karme-lowa 22.12.19, 19:36 Proszę o nie usuwaniu wątku, dopóki Aguar mi nie odpisze😁. Proszę napisz dokładnie swój przepis na bigos😁❤❤❤ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lily_evans11 Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 19:41 O jakiś przepis na bigos? To ja też czekam . Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 19:44 lily_evans11 napisała: > O jakiś przepis na bigos? To ja też czekam . > Tak. Wydaje się szybki i znaczny😊 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 19:52 Mięsa tyle co kapusty, kapusta pół na pół kiszona ze świeżą, mięso pół na pół surowe z wędzonym (boczek, wędliny). Trochę suszonych grzybów. Gotować przez parę dni, co najmniej 3 (podgrzewać na malutkim ogniu przez parę godzin, zostawić do wystudzenia i następnego dnia apiat'). Na końcu wlać 2-3 lampki czerwonego wytrawnego wina, można dosmaczyć 2 łyżkami powidła ze śliwek. Gotowy ma kolor brązowokasztanowy i jest dość homogeniczny (bez grubszych kawałków w środku). To tak z grubsza Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 19:56 Nie mam już paru dni😁. Przepis Aguar wydaje się szybki😊 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 20:02 Fakt, czas się skurczył Wrzuciłam tak na zaś (na Sylwestra lub karnawał), może się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 20:06 chatgris01 napisała: > Fakt, czas się skurczył > Wrzuciłam tak na zaś (na Sylwestra lub karnawał), może się przyda. > Dziękuję😘 Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 20:41 Na końcu wlać 2-3 lampki czerwonego w > ytrawnego wina Ha, dokładnie taki robię, ale wino wlewam w siebie w trakcie, na nas oboje akurat butelka idzie Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 21:18 beneficia napisała: > Ha, dokładnie taki robię, ale wino wlewam w siebie w trakcie, na nas oboje akur > at butelka idzie Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 20:32 Hej, trochę jestem przestraszona odpowiedzialnością, bo żadna ze mnie ekspertka gotowania. Proporcje były na wyczucie: prawie 1,5 kilo kiszonej kapusty, 3 kiełbasy śląskie, 2 garście suszonych podgrzybków, sól, przyprawy (majeranek , ziele angielskie, liść laurowy - bo to mieliśmy ), 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego. Podgrzybki moczyły się kilka godzin. Kapusta została przepłukana, zalana wodą, zagotowana, a potem odlana ta woda. Kiełbaski pokrojone, podsmażone. Potem znów trochę wody do kapusty, grzyby i kiełbasę wrzucamy od razu i gotujemy około godziny, przyprawiając do smaku, od czasu do czasu mieszając i dodając trochę wody, gdy jest taka potrzeba. Zrobiliśmy to w czwartek i teraz co 1-2 dni zagotowujemy, żeby było smaczniejsze. Nie wiem, czy to zadowoli podniebienie ematki, wg mojego męża jest pyszny, dla mnie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 20:35 jak chcesz przyspieszyc moczenie grzybow, oplucz, zalej woda i chwile pogotuj, odstaw do wystygniecia Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Aguar! Pomocy! 22.12.19, 20:54 To jest bardzo dobry przepis, Aguar, u mnie w domu zawsze się taki bigos gotowało, czyli raczej większość to kapusta- kiszona+ trochę słodkiej, z mięs to głównie kiełbasa, żadnych tam wyszukanych i surowych miesiw, no i przecier pomidorowy musi być. Pomyśle nad Sylwestrem, bo znow u mnie w domu rodzinnym bigosu się na święta nie gotowało, za dużo by już było tej kapusty, to danie noworoczne. Odpowiedz Link Zgłoś