Dodaj do ulubionych

Bulion warzywny

21.10.19, 15:35
Robię go z przepisu, który znalazłam na Kwestii Smaku, ale zawsze ma taki dziwny gorzkawy posmak. I wszystkie zupy które potem na nim robię mają właśnie taką goryczkę. Wkurza mnie to, bo chyba tak nie powinno być. Czy ktoś ma pomysł, co może być tego przyczyną? Staram się robić według przepisu, jedyne co pomijam to dodanie liścia kapusty. Jak w ogóle robicie zupy? Na wywarze mięsnym czy warzywnym? I czy w ogóle na wywarze. Teraz robię akurat krem brokułowo-cukiniowy i polega to na tym, że po prostu wrzucam warzywa do gara i się gotuje, a potem to miksuję. Takie zupy lubię robić najbardziej wink No, ale barszczu, czy żurku tak nie zrobię, musi być wywar... uncertain
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: Bulion warzywny 21.10.19, 15:39
      Może warzywa masz przenawożone?
      Zawsze robiłam na wywarze warzywnym, a ostatnio na suszonych warzywach (eko), z przyprawami. Wygodnie, bo zawsze mam pod ręką, nie więdną.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 22:09
        A tego to nie wiem. smileAle nie sądzę. Bo generalnie są zjadliwe w innych daniach i zupach, tylko ten wywar zawsze wychodzi jakiś niedobry i zupy na nim.
    • huexido Re: Bulion warzywny 21.10.19, 15:46
      Ja z reguły robię na mocno podsmażonej/podduszonej cebuli i ziołach. Robię na maśle klarowanym. Nie wiem co masz w przepisie z KS, może spróbuj zrobić własne kostki rosołowe i raczej nie z oliwą - moze masz gorzką oliwę. Zbyt dużo selera lubi tez dać nieciekawy posmak.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 15:49
        No, ale kostki to w zasadie się robi jak wywar, tylko odparowuje wlewa do foremek i potem zamraża, nie? Więc jak zrobię ten wywar gorzki, to kostki też będą smile Hmm, teraz mam inną oliwę, mogę spróbować, czy też wyjdzie gorzki. Selera daje raczej mniej niż więcej, bo nie przepadam za tym warzywem.
        • daniela34 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 15:52
          Daj masło, chyba że jesteś weganką (nie kojarzę czy jesteś)
    • daniela34 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 15:49
      Który to przepis z Kwestii Smaku? W jednym znalazłam tam sos sojowy - jeśli to ten przepis to podejrzewam, że problem leży w sosie
      • daniela34 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 15:50
        Albo jak twierdzi przedmówczyni- w oliwie
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:18
          Serio sos? Sos dodaję do różnych sosów i zawsze dobrze smakują.
          • daniela34 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:21
            Obstawiam albo gorzkawą oliwę albo sos, zrób eksperyment, nie daj sosu smile Ja robię bulion warzywny bez sosu sojowego i z dodatkiem odrobiny masła. Nigdy nie jest gorzki
    • metro_mh Re: Bulion warzywny 21.10.19, 16:34
      no cóż, jestem z opcji że dobra zupa to na wywarze z mięsa z kością ( zwykle mieszane wołowe i wieprzowe, czasami dodatkowo coś z drobiu), długo gotowane z dużą ilością warzyw (ale nie bardzo aromatycznych typu kalarepa, kapusta) np. 4 l wody 1,7 kg mięsa, 4 marchewki, 3 pietruszki spory kawałek selera, cały por, z ziół lubczyk, natka, liście selera, kocanka (maggi) to jeżeli zamrażam
      • thank_you Re: Bulion warzywny 21.10.19, 22:28
        Maggi to lubczyk a nie kocanka
        • ib_k Re: Bulion warzywny 23.10.19, 14:21
          Mylisz się. Lubczyk to Lubczyk a maggi to kochanka włoska
          • ib_k Re: Bulion warzywny 23.10.19, 14:22
            Kocanka włoska😁
          • ib_k Re: Bulion warzywny 23.10.19, 14:23
            Kocanka włoska😁
    • lot_w_kosmos Re: Bulion warzywny 21.10.19, 16:43
      Jeśli używasz oliwy z oliwek, to od tego.
      Oliva przeważnie jest gorzkawa.
      Daj masła.
      Albo oleju rzepakowago.
      Albo spróbuj dodać ten liść kapusty, może on ma za zadanie wciągać goryczke.
    • aerra Re: Bulion warzywny 21.10.19, 16:45
      A oliwy nie masz gorzkiej przypadkiem?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 22:05
        Oliwę mam z Biedronki jakąś. Nie wiem czy jest gorzka, ale taka średnio smaczna. Ale szczerze mówiąc, ja ogólnei za oliwą jakoś specjalnie nie przepadam, może to dlatego, że jeszcze nie trafiłam na smaczną. smile
    • szmytka1 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 16:53
      Jako ze gotuje obiady jednodaniowe to zupy zawsze na chu. Czasem na pulpecikach, czasem na skrzydelkach, na cwiartkach z kurczaka, na indyczej szyi, na kosciach schabowych albo biodrowych albo po prostu na garsci miesa. Nie gotuje zup miksowanych. Lubie wiedziec xo jem a zupa krem to dla mnie takie niemowlece danie.
    • lauren6 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:16
      Czemu pomijasz dodanie kapusty? Z kapustą jest smaczniej.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 22:03
        Jakoś u mnie w domu nie ptraktykowało sie tego. Tzn. do rosołu, bo warzywnego wywaru mama nigdy nie robiła, zawsze było mięso w zupie. Teściowa robiła z kapustą, a nawet kalafiorem - ale miałam zdziwko jak to zobaczyłam big_grin
    • margotka28 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:21
      bulion warzywny gotuję tak samo jak rosół. Tylko bez mięsa. Jako tłuszcz dodaję łyżkę oleju lub masła. I pyrka sobie na wolnym ogniu.
      • daniela34 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:22
        Ja tak samo, tylko zawsze z masłem
      • mia_mia Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:37
        Dla mnie bulion to wywar z warzyw albo warzyw i mięsa. Nigdy nie dodawałam tłuszczu, ani oliwy ani masła, potem zgodnie z przepisem. Mój bulion warzywny ma 0% tłuszczu i to jakiegokolwiek.
        • cruella_demon Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:49
          Tłuszcz jest nośnikiem smaku. W bulionie mięsnym wydziela się z mięsa, do warzywnego daje się masło/olej po to, żeby był po prostu smaczniejszy.
          • daniela34 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:55
            cruella_demon napisała:

> Tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Tak, a poza tym przy warzywach z karotenem (marchewka) obecność tłuszczu umożliwia przyswajanie witaminy A. Co ciekawe, w mojej rodzinie tę zasadę gotowania (masło do marchewki, bo witaminy!!!) wprowadziła moja babcia, która ukończyła 4 klasy szkoły powszechnej. Zawsze mnie fascynowało, skąd to wiedziała. Ktoś ją musiał tego nauczyć.
            • margotka28 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 19:32
              otóż to
              • kochamruskieileniwe Re: Bulion warzywny 23.10.19, 09:00
                może Praktyczna Pani? teak - kiedyś PP miała ogromne zasługi w uczeniu wink Sama, jako dziecko, chodziłam na kurs gotowania tamże. Co prawda kurs był dla dorosłych, ale zgłosiły się same dzieciaki. No to był kurs dla dzieci. Do dzisiaj pamiętam, że witaminy ADEK rozpuszczają się w tłuszczach!
          • mia_mia Re: Bulion warzywny 22.10.19, 05:49
            Ale ten tłuszcz pojawia się potem, przy gotowaniu zupy czy innych potraw. Dla mnie bulion warzywny to taka maksymalnie neutralna baza, tłuszcz pojawia się na kolejnych etapach.
      • iberka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:45
        Też tak robię chociaż nie zawsze z tłuszczem.....bo zapominam 😂
    • mia_mia Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:34
      Bulion warzywny gotuję na włoszczyźnie, bez zielonych części, sól, pieprz, liść laurowy i ziele (po 2-3 sztuki), to idealna baza, której nie czuć w innych daniach, więc potem doprawiam pod daną zupę.
      Mięsne podobnie tylko z mięsem, zupy na kościach, wyłączając udka z kurczaka czy golonkę z indyka gotuję baaardzo rzadko, bo mi nie smakują.
      Wyjątek dla rosołu, kiedy mam mieć gości, wtedy jest miks mięs, nawet z kośmi.
      Moja mama robi lepszy niż ja i ona dodaje kapustę, kiedyś opalaną cebulę (na indukcji nie opali), ale ja nie jestem dobra w tej zupie i gotuję może raz na rok.
      • daniela34 Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:41
        A na suchej patelni nie da rady opalić cebuli? Ja mam płytę ceramiczną (jak kupowałam indukcja jeszcxe nie była tsk popularna) i cebulę kroję w grube plastry i palę na starej suchej patelni.
        • mia_mia Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:48
          Może i można, ale na to nie wpadła, a rosół dobry, widać cebula to nie jest magiczny składnikwink
      • iberka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:47
        Ja "opalam" w piekarniku = podpórkami połówki w łupinie
        • iberka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:47
          *podpiekam.
          • kochamruskieileniwe Re: Bulion warzywny 23.10.19, 09:01
            Ja daje do rosołu kilka (2-3) grzybów suszonych. Podgrzybków.
    • cruella_demon Re: Bulion warzywny 21.10.19, 18:41
      Bazę warzywną zawsze stosuję taką samą i w zależności od wyboru jarski/mięsny, dodaję albo mięso albo masło.
      Dla mnie w tym przepisie podejrzana jest oliwa albo sos sojowy. Zastąp oliwę masłem, będzie dużo smaczniejsze.
      I ja bym dała więcej marchwi, marchewka jest słodka, jak dla mnie w tym przepisie jest za mało marchewki w stosunku do pietruszki i selera, ale raczej nie ma to wpływu na goryczkę.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bulion warzywny 21.10.19, 22:02
        Ok, to jest jakiś trop smile Dzięki.
      • hanusinamama Re: Bulion warzywny 21.10.19, 22:41
        Oliwa moze dawac gorzki posmak. Sos sojowy daje słoności i naturalnym wzmaczniaczem smaku. Jak bulion ma byc sotrzejszy moze byc.
    • hanusinamama Re: Bulion warzywny 21.10.19, 22:39
      Warzywny robie na dwa sposoby: delikatniejszy zwyczajnie gotuje warzywa, liscie selera, pietruszki i lubczyku, podpalana cebula, suszony grzybek.
      Lub wersja torche sotrzejsza: pieczone warzywa korzeniowe, do tego czosnek, lisc laurowy, wymienione wyżej liscie, podpalana cebula.
      Kilka razy dałam za duzo marchwi i był za słodki..ale gorzki nigdy
    • jehanette Re: Bulion warzywny 23.10.19, 10:57
      Nie robię na wywarze, pewnie jestem amatorką kuchenną i w ogóle nie powinnam nazywać tego gotowaniem (w dodatku na indukcji), ale szkoda by mi było czasu na papranie się z gotowaniem wywaru. Tak wiem, robi się "sam", ale to jednak kilka godzin musi się gotować, ergo trzeba być w domu. wink
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Bulion warzywny 23.10.19, 12:19
        No właśnie ja też raczej nie, ale chciałam zacząć big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka