szorstkawelna 05.06.19, 11:28 Surowka z mlodej kapusty, ziemniaki i....? Macie jakie pomysly oprocz smazonych jajek? Ograniczam spozycie mięsa, ale brakuje mi pomyslow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bardzo-dobry-kochanek Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:30 szorstkawelna napisała: > Surowka z mlodej kapusty, ziemniaki i....? I szczypiorek. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:34 Gulasz z pieczarek - dość duże kawałki grzybów przysmażone, sos własny, zagęszczony w ten sposób, że się 1/3 pieczarek blenduje z odrobiną sera topionego. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:37 O... przypomniałaś mi: Ratatouille Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:35 Smażony camembert. Wybrać taki light, ze zredukowaną ilością tłuszczu, opanierować, usmażyć wolno na masełku. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:37 Albo w piekarniku z żurawiną np. bez panierki z oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:40 Też może być. Ale ja do ziemniaczków lubię panierkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:41 A to ja już tylko pieczywo podaję, chętnie bułeczki jakieś zgrabne pełnoziarniste lub świeżą bagietkę. Jakoś ser do ziemniaków mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:46 No co ty? Jak robię francuski gratin z ziemniaków, to też zapiekam z serem. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:36 zaopatrz się w książkę kucharską. My prawie nie jemy mięsa, a ostatnio mąż się przekonał i chyba zrezygnujemy całkowicie. Co jemy? Naleśniki, makarony, kasze (lub mieszanki takie na bazie kaszy, np trendy lunch) do tego zapiekane lub grillowane warzywa (pomidory, cukinia, pieczarki), zupy i chłodniki, klopsy wege (jak mi się nie chce robić, kupuję w ikei), warzywa z ryżem po chińsku, ryż z warzywami, orzechami, nasionami, itp, kotlety z selera z ziemniakami i surówką, kasza z sosem pieczarkowym i buraczkami, ryż z jabłkami, placki ziemniaczane, placki z jabłkami, kapusta duszona z ziemniakami, koperkiem i kefirem, leniwe i wszelkie inne tego typu kluski na słodko i na ostro, np. z pieczarkami i surówkami, brokuły zapiekane z żółtym serem... To pierwsze co mi przyszło do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 21:29 przepisów bezmięsnych to jest multum, wystarczy zapytac wujka gugla. Problemem jest białko, niezbędne człowiekowi a z twoich przepisow to widzę raczej głód białkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 09:46 Jeśli są dorośli (i nie w ciąży ), to zapotrzebowanie na białko nie jest aż takie duże. Może być problemem przy weganizmie, jeśli się je nabiał (a w dodatku całkiem nie rezygnuje z mięsa), kłopotu z niedoborem być nie powinno. Zauważ, że to tylko menu obiadowe, na śniadanie/lokację mogą jeść w sporych ilościach sery i jajka w różnych postaciach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:38 I ja tam lubię jeszcze gotowane jajka w sosie musztardowym, albo chrzanowym. Sos robię gęsty bechamel i dodaję na końcu ostrej muszardy, albo chrzanu (świeżego albo ze słoika). Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:38 Burgery warzywne, placki z cukinii, feta zapiekana, falafel Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:44 Albo oberżyna krojona w płaty, trochę jak kotlety schabowe i panierowana w jajku i w bułce tartej zmieszanej u tartym parmezanem (pół na pół). Smażyć wolno na oliwie. Dobrze smakuje do tego zazik ze świeżego ogórka, czosnku i greckiego jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:46 A to ja ją podaję nieco inaczej - plaster bakłażana (ok. 1 cm) na to tak samo gruby pomidora i na górze cieńszy mozzarelli. Smażę na patelni na małym ogniu i podaję ze świeżą bazylią, pieprzem z młynka i oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:47 Pod przykryciem, żeby ser w cieple się ładnie stopił. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:50 To upanieruj raz w parmezanie. Pycha. Lepsze od schabowego. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:19 Dzięki za pomysł z bakłażanem. Bardzo lubie Przy okazji, czy macie jakies sposoby żeby nie pił tyle oleju? Ja zwykle zapiekam albo duszę, bo mam wrażenie, ze jest w stanie wchłonąć każdą ilość oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:27 Solisz jakieś pół godziny wcześniej, żeby puścił wodę? Imo i tak chłonie, no ale trochę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:28 Smażyć na odpowiedniej temperaturze. Nie za niska, ale także nie za wysoka. Znaczy jak wrzucisz na olej okruszek chleba, to wokół niego powinny robić się małe pęcherzyki. I po smażeniu odsączyć na kuchennym ręczniku. Innej rady chyba nie ma. Znaczy gdzieś czytałam, że trzeba plastry solić przed przyrządzeniem, zostawiać na 15 minut, potem opłukać, wysuszyć na kuchennym ręczniku i przyrządzać dalej, ale moim zdaniem ten sposób nic nie zmienia ani w smaku, ani w kwestii wchłaniania tłuszczu, a zajmuje niepotrzebnie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 15:25 szorstkawelna napisała: > Dzięki za pomysł z bakłażanem. Bardzo lubie > > Przy okazji, czy macie jakies sposoby żeby nie pił tyle oleju? Ja zwykle zapi > ekam albo duszę, bo mam wrażenie, ze jest w stanie wchłonąć każdą ilość oleju. —————-> Já do większości dań nie smażę tylko piekę w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:27 A to spróbuję. Choć za schabowym nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:41 Polecam stronę jadlonomia, w książkach są tez przepisy, których nie ma na stronie, ale od czegoś trzeba zacząć. Curry z nerkowcami, wszystkie dale, dania z soczewica itp są pyszne. Od kilku tygodni robimy właściwie co chwile to danie: www.jadlonomia.com/przepisy/burak-z-burgundii/ Wyglada jak kupa jeża, składniki same z siebie tez nie porywaja (nie przepadam ani za marchewka, ani za burakami ani za orzechami laskowymi), ale samo danie poezja Jeśli znasz angielski to strony my new roots. Ja te przepisy czasem modyfikuje, bo nie jestem weganka Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:55 tez polecam Jadłonomię, a z dań obiadowych szczególnie botwinkę z mlekiem kokosowym, leczo z ciecierzycą, kotlety z kalafiora. Buraka z burgundii muszę wypróbować Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 09:41 I leczo z boczniakami z Jadlonomii, pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:47 Do tego zestawu albo te jajka nieszczęsne albo kotleciociochy, np z soczewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:49 Albo właśnie klopsy wege z ikei, są też w lidlu i bywają w netto, ale nieco gorsze niż ikeowe. Lub samemu lepić Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:48 I jeszcze kalafior (w małych cząstkach) w sosie bechamel z curry. Od kiedy spróbowałam nie jadam inaczej kalafiora. Curry i kalafior to genialne połączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:54 Masz przepis, bo Google pokazuje albo curry z kalafiora, albo kalafior w sosie bechamel. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:22 Robię po mojemu, bo próbowałam po raz pierwszy w restauracji i nie chcieli mi dać przepisu. Znaczy gotuję kalafiora w małych cząstkach al dente. Na maśle duszę drobno pokrojoną szalotkę i ząbek czosnku, dodaję łyżę mąki, parę razy mieszam i postępuję dalej jak ze zwykłym bechamelem, znaczy dolewam mieszając trochę mleka i trochę wody z kalafiora, do uzyskania gładkiego, białego sosu. Dodać sól i sporo ostrego proszku curry. Pogotować 5 min. Może dać też trochę sosu sojowego. Potem wrzucam do sosu kalafior, mieszam by się przegryzło i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek69 Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 23:18 Bardzo mi się ten pomysł na kalafiora podoba Dzięki, zrobię na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 11:15 I z czym to? Samo, z ryżem, makaronem, kartofelkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 21:33 a mnie google pokazuje, że nie ma czegoś takiego, jak sos bechamel (!!!). Lata całe był sos beszamelowy, co to za nowomowa?? żesz... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 23:17 Ojcem chrzestnym tego sosu był niejaki Louis de Béchameil, ale może naprawdę było mu Ludwik Beszamelski. Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 01:27 Jeśli już to "wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil" Ale akurat w Polsce od dziesiątek lat występował jako "sos beszmel". Ale rozumiem, że teraz, w ramach "jestem europejką choć ani słowa po "europejsku" bo jestem, kulson! Polką" będzie sos "bechamel". Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 09:44 To zmień googla. Mój jak najbardziej potrafi wyszukać obie nazwy. Jak już sobie googla naprawisz to wyszukaj: gramarnazi. Pytalam o przepis, a nie o rady językowe jakiejś ignorantki. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 11:59 Kotlety sojowe. Dostaniesz w każdym markecie, kosztują parę zł, a przyrządza je się jak schabowe. Panierowane pieczarki lub boczniaki. O camembercie i kotletach z soczewicy dziewczyny wspominaly. Może też być zgrillowany oscypek. Ja generalnie teraz jadam młode ziemniaki z kefirem i toną warzyw, bez żadnego zapychacza. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:32 Serowe kluseczki. Moje ulubione, bo szybkie i nieklopotliwe. Klasyczne leniwe, albo zielone (szczypior czy dowolna inna zielenina) na ostro. Do nich surowy/zblanszowany brokul a. podduszone mlode pory, a. surowka z pora z groszkiem. Do ziemniaczkow i dowolnej surowki - smazone pomidory. Soczyste, grubo pokrojone, z odrobina czosnku. Smazenia na dwie minuty Patison (u mnie juz sie pokazaly) krojony na plastry i smazony jak kotlety. Opcjonalnie gotowany w calosci i podawany jak kalafior, z dowolnym sosem albo tylko z maslem. Cukinia/kabaczek przekrojona wzdluz, smazona/pieczona/podduszona, z farszem grzybowym. Abo i bez farszu. Fasola "mamut", sytna jak diabli. Kotlet z sera panierowanego i garstka fasoli i nawet ziemniakow nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 14:03 Jak się robi serowe kluseczki? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 21:20 szorstkawelna napisała: > Jak się robi serowe kluseczki? Twarog, jajko, maki tylko troche, zeby konsystencja byla bardzej zwarta. Mieszasz/ucierasz. Kladziesz lyzka na wrzaca wode, gotowe po wyplynieciu. Jesli maja byc zielone, dorzucasz posiekany szczypior/pietruszke/koperek/dowolna zielenine (kolezanka robila z ogorecznikiem). Oczywiscie sol, jesli maja byc na slodko, to tylko troche. Mozna jesc na cieplo i na zimno, z dowolnymi sosami, syropami, oblozone owocami, ze smietana, co tam komu w duszy gra. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 23:06 Dzięki, brzmi smacznie na pewno zrobię, tylko jeszcze dopytam o proporcje: paczka twarogu na jedno jako czy mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 23:11 szorstkawelna napisała: > Dzięki, brzmi smacznie na pewno zrobię, tylko jeszcze dopytam o proporcje: > paczka twarogu na jedno jako czy mniej? Oj. Zawsze robie duzo, wiec jedno duze jajko bralam na taki polkilowy kubelek. Odpowiednik w kostkach to chyba dwie kostki. Ale tym kluseczkom nie szkodzi na smak, gdy beda troche bardziej jajeczne Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 15:38 Serowe kluski są świetne! Załatwiają sprawę białka, robi się je super szybko i do tego smakują moim dzieciom! Dzięki za przepis 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka100 Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:37 Dużo koperku i kefir/zsiadłe mleko/... Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 12:56 U nas wczoraj był ten zestaw i kotlety z jaj. Dobre są falafele, kotlety z soczewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 13:44 Cóż, ja co prawda wegetarianką nie jestem i raczej nie będę, ale IMO podstawowy błąd przy ograniczaniu mięsa to wyszukiwanie jego zamienników, typu sadzone jajka czy jakieś sojowe kotlety. Trzeba się przestawić na inne myślenie niż mięcho + kartofle (kluski, ryż) + surówka. Możesz np. zrobić młode kartofle + kalafior + szparagi/fasolka (z masłem albo beszamelem). Albo różne warzywa (cebula, papryka, cukinia, pomidor) podsmażane na oliwie z makaronem. Albo bezmięsną musakę. Ryż z warzywami i jakimiś pestkami. Rozmaite zupy bez mięsnego wywaru. Naleśniki z farszem warzywnym (z dodatkiem sera też). Po prostu odejdź od schematu . Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 07:51 ekhem, ja co prawda wegetarianką jestem, ale moja rodzina nie. więc jeśli mają ochotę na kotlecik do ziemniaków i mizerii, to nie będę robiła dla siebie całkiem innego obiadu, tylko zamienię kurczaka/świnię na grzyby czy ser żółty panierowany/jajko. a podstawowym błędem nie są zamienniki, tylko robienie wielkiego halo z jedzenia, i "przestawianie na inne myślenie". ja tam lubię kluchy, sosy i smażeninę w panierce. i nie mam ochoty na skomplikowane przepisy na co dzień. bardzo często przyrządzam dania, które robiłam od zawsze. różnica jest taka, że mięso przygotowuję osobno i dodaję do potrawy kiedy już nałożę porcję dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 09:38 A rodzina nie może zjeść bez mięsa 3-4-5 razy w tygodniu? Jako żywo nie rozumiem, w czym "mięsożercy" może przeszkadzać posiłek wegetariański (no chyba że osoba przygotowująca posiłek nie bardzo umie gotować, wtedy faktycznie mięso może być lepszym wyjściem). I co jest skomplikowanego w podanych przeze mnie (i wiele innych osób) potrawach? Co za różnica, czy dusisz mięso z warzywami czy same warzywa? (poza tym, że warzywa będą się dusiły krócej). I nie chodzi o "robienie wielkiego halo", tylko o trochę więcej inwencji w wymyślaniu posiłków i właśnie wyjście poza schemat mięcho+kartofle. Lubisz rzeczy smażone w panierce - OK, ale nie każdy ma takie upodobania, a rozmaite kluchy - i to z sosem - to bardzo wdzięczna podstawa do bezmięsnych posiłków. Nie chce Ci się uczyć przygotowywać czegoś nowego - Twoja sprawa, ale IMO dużo tracisz. Czasu też . Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 11:04 jeśli coś jest smaczne, to "przestawianie się na inne myślenie" które proponujesz, a które polega na rezygnacji z ulubionego dania nie jest rozwiązaniem. i takie podejście zniechęca sporo osób do wegetarianizmu, bo trzeba się przestawiać, bo trzeba przygotowywać coś nowego, bo jak to bez ziemniaczków, mizerii i kotleta, i tak dalej. a wystarczy sobie uświadomić, że mięsko nie jest potrzebne, aby zrobić dobry sos, coś w chrupiącej panierce albo na grillu. że lubimy smak, albo konsystencję, albo sposób przyrządzenia. i nie musimy z tego rezygnować i się umartwiać. ani nie musimy się "wykazywać inwencją" z wywieszonym językiem, tylko możemy sprytnie zmodyfikować znany, prosty i szybki zestaw obiadowy. tydzień ma dni siedem, i nie oczekuję, że moja rodzina będzie jadła siedem bezmięsnych posiłków. ani nie zamierzam bawić się w te dni w przyrządzanie dwóch obiadów. logistyka też jest istotna, i być może kogoś zachęci do wegetarianizmu taki prosty myk jak np smażenie na jednej patelni mięsa, a na drugiej boczniaków, albo dodawanie mięsa do potrawy na samym końcu, już po nałożeniu porcji wege. na pewno jest to rozwiązanie bardziej przyjazne zabieganym paniom domu niż "przestawianie się", "wykazywanie inwencją" itp slogany. w kwestii tego co tracę, dla mnie największą stratą czasu jest szykowanie trędi dań z inwencją, których moje dzieci potem nie zjedzą. polecam Ci bloga wegan nerd, dziewczyna ma zdrowe podejście do życia i jedzenia. czego i Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 11:19 JA mam zdrowe podejście do jedzenia, tylko nie rozumiem ludzi samoograniczających się na własne życzenie. I sprowadzających swoje posiłki do kotleta z ziemniakami, nawet gdy kotlet jest sojowy. Dla MNIE nie jest umartwieniem zjedzenie warzyw czy bezmięsnego sosu. Może dlatego, że nie zachęcam nikogo do wegetarianizmu, ale po prostu jem to, co mi smakuje? Podobnie jak reszta mojej rodziny. Ograniczasz się do wymyślania czegoś, co ten kotlet zastąpi - Twoja sprawa, ale sensowne to nie jest. "Wystarczy sobie uświadomić, że mięsko nie jest potrzebne, aby zrobić dobry sos" A o czym ja piszę? Może czytasz co drugie słowo i w tym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 11:41 no to jesteśmy w domu w komentarzach na wege blogach i w takich właśnie wątkach spotyka się całkiem sporo osób, które oczywiście są mięsożerne, co ładnie nazwałaś "zdrowym podejściem do jedzenia" ponieważ "jesz to co Ci smakuje", ale czują się uprawnione aby komentować czy wręcz pouczać (jak Ty powyżej) wegan i wegetarian, jak powinni się odżywiać, że nie powinni się oszukiwać i robić kotletów/pasztetów/pieczeni z czegoś innego niż kanoniczne mięsko, bo "sensowne to nie jest". jaaasne. doskonale widać, że nie rozumiesz "ludzi samoograniczających się na własne życzenie", takich jak np weganie i wegetarianie, którzy patrzą dalej niż na swój talerz i ograniczają się, najczęściej w imię pewnych idei. nie wiem tylko, dlaczego tak się mądrujesz, każdy głupi potrafi czasem zjeść "warzywa czy bezmięsny sos", ale nie uprawnia go to do wypowiadania prawd objawionych na tematy, które go nie dotyczą. przypominam, że wątek dotyczy ograniczenia spożycia mięsa oraz pomysłów na niemięsny, atrakcyjny składnik obiadów typu "ziemniaki i surówka" Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 12:57 Jak pisałam, czytasz co drugie słowo. "Samoograniczanie" dotyczyło li i jedynie ubogiej kuchni, w którym obiad sprowadza się do mięska (czy niemieska) z ziemniaczkami i surówką. Dla mnie to bardzo wąskie horyzonty kulinarne. Spróbuj czasem wyściubić nos poza nie, zobaczysz, że te "inne i trędy" (choć ja o żadnych trendach i wysublimowanej kuchni wcale nie pisałam, ustawiłaś sobie chochoła) potrawy nie są ani trudne, ani czasochłonne. Spróbuj też przeczytać to, co sama napisałaś, może wtedy nie będziesz polemizowała z tezami, które nie padły. Stwierdzenie o "zdrowym podejściu do jedzenia" dotyczyło Twojej uwagi, że ja takowego nie mam ("dziewczyna ma zdrowe podejście do życia i jedzenia. czego i Tobie życzę"). I podtrzymuję swoje stanowisko - jeśli chce się jeść bezmięsne posiłki urozmaicone i smaczne, trzeba wyjrzeć poza schemat "obiad to mięso z ziemniakami". Nie zgadzasz się z nim, wolisz swoją kuchnię - przyjmuję do wiadomości. Ale nie wmawiaj mi poglądów, których nie mam i których nie wyrażałam, bo w ostatnim swoim wpisie to popłynęłaś, że hoho. Ja rozumiem, że wegetarianie mogą mieć złe doświadczenia z osobami krytykującymi ich wybór, ale jakim sposobem wywnioskowałaś z moich wypowiedzi, że ja do nich należę, to naprawdę nie potrafię pojąć... Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 13:29 już może się nie wypowiadaj o moich horyzontach kulinarnych powtarzam, wątek dotyczy klasycznych obiadów w wersji wege, więc nie będę pisać o tofu z warzywami, szpinaku po indyjsku czy dalu z soczewicy, nieważne, lubię czy nie. nie podnieca mnie wykazywanie swojej "wyższości". do ziemniaczków i surówki natomiast pasuje jeszcze seleryba, albo smażone marynowane tofu, albo tofu z ciecierzycy zawijane w nori, z przyprawą do ryb, panierowane. wychodzą fajne paluszki rybne. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 13:43 "nie będę pisać o tofu z warzywami" "do ziemniaczków i surówki (...) pasuje jeszcze (...) smażone marynowane tofu" I wzajemnie uprzejmie proszę o niewmawianie mi poglądów, których nie wyrażałam, a zwłaszcza oceniać moje "niezdrowe" podejście do życia tudzież coś pleść o "wywyższaniu się". Zaś wątek, mam wrażenie, dotyczył pomysłów na wegetariańskie obiady w ogólności - i tak też zrozumiała go spora część osób się tu wypowiadających. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 14:43 produkty sojowe gotowe - parówki, kiełbaski, kotlety. Tofu. Seitan. Kotlety ze strączkowych różnorakich. Poza tym poszerz bazę przepisów, mój obiad rzadko sklada się z surówki, ziemniaków i zamienika-kotleta. Mam ochotę na duszoną młodą kapustę, pewnie ją zrobię i zjem z samymi ziemniakami a "wsad białkowy" zjem w innym posiłku. Albo popiję kefirem, też białeczko. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 16:16 Zapiekanka z kaszy gryczanej, cebuli i białego sera. Albo z kaszy gryczanej, grochu (może być cieciorka), fasoli i cebuli. Tarta ze szpinakiem i serem. Spó do tarty można kupić. Makaron z pieczarkami (albo boczniakami) i brokułami, z sosem serowym. Zupa z soczewicy, zupa z ciecerzycy. Nadziewane bakłazany - trzeba wydrązyć bakłażan, nadzienie moze być z kaszy jęczmiennej, papryki i innych warzyw, albo ryżu i warzyw, albo pieczarek. Smazony ryż - ryż ugotować, podsażyć na patelni z grzybami, kiełkami , papryką i cebula - albo czymkolwiek co się lubi i co przyjdzie do głowy. Można też pod koniec dodać romącone dwa jajka i wymieszać. Racuszki z jabłkami/ jagodami/ bananami, albo bez niczego - z kefiru, albo drożdzowe ze zwykłego mleka. Tortilla z fasolą, serem i pieczarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 16:17 Kotlety sojowe, miałam dziś zrobić, ale mi się nie chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 20:59 Domowe kotlety z fasoli, z ulubionym przez Was sosem. Kotlety z kalafiora. Kopytka lub pyzy z sosem i surówką. Rozmaite zapiekanki z ryżem lub makaronem i każdym lubianym rodzajem warzyw. Teraz szparagi na wszelkie możliwe sposoby. Placki z cukinii, ziemniaków, marchewki. Paella z warzywami. Pieczona faszerowana papryka z ryżem, pieczarkami i warzywami. Proste bezmięsne spaghetti, np. aglio, olio, peperoncino (czosnek, oliwa, pietruszka i peperoncino) albo caccio e pepe (ser i pieprz). Odpowiedz Link Zgłoś
gragi_tara Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 21:26 Najpyszniejsze na świecie sa falafele albo warzywa w tempurze z maki z ciecierzycy, papryka cukinia, najlepsze obiady ever. Oczywiście z młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 22:58 Jak ograniczasz mieso musisz jesc białko roślinne. Soczewica np. Ja uwielbiam sos z soczewicy czerownej cebuli i passaty pomidorowej do makaronu lub ryżu. Tak samo mozna podać chili con carne z fasolą i soczewicą. Kotlety z kaaszy (ja robie z jaglanej ale moze byc inna) z soczewicą. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 23:16 a propos, nie moge sobie przypomniec, to chyba w ktorejs Chmielewskiej bylo - placuszki robione z farszu do kurczaka, ktorego wyszlo bardzo duzo. Ten farsz byl wzbogacany, a placki urozmaicone, a to z koperkiem, a to z pieczarkami, ale co stanowilo podstawe farszu ? Ktosia wie, pamieta ? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 12:37 tt-tka napisała: > a propos, nie moge sobie przypomniec, to chyba w ktorejs Chmielewskiej bylo - p > lacuszki robione z farszu do kurczaka, ktorego wyszlo bardzo duzo. przypomnialam sobie i znalazlam, "Depozyt". Bulka tarta, chude mleko, jajko, troche koperku i mnostwo startego sera. Uformowac placki, Krystyna smazyla na masle, oszczedna Bogusia na patelni posmrowanej slonina. W dodatkach wariantywnie pomidory, cebula, majeranek albo papryka. Chyba sprobuje dzis zrobic. > Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 13:28 Sugeruję sprawdzić na niewielkiej próbce. Bo na moje oko zamiast placuszków może wyjść jeden wielki, płaski, rozpłynięty placek (chyba że tej bułki będzie całkiem dużo). Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek69 Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 23:24 Zamiast jajek smażonych mogą być kotlety z jaj, też jajka, ale smakują jednak inaczej. Albo z jaj i pieczarek, wcześniej startych na tarce i podduszonych na maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wegetarianski obiad 05.06.19, 23:46 zZjaj moze byc tez farsz do krokietow. A czasem robie jajka faszerowane - ugotowane na twardo przekrawam na pol, wydlubuje ze skorupek, siekam ze szczypiorem/pieczarkami/albo co tam jest w kuchni na zbyciu, nakladam ponownie do skorupek i na patelnie do podsmazenia tuz przed jedzeniem. Moi lubia, ale do tego musi byc fura surowki, a najlepiej dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek69 Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 00:41 U mnie takie jajka są obowiązkowe na śniadaniu wielkanocnym Odpowiedz Link Zgłoś
zielonecurry Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 07:41 Polecam książki Dominiki Wójciak. Znajdziesz tam mnóstwo świetnych przepisów. Od dwóch lat są dla mnie inspiracją. Fajne przepisy znajdziesz też w książkach Sabriny Ghayour choć to już mix przepisów wegetariańskich i mięsnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkadrzewka Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 08:08 Ja paruje poprostu różne warzywa. Ziemniaki+ inne warzywa, kaszę/ryż/makaron+ warzywa. Wynalazki typu kotlet z ciecierzycy/ czy czegoś tam to dla mnie strata czasu. Nie muszę mieć czegoś zamiast kotleta, często też dokladam coś z nabiału (fetę, pleśniowy, biały, lub posypuję żółtym). Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Wegetarianski obiad 06.06.19, 11:07 ja lubię "zamiast kotleta", ale nie kiedy muszę się z tym bawić, i poddawać dodatkowej obróbce smaczny produkt wyjściowy (kalafiora, pieczarki, jajko czy ciecierzycę). dlatego kocham sery i boczniaki, oraz cukinię, które zmieniam w kotlet w jedną chwilę Odpowiedz Link Zgłoś