kotejka Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 27.08.19, 22:44 lubie i robie przywozila mi przyjaciolka z izraela, wcinalysmy razem z chlebkiem zytnim i warzywami i przyznaje, ze moj tez jest niezly i podobny dosc Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 00:31 uwielbiam, jadam w przeroznych wersjach i z czym sie tylko da. Jedna z moich ulubionych wersji - rozmaruje humus na talerzu, na to drobno pokrojone poidory, duzo natki i cebulka, sproszkowana papryka, jem z chlebem, troche jak dip, troche jak salatka. I ostatnie odrycie to z dodatkiem muhammara. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 01:16 Lubię, robię co najmniej raz w tygodniu. Gotuję cieciorkę, prażę sezam na tahini itd. Jem jako pastę do kanapek albo sam, łyżeczką. Przepisu nie mam, metodą prób i błędów doszłam do swojej wersji robionej na oko, jak wszystko co gotuję. Ciecierzyca, tahini, sól, sok z cytryny, czosnek, kmin (dużo, bo lubię). Zbieram się do wersji z jakimiś dodatkami, ale schodzi i zebrać dię nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 06:30 Nie, nie, nie. Za to sama ugotowana cieciorka to nasz rodzinny hit. Lekko posolona robi za orzrszki ziemne w naszym domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kak Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 08:23 Jedna z niewielu rzeczy, ktore lubi moja corka, jest buraczany hummmus, kupny. Mam go zawsze w lodowce. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 09:01 W kit na jeża. Jak jest, to zjem, ale żeby robić, to nie :p Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 09:12 Lubimy, jemy ale nie robimy. Nie wychodzi. Ostatnio gotowy wpadł mi że słupkami marchewki. Idealny dla mnie. Podobnie jak wersja kaszy bulgur, suszonych pomidorów i humusu. Btw. Gdzieś mi tu smignął zachwyt nad pastą z groszku. Jedna z trzech rzeczy, po której mam odruch wymiotny. I to jest zagadką. Bo jestem fanem past😃 Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 09:36 Lubię i robię. Co ciekawe, calkiem niezle się mrozi. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 12:29 Baba ganousz.Przekrojenie trzech bakłażanów i wrzucenie do pieca to moment.Nie mam zwyczaju stać perzy piekarniku więc czasu pieczenia nie liczę.Ja mam piekarnik monstrum, jeżeli zostawię po wyłączeniu zapiekankę to jeszcze po ponad godzinie jest ciepła.Czas na pieczenie podany w przepisach dzielę na połowę tyle ma mocy.Po pół godzinie wyłączam piekarnik i bakłażan stoi kilka godzin , robi sie mięciutki tak że miąższ łatwo wydłubać, czasem fragmenty skórki dodaje.Wrzcam miąższ do miski plus dodatki ,blender ręczny bzyk, 10 -15 minut gotowe.Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 13:26 Lubię, ale nie robię. Kupuję w budce prowadzonej przez Greka na lokalnym bazarze. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 13:26 Lubię, ale nie robię. I nie mogę znaleźć nigdzie takiego, który byłby idealny. No może raz, czy dwa na Kazimierzu w Krakowie, ale i tak nie przypominał mi do końca smaku Bliskiego Wschodu. Ja wolę taki delikatniejszy, czyli miksowana ciecierzyca na gorąco...nie rozumiem za to dodawania sody dla zmiękczania ziaren, czy tempa gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 16:24 szafireczek napisała: nie rozumiem za to dodawania sody dla zmiękczania ziaren, > czy tempa gotowania. Soda do gotowania nie jest dodatkiem smakowym, a zmienia tylko ph gotującej się wody przez co pektyna w łuskach strączkowców szybciej się rozkłada i ciecierzyca szybciej staje się miękka. Opłaca się, cicierzyca jest przez to delikatniejsza, lepiej się miksuje, tylko więcej niż małej łyżyeczki lepiej nie dawać, bo woda będzie miała mydlany smak. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 29.08.19, 10:15 Aha, myślałam że wpływa na smak Dzięki! bo ja właśnie lubię taką lżejszą konsystencję. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 28.08.19, 22:19 Humus to mi się z glebą kojarzy, a gleby póki co gryźć nie zamierzam...😆 Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 29.08.19, 01:10 Uwielbiam ale tylko ja i moj najstarszy nie robie bo jestem za leniwa wole kupić Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 02.09.19, 09:06 Zrobiłam. Z suchych ziaren ciecierzycy. Wyszedł pyszny. Zostało mi sporo ugotowany ziaren, macie pomysł co z nich? Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 02.09.19, 21:14 Można upiec z kalafiorem na przykład albo usmażyć - wejdź na jadłonomię i wpisz w szukajkę ciecierzyca. Dałabym linki, ale piszę z telefonu, dorobiłam się w końcu współczesnego sprzętu i nie ogarniam jeszcze kopiuj/wklej Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 02.09.19, 21:30 Sałatka taboulé (bulgur plus warzywa i oliwa), do której dodaję ciecierzycy, by było pożywniej. Ciecierzycę można dodawać do curry np. z kurczakiem, do każdej zupy np. warzywnej, do sałatek. Można dodać do kuskusa z mięsem lub warzywami, ratatouille, do chili con carne (przyprawić przyprawą ras el hanout) albo po prostu zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewbal Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 02.09.19, 21:54 ugotuj.to/ugotuj/-18580828/bakaliowy+kuskus+z+kurczakiem+i+ciecierzyca/p/ Ja daję mniej mięsa i więcej marchewki, moreli i rodzynek. Rodzynki Jumbo, takie duże i żółte Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 02.09.19, 22:26 brzmi dobrze dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 03.09.19, 09:58 Robie tak jak nauczył mnie pewien syryjczyk. Pasta tahini zmiksowane z ciecierzycą + sól , czosnek i sok z cytryny. Kupne hummusy mają prawie zawsze w swoim składzie kmin rzymski za czym nie każdy przepada . Aha , ten syrykczyk prowadził knajpe na mokotowie i humuus wg tej receptury schodził mu jak świeże bułeczki. Jadłam w różnych kombinacjach , z kebabem , z warzywami , w sumie pasuje do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
sylwester.z.kolonii Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 04.09.19, 21:25 Ten z Lidla w słoikach jest OK. Naturalny skład. Samemu to bym chętnej zrobił, ale czasu brak, jakbym miał babę to i może by mi się chciało, a tak to wszystko muszę robić sam i w weekend mam masę sprzątania na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 01.02.21, 14:58 Lubie nie robię bo mi się nie chce. Kupuje tylko jeden rodzaj w Lidlu, inne mi nie smakują. Jem z pieczywem lub warzywami. Najpyszniejszy jadlam w Izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonecurry Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 01.02.21, 15:16 Uwielbiam i robię sama. Nie znosze gotowców ze sklepu. Wiecej w nich oleju słonecznikowego niż innych składników. Przy czym nigdy nie korzystam z cieciorki z puszki. Jest obrzydliwa. Mało osób wie, że cieciorkę można ugotować w dużej ilości, ostudzić, poporcjować i zamrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 01.02.21, 15:19 Lubię ten z biedry, naturalny, paprykowy i pomidorowy. Kiedyś dostalam różne oryginalne od "prawdziwych" niemców - no smaczne - te z biedry lepsze ;P Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Humus - lubice? jecie? robicie? 01.02.21, 18:41 Jak hummus to tylko domowej roboty . ciecerzyca , tahini, czosnek ,sól i troche wody. Kuminu nie daje psuje smak Odpowiedz Link Zgłoś