Dodaj do ulubionych

Niezjadliwe potrawy wigilijne

• nunia01 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 22:40
      Gołąbki z kaszą jaglaną i olejem lnianym. Mój mąż lubi, babcia zawsze mu na Wigilię robiła. W sumie nie wiem czemu: kapustę lubię, kaszę jaglaną lubię, olej lniany też. A połączenie dla mnie niejadalne.
    • mokka39 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 22:47
      śledzi pod żadną postacią, ryb w galarecie i po grecku. Karpia, bo ma ości.
    • unaluna Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 22:55
      Wszystko, co przygotuje moja bratowa. Niejadalne w jej wykonaniu choćby to była moja ulubiona potrawa wigilijna.
      A tak generalnie-karp, ryba w galarecie, kutia-tego nie lubię w żadnym wykonaniu wink
    • frequenter.light Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:01
      Nie przepadam za makiełkami, poza tym wszystko inne w Wigilię mi smakuje smile
    • mid.week Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:05
      U mnie nie ma nic niezjadliwego, ale nie lubie grzybów, wiec na wiekszosci polskich wigilii mialabym ograniczony wybor. Kompot z suszu i kutia tez brzmią niesmacznie, ale nie upieram się, moze kiedys będzie mi dane spróbować wink
    • conena Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:11
      Kurde, wszystko wigilijne lubię.

Z tego co czytam w wątku nie ruszę jedynie ryby w galarecie, ale na szczęście jeszcze na żadnej wigilii się na takową nie nadziałam.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:26
      Jadam wszystko. Owszem są rzeczy których nie lubię ale nawet i na nie czasem mi smak przychodzi - patrz wino czerwone wszelkiej maści.
    • ck2 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:36
      Makowiec, kapusta z grochem.
    • nangaparbat3 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:42
      Lubię wszystkie, najmniej karpia, ale już od lat robimy morskie ryby. Z tym że dobrze przyrządzony karp też jest dobry.
    • 3-mamuska Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:44
      Kompot i nakielski są super. Uwielbiam.

Ja nie zjem śledzi ani żadnej ryby.
      • 3-mamuska Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 04:11
        3-mamuska napisała:

> Kompot i nakielski są super. Uwielbiam.
        >
        > Ja nie zjem śledzi ani żadnej ryby.
        >

Makiełki -kluski z makiem/bułka z makiem.Mniam
    • czarna_kita Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 26.12.19, 23:57
      Nie ma u nas czegoś takiego. Wszystkie potrawy które robimy w naszym rejonie bardzo lubię.
    • aracon Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 00:01
      Wszystkie tradycyjne potrawy wigilijne są dla mnie niejadalne. Mam tak od dzieciństwa i nie wiele z wiekiem się zmieniło. Ostatecznie jestem w stanie zjeść jednego pieroga z kapustą z odrobiną barszczu. Na deser sernik jak jest, bo pierniki i keksy też zaliczają do dań niejadalnych. Jak byłam mała to dostawałam Litościwie jajko z majonezem żebym z głodu nie padła.
    • aerra Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 00:29
      Dla mnie niezjadliwe są prawie wszystkie oprócz pieczonych/smażonych ryb (karpia akurat nie lubię, ale inne owszem) i piernika.

Wszystko co ma w sobie mak oraz wszystko z kapustą z grzybami odpada. Galarety - mam odruch wymiotny. Śledzie fuj.
      Nie przepadam też za sernikiem (z serników to lubię tylko na zimno, nie pieczone), no ale to to zjem grzecznościowo jak się nie da uniknąć.
      • conena Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 06:48
        To się zdecyduj, lubisz piernik czy nie, bo w każdym poście piszesz inaczej.
        • conena Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 06:50
          conena napisała:

> To się zdecyduj, lubisz piernik czy nie, bo w każdym poście piszesz inaczej.
          >

A nie, sorry, nicki zlały mi się w jeden.
    • mrs.solis Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 00:41
      Nie cierpie tych moczonych najpierw sledzi w oleju, ryby po grecku i ryby w galarecie. Kompotu z suszu nigdy nie pilam, ale jesli zawieralby wedzone sliwki ,to nawet bym nie probowala, bo te sliwki spieprza kazda slodka potrawe. Przy okazji zastanawiam sie nad tymi kluskami z makiem co macie dokladnie na mysli, bo dla mnie kluski to te robione z ziemniakow, ale niektorzy na makaron mowia kluski i mam zagwozdke co ktora wersja jest niezjadliwa.
    • ga-ti Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 00:47
      Nie mam.
      Kompot uwielbiam, robię wielki gar, później dolewam wody i gotuję jeszcze raz, właśnie sobie popijam. Ale robię z wielu różnych suszonych owoców.
      Klusków nie robię, ale lubię.
      Jak tak się zastanowię to z ogólnie przyjętych w mojej szerokości geograficznej potraw i produktów nie jadam jedynie tatara i surowych jajek (kiedyś jadłam kogiel-mogiel).
    • lilia.z.doliny Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 01:10
      kompot z suszu - na zawsze i do konca, koszmar nad koszmarami
      keksy
      barszcze
      ryba w galarecie
      pierniki i pierniczki
    • yuka12 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 01:48
      Nie przepadałam za kompotemz suszu dopóki nie zaczęłam robić go sama 😃. Tzn. dodaję teraz przyprawy korzenne i sok z pomarańczy. Z mdłego słodkawego napoju wychodzi niebo w gębie 😉.
      Jedyne czego nie lubię z dotychczas jedzonych potraw wigilijnych to karp/pstrąg w galarecie i karp w ogóle w jakimkolwiek wydaniu.
      Ale moja mama świetnie gotuje, podobnie ciotki, moja bratowa, jej mama i babcia i inne osoby, w których domach miałam przyjemność jeść Wigilię.
    • mysiulek08 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 03:43
      kompot z suszu, kapusta z grochem, pierogi z kapusta i grzybami, ale kapusta bez pierogow jest ok, nie to zebym z glodu padla ale nie lubie
    • ruscello Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 07:01
      Nie jadam karpia i nieczego w galarecie. Kluski z makiem uwielbiam, choć na co dzień bym nie zjadła. Na wigilii były zawsze i wtedy smakują. Kompot z suszu piję, odkąd nie ma w nim śliwek i lekko sobie rozcieńczam w szklance.
    • marianna1960 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 07:58
      Karp
    • purchawka2017 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 08:30
      Wszelkie dania z kapustą.
    • jowita771 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 08:31
      Mnie trzęsie z obrzydzenia jak słyszę o wodzie śledziowej. To ulubiona potrawa wigilijna mojego teścia i dopiero u teściów dowiedziałam się o istnieniu czegoś takiego. Już sama nazwa jest wstrętna, a wygląd podobnie atrakcyjny. Smaku nawet nie próbuję, spróbowałam śledzia z tej wody i utwierdziłam się w przekonaniu, że woda śledziowa to zło.
      • annajustyna Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 09:36
        A to nie chodzi czasem o smietane ze startym mleczem ze sledzia?
        • jowita771 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 11:09
          Śmietana tam jest, owszem, ale mlecza chyba nie ma, są za to kawałki śledzia i cebula. i podaje się to z gotowanymi ziemniakami.
    • mae224 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 09:48
      Najbardziej niezjadliwi dla mnie są dorośli ludzie wybrzydzajacy nad talerzem jak dwulatki. Można mieć preferencje, bo każdy ma, ale chyba w pewnym wieku należałoby już nauczyć się panowania nad "bleee". Nie jecie poza domem, u obcych ludzi, w miejscach publicznych, na wyjazdach? Nie przyzwyczajono was do nowych smaków? Całe życie tylko to samo?
      • yuka12 Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 18:47
        Niektórzy tak mają. Ciasta pieczone tylko w jeden sposób, potrawy świąteczne tak przygotowane i tylko takie a nie inne itd. Mój syn np. jak nie ma tego, co lubi, potrafi nie jeść w ogóle.
      • ludborka Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 19:15
        Wtaf? Jak do tego doszłaś?
      • lumeria Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 19:16
        Jako dziecko byłam nauczona, ze co na talerzu, to do brzucha. Nawet nie wiedziałam, ze jest możliwość posiadania preferencji jedzeniowych.

Teraz nowe potrawy spróbuję, ale jeśli mi nie smakują, to odmawiam. I mam do tego prawo.
    • princy-mincy Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 09:54
      Karpia i śledzi
    • bialeem Re: Niezjadliwe potrawy wigilijne 27.12.19, 12:14
      Ryba w galarecie, kutia. Klusek z makiem i kapusty z grochem u mnie nie ma. Ogólnie nie lubię maku. Czasem w makowcu u mnie przejdzie, ale poza tym ble. Susz też jest niestrawny. Śledzie w chrzanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka