Dodaj do ulubionych

Mini hodowla - co wybrać?

• mid.week Re: Mini hodowla - co wybrać? 03.09.19, 21:24
      Jedwabniki albo dzdzownice?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Mini hodowla - co wybrać? 03.09.19, 21:57
      A możecie trzymać na działce zwierzęta typu kury, kaczki czy króliki?
      Czasem gminy mają uchwały, że zwierzęta gospodarskie mogą być tylko na działkach siedliskowych albo na takich gdzie powierzchnia jest większa niż 1000m2 i nie jest to miasto czy osiedle. U nas w kilku miejscowościach jest to zabronione.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Mini hodowla - co wybrać? 03.09.19, 22:05
        Dopiszę jeszcze, że proponuje 2-4 kury zielononóżki, znoszą jajka, i łatwo się je zabija, latwo patroszy.
        Królik to jednak wyższy level, podżynasz gardło, spuszczasz krew przez chwilę, później skórujesz, wyciąganie wnętrzności też mało przyjemne bo to jednak ssak.
        • szmytka1 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 11:48
          Zielononozki zbosza zielonkawe jaja, nieapetyczne w wygladzie wink
          • bywszy Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 11:52
            Niektórzy jadają je bez skorupek... smile
            • szmytka1 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 12:19
              A przy wyjmowaniu z lodowki i rozbijaniu jajka zamykaja oczy...
              • rulsanka Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 12:25
                Jaja zielononóżek są białe jak kreda.
                • szmytka1 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 12:41
                  Nie sa. Sa zielonkawe. Ja napisalbym, ze szarozielone. Moja matka ma, m.in. te kury i starannie dba, by tych dla mnie nie dawac, bo sa DLA MNIE z wygladu nieapetyczne big_grin
                  btw jaja ze wsi prawdziwej moja matka sprzedaje po 70 i 80 gr. Po ile u was? Slyszalam o stawce 1 zl.
                  • rulsanka Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 14:50
                    Też mam te kury. Znoszą bieluteńkie jajka, jedna z leciuteńkim perłowo-różowym odcieniem. Ceny wiejskich eko są w okolicach po 1zł, ja nie sprzedaję. Czysto rasowe zielononóżki znoszą jajka bielutkie, może twoja mama ma jakieś mieszańce w którymś pokoleniu.
                    • czarna_kita Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 18:17
                      rulsanka napisała:

> Też mam te kury. Znoszą bieluteńkie jajka, jedna z leciuteńkim perłowo-różowym
                      > odcieniem. Ceny wiejskich eko są w okolicach po 1zł, ja nie sprzedaję. Czysto r
                      > asowe zielononóżki znoszą jajka bielutkie, może twoja mama ma jakieś mieszańce
                      > w którymś pokoleniu.

Dokładnie tak. Zielononóżki znoszą białe jajka. Bardzo pyszne i zdrowe. Też mam w swojej hodowli.
                      Zielonkawe jajka znosi kura z Chile. Zapomniałam jak się nazywa. Całkiem inny gatunek.
                      • szmytka1 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 20:27
                        Kura jeest nieduza, jarzebata, wieksza niz liliput ale mniejsza niz standardowa kura, nogi ma zielonkawe i kupiona byla jako zielononozka. Mowicie ze to chilijska podrobka? big_grin jest ich wiecej tylko tak mi sie napisalo w l pojedynczej. Jako kurczeta wygladaly z umaszczenia wlasnie jak liliputy. Zadne inne, ani prawdziwe liliputy ani kury z czapkami i brodami ano zwyczajne takich jajek nie nosza, tylko te niby zielononozki.
                      • bywszy Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 21:22
                        czarna_kita napisał(a):
                        > ...
                        > Zielonkawe jajka znosi kura z Chile. Zapomniałam jak się nazywa. Całkiem inny g
                        > atunek.

4 Chickens That Lay Blue Eggs Because White Ones Are Boring
                        • majenkir Re: Mini hodowla - co wybrać? 05.09.19, 01:58
                          A ja z ciekawszych jajkowo kurek mam Easter Eggers (niebieskawe), Olive Eggers (zielonkawe) i Marans ("czekoladowe") smile A biale wcale nie sa nudne, przy nich dopiero widac piekne kolory tych innych wink.
    • hrabina_niczyja Re: Mini hodowla - co wybrać? 03.09.19, 22:51
      Z punktu widzenia dzieci to pomysł zajebisty, teraz drogie dzieci będziemy miziać i głaskać króliczki, przytulać kurki, dawać im jeść i dbać o nie. Będziecie za nie odpowiedzialne i kurki i króliczki będą się cieszyć. Wy też będziecie mieli dużo radości dopóki tatuś nie upier... im łba, a mamusia nie wlozy do gara, a potem poda dzieciom kurke Kazie i króliczka Andrzeja na niedzielnym obiedzie. Czulosciom nie było końca.
    • 123zielona123 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 00:06
      To znaczy zapytam. Chcecie mieć swoje mięsko? Tu zdecydowanie wygrywają kury- mieso lepsze i bardziej uniwersalne niż krókik. A kto bedzie je zabijał, patroszył i co najgorsze skubał? Może owieczkę? jagnięcina jest bardzo droga i karakuły też.

Tak na poważnie,że 40 czy 60 lat temu siedmiolatek ucinał siekierą głowę kurze i to było normalne, to dzisiaj NIE jest. Więc zupełnie nie rozumiem tematu, nie lepiej kupić psa, świnki morskie itp. ?
      Jeśli ma to przynosić dochód to proponuję kury ozdobne. Są NIESAMOWITE, No ale tu trochę wiedzy i opieka weterynaryjna itp.
      www.ptakiozdobne.pl/Photos/kura-onagadori-na-drzewie-b.jpg
      • majenkir Re: 04.09.19, 00:51
        123zielona123 napisała:
        > Więc zupełnie nie rozumiem tematu, nie lepiej kupić psa, świnki morskie itp. ?

Czasami ludzie chca cos jeszcze. Ja mam i psy, i koty, i krolika (w domu), a tez chcialam kurnik.
        • magdzialena78 Re: 04.09.19, 11:20
          Moze te kury ale w jakiejś wolierze bo wyskubia wszystko.
          Znisza hajka a pitem emerytura moze jakos przeboleją tą późniejszą bezproduktywnosc
    • zuleyka.z.talgaru Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 11:43
      3 owce ozdobne. smile
    • szmytka1 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 11:47
      Jestes w stanie, ty albo maz ogluszyc zwierze, zabic je, krolika obedrzec ze skory, usunac wnetrznosci; kure oparzyc wrzatkiem, oskubac, osmalic nad ogniem, wypatroszyc? Jest przy tym krew i smrod.
      • majenkir Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 15:48
        Ciekawa rzecz, ze moj maz (miesozerny) zabije nasza kure, ale juz jej nie zje big_grin. Mowi, ze jakos glupio jak ja widzial zywa.
        • rulsanka Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 16:36
          U nas odwrotnie. Z zabijaniem jest problem, ale jak już ptak nie żyje, to go jemy, po co ma się marnować. Tą co lis ukatrupił też zjedliśmy, choć z łezką w oku.
          • szmytka1 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 20:22
            Po lisie bym sie brzydzila, glownie z obawy o choroby zakazne.
            • rulsanka Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 21:47
              Lis to sprawny zabójca, rozgryzł jej głowę i tyle. Nawet się nie zorientowała, że umarła. A na surowo nie jedliśmy.
              • szmytka1 Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 21:55
                Ja nie mam nic do tego co kto je. Pisalam o sobie bez krytyki innnych zachowan w domysle. Lisy sa bezczelne. W bialy dzien potrafia przyjsc na podworko, usiasc pod kurnikiem i czekac az kury zostana wypuszczone big_grin
    • segregatorwpaski Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 19:45
      Pomysł mojego kolegi z pracy. I kury i króliki właśnie.
      Po wprowadzenie koncepcji w życie okazało się bardzo szybko, że i kury i króliki dożyją w tej amatorskiej hodowli spokojnej starości big_grin
      Najpierw dzieci nadały zwierzakom imiona i n największy królik to Władek, po jednym z dziadków, drugi to Józek po drugim big_grin Imiona kur to głównie powielone imiona przyjaciół dzieci.
      Kury zaczęły być np wożone w wózku dla lalek, , króliki prowadzane na smyczach w specjalnych szelkach. PO tygodniu było już wiadomo, że nikt nigdy w życiu nie zje Józka, Zosia to najsłodsza cwaniara wśród kur, a Asia (po ciotce) troszkę kuleje, więc zyskała uprzywilejowaną pozycję i bła karmiona z ręki big_grin
      Kolega z dnia na dzień przynosił nam do biura porcję anegdotek np o tym, że całe popołudnie spędzili na poszukiwaniu wiecznie uciekającej Łucji, zjeździli w czwórkę na rowerach swoją i kikla sąsiednich wsi, a ta łobuzica weszła do domu i siedziała zamknięta przez przypadek przez któregoś z domownikóww komórce.
      Nikt tam nikogo nie zje, rodzina kolegi ze zdziwieniem odkryła, że z 6 kurek nie ma się wcale codziennie sześciu jajek big_grin
      Ale mają czasami jakieś jajeczka i dużo zabawy i radości, polecam wink
      • basiastel Re: Mini hodowla - co wybrać? 04.09.19, 22:51
        Ale to nie ten przypadek, autorka jasno napisała, że nikt normalny nie przyjaźni się z kurą, więc do zażyłości swoich dzieci z kurami nie dopuści. Dość wyższościowo stwierdziła też, że mają dobrze ułożone w głowie i zwierzaki mają zamiar pożerać, a sprawę uboju już uzgodniła z sąsiadem. Dopiero będą mieli wyżerkę, zupełnie chory pomysł.
        • jeanny1986 Re: Mini hodowla - co wybrać? 05.09.19, 17:50
          Autorka mi stylem przypomina tego trolla z zadupia gdzie syn nie miał przyjaciół, internet był złem, a teatry i podobne ponad wszystko.
    • k1234561 Re: Mini hodowla - co wybrać? 05.09.19, 06:41
      Ja bym się na waszym miejscu nie zdecydowała.Z dwóch powodów.Mianowicie,po pierwsze nie macie bladego pojęcia o hodowli kur czy królików.Czytacie tylko coś tam w sieci.To stanowczo za mało.Po drugie takie pytanie,kto zajmie się inwentarzem,jak zapragniecie wyjechać z dziećmi na wakacje?
      Skoro macie warunki kupcie dzieciom psa lub kota,które tez trzeba karmić,poić i sprzątać po nich i zaangażujcie w to dzieci.Też nauczycie odpowiedzialności i obowiązkowości.A w raazie wyjadu łatwiej zorganizować opiekę dla psa lub kota niż dla stadka kur czy królików.
      • magdzialena78 Re: Mini hodowla - co wybrać? 05.09.19, 10:30
        Bez przesady kury i kroliki hodowalo sie od wiekow spacjalistycznej wiedzy nie yrzeba.weterynarz , szczepienua i karma
      • majenkir Re: 05.09.19, 15:55
        k1234561 napisała:
        > Ja bym się na waszym miejscu nie zdecydowała.Z dwóch powodów.Mianowicie,po pier
        > wsze nie macie bladego pojęcia o hodowli kur czy królików.Czytacie tylko coś ta
        > m w sieci.To stanowczo za mało.

Bez przesady. Hodowla kur nie jest specjalnie skomplikowana i w intenecie wlasnie sa wszystkie potrzebne informacje wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka