Dodaj do ulubionych

Internetowe Konto Pacjenta

03.01.20, 19:27
Zalozyłam.
Przyszła odpowiedź, że w ciągu 14 dni mam sie stawić osobiście w "punkcie potwierdzającym".
Do tego link na spis tych punktów.

Wpisuje swoja miejscowość 40 000 mieszkańców i wychodzi mi, ze takiego u nas nie ma.

Ktoś - coś ?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 19:35
      Zaznaczam że nie wiem jak tam, ale ja kiedyś usilnie w jakimś systemie szukałam swojego miasta, w końcu okazało się że jest pod M, chociaż nie jest na literę M, ale było zapisane jako Miasto Poznań (przykładowo, bo to nie Poznań big_grin) )
    • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 19:38
      EPUAP zaozylas? Konto pacjenta zalozylam dzisiaj w 3 minuty i nigdzie nie muszę się stawiać? Nie możesz przez bank założyć ?
      • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 19:43
        Przez internet (poczte majlowa). Podałam swoj numer telefonu i oddzwonili mi po chwili mój "numer".

Nie mam pojecia czy IKP = EPUAP sad.
        • koko8 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:32
          Na ikp wejdziesz z poziomu epuap
    • little_fish Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:14
      Ja nic nie zakładałam. Weszłam na stronę ikp i po prostu się zalogowałam przy pomocy profilu zaufanego (przez bank) i tyle. Na razie zobaczyć mogę swoją receptę sprzed roku. Reszta się jeszcze nie zsynchronizowała. Ale nigdzie nie kazało mi iść.
    • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:37
      IKP załozylam inspirująć sie tym watkiem:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,169183287,169183287,e_recepta_a_czlowiek_bez_komorki.html

Głównie chodzi mi o to, czy lekarz w obecnym stanie rzeczy ma w czasie wizyty lub poza nią wgląd w to co biore u innych lekarzy.

Albo aptekarz - czy kupując np. APAP mogę usłyszeć - "pani bierze w tej chwili teofilinę, to bedzie polipragmazja".
      • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:43
        musisz najpierw upoważnić przez konto żeby widział
        • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:44
          Na wizycie lekarz się zwraca do mnie - "prosze, aby mnie pani upoważniła do wgladu w IKP" ?
          • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:52
            Nie mam pojęcia bo dzisiaj tam weszłam po raz pierwszy. Fakt wszystko na nim jest. Recepty, skierowania, wizyty ale tylko od rodzinnego.
            • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:56
              To czym rózni sie IKP od ZIP (który mam od 2015 ) ?

slonko1335 napisała:

> Nie mam pojęcia bo dzisiaj tam weszłam po raz pierwszy. Fakt wszystko na nim je
              > st. Recepty, skierowania, wizyty ale tylko od rodzinnego.
              >
              • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:15
                nie wiem, zaraz się zaloguję tam i zobaczę bo nigdy nie wchodziłam
                • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:17
                  ZIP rejestruje wizyty NFZ i leki, ale tylko refundowane.
                • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:26
                  heh synchoronizują dane więc chyba tak od ręki jak na koncie pacjenta się nie da zobaczyć
        • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:49
          tak to wygląda
          • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 20:55
            A jesli w aptece lub na wizycie powiem , że nie mam IKP lub nie mam zyczenia upoważniać ?
            • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:14
              to nie upoważnisz, w końcu nie ma obowiązku tylko możliwość
              • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:18
                Czyli jest dalej jak było - to pacjent ma pamietac co brał, kiedy i w jakich dawkach ?
                • little_fish Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:26
                  Pamiętać nie musi, bo może zerknąć na ikp. Natomiast jeśli chce może upoważnić konkretnego lekarza lub całą przychodnię do tego , żeby mieli podgląd
                • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:32
                  możesz to sobie wydrukowac wczesniej lub wejśc na konto i sprawdzić lub upoważnić lekarza lub przychodnię lub aptekę
      • dziennik-niecodziennik Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 13:53
        W aptece nic nie uslyszysz bo apteka nie widzi IKP.
    • aurinko Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:10
      Założyłam przez epuap w ciągu kilku chwil, nigdzie nie musiałam jeździć.
      • ivanova Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:21
        To trzeba cos zakladac? Dzieciom tez?
        • little_fish Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:29
          Chyba nie trzeba zakładać. Ja się po prostu zalogowałam, ale do tego potrzebny jest profil zaufany. Miałam możliwość zaznaczenia, że chcę recepty esemesem, również recepty dzieci. Zobaczymy jak to wygląda w praktyce. Póki co, widzę swoją jedną receptę sprzed roku. Natomiast zwolnień lekarskich mi jeszcze nie zsynchronizowało
          • esperantza Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:38
            Zwolnień tam nie zobaczysz
            • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:42
              to po co taka zakładka:
              • esperantza Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:50
                To chyba cos nowego. Mam konto już jakiś czas i wcześniej nie widziałam tej zakładki. Akurat całkiem przydatna w erze e-zwolnień kiedy nie wiadomo co
                lekarz wystawia.
                Szkoda tylko ze nie ma apki na telefon. Trochę niewygodnie przez stronę.
                • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 22:19
                  A ktoś tam coś ma ? Nie byłam na zwolnieniu w tym roku i nie wiem czy działa w ogóle. Na dzieci nie mam tu opieki wpisanej i nie wiem czy nie wpisują czy nie działa.
                  • aurinko Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 22:21
                    Ja miałam zwolnienie na siebie i nie jest widoczne. Trzy różne zwolnienia od różnych lekarzy, żadnego nie widać. Są widoczne na moim koncie w ZUSie.
                  • little_fish Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 22:47
                    Miałam rok temu - nic nie widać, choć recepta z tego czasu jest widoczna. W listopadzie miałam też krótkie (bez leków) i też nie widać.
                    • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 22:58
                      Wizyt lekarskich odbytych i zaplanowanych też u Was nie ma? Zaplanowane fajnie by było gdyby były.
                      • aurinko Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 23:41
                        Odbyte mam wszystkie a zaplanowaną tylko szpitalną, pozostałych zaplanowanych w poradniach specjalistycznych nie ma.
                        • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 08:29
                          Czyli jest szansa że będzie działało w przyszłości oby niedalekiej..
                • mari.sol Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 13:39
                  Podobno już działa na Androidzie w aplikacji mObywatel. Wg Ministerstwa Cyfryzacji już niedługo będzie również na iPhonach.
        • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:30
          dzieci widzisz jeżeli masz je pod swoim ubezpieczeniem, jeżlei sa pod ubezpieczeniem rodzica musi dać Ci dostęp
        • aurinko Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:33
          Nie trzeba, ale można. Ja mam zamiast zipu, widzę wszystkie moje dawne wizyty u lekarzy, operację itp.
          • ivanova Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:34
            A to sie pobawie jutro. Zip mam od dawna.
            • aurinko Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:43
              mi wygasło hasło do zip i musiałabym jechać po nowe do NFZ ale przez konto pacjenta wszystko widzę jak w zip.
    • umi Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 21:35
      Inwigilacja level hard suspicious Jeszcze troche i beda tymi bazami handlowac np. w celu jeszcze wiekszej presonalizacji reklam. Albo pracodawca sobie kupi, zeby wiedziec czy potencjalny pracownik chorowity, czy nie. Nie ma to jak postep suspicious
      • kk345 Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 00:36
        Jasne, profil gov.pl będzie handlował danymi wrażliwymi. Psychoza level hard.
        • dziennik-niecodziennik Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 13:56
          Oni bezposrednio nie, ale jaki problem taka bazę zhakowac albo ukrasc. Calkiem niedawno gruchnela wiadomosc ze z portalu NFZ przez niedopatrzenie wyciekly tysiące danych kierownikow aptek...
          • umi Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 16:23
            Dokladnie tak. Poza tym juz teraz hakuja i kradna dane, z jednego z moich sklepow internetowych tez niedawno rabneli. Co prawda za bardzo sie akurat na tym nie wzbogaca, ale gdybym byla dyrektorem banku, zainwestowalabym w takie dane o potencjalnych kredytobiorcach z nfz-u. Chorowity kredytobiorca moze nie splacic kredytu. To brzmi jak teoria spiskowa, ale niestety nia nie jest.
    • kermicia Re: Internetowe Konto Pacjenta 03.01.20, 23:40
      Dzięki za info, weszłam sobie przez epuap, ale poza trzema kupiony dwa miesiące temu lekami nie mam tam nic o wizytach i leczeniu. A przecież się leczę i dużo leków kupuję. Czemu nie działa jak trzeba?
      • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 08:29
        Tam jest info gdzieś po drodze ze nie wszystkie placowki jeszcze maja mozliwosc rejestracji danych.
        • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 12:44
          Na zip jest sporo błędów. Warto tam zaglądać i na bieżąco interweniować.
          Poza tym zip podaje, ile kosztowałaś Fundusz. Mozesz policzyc ile wpłaciłaś i ile na ciebie wyadali.
          • ivanova Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 13:47
            Nie zawsze. Moje zabiegi maja kwote "ryczałt" czyli nadal nic nie wiem. Tylko porody mialy podana kwote.
    • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 04.01.20, 13:36
      Juz dowiedziałam sie od sasiadki. Trzeba iść do ZUS lub do Urzędu Miasta.
    • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 11.01.20, 12:18
      Byłam w ZUS, coś tam poszperali w komputerze i przyszedł mi na pocztę (mejlową) "numer na który mam sie powoływać".

Kie licho ?
      • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 11.01.20, 12:19
        Nie założyłas czasem ZUS pue?
        • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 11.01.20, 12:38
          PUE ???!!!
          • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 11.01.20, 13:15
            Jak bylam w ZUS i na maila mi numer przysłali to był to numer do pue ZUS. Składki, zwolnienia lekarskie, kapitał, itp.
            • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 11.01.20, 13:26
              Hasło - wpisujesz te numerki , co dali 7 cyfr.
              A co wpisujesz jako login ?
              • slonko1335 Re: Internetowe Konto Pacjenta 11.01.20, 14:01
                Cyferki mi przysłali na login. Hasło sama ustawilam swoje.
                • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 14.01.20, 21:31
                  te siedem cyferek to jest login ? A haslo ? nie ma podane "ustaw hasło" sad
              • noemi29 Re: Internetowe Konto Pacjenta 14.01.20, 22:34
                nowabiala1 napisała:

> Hasło - wpisujesz te numerki , co dali 7 cyfr.
                > A co wpisujesz jako login ?

Login do PUE składa się z 10 cyfr. Hasło możesz ustawić na poziomie rejestracji. Albo skorzystać z opcji przypomnienia hasła .
                • nowabiala1 Re: Internetowe Konto Pacjenta 14.01.20, 22:57
                  To czemu przysłali na poczte 7 cyfr ?
        • noemi29 Re: Internetowe Konto Pacjenta 14.01.20, 22:32
          slonko1335 napisała:

> Nie założyłas czasem ZUS pue?
          >
          No pewnie, że PUE założyła. Co ma piernik do wiatraka? Internetowe Konto Pacjenta ma w przyszłości jedynie pobierać dane o zwolnieniach lekarskich (tych widocznych na PUE).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka