kropkacom 27.01.20, 16:14 Ciemno (nawet w dzień), szaro, zimno ale nie na tyle aby spadł śnieg lub się utrzymał. U kogoś w tej części świata jest teraz pięknie, zimowo i nie ciemno? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak_matrioszka Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:38 Ze dwa tygodnie temu ogladałam reportarz z Oslo, gdzie pani przechadzajac sie po ogrodzie botanicznym komentowała, że w połowie stycznia to krzewy nie powinny mieć liści a cebulowe nie powinny wschodzić. My jesteśmy troche opóźnieni i krokusy zaczeły mi kiełkować wczoraj, a u sasiada widze paczki na krzaku pod domem. Śnieg ma być w środe... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:53 Moje krokusy są już prawie wysokości docelowej choć nie mają jeszcze kwiatów. Tulipany zaczęły mi właśnie wychodzić. Mają jakieś 3 cm. W sobotę widziałam już na rabatkach mocno wyrośnięte żonkile, kilka kwitnących drzewek owocowych i nowe zielone listki na krzewach. Do tego moja ozdobna koniczyna nie zdążyła nawet przestać kwitnąć na czerwono i jest teraz nawet bardziej zielona niż latem. Ale u mnie w północno- zachodniej części Niemiec szaro nie jest praktycznie nigdy, tu gdzie mieszkam jest masa roślin tzw. wiecznie zielonych, a i trawa jest zielona przez cały rok. Dziś trochę mży przy 8 stopniach i jestem zadowolona, że pada. Boję się trochę tej zmiany klimatu i coraz dłuższych faz suszy latem, więc niech przynajmniej zimą pada. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:15 W Polsce prawie wcale nie pada. Już się mówi o suszy, a mamy styczeń. No, ale bywalec się cieszy, bo ma ciepełko. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:22 U mnie też pada mniej niż zawsze. Za śniegiem nie tęsknię, bo śnieg u mnie to zawsze rzadkość, ale w telewizji mówiono nawet, by wystawić także na zimę poidełka dla ptaków, bo nawet deszczu jest mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:20 a u mnie co rusz pada, wysoki poziom rzeki mam, wszędzie błoto, nawet teraz mży Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:01 Skojarzyłam paczki - u mnie pod krzakiem kurier zostawił😊 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:22 A propos paczek, Joli dawno nie widziałam. Nie żebym teskniła, skojarzenie takie mam, coś jak pies Pawłowa Mój telefon od wuja różnych literek ma, ale ą i ę niet Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:55 Tez mam juz dość tej zimy i wyczekuję wiosno-lata Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:59 Mam trochę śniegu, ale ciemno o tej porze tez już jest. W dzień było slonecznie Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:10 kropkacom napisała: > U kogoś w tej części świata jest teraz pięknie, zimowo i nie ciemno? spałaś na geografii w podstawówce, kropciu? Otóż w tej części świata o tej porze jest ciemno WSZĘDZIE. Natomiast w stosunku do najkrótszego dnia w roku jesteś już o ponad godzinę do przodu, jeśli chodzi o światło słoneczne. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:20 alicia033 napisała: > > spałaś na geografii w podstawówce, kropciu? > Otóż w tej części świata o tej porze jest ciemno WSZĘDZIE. Nie wiem, kto tu spał, ale u mnie słońce zaszlo dziś o 17.12, czyli zaledwie osiem minut temu. Ciemno jeszcze nawet nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:28 Zapomniałaś dodać 16.20 Greenwich Mean Time, czyli 17.20 Middle European Time, obowiązującego w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:20 I po co te emocje? Nie chodzi mi o ciemność po zmroku ale o to, że dni są bez słońca, niebo szare. Taki brak dziennej jasności. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:44 kropkacom napisała: > Nie chodzi mi o ciemność po zmroku ale o to, że dni są bez słońca, niebo szare. cóż, u mnie dziś na niebie nie było ani jednej chmurki. Pełne słońce i nieskazitelny lazur nieba, szerokość geograficzna też europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:46 Nie jestem zaskoczona odpowiedzią Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:52 Ale zdajesz sobie sprawę, kształcona osobo, że między takim Gdańskiem a takim Krakowem jest dziś prawie kwadrans różnicy w długości dnia od wschodu do zachodu slońca? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 19:01 ale zdajesz sobie sprawę, że hint tu sprawy, to to, że dzień się aktualnie wydłuża? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 20:43 "hint tu sprawy"? Któryś słownik ci nie dziala, albo w telefonie, albo w głowie. I czepiłas się Kropki dla samego czepiania. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:18 Oczywiście, że ciemno nie jest WSZĘDZIE, może ona pyta kogoś, kto mieszka na półkuli południowej? Forumki są wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 19:06 malia napisała: > Oczywiście, że ciemno nie jest WSZĘDZIE, czego nie zrozumiałaś w wyrażeniu: "w tej części świata"? > może ona pyta kogoś, kto mieszka na półkuli południowej? urodziłaś się na forum dzisiaj i nie wiesz, że kropkacom pisze z Czech, tak? Może bym i ci uwierzyła, ale forumowa wyszukiwarka stanowczo przeczy takiej opcji, malia. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 08:01 u nas o tej porze roku ciemno zaczyna nie robić kolo 18, a mieszkamy chyba w tej samej czesci świata, bo do Polski mam jakieś 1300 km. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:45 Tez mam dosc , sniegu nie bylo w ogole. Zimno, zimno,ciagle zimno i bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
moo-n Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:09 Ja na wiosnę i lato czekam z trwogą, bo zapowiadają susze, a upałów nienawidzę znacznie bardziej niż tych ciemności teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:14 moo-n napisała: > Ja na wiosnę i lato czekam z trwogą, bo zapowiadają susze, a upałów nienawidzę > znacznie bardziej niż tych ciemności teraz. Niestety, ale brak śniegu oznacza suszę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:35 Suszę już widać, też się boję lata po takiej dziwnej zimie Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:16 Zima jest fajna tylko do BN potem odliczanie dni do wiosny, kończy się styczeń będzie coraz przyjemniej... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:24 Bo to nie zima, to już czwarty miesiąc trwa listopad. Tego nie da się normalnie przeżyć. Do kompletu z szarością i zgnilizną przyszły jakieś wirusy, u dziecka w szkole średniej nie było dziś 20 osób! W przedszkolu w zeszłym tygodniu połowa grupy chora. Dziś troszkę lepiej. Gorączka jakaś się szerzy. I kleszcze rozpoczęły żerowanie. Buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:28 W Warszawie - wzdłuz trasy łazienkowskiej ciągle kwitną róże. Pojedyncze wprawdzie, ale ciągle kwitną. N trawniku na Mokotowie widziałam stokrotki U mnie w ogrodzie - przebiśniegi w rozkwicie. Krokusy też wyszły (na szczęście nie kwitną). Sucho bardzo. Rododendrony podlewam, by zakwitły wiosną... Kiepsko widzę lato i suszę.(Tak, ceny warzyw zapewne znowu pójdą w górę) Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:29 Ee tam, nie jest aż tak źle. Gorzej było w grudniu, jeśli chodzi o ciemności. U mnie akurat dzisiaj było piękne słońce. I tak to się przeplata, raz słoneczko, raz pochmurnie, ale na pewno nie ma tak, żeby było non stop szaro-buro i ponuro. W sumie to jest taka wczesno wiosenna pogoda. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:33 Zima jest do dupy. Pocieszę, że u mnie też dziś ciemnawo i deszczowo. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:37 Bylismy na nartach 2 razy Downhill na stoku, na ktorym snieg byl w duzej czesci dorabiany Na cross-country wybieramy sie w nadchodzacy weekend ale to sie wiaze z jazda jakies 360 km na polnoc … a mam zdjecia z czasow dziecinstwa i nastolectwa mojej trojki gdy cross-country zaliczalismy codziennie po szkole w lokalnym parku … truly, gdziez te niegdysiejsze sniegi? Chyba naprawde musze sie przeprowadzic na Newfoundland - ostatni brzeg, eh Cheers. Na smak: Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:41 No nie wiem. Ja tam się martwię, ze w tym sezonie tylko jeszcze jeden raz uda mi się wyskoczyć na narty. A potem pół roku męki oczekiwania na następną zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:48 Ja myślałam, że gorszej bylejakiej zimy w Krakowie niż zeszłego roku być nie może. Ale jednak może być gorsza - w tym roku. Cały styczen to obrzydliwy zgniły wyż, który przynosi ohydne powietrze. Przeraża mnie też to, że jest tak sucho. Wiosna powinna być bardzo mokra, ale pewnie nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 23:01 obawiam się, że maj może być paskudny..jak ten w zeszłym roku.. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 12:16 W tamtym roku w Krakowie deszczowa była głównie 1. połowa maja. Dokładnie od połowy maja leżałam w szpitalu na Kopernika i było już bardzo ładnie (choć burzowo). Czerwiec był już cały ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 16:20 koncowka byla brzydka przeciez tez.. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 08:14 W Warszawie podobno powinno padać od dziś nieustannie przez tydzień. Na razie sucho. I pewnie z tego tygodnia zostaną ze dwa dni kapuśniaka i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 20:32 Mam jej dość od listopada, co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 12:41 Też mi zima. To jakaś popierdółka, a nie zima. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 14:35 Miałabym tęsknić za mrozem, śniegiem, topniejącą pluchą, zaspami, porannym odmrażaniem, ślizgawicą na chodnikach, cieknącym nosem i pękającą skórą? A w życiu! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 14:42 w Poznaniu było trochę słonecznych ładnych dni, ale zdecydowanie nie zimowych. nie zimowych i nie wiosennych. takie nie wiadomo co. śniegu w Poznaniu to i bywało w poprzednich latach, jak na lekarstwo, dzien - dwa na sezon i zaraz topniał, tej zimy ani jednego płatka. nawet z deszczem w styczniu juz byłam 2 weekendy na rowerze. po ogródku przeszłam - krzaki wypuszczają listki. Odpowiedz Link Zgłoś