Dodaj do ulubionych

PPE a PPK oraz IKE czy ZUS?

19.11.19, 10:17
mój pracodawca wdrożył w ustawowym terminie PPE, objęły one 25% zatrudnionych więc zgodnie z przepisami, nie musi wdrażać PPK. Ok. A ja nie zapisałam się do PPE, natomiast PPK jest obowiązkowe dla zatrudnionych, co w takim przypadku, skoro posiadanie PPE w firmie zakłada, że PPK nie będzie? Nie jestem objęta żadnym planem, czy zostanę obowiązkowo przypisana do PPE?
Plus - idziecie w IKE czy przenosicie środki do ZUSu?
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 13:16
      Pytaj pracodawcę smile U nas jest PPE. Trochę słabo, że nie mogę sobie wypłacać. Co do IKE/ZUS to jeszcze nie wiem.
    • riki_i Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 13:22
      piekna_remedios4 napisała:

> mój pracodawca wdrożył w ustawowym terminie PPE, objęły one 25% zatrudnionych w
      > ięc zgodnie z przepisami, nie musi wdrażać PPK. Ok. A ja nie zapisałam się do P
      > PE, natomiast PPK jest obowiązkowe dla zatrudnionych, co w takim przypadku, sko
      > ro posiadanie PPE w firmie zakłada, że PPK nie będzie? Nie jestem objęta żadnym
      > planem, czy zostanę obowiązkowo przypisana do PPE?

Nie zostaniesz. Pracodawca jest zwolniony z PPK, a Ty możesz się zapisać do PPE.

BTW PPE to dużo lepsza rzecz niż PPK, na Twoim miejscu bym się zapisał.

> Plus - idziecie w IKE czy przenosicie środki do ZUSu?

Przenosimy do ZUS-u. Wolę mieć dodatkowo 229 zł brutto do emerytury (tyle wychodzi z podzielenia salda moich resztek na OFE przez przewidywaną długość życia w 65 r.ż.) niż wielkie nic na IKE, z którego jeszcze potrącą mi na dzieńdobry 15%.

BTW na tym nowym IKE może być rokrocznie piękna strata albo "zyski" rzędu 1-2% , a wycofać się aż do wieku emerytalnego nie ma jak. To ja już wolę coroczną zusowską waloryzację (za ostatnie 2 lata po około 9% rocznie).
      • bywalec.hoteli Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 13:33
        Riki, a czemu PPE jest lepsze niż PPK?
        • riki_i Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 13:55
          Z różnych powodów, pisałem kilka razy na forum. Przede wszystkim, możesz sobie wypłacić kiedy chcesz, a nie dopiero w wieku emerytalnym. Przy takiej wypłacie jest tylko haracz 30% do ZUS.
          • bywalec.hoteli Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 14:12
            Nieprawda.
            grantthornton.pl/wp-content/uploads/2019/01/Purpurowy-Informator_PPE-czy-PPK.pdf
            PPE-Wypłaty z programu
            1) na wniosek uczestnika po osiągnięciu 60 roku życia;
            2) na wniosek uczestnika po osiągnięciu 55 roku życia i okazania decyzji o przyznaniu
            prawa do emerytury;

PPK-Wypłaty z programu
            Wyłącznie na wniosek uczestnika PPK:
            1) po osiągnięciu 60 roku życia: 25% środków wypłacanych jest jednorazowo,
            pozostałe 75% w co najmniej 120 ratach miesięcznych (może być mniejsza liczba rat,
            ale wiąże się z zapłatą zryczałtowanego podatku w wysokości 19%)
            2) wcześniej, z obowiązkiem zwrotu, do wysokości 100% zgromadzonych środków
            na wkład własny;
            3) wcześniej, do 25% zgromadzonych środków, w przypadku poważnego zachorowania
            uczestnika, jego małżonka lub dziecka (bez obowiązku zwrotu)
            3) w przypadku ukończenia 70 roku życia, jeśli uczestnik wcześniej nie wystąpił z wnioskiem
            o wypłatę (chyba że uczestnik jest nadal pracownikiem pracodawcy, to wypłata
            następuje po ustaniu stosunku pracy);
            4) na wniosek osoby uprawnione w przypadku śmierci uczestnika.
            Wypłaty mogą być dokonywane jednorazowo lub ratalnie, w zależności od ustaleń
            umowy zakładowej oraz decyzji uczestnika i są zwolnione z podatku dochodowego
            od osób fizycznych.
            • bywalec.hoteli Porównanie 19.11.19, 14:15
              Nieprawda/
              grantthornton.pl/wp-content/uploads/2019/01/Purpurowy-Informator_PPE-czy-PPK.pdf
              W poprzednim coś mi się pomieszało - przesyłam poprawione:

PPE-Wypłaty z programu
              1) na wniosek uczestnika po osiągnięciu 60 roku życia;
              2) na wniosek uczestnika po osiągnięciu 55 roku życia i okazania decyzji o przyznaniu
              prawa do emerytury;
              3) w przypadku ukończenia 70 roku życia, jeśli uczestnik wcześniej nie wystąpił z wnioskiem
              o wypłatę (chyba że uczestnik jest nadal pracownikiem pracodawcy, to wypłata
              następuje po ustaniu stosunku pracy);
              4) na wniosek osoby uprawnione w przypadku śmierci uczestnika.
              Wypłaty mogą być dokonywane jednorazowo lub ratalnie, w zależności od ustaleń
              umowy zakładowej oraz decyzji uczestnika i są zwolnione z podatku dochodowego
              od osób fizycznych.

PPK-Wypłaty z programu
              Wyłącznie na wniosek uczestnika PPK:
              1) po osiągnięciu 60 roku życia: 25% środków wypłacanych jest jednorazowo,
              pozostałe 75% w co najmniej 120 ratach miesięcznych (może być mniejsza liczba rat,
              ale wiąże się z zapłatą zryczałtowanego podatku w wysokości 19%)
              2) wcześniej, z obowiązkiem zwrotu, do wysokości 100% zgromadzonych środków
              na wkład własny;
              3) wcześniej, do 25% zgromadzonych środków, w przypadku poważnego zachorowania
              uczestnika, jego małżonka lub dziecka (bez obowiązku zwrotu)
              • riki_i Re: Porównanie 19.11.19, 14:23
                Posłuchaj, jak ja coś piszę o emeryturach, to dokładnie wiem co piszę, więc nie linkuj mi badziewia.

Wypłata z PPE jest możliwa w każdym czasie, ponieważ możesz przerzucić środki na IKE.

Tak, chodzi o to "stare IKE", które funkcjonuje na rynku od połowy poprzedniej dekady.

Jak już przewalisz kasę z PPE na IKE, to możesz ją sobie wypłacić kiedy zechcesz.

Problem jest tylko w tym, że pieniądze z wypłaty transferowej PPE->IKE są "znaczone" i jeśli chcesz je wziąć do łapki przed wiekiem emerytalnym, to ZUS skasuje 30% salda.

• bywalec.hoteli Re: Porównanie 19.11.19, 14:39
                  Jak to? A jak ja nie miałem żadnego IKE ani trzeciego filara, to czy mogę przerzucić czy nie?
                  • riki_i Re: Porównanie 19.11.19, 14:49
                    Kurczę, jesteś jakiś mało gramotny. Zakładasz sobie IKE, a potem przewalasz tam kasę z PPE. Proste jak nie powiem co.

Żeby nie było niespodziewanej skuchy , najlepiej sobie założyć IKE jako zwykłą lokatę bankową. W Millenium oferują takie IKE na gwarantowane 3% netto rocznie.
                    • bywalec.hoteli Re: Porównanie 19.11.19, 15:21
                      Riki, w tych sprawach emerytalnych nie mam doświadczenia i dziękuję Ci za porady.
                    • bywalec.hoteli Re: Porównanie 25.11.19, 16:26
                      riki_i napisał:

> Kurczę, jesteś jakiś mało gramotny. Zakładasz sobie IKE, a potem przewalasz tam
                      > kasę z PPE. Proste jak nie powiem co.
                      >
                      > Żeby nie było niespodziewanej skuchy , najlepiej sobie założyć IKE jako zwykłą
                      > lokatę bankową. W Millenium oferują takie IKE na gwarantowane 3% netto rocznie.

Aż zajrzałem do ustawy o PPE i tam jest że dopóki się pracuje u danego pracodawcy, to nie można wypłacać:
                      www.lexlege.pl/ustawa-o-pracowniczych-programach-emerytalnych/
                      Art. 43. Wypłata transferowa
                      1.
                      Wypłata transferowa jest dokonywana w terminie nie dłuższym niż miesiąc od dnia złożenia wniosku przez uczestnika.
                      2.
                      Wypłata transferowa jest dokonywana:
                      1)
                      do innego programu, którego uczestnikiem jest uczestnik programu;
                      2)
                      na IKE uczestnika;
                      3)
                      na IKE osoby uprawnionej, w przypadku śmierci uczestnika;
                      4)
                      z IKE uczestnika na jego rachunek w programie na warunkach określonych w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o indywidualnych kontach emerytalnych oraz indywidualnych kontach zabezpieczenia emerytalnego;
                      5)
                      z PPK zmarłego uczestnika PPK na rachunek w programie małżonka zmarłego uczestnika PPK lub osoby uprawnionej na warunkach określonych w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o pracowniczych planach kapitałowych.
                      3.
                      Wniosek o wypłatę transferową jest równoznaczny z wypowiedzeniem udziału w programie.
                      4.
                      Wypłata transferowa, o której mowa w ust. 2 pkt 2 i 3, jest dokonywana na podstawie dyspozycji uczestnika albo osoby uprawnionej po okazaniu pracodawcy potwierdzenia zawarcia umowy, o którym mowa w przepisach o indywidualnych kontach emerytalnych oraz indywidualnych kontach zabezpieczenia emerytalnego.
                      5.
                      Wypłata transferowa z programu nie może nastąpić w przypadku, gdy uczestnik pozostaje w stosunku pracy z pracodawcą prowadzącym ten program.
                      6.
                      Przepis ust. 5 nie ma zastosowania, jeżeli wypłata transferowa następuje w przypadku likwidacji programu.
                      7.
                      W przypadku, o którym mowa w ust. 2 pkt 4, środki zgromadzone na IKE uczestnika są przekazywane do programu i traktowane jak środki pochodzące ze składki dodatkowej, w rozumieniu niniejszej ustawy.
                      8.
                      W przypadku likwidacji programu z przyczyny wskazanej w art. 40 przesłanki likwidacji programu emerytalnego ust. 1 pkt 4 wypłata transferowa nie następuje, a rachunki uczestników przenoszone są na wniosek pracodawcy do programu, w którym zaproponowano im gromadzenie środków na podstawie art. 7 prowadzenie przez pracodawcę jednocześnie więcej niż jednego programu emerytalnego ust. 2. Przepisy art. 41 obowiązek przedstawienia propozycji zmiany umowy zakładowej stosuje się odpowiednio.

• riki_i Re: Porównanie 25.11.19, 18:54
                        No tak, ale Tobie o co chodzi? Chcesz wypłacać z PPE kasę natychmiast? Co miesiąc? W aktualnej robocie chyba nie będziesz tyrał aż do emerytury? Przy odejściu z pracy robisz transfer z PPE do IKE i wypłacasz jak jesteś potrzebowski. Tak żeby od razu co miesiąc podprowadzac kaskę to niestety nie_da_sie.
                        • bywalec.hoteli Re: Porównanie 25.11.19, 20:04
                          No w PPK chyba można sobie wypłacać co miesiąc kasę. Skąd wiem czy jak będę kiedyś odchodził z obecnej pracy, to jeszcze te pieniądze tam będą, politycy znowu jej jakoś nie podwędzą?
                          • aankaa Re: Porównanie 25.11.19, 22:58
                            podwędzą, masz to jak w banku

jedyne, czego jeszcze nikt się nie odważył, to położenie łapy na koncie w ZUS
                          • una_mujer Re: Porównanie 25.11.19, 23:38
                            No to też nie do końca jest tak, że z PPK możesz sobie wypłacać co miesiąc. OK, nie jest to zabronione, tylko pamiętaj, że większość kasy w PPK pochodzi z Twojego netto, czyli de facto wypłacasz sobie pieniądze, które przed momentem tam wpłaciłeś smile Pracodawca przelewa Ci tylko 1,5% pensji i jakbyś to chciał wypłacić co miesiąc, to Ci jeszcze 30% potrącą. A papierologii mnóstwo. KOmpletnie się nie opłaca.
                            Dopłat od Państwa nie można sobie wypłacić.
                            • bywalec.hoteli Re: Porównanie 26.11.19, 10:27
                              Coś ci pobierają ale coś też wpłacają do twojego zusu.
                              Jest taka różnica, że sam lepiej będę gospodarował tymi składkami niż instytucje.
                              • riki_i Re: Porównanie 26.11.19, 14:37
                                Ale jak z PPK zaczniesz wyjmować kasę to nie dość , że potrącą 30% na ZUS, to jeszcze zabiorą powitalne oraz coroczne dopłaty z budżetu państwa.
                                • bywalec.hoteli Re: Porównanie 26.11.19, 16:05
                                  nie wierzę w te dopłaty
                                  • riki_i Re: Porównanie 26.11.19, 16:13
                                    Nie no, są pewne i idą z funduszu pracy, a nie z budżetu państwa.
                                    • bywalec.hoteli Re: Porównanie 26.11.19, 19:04
                                      Ale nie wierze Że one cos dadzą
                                      • riki_i Re: Porównanie 27.11.19, 00:31
                                        A to już zupełnie inna para kaloszy.
                • eliksirr_czarodziejski Re: Porównanie 18.11.25, 19:28
                  riki_i napisał:

> Posłuchaj, jak ja coś piszę o emeryturach, to dokładnie wiem co piszę, więc nie
                  > linkuj mi badziewia.
                  >
                  > Wypłata z PPE jest możliwa w każdym czasie, ponieważ możesz przerzucić środki n
                  > a IKE.
                  >
                  > Tak, chodzi o to "stare IKE", które funkcjonuje na rynku od połowy poprzedniej
                  > dekady.
                  >
                  > Jak już przewalisz kasę z PPE na IKE, to możesz ją sobie wypłacić kiedy zechces
                  > z.
                  >
                  > Problem jest tylko w tym, że pieniądze z wypłaty transferowej PPE->IKE są "
                  > znaczone" i jeśli chcesz je wziąć do łapki przed wiekiem emerytalnym, to ZUS sk
                  > asuje 30% salda.
                  >
                  >
                  >
                  Dokładnie tak jest. Wiem bo tak robiłam i dostałam kasę z PPE (przez IKE) na moje codzienne konto bankowe.
                  • bywalec.hoteli Re: Porównanie 19.11.25, 09:26
                    eliksirr_czarodziejski napisała:

> Dokładnie tak jest. Wiem bo tak robiłam i dostałam kasę z PPE (przez IKE) na mo
                    > je codzienne konto bankowe.

Po zmianie pracy czy po 60-ce?
    • spanish_fly Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 13:42
      Chyba się przeniosę do ZUS. Odkąd rządzi PIS wartość moich jednostek w OFE spadła o prawie 5 tys. A to przecież będzie postępować.
      • riki_i Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 13:55
        No właśnie. Ja również straciłem w OFE ponad 5 tys. zł od 2016 r.
        • piekna_remedios4 Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 17:39
          Ok, cenna informacja. Ja mam OFE od 1999 roku, obchodziło mnie to wtedy tyle co zeszłoroczny śnieg, miałam 18 lat i dostałam za zapisanie się parę stówek. Toteż nigdy nie sprawdzałam salda, zapomniałam o tym szajsie na lata.
          A jak ZUS padnie?
          • kochamruskieileniwe Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 17:49
            również zostaję w zusie. mam do emerytury mniej lat niż więcej ...
            i waloryzacja zusowska jest dużo wyższa niż nieewne zyski w tych nowych kaitałowych (nadal literka nie działa. Zastanawia mnie jedno, co ze środkami w OFE kogoś, kto ostatnio na rentę rzeszedł. I nie jest zatrudniony w oarciu o umowę o race, a na rzykład o dzieło....
            • 21mada Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 18:04
              Może używaj b zamiast p. Będzie brzmiało jakbyś miała katar ale bardziej czytelnie.
              • kochamruskieileniwe Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 19.11.19, 21:42
                no fakt dobry, bomysł
                • kaka73 Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 20.11.19, 09:11
                  Jeżeli przejdzie się do ZUS to środki nie są dziedziczone, a do IKE tak.
                  • kaka73 Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 20.11.19, 09:16
                    I chyba jest tak, że pracodawca który do zeszłego roku wdrożył PPE nie wdraża już PPK. Natomiast ten który tego nie zrobił musi wdrożyć PPK.
                  • spanish_fly Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 20.11.19, 09:24
                    Tylko, że musi być co dziedziczyć, a te środki mogą bardzo szybko stopnieć prawie do zera.
                  • koronka2012 Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 25.11.19, 21:22
                    kaka73 napisała:

> Jeżeli przejdzie się do ZUS to środki nie są dziedziczone, a do IKE tak.

Owszem, ale czy wiadomo na jakich zasadach? i czy te zasady nie zostaną z czasem zmienione?
                    Przy poprzedniej grabieży OFE była mowa o tym, że dziedziczenie jest możliwe tylko przez pierwszych 5 lat pobierania emerytury, potem już nie. Finalnie chyba to nie weszło w życie...? ale takie pomysły były.

Ja się w ogóle pogubiłam - czy IKE a subkonto w ZUS to to samo?
                    • bywalec.hoteli Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 25.11.19, 22:39
                      Strasznie to wszystko skomplikowane zrobili. Najpierw I, II, III filar, potem IKE, IKZE, PPE, PPK, subkonta, transfery, ch..e muje.
                      • sirella Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 25.11.19, 22:53
                        Gdzie nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Im większy chaos tym więcej osób da się wyruchać z kasy bo stracą nad tym kontrolę , ba , większośc nawet nie wie o co w tym chodzi więc na koncu zaakceptuje każdy ochłap pozostały ze swoich pieniędzy który państwo łaskawie skapnie ...
                        Jak specjalistki ematki się gubią, to co ma powiedzieć cała reszta społeczenstwa nie związana zawodowo z finansami?

• riki_i Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 26.11.19, 14:41
                          Tak, teraz to już jest totalny szum informacyjny w mediach . Jak sądzę zaplanowany na to, aby zamącić ludziom w głowach i skłonić ich do domyślnego wyboru IKE a nie ZUS-u podczas operacji ostatecznej likwidacji OFE.

Na deklarację przeniesienia środków do ZUS mają być tylko 2 miesiące, zapewne nie da się tego zrobić w formie elektronicznej (będzie trzeba skutecznie powiadomić dotychczasowe OFE, część ludzi pewnie nawet nie wie do jakiego OFE kiedyś się zapisali)
              • thaures Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 27.11.19, 08:28
                21mada napisała:

> Może używaj b zamiast p. Będzie brzmiało jakbyś miała katar ale bardziej czytel
                > nie.

Popłakałam się...
          • aankaa Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 25.11.19, 23:03
            nim padnie ZUS to kilka razy stracisz na wszelakich OFE, IKE, PPK itp przekrętach
            • moadek Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 26.11.19, 21:28
              IKE ma jedna istotną przewagę nad ZUS, środki są dziedziczone. Jak nie dozyjemy pieniadze dostaną nasze dzieci, z ZUS dostaną zero.
              • moadek Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 26.11.19, 21:31
                A juz ktoś pisał.
              • riki_i Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 27.11.19, 00:34
                Ale jak dozyjesz to Zus wypłaci ci z tego dożywotnią emeryturę, a z ike nie ma takiej opcji.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 27.11.19, 06:17
      Nie wiem po co takie zawiłości! Powinni normalnie zabrać całą kasę, bez skrupułów, a wszystkim pracującym Polakom powiedzieć: pierdolcie się, he, he, he!
      Przecież o to chodzi.
      • riki_i Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 27.11.19, 11:46
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Nie wiem po co takie zawiłości! Powinni normalnie zabrać całą kasę, bez skrupuł
        > ów, a wszystkim pracującym Polakom powiedzieć: pierdolcie się, he, he, he!
        > Przecież o to chodzi.

He he, dobre! ☺
    • bywalec.hoteli Re: PPE a PPK oraz IKE czy ZUS? 18.11.25, 16:24
      Piękna Remedios, i co zrobiłaś? Jesteś zadwolona?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka