01.11.19, 13:12
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25369113,belchatow-13-latek-wyplul-hostie-i-wlozyl-do-kieszeni-ksieza.html#s=BoxOpImg2
Tak się kończy wysyłanie na siłę dzieci do kościoła. Policja kontra dziecko, które nie chce zjeść ciastka (tak wiem dla wierzących to boskie ciało, ale widać dziecko niewierzące) dla mnie absurd w XXI wieku.
Obserwuj wątek
    • cruella_demon Re: Absurd? 01.11.19, 13:14
      Kolejny raz odczuwam ogromną ulgę, ze trzymam dzieci z daleka od tych psycholi.
    • cruella_demon Re: Absurd? 01.11.19, 13:17
      Według relacji duchownych, chłopak miał szarpać się i próbować uciec z kościoła, ostatecznie hostię jednak spożył i tym samym nie doszło do profanacji.

Czyli przytrzymywali go siłą i zmusili do spożycia?
      Rodzice nieletniego powinni wytoczyć klechom sprawę o napaść.
      • kosmos_pierzasty Re: Absurd? 01.11.19, 13:19
        Faktycznie...
        I powinni.
      • memphis90 Re: Absurd? 01.11.19, 13:20
        Ble, taką wymemlaną i z brudnej kieszeni...
      • hanusinamama Re: Absurd? 01.11.19, 14:30
        Amen
    • kosmos_pierzasty Re: Absurd? 01.11.19, 13:18
      Absurd.
    • aankaa Re: Absurd? 01.11.19, 13:25
      tylko patrzeć jak przed kościołami zaczną wystawiać pręgierze...
      • 123zielona123 Re: Absurd? 04.11.19, 23:48
        aankaa napisała:

> tylko patrzeć jak przed kościołami zaczną wystawiać pręgierze...
        >
        No i dobrze, jak ktoś należy do kościoła to podlega prawu kanonicznemu. I pręgierz i chłosta mi sie tu wpisują. W ostatecznosci aby uratować dusze mozna spalic na stosie.
        Ale zdecydowanie nie podoba mi się wpływ tego prawa na tych, którzy do kościoła nie należą.np dostęp do antykoncepcji, brak finansowania in vitro gdy Polska sie starzeje itp
        • m.y.q.2 Re: Absurd? 05.11.19, 00:08
          A Ty słyszałaś coś o tym, że w tym kraju do kościoła zapisuje się niemowlęta, a akt apostazji podobno nie powoduje wygumokwania z rejestrów kościelnych?
          Wbrew mojej woli państwo płaci kościołowi podatek za mnie. Co mają zrobić tacy ludzie, którzy zostali do tej instytucji zapisani w wieku np. dwóch miesięcy? Dlaczego mają podlegać prawu kanonicznemu, choć z własnej woli nie przekroczyli progu kościoła od wczesnej młodości?
    • tifa_lockhart Re: Absurd? 01.11.19, 13:26
      Hallooooo?!?!? Szczęść Boże!!! Policja?!?!?! Proszę przyjechać do kościoła!!!
      A co się stało?
      Dzieciak przyjął do buzi pana jezusa ale bez połyku!!!
      • aankaa Re: Absurd? 01.11.19, 13:36
        tifa_lockhart napisał(a):

> Hallooooo?!?!? Szczęść Boże!!! Policja?!?!?! Proszę przyjechać do kościoła!!!
        > A co się stało?
        > Dzieciak przyjął do buzi pana jezusa ale bez połyku!!!

cytowany przez dziennik ksiądz (nieprzywoływany z imienia i nazwiska) nadaje jednak temu zdarzeniu o wiele więcej powagi mówiąc, że 13-latek "wypluł Pana Jezusa"
        • alpepe Re: Absurd? 01.11.19, 13:42
          Jak to obrzydliwie pedofilsko brzmi, nieprawdaż?
          • karmelowa_bombonierka Re: Absurd? 01.11.19, 19:31
            Powiedziałabym że bardziej kanibalistycznie...
        • mona-taran Re: Absurd? 01.11.19, 13:57
          O kufa 😂😂
        • ultimate.strike Re: Absurd? 01.11.19, 14:17
          To chyba dobrze, że go nie zeżarł?
    • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 13:26
      Nie wiadomo, czy dziecko było wyslane na siłę do kościoła i przymuszone do przyjęcia komunii.
      • mia_mia Re: Absurd? 01.11.19, 13:31
        Opętanie było, z własnej woli poszło, żeby wypluć opłatek i porozmawiać z policją.
        • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 13:35
          moze zaklad jakis, albo kawał był przyczyną ?

• woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 17:25
            Nie, wykluczono już to.
            Teraz rozwojowy jest wątek dotyczący molestowania przez księdza: to dlatego 13-latek nie chciał połknąć.
    • aankaa Re: Absurd? 01.11.19, 13:39
      jeden z komentarzy pod artykułem na Wyborczej

brawo europa XXI wiek smile - 13-latek "wypluł Pana Jezusa".- a co by dopiero było gdyby połknął, strawił i ... pana jezusa? na stos z nim
      • woman_in_love o jezu! faktycznie! wysrywamy przeciez Jezusa 01.11.19, 13:46
        parę godzin po spożyciu go. Ale taniarda ma na pewno wytłumaczenie: może ten opłatek-Jezus jakoś, no nie wiem, odradza się potem sam w fabryce opłatków w ramach Zwysranychwstania?
        • ultimate.strike Re: o jezu! faktycznie! wysrywamy przeciez Jezusa 01.11.19, 14:18
          Ekologia jest, na pewno mają w tym zakresie pełny recykling.
          • flegma_tyczka Re: o jezu! faktycznie! wysrywamy przeciez Jezusa 01.11.19, 19:57
            Tolerancja i szacunek dla cudzych poglądów E-matek w pełnej krasie.
            • ultimate.strike Re: o jezu! faktycznie! wysrywamy przeciez Jezusa 02.11.19, 01:00
              Zwłaszcza, że policja jest w Polsce wyznaniowa. Funkcjonariusze w anielskich mundurach, ze skrzydełkami.
        • ichi51e Re: o jezu! faktycznie! wysrywamy przeciez Jezusa 02.11.19, 23:18
          Co ty cialo panskie zapewne wchlanie sie bezresztkowo.
          • ultimate.strike Re: o jezu! faktycznie! wysrywamy przeciez Jezusa 02.11.19, 23:40
            Kanibalizm doskonały?
      • flegma_tyczka Re: Absurd? 01.11.19, 19:56
        A jak śmieję się z dziwactw religijnych muzułmanów to mnie kasują. Co robię nie tak?
        • ultimate.strike Re: Absurd? 02.11.19, 21:59
          Nie wiem, bo jak ja się śmieję to nie kasują. Musisz przeanalizować swoje niedoszłe wypowiedzi.
          • m.y.q.2 Re: Absurd? 02.11.19, 23:16
            Jakie wyzwiska, lewacy, prawacy, atmosfera jak na straganie. Aż zdziwienie ogarnia, że 30 lat temu byliśmy wszyscy razem i mieliśmy wspólnego wroga, tzn. władze. Efekt tych przemian jest przerażający! Bardzo nisko upadliśmy.
            • ultimate.strike Re: Absurd? 02.11.19, 23:41
              Gdzie te wyzwiska?
        • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 23:18
          Bo robisz to na publicznym forum. Gdybys ukradkiem pisal w pamietniku nikt by ci nic nie kasowal
    • woman_in_love czy wepchnęli mu ją do ust siłą i dopchali 01.11.19, 13:39
      czł... tzn. palcem żeby zjadł, czy też policja zagroziła mu laniem w wc na posterunku jak sam nie zje?
    • mrs.solis Re: Absurd? 01.11.19, 13:42
      O rany, moze dzieciak byl poprostu ciekawy jak wyglada oplatek , ktorego nigdy z bliska nie widzial , bo zawsze tak szybko laduje w paszczy. Sama tak kiedys zrobilam. Wyplulam w rece, przygladnelam mu sie i zjadlam. Wzywanie policji do takiego czegos to jakis absurd. Zamiast porozmawiac z chlopcem tylko go nastraszyli policja. Nie dziwie sie , ze dziecko sie szarpalo i chialo uciec.
    • madziczek3 Re: Absurd? 01.11.19, 13:48
      Ominela mnie nowelizacja kodeksu karnego? Wyplucie hostii i proba opuszczenia kosciola to przestepstwo czy tylko wykroczenie? Czy nullus crimen sine lege juz nke obowiazuje i decyduje widzimisie ksiedza? Gdzie my zyjemy!
      • 123zielona123 Re: Absurd? 02.11.19, 09:21
        Obraza uczuć religijnych
        • maadzik3 Re: Absurd? 02.11.19, 10:47
          Nie, w obrazie uczuć religijnych jest publiczne znieważenie i ta publiczność (ostentacja) jest objęta zamiarem bezpośrednim i celowa. Dzieciak starał się dyskretnie schować hostię do kieszeni i raban wszczęli księża. Więc nijak. Pomijając absurdalność przepisu tu nie są spełnione przesłanki (jak weźmiesz rozdawany gdzieś koran/ ewangelię odejdziesz kawałek i dyskretnie wrzucisz do kosza a rozdający wezwie policję bo cię pilnował to sorry nie ten przepis i takiego przepisu nie ma)
          • super_hetero_dyna Re: Absurd? 02.11.19, 13:48
            A przychodzi Ci do głowy, że ukradkowe schowanie hostii do kieszeni, nawet jeśli nie jest publicznym znieważeniem samo w sobie, to może być przygotowaniem do znieważenia? I nawet, jeśli takie przygotowanie nie jest wprost zagrożone karą, to chęć udaremnienia przestępstwa znieważenia uzasadnia w wystarczającym stopniu wezwanie Policji?
            • morekac Re: Absurd? 02.11.19, 18:02
              super_hetero_dyna napisał(a):

> A przychodzi Ci do głowy, że ukradkowe schowanie hostii do kieszeni,

Czyli robił to dyskretnie, a nie pluł hostią po ścianach?
              Chłopak tłumaczył się względami zdrowotnymi zdaje się, lecz zdaniem prawactwa żadne tłumaczenie nie jest wystarczające w tej sytuacji - cokolwiek by nie zrobił, byłoby źle i wezwanie policji byłoby uzasadnione.
              Panowie księża - jak twierdzi policja - zostali pouczeni. Czyli nawet policja zdaje się przyznawać, że przesadzili z łapaniem "złoczyńcy" i wzywaniem służb.
              Wojna o przeżuty opłatek wyciągnięty z kieszeni - oto zadania godne policji, cud, że antyterrorystów nie zadysponowano.
              • super_hetero_dyna Re: Absurd? 02.11.19, 20:20
                Tłumaczenie chłopaka jest oczywistym kłamstwem.
                Jak to jest, że Wy, lewacy, potraficie robić dżihad z krzywdy pederasty, na którego jakiś „faszysta” krzywo spojrzał, a nie potraficie zrozumieć uczuć ludzi, których świętości ktoś obraza dla kawału? To nienawiść, prawda? Zapiekła nienawiść do chrześcijaństwa, a katolicyzmu w szczególności?
                • morekac Re: Absurd? 02.11.19, 20:35
                  Na razie to prawactwo darzy innych ludzi nienawiścią. Księża także. Pewnie nie wszyscy, ale tych typu Jędraszewski i Flaszka Głódź słychać lepiej.
                  • super_hetero_dyna Re: Absurd? 02.11.19, 21:36
                    W nienawiści nikt Wam, lewakom, nie dorówna. Ale jesteście zbyt zakłamani, żeby się do tego przyznać, poza tym jesteście mistrzami w ukrywaniu łajdactwa pod pięknie brzmiącymi sloganami,
                    • iwles Re: Absurd? 02.11.19, 23:29
                      Dynka pisales cos o nienawisci?
                      To przeczytaj, co napisales i przeanalizuj slownictwo i konotacje uzytych slow.
                      Dorosly niby jestes, powinienes zrozumiec.
                • iwles Re: Absurd? 02.11.19, 23:31
                  Wow!
                  Z gory zakladasz, ze dzieciak klamie. Ciekawe zjawisko dla psychiatry prezentujesz dynka. Bo wg ciebie zawsze i wszyscy ci, z ktorymi sie nie zgadzasz, to klamcy.
    • woman_in_love mam linię obrony dla tego biedaka 01.11.19, 13:56
      Otóż ja kiedyś w młodości źle wzięłam do buzi. Znaczy ten opłatek. I on mi się przylepił do podniebienia, tak jakoś tam na końcu. Na skutek tego ogarnął mnie atak niezrozumiałej paniki. I zamiast połknąć wyplułam, aczkolwiek dławiąc się i lekko przy tym dusząc ze strachu, "aż mnie oczy na wieżch wyszli".

I potem nie wiedziałam co zrobić, to go trzymałam takiego wymemłanego w ręku, a znów wziąć do buzi nie chciałam ze strachu że znów mi się przylepi. A w domu trafił do kibla. Na swoją obronę dodam, że przecież i tak by tam trafił, tylko od doopy strony.

Aha, obiadu po mszy nie zjadłam również, bo bałam się że mi schabowy stanie w gardle.
      • berdebul Re: mam linię obrony dla tego biedaka 01.11.19, 16:19
        Bronił się przed połknięciem. big_grin
        • memphis90 Re: mam linię obrony dla tego biedaka 02.11.19, 09:52
          Mój kot kiedys zdybal świerszcza. I ten świerszcz też się zaparl wszystkimi nogami, żeby do kociego przełyku nie trafić. Walka była doprawdy epicka.
      • rosapulchra-0 Re: mam linię obrony dla tego biedaka 01.11.19, 20:48
        WieRZch
    • kropkacom Re: Absurd? 01.11.19, 13:59
      Policja religijna?
      • ultimate.strike Re: Absurd? 01.11.19, 14:20
        Kilka lat temu się już za aniołki przebrali.
    • chatgris01 Re: Absurd? 01.11.19, 14:12
      Jak sobie przypomnę, że paręset lat temu za takie coś groziła kara śmierci (czytałam o kilku przypadkach, wyroki po procesie wykonano), to się cieszę, że żyję w obecnych czasach...
      • aankaa Re: Absurd? 01.11.19, 14:17
        do czasu, do czasu...
      • ultimate.strike Re: Absurd? 01.11.19, 14:20
        Historia kołkiem się toczy.
        • lellapolella Re: Absurd? 01.11.19, 14:59
          osikowym!
          • ultimate.strike Re: Absurd? 01.11.19, 15:20
            Osiołkowym.
    • muchy_w_nosie Re: Absurd? 01.11.19, 14:22
      Zgadzam się, to chore. Dziecie też durne jak but, po po wchodzi do świątyni katolickiej i jeszcze po opłatek biegnie przed ołtarz. Są przecież bardzo smaczne oblaty.
      • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 14:31
        Należałoby sprawdzić, czy dziecko nie było namówione przez kogoś.
        • muchy_w_nosie Re: Absurd? 01.11.19, 14:33
          Mówisz, że "Wyzwanie"?
          • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 14:37
            Może ktoś zlecił, albo mial nawet miejsce szantaż ?
            • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 15:19
              Najprawdopodobniej zlecił mu to ktoś twojego pokroju, czyli jakiś dewiant religijny.
              • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 15:21
                Może jacys chuligani tzw. "satnisci" ?

Slusznie zrobiono że zawiadomiono policję.
                • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 15:29
                  Słusznie? Słusznie to by było, gdyby policja wylegitymowała księdza i dała mu mandat 500 PLN za bezpodstawne wezwanie policji.
                  • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 15:44
                    Skąd wiesz, ze było bezpodstawne ?
                    • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 15:45
                      Bo wiem.
                      • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 15:52
                        Może miały już miejsce w tej miejscowości wybryki chuligańskie na cmentarzach lub podobne ?
                        i sama policja prosiła o wspolprace z parafia ?
                        • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 17:08
                          No ale chłopak bronił się przed połknięciem a nie wyczyniał czyny chuligańskie na cmentarzach. Najwyraźniej musicie opracować procedurę, tfu, dogmat zwrotów. Nie wydaje mi się w porządku, że zmuszacie do połknięcia czegoś osobę postronną i nie dajecie jej możliwości wycofania się. Może:
                          1) faktycznie chłopaka bolał ząb, a ksiądz mu go naruszył wsadzając mu za głęboko,
                          2) a może chłopak przypomniał sobie że nie był u spowiedzi i w panice dokonał zwrotu, nie uświadamiając sobie że sprzedawca odpustów wezwie policję,
                          3) a może chłopak doznał jakiejś paniki: mnie zawsze w dzieciństwie bardzo stresowało, że mi się to przyklei do podniebienia, albo że źle wezmę i mi wyleci na podłogę a wtedy proboszcz wezwie policję lub tłum mnie za karę zlinczuje. Ale to też wasza wina. Komunia powinna być jak prawo jazdy: od minimum 16. A jak zmuszacie dzieci do tego obrządku to nie dziwcie się, że będziecie potem mieć czasami dziecinne reakcje.
                          • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 17:11
                            Chodziło mi o to, że ktoś mógl mu zlecić kradzież hostii lub zmuszać do kradzieży.

Skoro schował do kieszeni i potem nie chciał połknąć ?
                            • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 17:19
                              A co? Miał wyrzucić na podłogę i podeptać? I nie, nadal to nie kradzież.
                              • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 17:22
                                Może ktos go szantażował ?
                                • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 17:24
                                  Nie, podobno ksiądz go molestował i dlatego nie chciał połknąć.
                                  Wątek szantażu został wykluczony.
                                  • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 17:47
                                    A do ust przyjął zanim włożył do kieszeni czy ksiadz go przymusil /?
                                    • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 17:53
                                      13-latek został przymuszony wcześniej, być może na plebanii lub podczas katechezy.
                                      Ale dzięki Bogu nie chciał połknąć.
                                    • vodyanoi Re: Absurd? 01.11.19, 18:00
                                      Jest takie prawo, że trzeba połknąć wszystko, co się wsadzi do ust? Podaj paragraf.
                                      • memphis90 Re: Absurd? 02.11.19, 09:55
                                        Szzcegolnie taki gwizdek.
                            • przystanek_tramwajowy Re: Absurd? 01.11.19, 17:20
                              Spadaj stąd ty religijny świrze. Kobiety, nie rozmawiajcie z nim, to katozbok.
                            • memphis90 Re: Absurd? 02.11.19, 09:55
                              Ale po co kraść, skoro w internecie można kupić kilkaset sztuk za kilkanaście zł?
                              • agrypina6 Re: Absurd? 02.11.19, 10:48
                                Ale nie kupisz poświęconego. Dla satanisty hostia jest przedmiotem pożądania.
                            • morekac Re: Absurd? 02.11.19, 18:06
                              >Skoro schował do kieszeni i potem nie chciał połknąć ?

Ty byś chciała? Obślinione i wrzucone do kieszeni? Oblepione jakimis paprochami?
                              Akurat to nie świadczy o sataniźmie.
                • mia_mia Re: Absurd? 01.11.19, 15:44
                  Policja nie ma ciekawszych zajęć niż jeżdżenie do dzieci, które wypluły andruta?
        • maadzik3 Re: Absurd? 02.11.19, 10:48
          ale czemu sprawdzać? nie złamał prawa. złamali je księża
    • hanusinamama Re: Absurd? 01.11.19, 14:33
      Pytanie co jest wiekszym "przestęstwem" wyplucie hostii czy moze ucieczka z koscioła???
    • tonik777 Re: Absurd? 01.11.19, 14:41
      Dla mnie absurdem jest, że dzieciak w ogóle przystąpił do przyjęcia komunii. Przecież nawet uczestnicząc w mszy świętej nie ma obowiązku przyjmowania komunii. Skoro "na siłę" został wysłany na tą mszę to mógł po prostu siedzieć grzecznie w ławce. Naprawdę tak trudno zrozumieć, że pewne symbole czy czynności mogą kogoś innego obrazić? Nawet jeśli sami nie uznajemy czegoś to dlaczego trzeba obrażać innych, którzy to uznają? Weźmy na przykład przepisy kodeksu karnego o znieważeniu symboli narodowych. Dla kogoś podarcie flagi, z którą nie czuje się związany nie jest niczym złym - ot kawałek materiału został zniszczony. Ale dla osoby głęboko patriotycznej ten kawałek materiału ma dużą wartość i niszczenie go jest dla niego obrazą.
      • aerra Re: Absurd? 01.11.19, 14:57
        Może mógł siedzieć w ławce, a może: a czemu do komunii nie idziesz? U spowiedzi nie byłeś? Czemu? Masz iść!
        • mia_mia Re: Absurd? 01.11.19, 15:42
          Znam ludzi, którzy nie chodzą do kościoła, są bardzo antyreligijni, a wracając w rodzinne strony dla świętego spokoju idą do komuni. To są dorośli ludzie.
        • memphis90 Re: Absurd? 02.11.19, 09:57
          I kto niby miał go odpytywac? Obcy ludzie? Bo rodzicow to dopiero policja wzywala.
      • vinca Re: Absurd? 01.11.19, 15:17
        Wreszcie jakiś rozsądny wpis...
      • woman_in_love Re: Absurd? 01.11.19, 15:35
        A jeżeli ta podarta flaga posłużyła do zrobienia opatrunku uciskowego u ofiary wypadku?
        A jeżeli to dziecko zadławiło się tylko wafelkiem i w panice wypluło go?

Naprawdę tak trudno zrozumieć, że świat nie jest czarno-biały?
      • mia_mia Re: Absurd? 01.11.19, 15:39
        Co będzie gorsze? Ja bezbożnica, która wpadnie do kościoła na darmową przekąskę czy dziecko, które wypluwa opłatek?
        • m.y.q.2 Re: Absurd? 01.11.19, 15:51
          Może chłopiec zdał sobie sprawę, że co weszło przez usta, tradycyjną rzeczy koleją nie przez serce wyjdzie? Policja powinna szukać dowodów w dwóch zerkach?
      • default Re: Absurd? 01.11.19, 17:25
        >>>> Naprawdę tak trudno zrozumieć, że pewne symbole czy czynności mogą kogoś innego obrazić?

Trudno czy nietrudno - mowa o 13-latku, który jako niedojrzały dzieciak może takiego zrozumienia i wyczucia nie mieć, zwłaszcza jeśli nie jest katolicko wychowany - wystarczyło spokojnie i życzliwie zwrócić uwagę, ze w danych okolicznościach takie zachowanie jest niewłaściwe. Tak jak zwraca się dzieciom uwagę, np. by nie dłubały publicznie w nosie
        A jeśli to było dziecko "wierzące", czyli indoktrynowane katolicko od maleńkości - to coś słabo ta indoktrynacja się udała, wiec raczej księża sami sobie winni, ze takich podstawowych regułek o świętości hostii dziecku nie umieli do głowy wbić big_grin
        • flegma_tyczka Re: Absurd? 01.11.19, 19:55
          Bez przesady. Chyba, że jest upośledzony, ale gdyby tak było to by pewnie wspomnieli o tym. Nie zrozumieć może 5-latek.
        • maadzik3 Re: Absurd? 02.11.19, 10:50
          plus on tego nie zrobił ostentacyjnie, na złość, prowokacyjnie. Starał się być dyskretny. Jeśli ktoś mi wciśnie do ręki jak przechodzę ulicą jakieś pismo które dla niego jest święte a dla mnie nie a ja po 20 m starając się być dyskretna umieszczę je w koszu, ale mnie wypatrzy to to jest złamanie prawa????
          • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:33
            Ulica to miejsce publiczne, po którym ludzie chodzą przypadkowo.
            Kościół to miejsce do którego celowo wchodzisz wiedząc, że to miejsce kultu, ale np. supersam.
      • iwles Re: Absurd? 02.11.19, 09:09
        Wszystkie symbole panstwowe trzymasz w domu?.
        Nigdy nie wyrzucasz tych papierowych malych flag bialo-czerwonych na cienkich patyczkach ?
    • ultimate.strike Re: Absurd? 01.11.19, 15:15
      Teraz policja będzie zmuszać obywateli do kanibalizmu.
    • flegma_tyczka Re: Absurd? 01.11.19, 16:07
      Ciekawe co by było gdyby jakiś 13-latek dla funu rozwiesił w meczecie kiełbasę ze świni.
      Ach... Jej...
      Przecież to "zupełnie inna sytuacja".
      • kropkacom Re: Absurd? 01.11.19, 16:13
        Nie wiem co właściwie gazeta porównujesz. No ale jak chcesz...

www.newsweek.pl/polska/obrzucala-warszawski-meczet-kawalkami-swinskiego-miesa-uslyszy-zarzuty/fv444t6
        • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 16:19
          A dlaczego było to złamanie praw zwierzat ?
          • kropkacom Re: Absurd? 01.11.19, 16:22
            ?
            • grrrrw Re: Absurd? 01.11.19, 16:25
              [i]"Właśnie mieliśmy eskalację miłości do bliźniego. Na warszawski meczet był atak chamstwa, nietolerancji jak również akt złamania [b]praw zwierząt[b]. Osobę wyrzucającą głowy świń na teren parkingu jak i wewnątrz meczetu zarejestrowała kamera. Prosimy wszystkich o udostępnianie tych zdjęć jak i tej wiadomości. Oczywiście, gdyby podobnego czynu w odwrotną stronę dokonał muzułmanin, mielibyśmy trzęsawisko w mediach przez następny tydzień" - taki wpis kilka dni temu pojawił się na profilu "Islam na Polski". [i]
              • kropkacom Re: Absurd? 01.11.19, 16:29
                Nie wiem co ta osoba miała na myśli ani dlaczego akurat z tego chcesz zrobić OT.
    • miss_fahrenheit Re: Absurd? 01.11.19, 16:51
      mia_mia napisał(a):

> Tak się kończy wysyłanie na siłę dzieci do kościoła.

Może poszedł z własnej woli i zwyczajnie nie umiał się zachować, bo rodzice nie nauczyli kultury, ewentualnie postanowił sobie zrobić głupi żart uncertain
    • konsta-is-me Re: Absurd? 01.11.19, 16:55
      Az nie wierze...
      Za duzy absurd, nawet jak na niektorych ksiezy...
      • ultimate.strike Re: Absurd? 02.11.19, 23:43
        Dzieciak też chyba nie wierzył. Będzie musiał zacząć, kurator przypilnuje.
    • ichi51e Re: Absurd? 01.11.19, 17:49
      Komus totalnie odklepalo. Dobrze ze kosciol nie dysponuje swoja zandarmeria bo bysmy nigdy dziekiaka nie zobaczyli...
    • yuka12 Re: Absurd? 02.11.19, 01:23
      W UK opłatek dostaje się do ręki. Jest tak w kościele anglikańskim i walijskim i najprawdopodobniej w katolickich, o ile księża są tutejsi i większość parafian też. Podawanie do buzi jest uznawane za niehigieniczne 😁. Więc motywu wypluwania i wzywania do tego policji w ogóle nie rozumiem, bo jeżeli nawet wierzący wypluwa, to trzeba z nim porozmawiać a nie ścigać 😲. I w ogóle co ma policja do wypluwania hostii przez prywatną osobę bez współistniejących vzynów huligańskich- już w ogóle nie wiem. Chyba że kk w Polsce uważa się za rodzaj służby państwowej czy organu władzy 😕.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 07:26
      Ematki, ogarnijcie się czasem. Ja, zdeklarowany lewak, który od kk trzyma się z dala i obchodzi szerokim łukiem, widzę w czym tu jest problem. W tym samym, w czym by był, jakby taki mały bystrzak pojawił się na proszonym obiadku i zaczął tłuc talerze. Albo ostentacyjnie żarł cheeseburgera w synagodze.

Problem jest w tym, że niewychowany niuniuś chciał się popisać, jaki to on nie jest odważny. I zonk, okazało się, że jak się obraża coś, co dla kogoś jest cholernie ważne (a jest - dla znacznego procenta ludzi w tym kraju i tak, jest to całkowicie zrozumiałe), to można mieć kłopoty.
      Bardzo dobrze, że wezwano policję. Może się smarkul czegoś nauczy. Kościół to instytucja skostniała i zbrodnicza. Ta parafia ma na sumieniu ludzkie życie (sprawa pani Zaremby). Księża widać też mądrzy inaczej - "czarna msza", no pewnie, a tu kosmici lecą. Ale mimo wszystko, to wciąż nie znaczy, że można wejść i robić cyrk. A skoro dopiero wezwano rodziców, to niuniek poszedł jak najbardziej sam i z własnej woli. Albo z równie mądrymi kolegami.

Chociaż nieee, to na pewno nie był durny wyskok, tylko w pełni świadomy protest, na pewno spanikował, bo mu się wafelek do gęby przylepił i się bał, że się udławi, aha, aha, a tu mi jedzie czołg. Ząbek niuniusia od opłatka rozbolał, no patrzcie go.

Nie żre się cheeseburgerów w synagodze, do meczetu nie wchodzi się z psem, nie używa się totemów jako wieszaków na kurtki a jak się idzie do komunii, to albo robi się to na poważnie, albo wcale.
      • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 07:41
        A ja uważam, że on nie zrobił niczego złego. Nie hałasował w tym kościele, nie jadł, nie pierdział, nie bekał, nie był niestosowanie ubrany, niczego nie niszczył itd. Nie zrobił nic, co by mogło innym przeszkadzać ani ich obrazić. A to z tym opłatkiem to było kompletnie prywatne. Dostał go i ten opłatek w tym momencie już był jego. Przeczytajcie "Sexed.pl" można zrezygnować na każdym etapie - to że ktoś wziął do ust, nie oznacza, że musi połknąć. To jest prawo do decydowania o własnym ciele. Jak czegoś nie chcesz połykać to nie musisz, to jest prywatna sprawa, nikomu nic do tego. (Inaczej jest chyba tylko w więzieniu i szpitalu psychiatrycznym, ale tam jednak ludzie są pozbawieni niektórych praw).
        • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 07:46
          A do wierzących - wyobraźcie sobie Jezusa podczas ostatniej wieczerzy. Stoi z groźną miną nad którymś z apostołów i pilnuje czy on aby na pewno połyka ten kawałek chleba. Prawda, że absurdalne? Kto wie, może któryś wziął sobie kawałek do kieszeni na późniejsmile
          • noemi29 Re: Absurd? 02.11.19, 08:11
            aguar napisała:

> A do wierzących - wyobraźcie sobie Jezusa podczas ostatniej wieczerzy. Stoi z g
            > roźną miną nad którymś z apostołów i pilnuje czy on aby na pewno połyka ten kaw
            > ałek chleba. Prawda, że absurdalne? Kto wie, może któryś wziął sobie kawałek do
            > kieszeni na późniejsmile

Dokładnie. Wierzący chyba powinni wiedzę uzupełnić. Z kim zasiadał Jezus? Z poborcami, grzesznikami, nierządnicą, którą wszyscy potępiali....Nie był literą prawa. Nigdy. Za to piętnował hipokryzję. Do przywódców religijnych powiedział, że są jak groby pobielane. Ładne na zewnątrz, zgniłe w środku.
            Szkoda, że księża nie wzywają policji do molestujących.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 07:53
          Jasne. Babciny rosół na rodzinnym obiedzie też można w sumie wypluć na obrus, czemu nie. To twoje ciało w końcu. Tylko ciekawe, czemu potem cała rodzina oburzona...
          • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 08:06
            Jeśli ktoś wypluje rosół na babcinym obiedzie to się go więcej nie zaprasza, a nie wzywa policję.
            Brak rozgrzeszenia, ekskomunika, zakaz wstępu do kościoła byłyby w zupełności zrozumiałe, ale nie policja.
            Na przygotowaniach dzieci do komunii nie informuje się ich, że wyplucie opłatka grozi spotkaniem z policją, skąd mają to wiedzieć?
            • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 08:19
              Jasne, biedny niuniek, dzieciątko od piersi ledwo odstawione, skąd on miał wiedzieć, że nie wolno i że ktoś może mieć pretensje.

Trzynastolatek. Całkowicie świadomy, młody koń. Chciał być zabawny - nie wyszło, bo okazało się, że jak się wchodzi do domu i obraża gospodarza, to może się pofatygować policja. Ba, gdyby przyniósł kawał szynki do meczetu i to imam by wezwał tę policję, to jestem dziwnie pewna, że reakcja ematek byłaby zgoła inna.

Przyszedł. Narozrabiał. Policjanci odstawili do rodziców - zgodnie z prawem. Przestańcie upupiać.
              • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 08:36
                Twoje porównania są kompletnie nieadekwatne. Nawet z tym rosołem na obrus. Nie w tym problem, że nie połknął, tylko ciecz na obrus to bałagan, możliwość poplamienia, dla kogoś dodatkowa praca: sprzątanie, pranie. A ciało stałe do ręki, do kieszeni - to prywatne.
                • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 08:44
                  Dobra. Inna sytuacja. Wyobraź sobie, że jesteś antropologiem. Robicie ekspedycję do Amazonii albo innej Papui Nowej Gwinei, w jakąś dżunglę. Tam docieracie do plemienia. Szaman was wita, tłumacz wam tłumaczy że bardzo im miło was widzieć, a tu, proszę państwa jest totem, my się do niego modlimy, on jest dla nas bardzo ważny.

A ty potem wychodzisz wieczorkiem i ordynarnie gasisz na tym totemie papieroska, bo w sumie nikt nie widzi. No - szaman jednak zauważył. Plemię jest wściekłe, wylatujecie na kopach najpierw z wioski, potem z kraju (bo plemię jest chronione i się poskarżyło władzom), pozostali członkowie wyprawy są na ciebie wściekli, po powrocie zostajesz karnie relegowana z uczelni, wstyd na cały świat. Ty: zaskoczonypikachu.jpg, jak to tak, przecież ja tylko szluga na kawałku drewna zgasiłam...!
                  • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 08:54
                    Dla mnie ten przykład to ciągle jest niszczenie cudzego czy publicznego mienia (i paląc w ogóle się szkodzi innym). Podczas gdy opłatek już był chłopca (bo ksiądz je rozDAJE), a ciało jest prywatne.
                    • memphis90 Re: Absurd? 02.11.19, 10:04
                      To inaczej - w Vanuatu jedna pani ambasador umyła nogi w misce z kavą. Tak, została poczestowana, napój był jej "dany", więc w sumie zamiast pić mogła wymoczyc nogi, dupę albo wylać na klepisko, prawda...? A jednak czyn pani ambasador został uznany za głęboką obrazę gospodarzy i kolejnym darem dla pani ambasador byl bilet na samolot.
                      • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 11:12
                        Ale dziecka nie wypisali z kosciola tylko wezwali nie niego policje. Pani ambasador chyba jednak inaczej zostala potraktowana
          • maadzik3 Re: Absurd? 02.11.19, 10:56
            ale on to robił dyskretnie. starał się. też nie wiem po co polazł do komunii, ale reakcja księży idiotyczna. Jeżeli babcia robi fatalną kawę, taką nie do przełknięcia, ty dziękujesz ale i tak dostajesz i nawet nie możesz jej nie wypić bo ci przypomina co chwilę i w końcu bierzesz ją do buzi, idziesz do łazienki i wypluwasz to jeśli babcia podrepcze za tobą i zrobi awanturę to chyba nie twoja wina?
            • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 11:08
              No dokładnie o to chodzi - masz prawo wypluć kawę, chłopiec ma prawo wypluć opłatek, ksiądz i babcia mają prawo się obrazić. Ale to wszystko. Ani Ty, ani chłopiec nie popełniliście przestępstwa, ani nie zrobiliście obiektywnie nic złego.
            • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 11:20
              moze zobaczyl ze ksiadz ma brudne lapy i mu sie niedobrze zrobilo
        • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 08:14
          Aguar, Ty tak serio? big_grin Jak Cie kolezanka poczestuje cukierkiem, to mozesz ostentacyjnie wziac go do ust, a nastepnie wypluc patrzac jej w twarz, bo to juz Twoje? Albo wlasnie babciny rosol w niedziele? Tez nabierzesz lyzke i wyplujesz do doniczki? big_grin wyjatkowo glupia proba analogii.
          • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 08:40
            "Jak Cie kolezanka poczestuje cukierkiem, to mozesz ostentacyjnie wziac go do ust, a nastepnie wypluc patrzac jej w twarz, bo to juz Twoje?"
            No oczywiście, że mogę, bo to żadne przestępstwo!!! Jak koleżanka chce się obrazić o taką pierdołę to też oczywiście może, ale nic poza tym: ani wzywać policji ani mnie zmuszać do przełknięcia.
            • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 08:47
              A jak wejdziesz do meczetu z kawalkiem kielbasy wieprzowej w kieszeni, ugryziesz kawalek i ostentacyjnie wyplujesz na posadzke przy setce muzulmanow, to tez Twoja prywatna wlasnosc i nie ma problemu? Czy to jednak inna sytuacja?
              • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 08:58
                Ale chłopiec nie wniósł żadnego jedzenia, opłatek dostał na miejscu, a wypluwając go niczego nie ubrudził nie zaśmiecił.
                • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 09:02
                  Hahahah...Niewygodny przyklad, wiec ciezej odpowiedziec? No to chlopiec w meczecie odgryza kawal kielbasy, wypluwa ostentacyjnie na dlon i odklada kulturalnie do kieszeni. Jest ok?
                  • iwles Re: Absurd? 02.11.19, 09:42
                    Skad ci sie wzielo to OSTENTACYJNIE wypluwa?
                    • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 09:45
                      Ostentacyjniento raczej nie bylo skoro celem byla kradziez w celu wykorzystania na czarnej mszy jak sugerowal ksiadz.
                    • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 09:45
                      No to, aby uczynic moj przyklad jeszcze wygodniejszym dla Was, zupelnie nieostentacyjnie wypluwa kielbase w meczecie i w pelni kulturalnie chowa ja w,kieszeni. Albo zdejmuje okrycie wierzchnie, bo mu goraco, i zostaje w letnich szortach. Obie sytuacje ok?
                      • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 09:50
                        Obie sytuacje nie ok, więc imam powinien wywalić z meczetu i zakazać wstępu, a nie wzywać policję, bo jakiś dzieciak pluje kanapką do serwetki.
                        • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 09:57
                          Oczywiscie, tak powinien zrobic. Tylko:
                          A) wtedy byloby wszedzie jednoglosne oburzenie, ze dzieciak nie szanuje uczuc religijnych, jest nietolerancyjny i co tylko
                          B) pewnie nikt by mlodziaka z tego meczetu zywego nie wypuscil, tylko skazaliby go na dwiescie batow albo cos jeszcze gorszego. O Policji i rodzicach moglby pomarzyc.
                          I co ciekawe, dla wszystkich byloby oczywiste, ze sam to sprowokowal, wiedzial co go czeka, muzulmanie tacy sa...
                          • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 10:41
                            Racja.
                  • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 09:46
                    Raczej porownywalna jest sytuacja - ktos wchodzi do meczetu uradkiem wyjmuje kanapke zjada gryza a w drzwiach zatrzymuje go policja bo imam zauwazyl ze kanapka byla z szynka. Policja zmusza go do zwymiotowania szynki.
              • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:25
                A jak koleżanka? A jak babcia ? A gdyby chłopak ?
                Jessu jaka Ty bajkopisarka jestes
                Skup się na danej sytuacji
                Nikt nic nikomu w twarz nie wypluł
        • ultimate.strike Re: Absurd? 03.11.19, 00:10
          Był niestosownie ubrany gdyż był w spodniach. To symbol feministyczny, nie post-chrześcijański, w dodatku szkodzi płodności, co stoi w sprzeczności z post-chrześcijańskim kultem dzietności, no i ogólnie spodnie powodują choroby cywilizacyjne, zabijają, co dowiedziono naukowo, czyli to główny atrybut tzw. cywilizacji śmierci.
      • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 07:54
        Policja nie powinna interweniowac w sprawach ducha.
        Ksiadz chcial dobrze a skutecznie kosciol wyznawcy pozbawil (i to dobrze jak jednego bo chlopak ma pewnie rodzine)
        • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 08:46
          Niech rodzina się zajmie wychowywaniem dzieciaczka, zanim mu przyjdzie do łba obwieszanie meczetów kiełbasą.
      • noemi29 Re: Absurd? 02.11.19, 08:06
        Bo byłaś tam i wiesz....i siedzisz w głowie tego chłopaka i znasz dokładnie motywy.
        Szkoda, że nie wzywają policji do molestujących księży.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 08:22
          Molestujący księża i niewychowany smarkul to dwie różne rzeczy.

Motywy, aha. O ile się założysz, że motywem była chęć nagrania durnego filmiku na smartfonie i zdobycie "fejmu" w klasie, bo o kurde, patrzcie, ale akcja, jaki ten Jasiu odważny?
          • morekac Re: Absurd? 02.11.19, 08:56
            marusia_ogoniok_102 napisała:

> Molestujący księża i niewychowany smarkul to dwie różne rzeczy.
            >
            Rozumiem, że molestowanie to mniejszy kaliber i nie trzeba zgłaszać na policję?
            • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:53
              Rozumiem, że na rozwiązanie spraw wszystkich księży-pedofilów potrzeba lat. Do odstawienia jednego dzieciaka do rodziców - godziny.
              • z_lasu Re: Absurd? 02.11.19, 10:11
                I czujesz, że takie zestawienie jest OK? Dziecko, które wyjęło z buzi opłatek stawiasz w jednym szeregu z przestępcą-pedofilem?
                • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 10:13
                  Skąd ci się uroił ten "jeden szereg"? Mówię, że są dwie sprawy, jedną można rozwiązać od ręki, na drugą potrzeba lat. A w ogóle, to molestujących księży wplotłam tu nie ja, a ematki.
                • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:31
                  Raz 13-latek jest dzieckiem, raz - nastolatkiem i dużym koniem big_grin
              • sumire Re: Absurd? 02.11.19, 10:15
                No i kościół już może się cieszyć, że tak szybko i sprawnie zareagował w sytuacji strasznego przestępstwa, jakim jest to, że 13-latek nie połknął hostii.
                Naprawdę, naprawdę nie widzisz, że w kontekście zwyczajowego zachowania kościoła wobec wszelkich naruszeń prawa ten cyrk z policją jest zwyczajnie śmieszny, i nawet niesmaczny trochę?
                • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:30
                  Tylko ofiara idealnie "czysta" ma prawo zgłosić przestępstwo, a cytując klasyka "prostytutki nie można zgwałcić"?
      • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 08:51
        Nie masz racji marusia
        13 latek to głupol w większości przypadków, Dzieciar, pewnie chciał sie popisać. Nie zgrzyta ci, że religia miłości i pokoju, kościół pełen dorosłych ludzi nie potrafi sobie z małolatem poradzić inaczej niż wzywając policję i uzywając przymusu i i przemocy ? No słabe to. Nie na tym powinno polegać wychowywanie młodego pokolenia, bo w ten sposób do niczego się nie dojdzie. Potraktowanie dzieciaka z kopa, jak potencjalnego bandyty na pewno nie sprawi, że ZROZUMIE on dlaczego zachował się niewłaściwie. Wręcz przeciwnie- może w nim wzbudzić i nienawiść wobec wiary, wobec dorosłych i wobec policji. Tak ma wyglądać nasz świat ?
        • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 08:54
          I nie podoba mi się też to, w jaki Ty sposób piszesz o dzieciaku. Bo wpisujesz sie w trend dorosłych nienawidzących dzieci. I nie, 13 latek to nie jest - zdrowy koń, niuniulek, smarkul itd. Szzcerze mówiąc- jestem bardzo rozczarowana twoją postawą którą reprezentujesz w tym wątku uncertain
          • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:03
            Wapaha, trzynastolatek ma już zdolność do czynności prawnych. Jeśli zachowuje się jak rozpuszczony niuniek - to nazywam go rozpuszczonym niuńkiem. Bo zdecydował się tak zachowywać z pełną świadomością - co z tego, że naładowany hormonami.
            • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:07
              Prawnie tak- w rzeczywistości trzynastolatki są różne - niektóre nawet bawią się jeszcze na ślizgawce wiesz ? Niektóre emocjonalnie-zwłaszcza chłopcy -moga być na poziomie 11 latka. To jest dzieciak.
              Nie wiem jak wyglądała naprawdę ta sytuacja-nie znam dzieciaka-by pisac o nim rozkapryszony niuniuniek, odstawiony od piersi, smarkul, zdrowy koń. A nawet gdyby-nie uważam by użycie przemocy wobec niego i wezwanie policji było właściwe
              • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:22
                Gdzie przemoc? Że zatrzymali i wezwali policję? No straszna przemoc.
                • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:27
                  Nie mają prawa zatrzymać- to nie jest tzw zatrzymanie obywatelskie wobec przestępcy.
                  Pozbawili go wolności

Chyba- że chesz napisać, że dzieciak był przestępcą ...
                  • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:22
                    Pod względem prawnym być może masz rację, pod względem moralnym chłopak się może czegoś nauczy.
                    • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 11:43
                      Jesli nie mial nic zlego na mysli to owszem nauczyl sie. Komenda pewnie tez.
                      • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:47
                        Tak, na pewno był to wzorowy uczeń, nie sprawiający wcześniej innych problemów smile
        • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 08:57
          Ale jak inaczej wyobrazasz sobie nauczenie czegos dzieciaka w tej sytuacji? Pozwalamy mu wypluc oplatek i wyjsc z kosciola. Gowniarz wychodzi z kosciola i nagrywa filmik, jaka tu sie wlasnie akcja odj***la, lol, jestem zajefajny, lol. Dostaje mase lajkow i zostaje krolem siodmej be na dwa tygodnie. Myslisz, ze oburzone twarze kilku staruszek w kosciele beda dla niego wystarczajaca nauczka?
          • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:08
            Opisałaś jakąś tam możliwą wersję wydarzeń - nie wiesz czy do niej by doszło. Nawet jakby - NO TO CO ? Co by się takiego stało gdyby był taki filmik i miał 100 lajków. CO ?
            • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 09:17
              Alez mozesz sama lajkowac dzieciakom takie filmiki. Takie, gdzie nagrywaja staruszke placzaca, bo rozsypaly jej sie ziemniaki z siatki, a boli ja kregoslup i nie moze pozbierac, tez mozesz polajkowac, w koncu to dosc zabawne, prawda? Co jej sie stalo takiego, ze ktos ja nagral? Przeciez i tak jutuba nie oglada ani jej 80-letnie kolezanki. A dzieciak niedojrzaly, jeszcze,ma czas, nic zlego nie zrobil. Bo to, ze jak cos komus spadnie pod Twoje nogi, to nie musisz podnosic, nikt obcy nie moze od Ciebie wymagac zyczliwosci, na ematce juz uslyszalam.
              Wiec pozwalajmy dzieciakom wrzucac glupie filmiki do internetu, to nic zlego.
              • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:21
                Starsznie daleko już idzie twoja historia. Ze zdarzenia gdzie bezpodstawnie wezwano policję ( mam nadzieję że ksiądz dostanie za to mandat) zrobiłaś już łzawe historie o staruszkach i bezpieczeństwie dzieciaków w sieci. HELOŁ. Wróc.
                • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 09:33
                  No to bez staruszki (choc to autentyk, o jakim ostatnio bylo dosc glosno w mojej okolicy). Ty lajkuj dzieciakom glupie filmiki, niech sie maluchy rozwijaja, na zdrowie. Ja nie polajkuje. I obie bedziemy zadowolone.
                  • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:34
                    Nadal nie rozumiem, dlaczego twoja hisotria zakłada nagranie przez tego 13 latka filmiku ?
                    • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 09:40
                      No właśnie, skąd się to wzięło, że on w tym kościele nagrywał filmik?
                      • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:45
                        Nie w kościele

HIPOTETYCZNA wersja jest taka, że on schował opłatek do kieszeni i chciał wyjść i nagrać fimik i puścić do netu żeby pokazać jaki jest zajebisty i zbierac lajki tongue_out

facepalm..ematka w formie
                        • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 09:54
                          No ale nawet jakby, to to nie jest przecież łamanie prawa. Moim zdaniem on przede wszystkim miał prawo tego nie połykać, jeśli nie chciał, bez tłumaczenia się komukolwiek z jakiego powodu.
                          • arwena_11 Re: Absurd? 02.11.19, 11:29
                            Po cholerę brał komunię? Żeby zrobić sobie z tego zabawę? No to ma problem.
                            • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 11:42
                              Najbardziej prawdopodobne wytłumaczenie, to to, że ktoś mu kazał iść do kościoła i przyjąć komunię. Księża często sprawdzają obecność na mszach, babcie i rodzice też lubią przymuszać dzieci do praktyk religijnych. Sama nie raz byłam w kościele, bo to był warunek dobrej oceny z religii, odwalało się spowiedź, bo ksiądz podpisywał się w jakiejś książeczce, potem naklejka za udział we mszy.
                              Dla mnie to zdecydowanie bardziej prawdopodobny scenariusz niż trzynastolatek szykujący się do czarnej mszy.
                              • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 12:57
                                O boze czy wy nigdy jie byliscie dziecmi? Nie zdarzylo wam sie przystapic do komunii bo np cala lawka wstala albo ktos wydawalo wam sie ze patrzyl oskarzycielsko? A potem np sie zreflektowac i miec koszmarne wyrzuty sumienia i poczucie ze Jezus was nienawidzi?
                                • arwena_11 Re: Absurd? 02.11.19, 13:02
                                  Nigdy
                              • arwena_11 Re: Absurd? 02.11.19, 13:02
                                Jeżeli jesteś nie wierząca - to na religię nie chodzisz.
                                • z_lasu Re: Absurd? 02.11.19, 13:22
                                  Ale w przypadku dzieci to tak nie działa. Póki jesteś niepełnoletni to ja decyduję i masz chodzić, bo ja ci każę. Już nie mówiąc o tym, że w ortodoksyjnych domach dziecko nie ma szans nawet dopuścić do siebie myśli, że może jest niewierzące, a co dopiero powiedzieć to głośno i wcielić w czyn.
                                  • alicia033 Re: Absurd? 02.11.19, 14:23
                                    z_lasu napisała:

> Ale w przypadku dzieci to tak nie działa. Póki jesteś niepełnoletni to ja decyduję i masz chodzić, bo ja ci każę.

a nazywając rzecz po imieniu, to jest stosowanie wobec dziecka przemocy psychicznej (i nie tylko takiej pewnie).
                                    • m.y.q.2 Re: Absurd? 02.11.19, 14:28
                                      Moja rodzicielka taki przymus stosowała przez całe moje dzieciństwo. Oczywiście uzyskała efekt przeciwny do zamierzonego.
                                      • m.y.q.2 Re: Absurd? 02.11.19, 15:20
                                        mobile.natemat.pl/289361,belchatow-zawiadomienie-ws-ksiezy-i-policjantow-chlopiec-wyplul-hostie
                                        • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 15:34
                                          Na informowanie RPD szkoda czasu, uzna, że dziecku należał się wpier, a księżom nagroda za opanowanie.
                                          • m.y.q.2 Re: Absurd? 02.11.19, 16:31
                                            To prawda, wszyscy oni od jednej mańki.
                                • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 13:50
                                  Co za bzdura. Połowa dzieci jest na religii i w kościele, bo dorośli im każą. Jak tylko mogą same decydować to rezygnują. Statystyki kościelne pokazują ilu ludzi bywa w kościele poza świętami i z tego co pamiętam nawet nie jest to połowa, a wśród nich mnóstwo takich, którzy są, bo co wieś powie.
                                • aerra Re: Absurd? 02.11.19, 13:51
                                  Powiedz to mojej matce tongue_out
                                  I w tym wypadku nie uczy się nawet na przykładzie - mają troje dzieci, ja i brat z niewielką różnicą wieku, drugi brat 15 lat młodszy. Ja jestem ateistką, mąż też, dziecko niechrzczone, brat niewierzący, też dziecka nie ochrzcił, ślub wziął z innowierczynią, ale nie praktykującą.
                                  Młody - ma chodzić do kościoła i koniec, bo na ich utrzymaniu jeszcze, w szkole oczywiście mowy nie było, żeby z religii zrezygnował. Więc młody - na studiach - regularnie jest przepytywany, czy był na mszy i regularnie kłamie. Chodzi do kościoła, to przyjeżdża do rodziców, bo nie chce awantur.
                                  Och, na pewno będzie wierzący, na pewno!
                                  • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 14:18
                                    Ja do pewnego wieku musiałam chodzić do kościoła, chociaż moi rodzice sami nigdy nie chodzili, poza święceniem koszyczka i to tylko mama. Szliśmy więc ze znajomymi na spacer, a pod kościołem życie towarzyskie kwitło, bo wielu miało taką sama sytuację albo rodzice chodzili na mszę dla dorosłych.
                      • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 09:49
                        Bo jest bardziej prawdopodobna niz to, ze sie biedactwo zakrztusilo albo zabek je bolal i zjesc nie moglo. Przypominam, ze oplatek bez trudu mozna rozpuscic w buzi i nie trzeba go wcale gryzc.
                        • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:55
                          Te, Scherlock , dobra jesteś suspicious
                          Masz rację- on na pewno chciał nakręcić film tongue_out
                        • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 10:47
                          Jak rozumiem, według ematki ten oto: youtu.be/bCsVKbha2EU (7:00) trochę starszy niuniuś też w sumie nie wiedział, co robi, jego koledzy też i w związku z tym pan w mundurze nie miał w zasadzie prawa ich wywalić na zbite twarze z japońskiej kaplicy?
                          • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 11:14
                            Tutaj dziecko samo chciało się oddalić, ale mu to uniemożliwiono. Poza tym wiek się liczy, dorosły może popełnić przestępstwo znieważenia, a trzynastolatek nie.
                            • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:17
                              13-latek może popełnić przestępstwo znieważania (chyba, że upośledzony na umyśle i kuma mniej niż średnia dla jego wieku), może za to nie ponieść konsekwencji prawnych.
                          • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 11:19
                            Sory ale jak ty nie widzisz roznicy miedzy tym jak ten koles ostentacyjniensie zachowywal dla kasy a proba kradziezy hostii w celach satanistystycznych to juz forum nic nie poradzi
            • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:33
              NO TO CO? NO TO CO?

No to to, że dzieciak (tak już wolno? Czy dalej za ostro?) wszedł do miejsca kultu i zrobił coś, co w tej religii uznaje się za bardzo, bardzo złe. A jak się robi coś bardzo złego, to ktoś, kto nie wie do końca, jak zareagować, bo się z taką bezczelnością jezzcze nie spotkał, wzywa policję.

Wapaha, ty serio wierzysz, że biedne dziecko przyjęło opłatek, odeszło dwa kroki i dyskretnie wyjęło z ust, żeby... coś? A ten wredny ksiądz specjalnie za nim szedł od ołtarza, żeby go zmolestować i wtedy zobaczył, co robi? Jest - było - Wszystkich Świętych. Ludzi dużo. Skoro zauważyli, to młody musiał ten "wafelek" - BARDZO DLA MNÓSTWO LUDZI WAŻNY WAFELEK - wypluć z niezłą oscentacją.

I sorry, ale o moim lewactwie to ja będę decydować.
              • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:43
                Ale czekaj czekaj
                Bardzo bardzo złe ? - i to bardzo bardzo złe to powód do wezwania policji ?
                Dzieciak się nie śmiał, nie wygłupiał, nie pluł, opłatka nie wypluł WAFELKA ( dygresja- tak szanujesz wiarę innych że hostię nazywasz wafelkiem ???)- ale zachował się tak bardzo bardzo źle że trzeba było wezwac policję. Może ksiądz bał się , że on UKRADŁ ten opłatek ? W sumie nie opłatek. UKRADŁ ciało Chrystusa, zamiast je połknąć i dlatego została wezwana świecka policja w świeckim państwie..

"Wapaha, ty serio wierzysz,"

Widzisz marusiu. Ja nie wierzę w nic
                Jest jeden bezporny fakt : rozdział państwa od kościoła
                I drugi fakt : w miejscu gdzie naucza się o miłosci bliźniego, tolerancji, szacunku zrobiono coś całkowicie wbrew tn nauce NADUŻYWAJĄC władzy i wzywając bezpodstawnie świecki organ porzadkowy ( jak pisałam kilka razy powtórze raz jszcze-mam nadzieje ze ksiądz dostanie za to mandat)

• marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:51
                  Używam retoryki ematek. Ile razy tu padło, że to "wafelek"?
                  • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:57
                    Ale co to ma do rzeczy czy używasz retoryki innych czy swojej. Nazwałaś hostię bez szacunku "wafelkiem". Nie dałaś znaku cudzysłowia co by znaczyło, że możesz używac retoryki innych

Nie chcę marusia wchodzić w zbędną wg mnie dyskusję- od ogółu do szczegółu- za bardzo cię lubię. Powtórzę raz jeszcze : wg mnie totalnie nie masz racji w tej sprawie
                    • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 10:08
                      A według mnie racji nie masz Ty i większość ematek. Czemu - tłumaczyłam i w sumie racja - dalej już mi się nie chce. Ale to w sumie pokazuje, czemu dwie strony w tym kraju nigdy się nie dogadają.

Mimo wszystko mam nadzieję, że w wątku księżniczkowym nadal będziemy się dogadywać?
                      • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:12
                        Marusia- czy w tym czy na zamku- czy sie zgadzamy w jakiejś sprawie czy nie, nadal jesteśmy przecież Księżniczkami smile kiss

10:12
                        • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 12:44
                          Ja też się zgadzam z Marusią.
              • z_lasu Re: Absurd? 02.11.19, 13:27
                > sorry, ale o moim lewactwie to ja będę
                > decydować.

No, już tu było kilka takich, które postanowiły ogłosić się wegetariankami nie rezygnując bynajmniej z jedzenia mięsa.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:01
          Tak wapaha, właśnie dlatego, że rozumiem, że to głupol, mówię, że głopola należałoby zacząć wychowywać. No coś mocno zaszwankowało, skoro przyszedł do kościoła robić sobie żarty. I nie, nie uważam, że głaskanie po główce takiego bystrzaka to jest dobre rozwiązanie.
          Krzywda się mu nie stała. Nie został pobity, zastraszony - chyba że wizją tego, co się stanie, jsk mamusia z tatusiem się dowiedzą, jak się dziecko bawi. Poszedł do kościoła, zrobił sobie śmieszki z czegoś, zrozumcie, dla wielu ludzi BARDZO ważnego - księża wezwali policję i rodziców. Bo tak, dla nich znieważenie hostii to JEST poważna sprawa. Tak jak dla muzułmanina poważną sprawą byłoby wprowadzenie Burka na smyczy do meczetu. Dla Żyda - wejście do synagogi z odkrytą głową, w klapkach i bermudach, żrąc kanapkę z serem i szynką. Dla jakiejś religii typu pierwotnego - zgaszenie szluga na ich totemie. Po prostu, JEŚLI KTOŚ SIĘ DO TEGO MODLI, TO ODNOŚ SIĘ DO TEGO Z SZACUNKIEM. Koniec, kropka.
          • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:09
            Policja nie jest od wychowywania !!
            • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:13
              A tu się mylisz. Jednym z celów służb mundurowych jest prewencja i edukacja. Czyli - jak najbardziej do wychowania mogą się dołożyć. Małolat został pewnie pouczony i oddany rodzicom do dalszego wychowywania.

Sorry, Wapaha, ale ja jakoś staram się szanować czyjąś wiarę. Każdą, nawet katolicką, nawet jeślo jej kapłani są całkowicie skompromitowani, to szanuję to, że dla kogoś ten kawałek wafelka jest bardzo ważny. I bardzo mi przeszkadza, jak ktoś sobie robi jaja w taki sposób. Uważam to za gówniarskie, niskie, wredne i jak najbardziej warte ostrej reakcji.
              • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:19
                Marusia, nie pogrążaj się. Ochłoń i spójrz z dystansem na tę sytuację, w ten dzień, gdzie służby były znacznie bardziej potrzebne gdzie indziej.
                Policja NIE JEST odpowiedzialna za wychowanie dziecka. Żadnego dziecka. Odpowiedzialność mają rodzice-jak również wspólnota, która sobie takie prawa i obowiązki przypisuje
                Szacunek wobec wiary - własne odczucia i przekonania to jedno. Globalne spojrzenie na absurde tej sytuacji -to drugie. Dzieciaki ZAWSZE robiły sobie jajca -robią-i będą robić. Tak, w kościele również. I na pewno sposobem na to NIE JEST wzywanie policji.
                Zreszta-coś mi się wydaje, że ta sprawa się tak po prostu nie zakończy a pan ksiądz może nawet mandacik dostanie za bezpodstawne wezwanie

Inną sprawą jest-obraz świata w jakim zyjemy. Piszesz, że jesteś lewakiem. Nie, nie jestem lewakiem marusia jeśli godzisz się by kościoł wyręczał się świeckimi organami porządkowymi w tak pierdołowatej sprawie szczeniackiego wybryku
              • sumire Re: Absurd? 02.11.19, 09:19
                No to zacznijmy wzywać policję do wszystkich wygłupiających się dzieciaków, to na pewno wpłynie na bezpieczeństwo i wzajemny szacunek obywateli 🤦
                • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:21
                  Dokładnie sumire- z armatą na wróbla..
                • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:21
                  Właśnie może powinno? Ile razy ematki tak się dziwiły, że nikt w Polsce nie wzywa policji, jak dzieciaki petardami od połowy grudnia do połowy stycznia strzelają...
                  • sumire Re: Absurd? 02.11.19, 09:24
                    Tak tak, powinno się, jasne. Przecież policjantów mamy mnóstwo i tak niewiele mają do roboty, że na pewno chętnie się zajmą pouczaniem bachorów, zamiast pacyfikowaniem pijanych agresywnych mężów na ten przykład.
                  • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:29
                    Nie, nie powinno się marusiu
                  • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 09:34
                    Nie widzisz różnicy między zakłócaniem spokoju i stwarzaniem zagrożenia dla siebie i innych, a wypluciem opłatka?
                    • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:36
                      Sprecyzowanie :opłatek nie został wypluty ( co sugeruje mocne wyrzucenie z obrębu jamy ustnej znajdującej się w otworze gebowym rzeczy) ale wypluty do ręki ( a nie na ziemię- bo wyplucie czegoś bez podania dokładnego opisu sytuacji sugeruje od razu wyplucie na ziemię ) i schowany do kieszeni
              • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 09:37
                "dla kogoś ten kawałek wafelka jest bardzo ważny"
                No to jak dla kogoś jest ważny, to może sobie własny wafelek zjeść, a potem nawet zrobić ołtarzyk kupie, która z tego wyjdziesmile
                Ale cudzy wafelek to już jest cudza własność. Jak się komuś coś daje, to już się tym nie dysponuje. Np. może ci się nie podobać, że przekażesz za darmo koleżance ubranka po dziecku, a ona je potem sprzedaje, ale prawo jest po jej stronie, może nimi robić, co chce.
                • arwena_11 Re: Absurd? 02.11.19, 11:32
                  13 latek już może odpowiadać karnie. Art 196 kk.
                  • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 11:45
                    „Co do zasady za przestępstwa nie odpowiada osoba, która nie ukończyła 17 lat. W wyjątkowych sytuacjach odpowiedzialność może ponosić już 15-o latek. Młodsi odpowiadają zgodnie z ustawą o postępowaniu w sprawach nieletnich.”
                  • morekac Re: Absurd? 02.11.19, 11:56
                    arwena_11 napisała:

> 13 latek już może odpowiadać karnie. Art 196 kk.

A który artykuł kk uzasdnia wezwanie policji w takim przypadku? Możesz podać?
                    Bo nawet ksiądz miał tylko przeczucie, że mogłoby dojść do profanacji (wtedy, jak rozumiem - obraza uczuć religijnych) z dwóch powodów: wieku chłopca i tego, że halołin za pasem. Trudno uznać przekonania księżula za jakieś obciążające okoliczności...
                  • sumire Re: Absurd? 02.11.19, 12:10
                    Wiesz arwena, jakoś nie chciałabym żyć w kraju, w którym 13-latek odpowiada KARNIE z powodu wyplucia czegokolwiek.
                    • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 12:43
                      A za przemycenie kiełbasy do meczetu?
                  • alicia033 Re: Absurd? 02.11.19, 12:21
                    arwena_11 napisała:

> 13 latek już może odpowiadać karnie. Art 196 kk.

o, mecenasowa znowu błysnęła swoją nieznajomością prawa.

13latek w polskim systemie prawnym NIE może odpowiadać karnie. W przypadku niektórych przestępstw może karnie odpowiadać osoba, mające skończone lat 15. Ale akurat nie dotyczy to odpowiedzialności z art. 196 kk
          • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:12
            I jeszcze jedno - dlaczego obraza uczuć religijnych działa zawsze w jedną stronę ?
            Dlaczego wędrujące pod oknami procesje, śpiewy, obrządki i pukający do domów ministanci nie uznają, że swoją nachalnością, zamykaniem ulic, noszeniem wizerunku zwłok na krzyżu obrażają uczucia innych - nie katolików ??
            • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:16
              Wiele osób tak nie uważa, bo akurat Polacy bardzo lubią maszerować. Sama wzięłam parokrotnie udział w innych marszach. Lubimy maszerować i tak manifestować własne poglądy. To raz.

Dwa - reforma Kościoła, molestujący księża, cały ten syf - to i ten niuniek to są naprawdę dwie różne sprawy. I przynajmniej tą jedną można było rozwiązać od ręki.
              • sumire Re: Absurd? 02.11.19, 09:22
                No, można było. Wyjaśniając dzieciakowi, że tak się nie robi i pokazując mu drzwi. Bez cyrków, bez pokazówek.
                I tak swoją drogą, marusia - właśnie w kontekście kościelnej opieszałości i zaniedbań w sprawie realnych przestępstw cała ta sprawa jest śmieszna i żenująca.
              • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:25
                Marusia, co z tego że wiele osób tak uważa, bo akurat Polacy lubią maszerować. ? A wiele osób tak nie uważa, bo nie lubi maszerować. A zwłaszcza z pieśnią o zmarłych na ustach i z jego wizerunkiem na krzyżu.
                Porównujesz swoj udział w innych marszach do marszów w boże ciało czy drogi krzyżowej czy innych katolickich marszy ( te o obronie życia początego to nawet nieraz mają plakaty z embrionami, nikogo to nie obraża ?? )

Dlaczego piszesz o molestujących księżach i syfie- i tym jak uparcie się trzymasz retoryki "niuniuńku' - jako dwóch sprawach ? Sama je w ten spośób łączych-bo ja nic o tym nie pisałam. Ale wiesz co- znowu nie masz racji- bo jak najbardziej trzeba je ze sobą łączyć- bo to jest właśnie obraz kościoła polskiego- teraz do molestowania i syfu, doszło jeszcze wzywanie świeckiej policji do byle wygłupu
                • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:42
                  Niestety. Ja mogę maszerować, oni też mogą. Na tym to polega. Dopóki nie nawołujemy do czynów zabronionych, czyli, np. przemocy wobec innych - mamy takie samo prawo do maszerowania.

I tu co druga ematka pisze, że do niego to policja przyjechała, a do molestujących to nie - do tego się odnoszę. Że Kościół jest pełen brudu i syfu to prawda. Ale cudzą wiarę się szanuje. Po prostu. I nie wmawiaj sobie, że dzieciak "nie wiedział" albo "nie chciał". Bo obie doskonale wiemy, że i wiedział, i chciał. Brzytwa Ockhama. Jest trzymastolatkiem, to trudny wiek, pstro w głowie - i dlatego jeszcze można go wychować. Na człowieka, któru szanuje to, że ktoś jest innej wiary.
                  • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:47
                    Nie marusiu, Twoje marsze niereligijne nie są tym samym co te religijne ( obrażające uczucia religijne innych)

Mariusiu, podziwiam że ty WIESZ co ten dzieciak chciał.
                    Ja tego nie wiem

Ale przyjmując twoją retorykę i że dzieciak wiedział i chciał ( ale w zasadzie to co chciał ? bo wyżej jest napisane że chciał wyjść i nakręcić fimil) - to nadal jego CHCENIE nie jest powodem , by wzywać policję
                    • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 09:57
                      A tak na marginesie to bardzo złą metodą wychowawczą jest insynuowanie dziecku złych intencji, już o wiele lepiej się pomylić w drugą stronę.
                      • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:45
                        Już 10-latkowie (nie mówiąc już o nastolatkach) to wredne mendy. Na jakim świecie Ty żyjesz?
          • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 09:33
            Ale on sobie nie zrobil zadnych smieszkow i tu jest pies pogrzebany (on wyplul hostie na reke i schowal do kieszeni po czym opuscil kosciol. Jak twierdzi wyplul bo go zab bolal. I oczywiscie mozna zalozyc ze jest klamczuchem co chcial za obora zlozyc krwawa ofiare z kota ale jednak dopoki tego nie zrobil to jednak jest to w sferze przypuszczen
            • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:38
              Opuścił kościoł i ?? Co było dalej

Ano właśnie..
              • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 09:42
                “ Księża w rozmowie z "SE" potwierdzili, że do profanacji nie doszło. "Mogłoby dojść, gdyby nie było natychmiastowej reakcji. Mamy specyficzny czas, jesteśmy tuż przed Wszystkimi Świętymi. 31 października jest Halloween i często dochodzi do tego, że grupy osób są wynajmowane, by kraść hostię i dochodzi do profanacji na czarnych mszach świętych. Teraz ostrożność trzeba wzmożyć" - stwierdzili. ”
                • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:49
                  Czyli NIE było profanacji. NIE było obrazy uczuc. NIE było żadnego paragrafu kk na który można się powołać..
                  • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 09:53
                    Ale moglo byc!
                    • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:57
                      AAAA !!!
                      fakt!!!
                      Policja !!
                    • berdebul Re: Absurd? 02.11.19, 12:05
                      big_grin big_grin Błagam...
      • kropkacom Re: Absurd? 02.11.19, 09:02
        Zasadnicze pytanie: co tak naprawdę i dlaczego się tak stało? Nie porównywałabym na pewno wyplucia hostii i schowania jej do kieszeni z obrzucaniem meczetu świńskim mięsem. No ludzie...
        • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:10
          Kropka- cokolwiek by się nie stało, nie stanowiło to podstaw do wezwania policji. Nie było zagrożenia zdrowia i życia, nie było zagrożenia zamachem terrorystycznym, itp
          • kropkacom Re: Absurd? 02.11.19, 09:13
            No jeżeli nie było podstawy to w Polsce działa policja religijna. Przykro mi.
            • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 09:26
              Mam nadzieje, że sprawa będzie miała taki finał - że wezwanie było bezpodstawne i ksiądz zapłaci za to mandat.
              • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 09:30
                Ja też.
                • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:44
                  Ksiądz zapłaci mandat będący drobnym ułamkiem jego dochodów - smark i tak dostał ostrzeżenie, a przy okazji inni ewentualni "naśladowcy".
                  By iść "na wojnę" z rodzicami i szkoły, że nie chcą chodzić do kościoła/na religię jaj nie mają, na wygłupy na terenie kościoła jaja mają. Cuda.
                  • kropkacom Re: Absurd? 02.11.19, 12:08
                    Gazeta, czy już wiadomo co powodowało tym osiemnastolatkiem?
                    • kropkacom Re: Absurd? 02.11.19, 12:13
                      Znaczy nastolatkiem.
                    • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 12:42
                      Tamta osoba odeszła, więc zignoruję Twoje zapytanie.
                      • kropkacom Re: Absurd? 02.11.19, 13:34
                        Gdzie odeszła? big_grin
      • iwles Re: Absurd? 02.11.19, 09:27
        Z calym szacunkiem Marusia, ale piszesz glupoty, pojechalas po dzieciaku zupelnie bezpodstawnie.
        Gdyby chlopiec chcial swiadomie zlekcewazyc hostie, to ostentacyjnie wyplulby na podloge, a on dyskretnie wyjal i schowal do kieszeni. GDZIE tu zniewazenie ?
        Zreszta sami ksieza powiedzieli, ze z obawy, by do zniewazenia nie doszlo, wezwali policje, a nie, ze do zniewazenia doszlo.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Absurd? 02.11.19, 09:49
          Ustalmy jedno - nie znoszę Kościoła Katolickiego. Uważam tą instytucję za złą, skostniałą, godną już nawet nie gruntownej reformy, ale wręcz rozwiązania i ustawienia od nowa.
          Ale wiecie, czego jeszcze nie znoszę? Takich małych cwaniaczków, co to tak "dyskretnie" wypluli hostię, że ksiądz zauważył - mimo, że jest 1 listopada, w kościele przy komunii masa ludzi i nie wiadono, gdzie się odwrócić. Nie znoszę takich małolatów, co to chcieli być śmieszni, a złapani za rękę wymawiają się, że "a bo mnie ząbek zabolał". No po prostu.

Kościoła nie zreformuje się w jeden dzień. Nie wsadzi się do więzienia i nie pozbawi święceń wszystkich księży-pedofilów w jeden dzień. Nie odnajdzie się wszystkich wykradzionych z ośrodków Magdalenek dzieci w Irlandii w jeden dzień. Nie przejrzy się wszystkich kościelnych gruntów i nie ustali, które zostały nabyte uczciwie w jeden dzień.

Ale w jeden dzień można pokazać jednemu dzieciuchowi, że to, co zrobił, jest złe i teraz panowie policjanci odstawią cię do rodziców.
          • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 09:54
            Ale moglo byc! Sle to ze ty nie lubisz na szczescie nie jest zadnym powodem by naduzywac wladzy
            • ichi51e Re: Absurd? 02.11.19, 09:56
              Dodam ze sytuacja w ktorej wzywa sie policje na sasiada bo sie widzialo ze kupil GIGANTYCZNE glosniki wiec na pewno bedzie zaklocal rowniez nie jest powodem by wezwac policje.
              Oczywiscie po znajomosc moga przyjechac i przycisnac sasiada zeby je sprzedal nim dojdzie do przedtepstwa.
              Czy takiego swiata chcemy?
          • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:00
            Kościoła nie zreformuje się poprzez wzywanie policji do dzieciaków, które chciały , miały może zamiar, ale nie zrobiły NIC niezgodnego z prawem, co by uzasadniało wezwanie policji
            A Policja w święto, w które na nogi stawiane są wszelkie siły i środki, by ludzie spędzili je bezpiecznie - nie jest od bycia panami którzy mają nastraszyć małolata
          • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 10:00
            Do powiedzenia dzieciakowi, że to co robi jest złe nie potrzebna jest policja. Policjanci nie są do rozwiązywania sporów pomiędzy dziećmi, a księżmi.
          • aguha Re: Absurd? 02.11.19, 10:16
            Podobno Polska nie jest krajem wyznaniowym...taaa pewnie, w każdym świeckim kraju wezwanie policji do 13 latka, ktory śmiał wypluć hostię, jest na porządku dziennym. Coraz bardziej się utwierdzam, że żadna religia nie uczy miłości do bliźniego. Zresztą widać to nawet w tej dyskusji. Z jednej strony nawoływanie do poszanowania symboli religijnych, a za chwilę nazywanie nastolatka "dzieciuch", "głupol"...
            • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:20
              ja tylko uszczegółowię - piszmy tak jak było
              13 latek nie połknął hostii
              zamiast
              13 latek wypluł hostię

bo to drugie od razu sugeruje, że on ją znieważył poprzez wyplucie na ziemię
              ( co i tak nie byłoby podstawą do wezwania policji a raczej śmiesznym bezsilnym tupaniem nóżkami)
              • aguha Re: Absurd? 02.11.19, 10:46
                Nieistotne, czy nastolatek wypluł, czy może nie połknął hostii. Wezwanie policji do takiej sytuacji jest absurdalne i możliwe tylko w krajach wyznaniowych. Z tego co doczytalam, złożono zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez księży. Sprawą zainteresował się również Rzecznik Praw Dziecka.
                • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:40
                  Tak czy siak smark będzie miał nauczkę i drugi raz beki nie zrobi. A przy okazji medialna nagonka na smarka przestrzeże innych "naśladowców".
                  • iwles Re: Absurd? 02.11.19, 12:05
                    Na czym polega beka? Ze wyjal z buzi oplatek i wlizyl do kieszeni? No boki zrywac, jaki to kawal dzieciak zrobil, ha ha ha i jeszcze raz ha.
                • alicia033 Re: Absurd? 02.11.19, 12:05
                  aguha napisała:

> Sprawą zainteresował się również Rzecznik Praw Dziecka.

na tego pana zwłaszcza w takiej sprawie kompletnie bym nie liczyła.
                  • aguha Re: Absurd? 02.11.19, 12:44
                    alicia033 napisała:
                    > na tego pana zwłaszcza w takiej sprawie kompletnie bym nie liczyła>
                    Masz rację, niestety
            • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 10:38
              Skoro wzywają policję bo ktoś porozrzucał wieprzowinę (i nie za śmiecenie, ale za obrazę jakiś uczuć) w meczecie to czemu policji nie można wezwać do kościoła gdy ktoś bezcześci coś dla katolików ważne?
              Ja nie lubię żadnej religii, także katolickiej. Nie mniej jednak jak jestem w kościele to stosuję się do reguł bo to ich teren.
              • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:40
                Nikt nie wyrzucił wieprzowiny w meczecie
                Tylko NIE POŁKNĄŁ hostii

Jakich reguł ? KK ma regułę że TRZEBA pod groźbą interwencji policji połknąć hostię ?
                • flegma_tyczka Re: Absurd? 02.11.19, 11:42
                  Może wystarczy nie wypluwać jej ostentacyjnie na widoku innych? Nie wierzę, że zrobił to dyskretnie, a głupi ksiądz się uparł.
                  Podejrzewam też, że to nie jedyny wyskok młodzieńca (i nie mowa tu tylko o sprawach kościelnych).
              • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 11:23
                Było tylko podejrzenie, że może w przyszłości dojść do bezczeszczenia, a to tak jakby nie sprzedać szynki, bo może ktoś jej użyje w meczecie.
                • iwles Re: Absurd? 02.11.19, 12:06
                  mia_mia napisał(a):

> Było tylko podejrzenie, że może w przyszłości dojść do bezczeszczenia, a to tak
                  > jakby nie sprzedać szynki, bo może ktoś jej użyje w meczecie.

Dokladnie tak.
      • morekac Re: Absurd? 02.11.19, 10:34
        >Problem jest w tym, że niewychowany niuniuś chciał się popisać, jaki to on nie jest odważny.

A skąd wiesz, jakie niuniuś miał motywacje? Bo ksiądz obawiał się profanacji (nie mając zresztą ku temu innych przesłanek poza swoim przekonaniem)?
      • spanish_fly Re: Absurd? 02.11.19, 11:05
        W tym kraju codziennie w publicznej telewizji i z ust najwyższych władz obraża się rzeczy, które są dla mnie cholernie ważne. Wezwiesz w moim imieniu policję?
      • alicia033 Re: Absurd? 02.11.19, 13:18
        marusia_ogoniok_102 napisała:

> Ja, zdeklarowany lewak,

z ciebie jest żaden z ciebie lewak, a tępa obrończyni katolibanu.
        • aguar Re: Absurd? 02.11.19, 13:50
          Tak, tak! Z moich obserwacji wynika, że tak naprawdę to nie ma w przyrodzie czegoś takiego, jak zdeklarowany lewak. Człowiek ma pewne poglądy np. walczy o bezwyznaniowe państwo, prawa kobiet i innych dyskryminowanych grup itp. itd., i ani się obejrzy, a zaczyna być nazywany lewakiem.
    • puella_174 Re: Absurd? 02.11.19, 09:54
      A gdyby ten sam dzieciak podczas rodzinnej kolacji wigilijnej, lamiac sie oplatkiem z babcia, postanowilby dla beki go wypluc przy calej rodzinie? Bo np. Wolal w tym czasie grac na play station, zamiast ze starymi siedziec i to taka forma buntu. I za to babcia opieprzylaby go z gory na dol i kazala sie wynosic z jej domu.
      Tez byscie go bronily, ze biedactwo nie mialo ochoty na ciastko, a babcia mu gluten wciska, funduje traume i psuje atmosfere?
      • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:02
        A gdyby ten dzieciak wyjął z ust hostię bo chciał iść w samotny kącik , popłakać nad nią, pomodlić się osobiście i przeprowadzić dialog z bogiem ?
        Albo gdyby ten dzieciak chciał tę hostię dla bezodmnego pod płotem, który miał odmrożone nogi i nie był w stanie dojść do kościoła
        A gdyby ?
        A gdyby
        A gdyby

• memphis90 Re: Absurd? 02.11.19, 10:11
          I co - wciskałby bezdomnemu zaplutą hostię do gęby?
          • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:13
            A gdyby.....tak było ?

Wersja tak samo hipotetyczna jak nagrywanie filmiku i wigilia z babcią
        • 123zielona123 Re: Absurd? 04.11.19, 23:58
          Ha poczytałam trochę i juz Ci odpowiadam. gdyby zamordował tego bezdomnego przed kosciołem, to rozgrzeszenie dostał by o kazdego księdza.Natomiast wyniesienie hostii z koscioła jest tak przerazajacym przestępstwem, że rozgrzeszenie a własciwie zniesienie ekskomuniki zalezy od Kongregacji Wiary. Równieżrzechowywanie hostii w kieszeni to większy kaliber niz morderstwo! oczywiscie według prawa kanonicznego, ale jak ktoś jest członkiem koscioła to go to obowiązuje. A jak jest ateistą to ma to gdzieś i do kościola nie chodzi
      • mia_mia Re: Absurd? 02.11.19, 10:06
        Babcia ma prawo opieprzyć i wyrzucić, ksiądz miał prawo opieprzyć i wyrzucić, absurdem jest wzywanie policji do takiego sporu. Myślisz, że gdyby babcia wezwała policję, bo wnuk pluje opłatkiem to patrol by przyjechał?
        • memphis90 Re: Absurd? 02.11.19, 10:12
          Babcia ma rodziców na podorędziu, ksiądz nie ma.
          • wapaha Re: Absurd? 02.11.19, 10:14
            A czyż nieletni w kościele nie jest po opieką tegoż ( kościoła, księdza, wspólnoty -pełnych-bo to ważne- miłości bliźniego, toleerancji, szacunku , wybaczenia etc )

?
      • ur-nammu Re: Absurd? 03.11.19, 00:04
        puella_174: I za to babcia opieprzylaby go z gory na dol i kazala sie wynosic z jej domu.

Twoje porównanie jest chybione, bo żeby miało się odnosić do sytuacji poruszonej w wątku, babcia musiałaby wyjść poza opieprzenie i wyrzucenie wnuka i wezwać policję do tego duperelnego zdarzenia, a wtedy wykazałaby się zidioceniem takim samym jak ci księża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka