anszetka 19.12.19, 09:47 Ma ktoras z was sprawdzony przepis na pyszna moczke? Bede robic w tym roku pierwszy raz i chcialabym, zeby od razu wszystkim zasmakowala. Z gory dziiekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Przepis na moczke 19.12.19, 11:27 Musiałem guglać. To jakieś słodkie obrzydlistwo. W dodatku z piernikiem. Ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 11:31 To się nie da zasmakować Jakem z Górnego Śląska Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Przepis na moczke 19.12.19, 11:43 Popieram. My próbowaliśmy na początku z ciekawości, później "z grzeczności" Zrób mikroskopijną ilość Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:37 A widzisz, a mnie to smakowało niegdyś Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:40 No widzisz, to znaczy, że smaki się zmieniają i może jeszcze kiedyś mi posmakuje Tylko osoby, która robiła już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 13:17 W pełni się z tobą zgadzam - jakem z Górnego Śląska...dla mnie jeszcze wygląda jakby już to ktoś kiedyś zjadł i oddał 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Przepis na moczke 19.12.19, 13:26 To jest niejadalne, a piszą to jak rasowa Ślązara, u której nawet barszczu i pierogów na wiligię nie było, bo nie są to potrawy typowo śląskie. Moczka tak naprawdę to jest słodki sos piernikowy podawany do mięsa albo ryby. Ślady tego można spotkać w niemieckim Sauberbraten, czyli pieczeni w kwaśnej zalewie z sosem owocowo piernikowym i to jest nawet dobre, ale jako deser z kompotem to kompletne nieporozumienie. Jakiś Ślązok sie na wilia ożorł i skiż tego przy warziniu recept mu sie poinaczył. A teroski momy tradycjo. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Przepis na moczke 23.12.19, 17:25 u mnie też nie ma pierogów ani barszczu, ani tez moczki ani siemieniotki ( to też śląska wigilijna zupa, ponoc jeszcze gorsza od moczki, tutaj tłucze się w moździerzu siemie lniane) moczkę - mam jakiś b. stary przepis po pra, pra ołmy ale tylko go czytałam....gotuje się piwo ( ciemne..może autor miał na myśli porter albo zwykłe ciemne) potem dodaje pokruszony pienik, ale nie takie typowo słodki, do tego dodaje się migdały, rodzynki i inne suszone owoce, ale raczej takie polskie: śliwki, gruszki, morele polecałabym wszystkie składniki podać osobo i popic tym piwem, będzie lepsze niz ta zupa Odpowiedz Link Zgłoś
marlamar Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:00 Moja wersja smakuje każdemu, kto próbował, a próbowało wielu Składniki: piernik do moczki (do kupienia w niektórych piekarniach) kompoty - agrestowy, wiśniowy, truskawkowy, śliwkowy bakalie - DUŻO! - figi, morele, rodzynki, daktyle, śliwki, różne rodzaje orzechów, migdały masło mąka cukier czekolada gorzka Piernik kroisz na mniejsze części, wkładasz do dużego gara i moczysz w wodzie. Wody tyle, żeby przykryła piernik. Blendujesz. Wlewasz "wodę" z kompotów. Owoce z kompotów blendujesz i też dodajesz. Podgrzewasz wszystko, w międzyczasie dodając pokrojone bakalie. Gdy jest już ciepłe dodajesz tabliczkę czekolady. Jeśli uznajesz, że jest za mało słodkie, dodajesz odrobinę cukru. Gdy zaczyna się gotować dodajesz "beszamel" z masła, mąki i odrobiny wody lub kompotu. Schładzasz. Ma być chłodne, dość gęste, słodko-kwaśne (dlatego ważne, żeby dodać kompot agrestowy i wiśniowy) i mocno bakaliowe W zasadzie jest to taki piernik w konsystencji półpłynnej. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:04 ta moczka ani z nazwy ani z zawartości nie brzmi dobrze. Zrób makówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:27 mam leży zaraz obok przepisu na sucha wodę i gorący lód Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 14:49 U mnie w przepisniku obok przepysznego jagielnika. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Przepis na moczke 19.12.19, 15:26 Jak czytam przepis, to mi się trochę cofa, a ja z tych co chętnie by robali niektórych spróbowali. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przepis na moczke 19.12.19, 15:35 Nie ma opcji, żeby od razu wszystkim zasmakowała, z tym jest trochę jak z podrobami, jedni uwielbiają, drugich sam zapach odrzuca. Ale przede wszystkim potrzebujesz odpowiedniego piernika, nie wszystkie piekarnie taki pieką. No i według mojego rodzinnego przepisu moczy się go w piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Przepis na moczke 19.12.19, 16:44 Piernik do moczki jest stosunkowo prosty w przepisie, to tzw. Saucenlebkuchen - z mąki, cukru, miodu, przypraw i spulchniaczy. Zwykle nie dodaje się jajek i tłuszczu. Ciemny kolor uzyskuje się dodatkiem żytniej mąki i melasy. Ale ludzie robią także z normalnego piernika. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 16:06 Nie znałam, poczytałam <znowu rozwój> i powiem Ci tak: nie ma szans żeby to wszystkim smakowało, więc wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:13 nazwa mnie zaintrygowala, dosyc obrzydliwa, wiec wygooglowalam, bo nigdy o tym nie slyszalam. Wyglada obrzydliwie a po przeczytaniu przepisu jestem przekonana, ze tez obrzydliwie smakuje. Ktos to naprawde robi i jada?? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:37 Tak, na Śląsku, ale nie jest to bardzo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
piaskowaburza Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:34 Potrawa z gatunku "nigdy tego nie jadłam, parę razy udało mi się w to wdepnąć" Odpowiedz Link Zgłoś
marlamar Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:49 Z moczką jest tak, że właściwie w każdym domu robi się ją inaczej. Tak jak robię ja, robiła kiedyś moja mama i moja babcia ze strony mamy. Babcia ze strony taty robiła całkiem inaczej. Jak gdzieś jestem w okresie bożonarodzeniowym, to przeważnie jestem częstowana moczką, ale nigdzie mi nie smakuje. Oprócz tej naszej rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Przepis na moczke 19.12.19, 19:56 Wykrakałaś: haps.pl/Haps/7,167709,25518140,nazwanie-jej-zupa-zakrawa-na-profanacje-czym-jest-ta-klasyczna.html Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Przepis na moczke 19.12.19, 20:25 www.youtube.com/watch?v=i_zxBm3MzYI Nie wygląda źle, nie znałam, może nie na święta, ale kiedys bez okazji- wybróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
anszetka Re: Przepis na moczke 23.12.19, 16:48 No i zrobilam ta moczke. Dzieki za podpowiedzi. Wyszedl calkiem przyjemny "budyn piernikowo - czekoladowy" z dodatkami , ktore uwielbiam. Jak nie bedzie komus smakowal to sie zdziwie :-p Odpowiedz Link Zgłoś