boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:43 ze nie jesz pomidorow w zimie Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:47 ja pomidorów w zimie jem bardzo mało! wolę ogórki kiszone co więc powinnam zaznaczyć w ankiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:49 a moglam zrobic trzecia odpowiedz- czy jestes Prawdziwym Polakiem? :p zaznacz TAk jesli jestes gotowa przetrwac tak w miare bez tych pomidorow, nie chodzi o zaden radykalizm Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:37 Powinnaś jeszcze dodać, że lokalne a nie tylko sezonowe. Staram się to robić już teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
winton81 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:41 Ja też, tylko lokalne banany i granaty... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:44 chciałaś powiedzieć: melony i granaty Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:58 Mnie się akurat grananty zdarza kupować bo to nieliczne owoce, które jedzą moje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:43 Czyli zero bananów, mandarynek, pomarańczy, cytryn? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:45 Biorac pod uwage, ze zrywaja je jeszcze zielone i pryskaja, czym moga, zeby przewiezc na drugi koniec swiata, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
winton81 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:46 Do herbaty sok z kiszonej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:50 nalewkę z ałyczy*! (*mirabelki) Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:03 albo sok z cytryn w butelce? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:13 Tak, najlepiej plastikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:29 Ja kupuje w szklanej poltoralitrowej Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:37 Jak potrzebujesz, ja generalnie niczego nie dodaje do herbaty, bo lubie jej " czysty smak", ten sok malinowy tez tylko przy przeziebieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 17:20 A kawa? To też egzotyczne dla Europy warzywo. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 16:07 ALe to herbatę to chyba też tylko ziołową, czy tam z jakiś malin itp. Bo czarna/zielona/czerwona/biała, to taka mało lokalna. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:45 boogie napisała "sezonowe" a w lidlu jest właśnie sezon na pomarańcze i mandarynki Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:47 cytrusy za zimowymi europejskimi owocami, ja je zaliczam do sezonowych Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:51 uf! bo myślałam, że skoro jest eko-ankieta, to będzie o owocach które się do Polski transportuje z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:56 ankieta byla generalnie o rozsadnych rozwiazaniach, zadne wielkie poswiecenia czy oszolmstwo- chodzilo glownie o zmniejszenie konsumpcji towarow bardzo malo ekologicznych Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:51 rozsądne rozwiązania, to nie tylko kupowanie sezonowych owoców i warzyw, ale też najlepiej lokalnych całkowita rezygnacja z pobierania nowych plastikowych reklamówek i foliówek (jednocześnie należy maksymalne wykorzystywać już te pobrane, zamiast je po prostu wypierdolić do śmieci i kupić sobie piękną serie nowych lnianych) rezygnacja z picia wody i napojów (w tym mleka) w plastikowych butelkach rezygnacja z kupowania owoców i warzyw pakowanych w plastik i folie oszczędzanie wody gotowanie pod przykrywką rezygnacja z papierowego ręcznika (dla mnie nie do przejścia) na rzecz wielokrotnych szmatek zmniejszenie ilości kupowanej odzieży i obuwia (...), kupowanie rzeczy na lata, zamiast miliona taniego chłamu, który ematka wypierdala po sezonie, bo SIĘ JEJ ZNUDZIŁ staram się to wszystko robić a potem i tak się łamię i zamawiam jedzenie na wynos, a ono przychodzi do mnie w styropianowych opakowaniach i siatach (oprócz burgera i pizzy, które łaskawie pakują w papier), kupuję śledzie w plastiku, prosciutto w plastiku, ser biały w plastiku albo folii, mozarellę w plastiku, papier toaletowy w folii, szampony, odżywki, balsamy NATURALNE, opakowane w plastik, które zużywam jak pojebana - i czuję, że to wszystko to naprawdę za mało, że mnie to przerasta i jestem bardzo złym człowiekiem a potem idę do Lidla i patrzę, jak ludzie biorą te siaty i siateczki, biorą te folie i wszystko w foliach, i chce mi się rzygać na nich i na siebie też Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:07 Niestety, u mnie NIGDZIE nie ma mleka w szklanych butelkach, najwyżej w brique (foliowany aluminiowany karton, ekologicznie jeszcze gorszy od plastikowej butelki). Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:17 chatgris01 napisała: > Niestety, u mnie NIGDZIE nie ma mleka w szklanych butelkach, najwyżej w briq > ue (foliowany aluminiowany karton, ekologicznie jeszcze gorszy od plastikow > ej butelki). > To przynajmniej te kartony do dobrego smietnika wyrzucac Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:32 Nie kupuję w kartonach (a butelki owszem, wyrzucam do właściwych). Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:20 w polskim ciemnogrodzie większość produktów jest opakowana nieekologicznie trudno tu żyć naprawdę ekologicznie dodatkowo, większość polaków ma to w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:23 A patyczki do czyszczenia uszu sa ciagle z plastiku? I slomki? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:42 patyczki do czyszczenia uszu pojawiły się w Lidlu papierowe - czemu przyklasnęliśmy z Mieciem z ogromną ulgą entuzjazmem, bo dopóki nie było, to przez kilka miesięcy... NIE CZYŚCILIŚMY USZU (czy je jeszcze sprzedają, nie wiem, pewnie tak) ale są takie twarde, że nie wiem czy to nie jest ściema słomki są na porządku dziennym w wielu knajpach - nie używamy w niewielu knajpach proponują metalowe Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:33 Ziuta, ale o tym mleku to ja pisałam o Francji. Więc nie tylko w Polsce, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:16 Ale oczywiscie nie jestesmy w stanie przodowac w kazdej wymienionej przez ciebie dziedzinie. Jakby wszyscy zaczeli robic po trochu jak ty, to juz by bylo lepiej- chodzi o to zeby ludzie nie czuli sie winni, tylko zauwazyli ze da sie malymi kroczkami i nie rezygnowali, bo i tak wszystko o kant tylka potluc jak sie widzi lidlowy tlum. Tak samo ze zdrowym odzywianiem, nie chodzi o radykalne gesty, tylko przynajmniej male zmiany. Oprocz indywidualnych zachowan, panstwo powinno narzucac tendencje, ale wszystko odbywa sie stopniowo,nie jak na ematce. W marketach teraz chyba robia juz tylko siateczki biodegradowalne, we Fr pije sie normalnie wode z kranu, mimo ze czasami ma podly smak, butelki i kubeczki plastikowe beda zakazane w instytucjach publicznych od stycznia, o obowiazkowym menu wege raz na tydzien w szkolach juz pisalam, zacheca sie do wymieniania/ oddawania zuzytych przedmiotow zamiast wywalania na smietnik ( rzadowe strony internetowe w tym pomagaja), roundup bedzie zakazany juz nie tylko dla indywidualnego konsomatora itp. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:36 Wodę z kranu to ja będę pijać, jak mi się uda zamieszkać w wymarzonym Aix-les-Bains, bo na razie to mam za blisko elektrownię atomową (a były już wielokrotnie radioaktywne wycieki do wód gruntowych). Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:44 Tiens donc, ja sie planuje osiedlic w Thonon les bains😛 Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:22 O, dokładnie toczka w toczkę moje odczucia także, mieszane uczucia, brak konsekwencji... Ale nie ma co załamywać rąk, jednak. Generalnie – po prostu róbmy tyle ile możemy, tyle, na ile każdego stać psychicznie i fizycznie, to co mieści się w granicach zdrowego rozsądku, bez stawania na głowie, bez kosmicznych wyrzeczeń i rewolucjonizowania całego swojego dotychczasowego życia, bo tylko się zniechęcimy, a i pewnie stracimy znajomych przy okazji ; ) Po prostu nie świrujmy. Na przykład takie kupowanie towarów na wagę w specjalnych sklepach dla większości mieszkańców miast jest niedorzeczne: nie będę jechać SAMOCHODEM przez pół miasta po makaron i kaszę na wagę, by potem nim wracać, stać w korku, spalać benzynę, produkować smog i tracić czas. Jak mieszkasz blisko, to super – piechotą to załatwisz, tudzież 2 przystanki tramwajem, masz kupę czasu wolnego, wspaniale. Nie jest to po prostu sensowne, racjonalne rozwiązanie dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:19 Ale one są sezonowe, tylko nie lokalne... Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 12:58 mozesz z czystym sercem klikac na tak, mowie ci to ja- zalozycielka ankiety:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:03 AAAAAAAAAA!!! <próbuję kliknąć i nie mogę, bo ręka mnie parzy!> Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:05 zrob to dla planety ziuto, twoje "tak" zainspiruje ematkowe tlumy Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:50 Yeah, w sumie tak robie choc pojecie "season" jest troche mylace - zawsze gdzies jestes na jakies owoce "season" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 22:50 ale nawet jakby tak sie rozumowalo, to nie zawsze jest sezon na kazde warzywo i owoc ja np. bardzo lubie mango peruwianskie, wiec sprawdzam sobie kiedy w Peru jest sezon na mango i wtedy kupuje, bo nie jestem pewna, ze ktos nie wpadl na pomysl uprawiania mango poza sezonem Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:53 No jasne. Ale u mnie to srednie wyrzeczenie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:19 Dla mojej corki tez- bo nie lubi warzyw ani owocow 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:25 Mnie zawsze bawilo niejedzenie miesa w piatek jako... wyrzeczenie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:27 Oborze, wegetarianie sa niechcacy katolikami😛 Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 17:13 A raz wracaliśmy z kolegami z zajęć i głośno myślałam, co sobie na obiad zrobię. I mówię "o, rybę sobie usmażę". A kolega na to: rybę? W ŚRODĘ? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 17:23 dobre! juz wtedy mialas zadatki na nadmorska emigrantke Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 13:56 Z owoców sezonowych to u nas obecnie baranie kości sa Jem niesezonowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sirella Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:03 Tylko Sezonowe czyli tak jak dawniej się lud żywił? Jabłka, jagody, szczaw i mirabelki od lata do jesieni a zimą i w przednówek ziemniaki kiszona kapusta zagryziona cebulą i resztki tarniny z lasu której ptactwo nie wyjadło? culture.pl/pl/artykul/wsi-spokojna-wsi-glodna-kuchnia-chlopska-dla-poczatkujacych Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:26 Tak, tak o to dokladnie chodzilo! Ja w pracy na podwieczorem sobie przegryzam cebule- normalnie jak jablko. A kot mi wylizuje rece, zeby zaoszczedzic na wodzie po jedzeniu ( bo mozna przyprowadzic swoje zwierzatko do roboty). Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Prawdziwa eko-ankieta cd 09.12.19, 14:36 Nie, wystarczą tylko trochę sezonowe, tzn, jak komu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś