Dodaj do ulubionych

Jajka z chowu klatkowego

21.12.19, 16:28
Bardzo proszę wrażliwsze o zamknięcie oczu i nie czytanie. W seansie jak mogłam to kupic, choć zdobycz przytargała w szale zakupów moja mama.
Ale tak - dwa op. wyżej wymienionych trafiło ze sklepu K......d do mojej kuchni.

O ki czort ? Prawie każde ma 2 żółtka.
Jak jeszcze rozumiem, że biedne kury dostają hormony na wzmożenie jajulacji - ale podwójne zółtka to przecież bliźnięta ?
Jak oni to robią ? Przecież w pudełku są jaja od róznych kur.
Ekseprymentalnie i z lękiem, że mu chyba jajniki wyrosną mój mąż kupił dwie kolejne paczki - to samo !
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 16:38
      gama2003 napisała:
      > Jak oni to robią ? Przecież w pudełku są jaja od róznych kur.

jajka z podwójnymi żółtkami są zawsze większe, a do sprzedaży jajka są sortowane wg wielkości.
      Więc przy przemysłowych fermach, na kilkaset tysięcy sztuk niosek, to wynik automatyzacji produkcji.
    • zlota.ptaszyna Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 16:55
      jejku pamietam podwojne zoltka z okresu 30 lat temu, kiedy kurom hormonow nie podawano, naprawde nie masz innych problemow, bo myslalam ze jakas afera cy cos
    • majenkir Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 17:05
      Częściej podwójne żółtka trafiaja się od młodych kurek.

Jajko z chowu klatkowego by mi w gardle stanęło 😞
      • milva24 Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 17:16

>
        > Jajko z chowu klatkowego by mi w gardle stanęło 😞
        >

Mnie chyba też.
      • laruara Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 18:30
        majenkir napisała:
        >
        >

Nawet nie wiesz, ile razy takie jadłaś... Naprawdę wierzysz w to, co jest napisane na pudełku ??? Niektórzy hodowcy niosek, gdy maja braki w jajach, to dokupują z innych ferm i w tych pudełkach może być wszystko... Bulicie ciężką kasę za szczęśliwe zielononóżki, a tam jaja z klatek...
        • zlota.ptaszyna Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 18:37
          No dokladnie, i ciekawe jak one kontroluja np w restauracji, skad sa jajka w potrawach? I w szkole dzieci, kucharkom zagladaja przez ramie?
      • dyzurny_troll_forum Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 18:54
        majenkir napisała:

Masz je we wszystkich produktach spożywczych zawierających jajka.

Nawet w tym:

https://www.polmos.bielsko.pl/images/produkty/banery/advocaat/sidebar.png
        • chatgris01 Re: Jajka z chowu klatkowego 22.12.19, 00:14
          Nie we wszystkich, w produktach z certyfikatem rolnictwa ekologicznego klatkowe są zabronione.
          https://www.fondationbrigittebardot.fr/wp-content/uploads/2019/08/label-ab.jpg
      • super_hetero_dyna Re: Jajka z chowu klatkowego 22.12.19, 08:37
        majenkir napisała:

To jakby co, to mi oddaj. Chętnie wezmę.
      • stasi1 Re: Jajka z chowu klatkowego 22.12.19, 08:44
        Ale stanełoby ci że byś wiedziała że jest z klatkowego czy jesz dwa różne jajka i wtedy jedno okazuje się że z klatkowego? Ja kiedyś miałem sąsiada który nie mógł jeść słowa jajko. Kotlet z jajkiem zjadł tylko wtedy jak ktoś mu nie powiedział że jest z jajkiem. Wiedział że to jest irracjonalne ale tak to miał
        • lot_w_kosmos Re: Jajka z chowu klatkowego 22.12.19, 08:52
          Myślę, że chodzi o ideologię.
          Kury trzymane w klatce w celu niesienia jaj, mają kiepskie życie, dawno to udowodniono, pokazano, każdy wie.
          Jedzenie tych jaj to wspieranie czegoś średnio etycznego.

Bo z kolei badania wykazały, że zawartość składników odżywczych w jajach od kur klatkowych i wilnożyjących u babci za stodołą, minimalnie się różni.

Coś jak w mleku pasteryzowanym i UHT.
        • mid.week Re: Jajka z chowu klatkowego 22.12.19, 09:09
          Nie chodzi o różnice w jajkach, tylko o tę w jakości życia zwierzęcia.
    • mia_mia Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 17:13
      Niedawno dostałam dużo takich jajek z wiejskiego podwórka. Kurki hodowane i żywione jak 100 lat temu
    • andaba Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 17:15
      Kury mojej matki, wolne jak nomen omen ptaki, miały z hektar wybiegu, żarły pszenicę i parowane obierki, hormonów na oczy nie widziały, a też niosły jaja z dwoma żółtkami
    • chatgris01 Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 18:07
      Klatkowych nie znam, ale pamiętam jaj ze wsi od kur wolnowychodzących i też często miewały po 2 żółtka.
      Tutaj wg mnie powód najlogiczniej wyjaśniła alicia033.
    • aankaa Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 20:53
      no, ja na drugi koniec miasta jeżdżę po takie bliźniacze (lubię 2 żółtka w jajku na miękko albo w sadzonych)
      a Ty to masz ze zwykłego sklepowiska - pozazdrościć
    • taki-sobie-nick Re: Jajka z chowu klatkowego 21.12.19, 23:09
      z lękiem, że mu chyba jajniki wyrosną

?
    • mid.week Re: Jajka z chowu klatkowego 22.12.19, 09:11
      Ja mam stale dostawy wiejskich jaj i też trafiaja sie partie dwużółtkowe wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka