Dodaj do ulubionych

a ze nature mam ciekawska..

18.10.04, 23:43
... chcialabym spytac Was, drogie Emamy... Czy Wasze pociechy biora udzial w
jakichs zajeciach edukacyjnych, zabawowych itp? Pytanie kieruje rowniez do
Mam dzieciaczkow do lat trzech.Co robicie z dziecmi, jesli np Wasza sytuacja
pozwala Wam na siedzenie z maluchem 3 lata w domu? A co potem? Basen,
rytmika, pilka, balety?? smile Czy przedszkolaki maja jakies zajecia po powrocie
z przedszkola?? Czy polecacie jakies fajne zajecia dla dzieci?? Bardzo mnie
ciekawia Wasze doswiadczenia w tej materii. Pozdrawiam cieplutko. Desire
Obserwuj wątek
    • desire.et zajecia dla dzieciaczkow 19.10.04, 09:38
      podciagam watek i pytam ponownie smile
      • dagbe Re: zajecia dla dzieciaczkow 19.10.04, 10:21
        Ja mam "fioła z przerzutką" na punkcie edukacji dzieci wink O starszym się
        rozpisywac nie będę, bo już nie pamiętam wszystkich moich szaleństw. Obecnie
        Mateusz (11 lat) ustabilizował się na zajęciach Aikido i pływaniu.

A młodszy (2 lata 4 miesiące) "od zawsze" słucha muzyki klasycznej. Jest taka
        seria pod wspólnym tytułem "Build Your Baby's Brain": Mozart, Bach, Vivaldi i
        inni. Oprócz tego bawimy się w naukę czytania
        (www.akademianauki.pl/html2/kjnmdc.html). Chodzimy też drugi rok na
        zajęcia Helen Doron. Uczestniczyliśmy w zajęciach Szkoły Muzycznej YAMAHA z
        cyklu "Szkraby i muzyka", ale niestety nasza grupa się nie utrzymała a
        pozostałe terminy kolidowały z innymi moimi zajęciami. Uczymy się pływać w
        Aquaparku.

Polecam stronę WWW: nauka.2p.pl/index.html

Pozdrawiam,
        DAgmara
        • desire.et Re: zajecia dla dzieciaczkow 19.10.04, 11:00
          oo, super.. jesli chodzi o muzyke klasyczna, to u mnie jest to samo.. Z moim
          Malym chodzilam na tzw. Krabbelgruppe (nie mieszkam w Polsce), takie zajecia
          umuzykalniajaco-zabawowe, rowniez na basen i zajecia gimnastyczne. W tym roku
          po 1,5 oczekiwania na zebranie sie grupy, moje dziecko dostalo sie do szkoly
          muzycznej (ma 3 latka i 4 mies), jestem bardzo ciekawa, jak mu sie bedzie
          podobac. Dodam, ze w domu chetnie spiewa, ma b.dobry sluch, probuje grac na
          pianinie itp. Zeby uprzedzic opinie o zbyt "zawalonym" dziecinstwie dodam, ze
          na kazde zajecia Maly chodzi z wielka radoscia i checia winkJuz pytal, czy bedzie
          gral w pilke, bo widzial gdzies trenujace dzieciaki winkW tej chwili sama
          prowadze taka grupe umuzykalniajaca dla maluszkow (dzieciaczki sa w wieku 7
          mies-14 mies) i jest dosc duzo chetnych. Z tym, ze mamy maja na takie rzeczy
          czas. Stad tez moje pytanie na forum. pozdrawiam
          • dagbe Re: zajecia dla dzieciaczkow 19.10.04, 15:10
            Mam wrażenie, że "nauka" kojarzy się z wysiłkiem, ciężką pracą, katorgą... Więc
            ucząc małe dziecko np. czytać, w potocznej opinii "robię mu krzywdę i zabieram
            dzieciństwo". A my się po prostu dobrze razem bawimy smile
            Też myślę o szkole muzycznej dla Michasia, bo widać że lubi muzykę, koncerty,
            piosenki. Jego ukochane zabawki to instrumenty muzyczne: gitara, saksofon,
            dzwonki. Mam na oku przedszkole, w którym uczą gry na pianinie.
            Chcę wykorzystać czas, kiedy dziecko chętnie, bez większego trudu i z radością
            uczy się nowych rzeczy.

Pozdrawiam,
            Dagmara
            • desire.et Re: zajecia dla dzieciaczkow 19.10.04, 23:26
              moja edukacja muzyczna rozpoczela sie w wieku 4 lat... kryzas mialam w siodmej
              klasie szk. podst, ale wybralam te droge, do dzis nie zaluje tej decyzji i nie
              czuje, zeby moi rodzice zmarnowali mi dziecinstwo poprzez 2 szkoly rownolegle
              np, rozne zajecia, nauke jezykow. Wrecz przeciwnie, jestem im za to wdzieczna,
              ze w pewnym momencie mojego zycie mialam wybor, co chce w zyciu robic. Dlatego
              chcialabym , aby moje dziecko wielu rzeczy sprobowalo, zanim wybierze sobie cos
              na stale.. Byc moze niektorzy powiedza, ze trzylatek ma jeszcze czas, ale to
              wlasnie ten wiek, kiedy maluch szybko i latwo przyswaja (widze to np po nauce
              jezykow). No nic.. zobaczymy wink
              • desire.et Re: zajecia dla dzieciaczkow 19.10.04, 23:27
                przepraszam za literowki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka