Dodaj do ulubionych

Punkty za wolontariat

17.05.19, 12:49
Czy punkty za wolontariat można uzbierać też we wczesniejszych klasach, np. 5-6? Czy informacja o odbytym wolontariacie musi być wpisane na świadectwie?
Oświećcie ignorantkę smile Chodzi o Warszawę.
Obserwuj wątek
    • molik28 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 13:21
      Tak. Mój ma wpisane na świdectwie z 6 klasy i z tego co wiem mam iść z tym do wychowawczyni w klasie 8-mej, przypomnieć, żeby przepisali na świadectwo końcowe.
    • indra2 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 13:22
      Na pewno musi być wpisane na świadectwie z 8kl ale czy z wcześniejszych lat się liczy i moga to wpisać to nie wiem.
    • slonko1335 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 13:26
      Tak, można aczkolwiek niestety to od widzimisię szkoły zależy co i w jakim zakresie za ten wolontariat uzna a więc równie dobrze może uznać, ze tylko 8 klasa....
      • molik28 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 14:40
        Ale jak jest na świadectwie z lat wcześniejszych to wg mnoe muszą przepisać na końcowe, tak samo jak przepisuja konkursy z lat wcześniejszych, przyrodę, muzykę
        • slonko1335 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:07
          Szkoła na sąsiednim osedlu zapisuje np na swiadectwie ukończenia podstawówki punkty za uczestniczenie w co najmniej trzech finałach wosp bo tak sobie wymyśli. Zatem udział tylko w klasie 6 i 7 juz nie będzie wpisany. Szkoda ze każdy sobie jak chce traktuje ale myślę że u Was tak zwłaszcza jak to sugerował nauczyciel.
          • kanna Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:40
            I nic dziwnego, bo poświecenie jednego dna na zbieranie do puszki to żaden wolontariat. W sensie - powinno być co najmniej 30 h
            • slonko1335 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:48
              Owszem dziwnego bo jedna szkoła chce trzech finałów a innej wystarczy jeden a trzecia wcale finałów wosp nie bierze pod uwage. Moje dziecko w 6 klasie ma 5 finałów zaliczonych ale nie mam pojęcia czy to będą u niej liczyć wogole...
              • molik28 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 17:31
                Tak, zgadzam się. Nie powinno to być subiektywne. Zasady powinny być jednakowe dla wszystkich.
            • segregatorwpaski Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 18:35
              Widać Kanna, że nie wiesz o czym piszesz - bycie wolontariuszem to nie jeden dzień chodzenia z puszką, to zebrania przed (umowy, podział rejonów, omówienie zasad, omówieni zasad bezpieczeństwa - właściwie prowadzony region dokładnie szkoli dzieciaki co jak i gdzie, dba ich bezpieczeństwo), sztaby się też gdzieś przecież spotykają, trzeba załatwić lokal, posprzątać, zadbać o różne sprzęty, potem akcja pt. obcinamy płachty z serduszkami, wydajemy identyfikatory (to przecież wszystko jest ewidencjonowane, dane wolontariuszy spisywane, raportowane do centrali, potem dzień akcji - część ludzi chodzi z puszkami, ale w sztabach rejonowych również pracują ludzie, wożą, gotują herbatę/przygotowują jakieś posiłki dla wolontariuszy, na bieżąco liczą, raportują, potem po zakończeniu zbiórki wszyscy tam siedzą i działają: liczą, pakują pieniądze, ewidencjonują wpływu, wypisują zaświadczenia z kwotami, sprzątają sztab itp. Moja córka od wielu lat poświęca więcej godzin niż 30 na 'jeden dzień wośpu", także ten - różnie bywa.
              "Poświęcenie jednego dnia na zbieranie do puszki" jak piszesz, to JEST wolontariat, każda godzina poświęcona na pracę dla innych to JEST wolontariat.
              Błędem jest oczywiście brak jasnych zasad punktowania wolontariatu, jego 'ilości' czy 'jakości'. To niesprawiedliwe, ze szkoła ustala swoje zasady co się liczy co nie, jest to natomiast tak określone mętnie, ze w przypadku odmowy wpisu na świadectwie od razu bym interweniowała na Waszym miejscu.
          • arwena_11 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 23:30
            Tego wolontariatu ma być coś ok 20h. Dlatego jeden-dwa finały nie starczają.
            Podstawówka/gimnazjum nie ma nic do powiedzenia. To LO decyduje.
            W zeszłym roku i trzy lata temu jeżeli nie było wpisu na świadectwie - licea przyjmowały razem z wnioskiem dyplomy potwierdzające wolontariat.

Jak szkoła odmawia wpisu na świadectwo - niech poda podstawę prawną.
            • slonko1335 Re: Punkty za wolontariat 18.05.19, 06:55
              O widzisz to dobra informacja
      • michalina2019 Re: Punkty za wolontariat 18.05.19, 17:53
        Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Wygląda na to, źe będę musiała pójść do szkoły i zapytać, jak jest u nas.
    • hanusinamama Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:23
      Tak sie zastanawiam, jeżeli taki wolontariat ma na celu uzyskanie extra punktów...czy nadal to jest wolontariat czy coś innego? I nie jest zkodliwe takie punktowanie wolontariatu? Bo jakby nie było, szły by dzieciaki ktore czują potrzebę poświęcenia swojego czasu na wolontariat a takie wykalkulowane podejscie dla mnie mija sie z celem? Ale moze sie mylę...
      • triss_merigold6 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:39
        Są punkty, opłaca się je mieć i tyle. Biorąc pod uwagę wyzwania rekrutacyjne, mówienie o idei czegoś tam jest kuriozalne.
      • slonko1335 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:43
        Nie do końca moja się z celem bo nawet na tym wyklalkullowanym podejściu ktoś skorzysta . A to kolejna ułomnośc systemu w jakim tkwią dzieci
      • livia.kalina Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:45
        Moim zdaniem to wskazanie słusznego kierunku. Niektórym by nie wpadło do głowy, żeby pomagać innym, dzięki takiej punktacji- wpadnie. Może się spodoba, może zobaczą ile to jest warte, może się w tym odnajdą- wszyscy na tym skorzystamy.
        • sasanka4321 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 20:37
          >Moim zdaniem to wskazanie słusznego kierunku. Niektórym by nie wpadło do głowy, żeby pomagać innym, dzięki takiej punktacji- wpadnie. Może się spodoba, może zobaczą ile to jest warte, może się w tym odnajdą- wszyscy na tym skorzystamy.<

To moze doroslym tez cos takiego wprowadzmy? Skorzystamy jeszcze bardziej. 5 godzin wolontariatu tygodniowo w jakims szpitalu i i do lekarza mozna bez kolejki wtedy, albo z koszykiem do kasy uprzywilejowanej w Tesco? Niektorym by to nie wpadlo do glowy, zeby pomagac innym, a tak wpadnie...
          • livia.kalina Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 22:39
            Pomysł jest. Szczególnie w tych podłych czasach kiedy władza, dzięki ogromnemu przemysłowi propagandy, w który wpompowuje miliardy z naszych podatków, szczuje na kolejne grupy ludzi: na niepełnosprawnych, lekarzy, nauczycieli, osoby lgbt, sędziów przyda się lekcja postawy obywatelskiej, ze praca dla dobra wspólnego ma sens. Byłam w liceum w latach 89-93. w takim najlepszym liceum w województwie, z ambicjami. Pamiętam jak nam ciągle powtarzano, że jesteśmy przyszłymi elitami w naszym terenie i , że potrzebna jest, po latach komuny, praca u podstaw nad obywatelskimi postawami. W liceum miałam zajęcia fakultatywne (bo do wyboru ale miałam obowiązkową liczbę godzin do wyrobienia w miesiącu) z pracy w Domu Małego Dziecka (po sąsiedzku, więc pomysł na to miejsce był naturalny), w schronisku dla zwierząt i w takim kamperze-laboratorium chemicznym, którym do Polski z USA przyjechała jedna kobieta w ramach Korpusu Pokoju. Badaliśmy zanieczyszczenie środowiska.

Może w tych podłych czasach trzeba wrócić do budowania świadomej postawy obywatelskiej u ludzi. Dla dobra nas wszystkich.
      • iwoniaw Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:54
        Tak sie zastanawiam, jeżeli taki wolontariat ma na celu uzyskanie extra punktów ...czy nadal to jest wolontariat czy coś innego? I nie jest zkodliwe takie punktowanie wolontariatu?

Szkodliwe to nie, bo koniec końców ktoś jakąś korzyść z tej pracy odniósł, ale tak, mnie też śmieszy nazywanie wolontariatem pracy, którą ktoś wykonał dla konkretnej gratyfikacji. I żeby nie było - praca dla wynagrodzenia jest całkowicie normalna, wartościowa i tak dalej, ale to nie jest definicja wolontariatu. I wykonywanie jej dla punktów rekrutacyjnych nie mija się z celem moim zdaniem, bo praca jest zrobiona, a dzieciak ma punkty, no ale niefortunnie to nazywać w ten sposób. Choć w oficjalnych dokumentach to nie jest określane słowem "wolontariat", tylko "praca na rzecz xyz", więc jak dla mnie w porządku.
      • lidek0 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 16:55
        U nas wolontariatem jest praca w wakacje w bibliotece, zanoszenie chorym książek, przynoszenie ich, pomoc przy pracy w samej bibliotece. Kierownik biblioteki ma świadomość dlaczego młodzież to robi, ale jeśli przy okazji można komuś pomoc to warto.
        • indra2 Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 17:53
          U nas praca na świetlicy szkolnej. Zabawy, granie w gry i pomaganie w lekcjach młodszym dzieciom.
      • ga-ti Re: Punkty za wolontariat 17.05.19, 23:41
        W szkole moich dzieci do tego roku nie było żadnego wolontariatu, tzn takiego organizowanego przez szkołę. A od tego roku jest, dzieciaki z klas 8 chodzą coś sprzątać, zbiórki charytatywne robią, kiermasze na dobre cele, przychodzą do świetlicy z maluchami się pobawić, chodzą do samorządowego przedszkola... niemal każdy zbiera punkty. Trochę żenujące.
        Moje dzieci od pierwszej klasy podstawówki działają w harcerstwie, liczy się jako wolontariat, choć gdy wstępowały w szeregi nie miały o tym pojęcia, właściwie dopiero w tym roku się zorientowaliśmy i szczerze to też się dziwę, że działalność w zhp jako szeregowy harcerz, pod wolontariat podchodzi.
        • szeptucha.z.malucha Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 07:53
          To już nie wolontariat, jeśli wynagradzany punktami. To interes.
          • michalina2019 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 09:26
            Wolontariat, bo udział w nim jest dobrowolny, dla ochotników. Nie ma przymusu, tak jak np. w przypadku nauki.
            • sasanka4321 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 14:37
              >Wolontariat, bo udział w nim jest dobrowolny, dla ochotników. Nie ma przymusu, tak jak np. w przypadku nauki.

W takim razie Twoja praca to tez wolontariat. Dla ochotnikow. Chodzisz tam, bo cos z tego masz. Ale przymusu nie ma. Nie te czasy. Jak sie jutro zwolnisz, to policja po Ciebie nie przyjdzie.
              • michalina2019 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 15:46
                Za pracę mam wynagrodzenie, wolontariat jest bezpłatny. Jest ustawa o wolontariacie, tam można sobie doczytać definicję, jeśli się ma potrzebę (ja nie mam).
          • triss_merigold6 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 09:31
            Następna ze wzmożeniem moralnym.
            • szeptucha.z.malucha Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 10:06
              Ja tylko powtarzam słowa mojej pociechy;-P
            • michalina2019 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 12:14
              Ale to do mnie? Pudlo smile W tym przypadku chodzi mi tylko o punkty, charytatywnie udzielamy sie gdzie indziej i bez profitow.
      • olena.s Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 10:07
        I masz rację, i nie masz. Masz w oczywistym kontekście, a nie masz w tym sensie, że jednakowoż jest to zetknięcie się dzieciaków (masowe) z wolontariatem i ludźmi, którzy w jego ramach działają.
      • misterni Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 13:31
        Moja córka akurat już trzeci rok jest wolontariuszką. Cały czas w bibliotece, w poprzednich latach też w DPS i schronisku dla zwierząt. W tym roku, ze względu na brak czasu i dojazdy, zrezygnowała z tych ostatnich, bibliotekę zostawiła, bo blisko i najmniej pochłanua ją emocjonalnie. Chodzi mi o to, że jeśli chodziłoby tylko o punkty, to wystarczyłby tylko jeden wolontariat i niekoniecznie w ostatniej klasie gimnazjum.
        Dla mnie znacznie bardziej dyskusyjne są punkty za pochodzenie z rodziny wielodzietnej, jakby to była jakakolwiek zasługa. Zwłaszcza, że wielodzietność w Polsce oznacza trójkę dzieci. 😉
        • arwena_11 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 14:15
          Nie ma punktów za rodzinę wielodzietną. Tego się używa tylko wtedy, gdy jest dwóch kandydatów z tą samą ilością punktów a jedno miejsce.
          Poza tym tam jest więcej takich rzeczy np niepełnosprawny rodzic.
        • mum2004 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 14:16
          Nie ma punktów za pochodzenie z rodziny wielodzietnej.
          • misterni Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 14:24
            Punktów w dosłownym sensie nie ma. Ale bierze się wielodzietność pod uwagę w sytuacjach, gdy dwoje uczniów ma tę samą ilość punktów, a to wcale nie takie rzadkie przypadki.
            • arwena_11 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 14:35
              Ale tam tych punktów jest więcej. Na podobnej zasadzie - jaką zasługą dziecka jest posiadanie rodzica niepełnosprawnego, rodzeństwa niepełnosprawnego czy rodzica samotnego
            • mum2004 Re: Punkty za wolontariat 19.05.19, 15:15
              No i dobrze, jakoś muszą rozstrzygnąć w sytuacji takiej samej ilości punktów. W pewnych warunkach dojście do tej samej ilości punktów jest trudniejsze. Zresztą to bardzo rzadkie sytuacje, żeby akurat osoby z tą samą ilością punktów zamykały daną klasę w rekrutacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka