Dodaj do ulubionych

Klaustrofobia - jak zwalczyć

01.11.19, 13:17
Może ktoś coś - mam od zawsze, przy czym większym problemem jest tłum niż winda. Ale pierwszy raz stało się tak, że musiałam natychmiast uwolnić się z "zamknięcia" i zrobiłam to, nie bacząc na konsekwencje, wydane pieniądze, itd. To jeszcze był mały problem, niedługo czeka mnie lot samolotem, zaczęłam się bać podobnej reakcji. Dotychczas siedziałam i po prostu czułam się klaustrofobicznie nie wadząc nikomu. Na psychoterapię to raczej mnie stać, jak sobie pomóc, macie jakieś sposoby?
Obserwuj wątek
    • elle_du_jour Re: Klaustrofobia - jak zwalczyć 01.11.19, 13:26
      w takich awaryjnych sytuacjach (jak chociażby lot) można wziąć lek uspokajający, dość silny, na receptę. miałam przez krótki czas klaustrofobię i ataki paniki, i doraźnie tabletka mi pomagała, brałam po konsultacji z lekarzem psychiatrą. jeśli nie chcesz brać leków psychiatrycznych to możesz spróbować z ziołowymi.
      myślę, że może pomóc też jakiś trening relaksacyjny czy trening oddychania, może medytacja.
    • stulta Re: Klaustrofobia - jak zwalczyć 01.11.19, 13:33
      Terapia behawioralno- poznawcza. Kilka sesji i z głowy.
    • bei Re: Klaustrofobia - jak zwalczyć 01.11.19, 13:39
      Ćwiczenia NLP- ja gdy mam wejść do windy, to robię sobie projekcję, wyobrażam sobie salę kinową, wchodzę, sadowię się w fotelu, ekran, na ekranie film- w niem ja, stoję pod windą, otwierają się drzwi, wchodzę, najazd kamerą na guziki, później kamera schodzi np na moje buty, albo na ścianę windy, jadę..... w samolocie ciężko jest utrzymywać w wyobraźni seans przez cały lot, zdaj się na łagodny środek uspokajający ( niech lekarz coś dobierze), audiobook-i zamykasz oczy, książkę papierową itp
    • mrs.solis Re: Klaustrofobia - jak zwalczyć 01.11.19, 13:46
      Przed lotem biore tabletki uspokajajace. Nie mam klaustrofobii tylko boje sie latania. Ziolowe placebo by mi nie pomoglo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka