Dodaj do ulubionych

Przepis na moczke

19.12.19, 09:47
Ma ktoras z was sprawdzony przepis na pyszna moczke?
Bede robic w tym roku pierwszy raz i chcialabym, zeby od razu wszystkim zasmakowala.
Z gory dziiekuje smile
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Przepis na moczke 19.12.19, 11:27
      Musiałem guglać. To jakieś słodkie obrzydlistwo. W dodatku z piernikiem. Ohyda.
    • gulcia77 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 11:31
      To się nie da zasmakować wink Jakem z Górnego Śląska big_grin
      • martialis Re: Przepis na moczke 19.12.19, 11:43
        Popieram. My próbowaliśmy na początku z ciekawości, później "z grzeczności" wink Zrób mikroskopijną ilość big_grin
        • ponis1990 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:37
          A widzisz, a mnie to smakowało niegdyś smile
          • martialis Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:40
            No widzisz, to znaczy, że smaki się zmieniają i może jeszcze kiedyś mi posmakuje wink
            Tylko osoby, która robiła już nie ma...
      • mamolka1 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 13:17
        W pełni się z tobą zgadzam - jakem z Górnego Śląska...dla mnie jeszcze wygląda jakby już to ktoś kiedyś zjadł i oddał 😜
      • snakelilith Re: Przepis na moczke 19.12.19, 13:26
        To jest niejadalne, a piszą to jak rasowa Ślązara, u której nawet barszczu i pierogów na wiligię nie było, bo nie są to potrawy typowo śląskie. Moczka tak naprawdę to jest słodki sos piernikowy podawany do mięsa albo ryby. Ślady tego można spotkać w niemieckim Sauberbraten, czyli pieczeni w kwaśnej zalewie z sosem owocowo piernikowym i to jest nawet dobre, ale jako deser z kompotem to kompletne nieporozumienie. Jakiś Ślązok sie na wilia ożorł i skiż tego przy warziniu recept mu sie poinaczył. A teroski momy tradycjo. big_grin
        • gulcia77 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 18:02
          Mosz recht 🤣
        • ms.piggy Re: Przepis na moczke 23.12.19, 17:25
          u mnie też nie ma pierogów ani barszczu, ani tez moczki ani siemieniotki ( to też śląska wigilijna zupa, ponoc jeszcze gorsza od moczki, tutaj tłucze się w moździerzu siemie lniane)

moczkę - mam jakiś b. stary przepis po pra, pra ołmy smile ale tylko go czytałam....gotuje się piwo ( ciemne..może autor miał na myśli porter albo zwykłe ciemne) potem dodaje pokruszony pienik, ale nie takie typowo słodki, do tego dodaje się migdały, rodzynki i inne suszone owoce, ale raczej takie polskie: śliwki, gruszki, morele

polecałabym wszystkie składniki podać osobo i popic tym piwem, będzie lepsze niz ta zupa smile
    • marlamar Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:00
      Moja wersja smakuje każdemu, kto próbował, a próbowało wielu smile

Składniki:
      piernik do moczki (do kupienia w niektórych piekarniach)
      kompoty - agrestowy, wiśniowy, truskawkowy, śliwkowy
      bakalie - DUŻO! - figi, morele, rodzynki, daktyle, śliwki, różne rodzaje orzechów, migdały
      masło
      mąka
      cukier
      czekolada gorzka

Piernik kroisz na mniejsze części, wkładasz do dużego gara i moczysz w wodzie. Wody tyle, żeby przykryła piernik. Blendujesz. Wlewasz "wodę" z kompotów. Owoce z kompotów blendujesz i też dodajesz. Podgrzewasz wszystko, w międzyczasie dodając pokrojone bakalie. Gdy jest już ciepłe dodajesz tabliczkę czekolady. Jeśli uznajesz, że jest za mało słodkie, dodajesz odrobinę cukru. Gdy zaczyna się gotować dodajesz "beszamel" z masła, mąki i odrobiny wody lub kompotu. Schładzasz.

Ma być chłodne, dość gęste, słodko-kwaśne (dlatego ważne, żeby dodać kompot agrestowy i wiśniowy) i mocno bakaliowe smile W zasadzie jest to taki piernik w konsystencji półpłynnej.
    • thea19 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:04
      ta moczka ani z nazwy ani z zawartości nie brzmi dobrze. Zrób makówkę.
    • czarniejszaalineczka Re: Przepis na moczke 19.12.19, 12:27
      mam leży zaraz obok przepisu na sucha wodę i gorący lód
      • memphis90 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 14:49
        U mnie w przepisniku obok przepysznego jagielnika.
    • hanne_lore Re: Przepis na moczke 19.12.19, 14:56
      Pyszna moczka to oksymoron.
    • bialeem Re: Przepis na moczke 19.12.19, 15:26
      Jak czytam przepis, to mi się trochę cofa, a ja z tych co chętnie by robali niektórych spróbowali.
    • sumire Re: Przepis na moczke 19.12.19, 15:35
      Nie ma opcji, żeby od razu wszystkim zasmakowała, z tym jest trochę jak z podrobami, jedni uwielbiają, drugich sam zapach odrzuca.
      Ale przede wszystkim potrzebujesz odpowiedniego piernika, nie wszystkie piekarnie taki pieką. No i według mojego rodzinnego przepisu moczy się go w piwie.
      • snakelilith Re: Przepis na moczke 19.12.19, 16:44
        Piernik do moczki jest stosunkowo prosty w przepisie, to tzw. Saucenlebkuchen - z mąki, cukru, miodu, przypraw i spulchniaczy. Zwykle nie dodaje się jajek i tłuszczu. Ciemny kolor uzyskuje się dodatkiem żytniej mąki i melasy. Ale ludzie robią także z normalnego piernika.
    • anika772 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 16:06
      Nie znałam, poczytałam <znowu rozwój> i powiem Ci tak: nie ma szans żeby to wszystkim smakowało, więc wyluzuj.
    • mikams75 Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:13
      nazwa mnie zaintrygowala, dosyc obrzydliwa, wiec wygooglowalam, bo nigdy o tym nie slyszalam. Wyglada obrzydliwie a po przeczytaniu przepisu jestem przekonana, ze tez obrzydliwie smakuje.
      Ktos to naprawde robi i jada??
      • sumire Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:37
        Tak, na Śląsku, ale nie jest to bardzo popularne.
    • piaskowaburza Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:34
      Potrawa z gatunku "nigdy tego nie jadłam, parę razy udało mi się w to wdepnąć"
    • marlamar Re: Przepis na moczke 19.12.19, 17:49
      Z moczką jest tak, że właściwie w każdym domu robi się ją inaczej. Tak jak robię ja, robiła kiedyś moja mama i moja babcia ze strony mamy. Babcia ze strony taty robiła całkiem inaczej. Jak gdzieś jestem w okresie bożonarodzeniowym, to przeważnie jestem częstowana moczką, ale nigdzie mi nie smakuje. Oprócz tej naszej rzecz jasna smile
    • bialeem Re: Przepis na moczke 19.12.19, 19:56
      Wykrakałaś:
      haps.pl/Haps/7,167709,25518140,nazwanie-jej-zupa-zakrawa-na-profanacje-czym-jest-ta-klasyczna.html
    • bei Re: Przepis na moczke 19.12.19, 20:25
      www.youtube.com/watch?v=i_zxBm3MzYI

Nie wygląda źle, nie znałam, może nie na święta, ale kiedys bez okazji- wybróbuję.
    • anszetka Re: Przepis na moczke 23.12.19, 16:48
      No i zrobilam ta moczke. Dzieki za podpowiedzi. Wyszedl calkiem przyjemny "budyn piernikowo - czekoladowy" z dodatkami , ktore uwielbiam. Jak nie bedzie komus smakowal to sie zdziwie :-p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka