panna_lila 02.08.19, 10:17 z dziurami, o wyraźnym smaku, nie seropodobny. No tak mnie naszło na kanapkę z serem, dobrym serem☺ gdzie kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szorstkawelna Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 10:28 Stary olęder w biedronce. Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 15:54 No co ty... To podróbka Oud Maasdamer. Dojrzałe sery są super, ale te, które znam, nie mają dziur. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 10:32 Ja preferuję tylżycki. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 10:37 Bursztyn. Ale skoro maja być dziury to pewno wolisz ser typu szwajcarskiego: np. mazdamer. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 10:59 Comté , pyszności, chociaż bez dziur. Można nabyć we francuskich sieciach ( Leclerc, Auchan, Carrefour, Intermarche) Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 11:09 A może Sierpc Królewski,Edam Rycki , albo Ementaler .Czytaj skład jak masz taką możliwość , a jeśli nie to generalnie sery żółte powyżej 20 zł / kg to już sery a nie produkty seropodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 12:15 Oh comté, najbardziej lubie ten najstarszy - jestesmy na wakacjach w malej wiosce w Hiszpanii i sery sa, a jakze, bardzo dobre, typowe galicyjskie, na targu od babci, ogolnie super, ale pojechalismy zwiedzic Santiago i « czystym przypadkiem » wstapilismy do carrefoura gdzie jakis wrodzony instynkt zaprowadzil mojego faceta i dziecko prosto do OSOBNEJ LODOWKI Z FRANCUSKIMI SERAMI gdzie zaopatrzyli sie w trzy podstawowe sery do przezycia ( comté, chèvre, roquefort- moja mala je z nimi tosty na sniadanie); i tak dlugo wytrzymali bez, bo ponad dwa tygodnie To moj hold dla wszystkich Polakow poszukujacych bigosu w Chorwacji! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 16:35 Wyguglałem tego hrabiego. Wygląda apetycznie. W Niemcach w Rewe majo. Jak nie zapomnę (a zapomnę na pewno), to kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 16:38 Osobiście jadam od jakiegoś czasu bergkejzego z Aldinga. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 13:55 oh Comte to moj nr 1 albo Gruyere ze wzgl na podobienstwo do Comte. Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 15:57 Zgadzam się. Comte jest ok. Ale nie ma dziur 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
mail-na-gazecie Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 11:06 Ogólnie im wyższa cena i więcej dziur tym lepszy ser. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 11:09 Francuzi by się z Tobą nie zgodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 12:08 Ja też nie Jadłam pyszne sery bez dziur, ale ten brak przewietrzenia skutkuje zapaszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 13:48 Wcale nie. Dla mnie kryterium jest „im bardziej śmierdzi, tym lepszy ser” 😄. Zawsze zwracam uwagę, czy ser „dobrze śmierdzi”. Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 15:52 Najlepiej śmierdzące sery to kupuję od święta... I przed włożeniem do lodówki pakuję w kilka foliówek 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
edycja_kopiuj_wklej Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 11:11 Krótki przegląd serów i na co zwrócić uwagę masz tu czytamyetykiety.pl/sery-zolte/ Ja natomiast osobiście najbardziej lubię Kasztelan z Sierpc, z dorzewających o rozsądnych cenach wolę dziugasa, bursztyn jest dla mnie trochę podrobiony. Poniewaz najczesciej kupuje w carrefour, a nie chce mi się meczyc pań ze stoiska czytaniem składów to stojąc w kolejce czasami sprawdzam na ich stronie internetowej skład sera zakupycodzienne.carrefour.pl/mleko-nabial-jaja/sery/sery-zolte/ A jak moge i widzę ze gdzieś trafiam na świeży to wolę koryciński z czarnuszką, ale to nie żółty Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 14:24 Korycinski jest przeboski. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 22:23 W Biedronce jest malym krazku kaszubski z czarnuszką. Bardzo smacznyy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 11:12 Ja lubię Bursztyn i Rubin. Sery dobrej jakości. Ale bez dziur. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 11:48 gaskama napisała: > Ja lubię Bursztyn i Rubin. jest też Szafir. I są w nim dziury. To chyba najlepsze sery na ogólnopolskim rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 12:19 Też tak uważam. W sklepie ekologicznym kupuję jeszcze "Boryne", ale to raczej miękki ser. Ja lubię twarde, typu "old amserdam", tłuste, bez zbędnych składników. Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 11:41 Bursztyn i Rubin. Bardzo mi też smakuje Hit z Ryk. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 12:32 Też szukam dobrego sera. Kiedyś, z pół roku temu w biedrze był naprawdę dobry ser bez żadnych konserwantów, ani barwnika - nazywał się A Cheese, czy jakoś tak, holenderski. Był gouda i ementaler, niestety już nei ma i bardzo mi źle i smutno z tego powodu Kupuję Królewski z Sierpca, ale to nei to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 12:40 Ja z dziećmi zadowalamy się tylżyckim ale mąż delikatniejsze widocznie ma podniebienie Zamawia sobie sery żółte z "Prawdziwego Jedzenia" Romana Kluski. Przywozi je kurier w styropianowym pudle. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 13:29 Cheddar brytyjski w Biedrze. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 14:51 panna_lila napisała: > z dziurami, Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 14:20 Brzmi jakbyś lubiła edamy i mazdamery. Nie moja bajka ale w podobnym typie aromatu i ostrości kupuję czasem hiszpańskie manchego. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 14:36 jak Okrasa kiedyż reklamował ser manchego, to się zastanawiałem kto to ten Manche Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 18:22 jak ktos wyżej - Sierpc Królewski bo ma dobry sklad. Także Kasztelan ale ten raczej w plastrach i wygodnym opakowaniu. To z tańszych. Z drozszych (niewiele) sa sery holenderskie, francuskie, dostepne w każdym markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 20:24 Królewski jest niezły (z Sierpca); pakowany w plastry od razu. Tylko zwykły bo jest tego kilka rodzajów; wędzony mi średni smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 02.08.19, 20:40 Królewski z OSM w Sierpcu. Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 15:56 Królewski ujdzie, ale jak ktoś aż na forum pyta o ser, to chyba ma na myśli inną jakość jednak... Tak mi się wydaje. Taki Królewski, itp to chyba zwyczajnie się kupuje i sprawdza, czy smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 15:50 We francuskich marketach, wyjąwszy Auchana. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 17:50 Przyłączam się do teamu edam rycki. Poza tym mimolette. Poza tym hit z Ryk. Poza tym prawdziwa gouda holenderska taka kula. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 18:10 Podobno Holendrzy wymawiają gouda Hałda 😊 Prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 19:09 Ja slyszalam ze guda mowia Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 22:10 Prawda, prawda. Nadal nie mogę się przyzwyczaić do tej hałdy 😬🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 19:17 Tak, mimolette to moj ulubiony ale nie w kanapce. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 22:28 Ja preferuję mozarellę (ale to twardy ser), nie ma konserwantów ani barwników. W Lidlu niebieskie opakowanie chyba mlekovity. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 22:46 Królewski z Sierpca Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 23:26 Bardzo lubimy ser Baron Jak go nie ma to te z serii "Chlopi"- Boryna, Antek, Jagna. Pyszne są. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 07.07.22, 06:28 Ja nie cierpię serów z dziurami. Ten Królewski z Sierpca to ulubiony moich chłopaków. Dla mnie jeśli chodzi o ser żółty do kanapek, jedynym słusznym wyborem jest ser typu salami ewentualnie gouda. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Ser żółty - polećcie jakiś dobry 06.07.22, 23:31 A to Holandie polecam. Tam nawet sery z supermarketu sa dobre. Ja najczesciej ide do miejscowego "domu sera" gdzie jest nawet nie wiem ile rodzajow sera i sobie co rusz wybieram jakis serek z jakims nowym smakiem. Wszystkie mi smakuja. Sery holenderskie sa geniale Odpowiedz Link Zgłoś