszcze wyżej podciągnąć, byłoby śmieszniej. Ksieciunio tez nie wyglada elegancko. Jeszcze jakby założył ciemne spodnie, to może by ktos uwierzył, ze jeździ na koniu czy tez gra w któryś z dziwnych brytyjskich tradycyjnych sportów. Dwa ostatnie zdjęcia litościwie pominę.
          • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 18:13
            bywalec.hoteli napisał:

> Jeszcze jakby założył ciemne spodnie, to może
            > by ktos uwierzył, ze jeździ na koniu czy tez gra w któryś z dziwnych brytyjski
            > ch tradycyjnych sportów.

Ale to jest zdjęcie z meczu polo, gdzie do tradycyjnego stroju należą właśnie białe spodnie.

https://www3.pictures.zimbio.com/bg/Prince+Harry+Prince+William+Prince+Harry+play+ThXgC_uYHnrl.jpg

https://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/106/590x/prince_polo-408232.jpg
            • bywalec.hoteli Re: Elegancko 16.05.19, 18:18
              Ale ten strój się różni.
              • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 18:35
                Rozni sie tym ze jak zsiafl z kocia zalozyl sweter. Pewnie zmarzl.
                • ichi51e Re: Elegancko 16.05.19, 18:35
                  Zsiadl z konia*
                • bywalec.hoteli Re: Elegancko 16.05.19, 19:47
                  William zsiadł z kocia i ubrał swetr, bo wiał wiater i było mu zimno. big_grin
          • maaria33 Re: Elegancko 16.05.19, 18:14
            Jeszcze jakby założył ciemne spodnie, to może by ktos uwierzył, ze jeździ na koniu czy tez gra w któryś z dziwnych brytyjskich tradycyjnych sportów.

big_grinbig_grinbig_grin
    • joanna266 Re: Elegancko 16.05.19, 18:28
      Poza Paris Hilton w przezroczystej kiecy wszyscy wyglądają świetnie. Czy elegancko trudno powiedzieć na wesele czy świąteczny obiad bym się tak nie odziała.Ale lubię taki styl i często noszę.
      • al_sahra Re: Elegancko 16.05.19, 18:30
        joanna266 napisała:

> Poza Paris Hilton w przezroczystej kiecy wszyscy wyglądają świetnie.

Podoba Ci się ubiór facetów z dwóch ostatnich zdjęć?!??
        • joanna266 Re: Elegancko 16.05.19, 19:34
          Gdyby Wilczakowi zdjąć tę welurową marynarkę a chłopakowi Paris wyciągnąć tę czarną bluzę spod bomberki to tak,obaj wyglądali by fajnie...
    • taki-sobie-nick Re: Elegancko 16.05.19, 23:50
      I słusznie, ta potworna kiecka nie jest elegancka.
    • ck2 Re: Elegancko 19.05.19, 10:08
      Nie, dres nigdy nie będzie elegancki.
      Elegancki strój to niekoniecznie strój wyjściowy, koszulowa bluzka i proste spodnie mogą być eleganckie.
      Elegancko, ładnie, stylowo, schludnie to nie są synonimy.

Dziewczyna na pierwszym zdjęciu wygląda fajnie, bo jest młoda, ładna i ma dziewczecy urok właściwy Azjatkom, ale nie wygląda elegancko.
      William ma strój do jazdy konnej czy tam gry w polo.
      Brodzik wygląda ok, ale niekoniecznie elegancko, świecąca marynarka Wilczaka nie jest elegancka. Poza tym obydwoje mają dżinsy, chociaż fakt że gustowne i stonowane. No ale na wyjście możnaby założyć coś innego.
      Ostatnie zdjęcie to kicz i tandeta, czyli luzak i jego dziunia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka