Dodaj do ulubionych

Mam dość tej zimy

27.01.20, 16:14
Ciemno (nawet w dzień), szaro, zimno ale nie na tyle aby spadł śnieg lub się utrzymał. U kogoś w tej części świata jest teraz pięknie, zimowo i nie ciemno?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:38
      Ze dwa tygodnie temu ogladałam reportarz z Oslo, gdzie pani przechadzajac sie po ogrodzie botanicznym komentowała, że w połowie stycznia to krzewy nie powinny mieć liści a cebulowe nie powinny wschodzić. My jesteśmy troche opóźnieni i krokusy zaczeły mi kiełkować wczoraj, a u sasiada widze paczki na krzaku pod domem. Śnieg ma być w środe...
      • snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:53
        Moje krokusy są już prawie wysokości docelowej choć nie mają jeszcze kwiatów. Tulipany zaczęły mi właśnie wychodzić. Mają jakieś 3 cm. W sobotę widziałam już na rabatkach mocno wyrośnięte żonkile, kilka kwitnących drzewek owocowych i nowe zielone listki na krzewach. Do tego moja ozdobna koniczyna nie zdążyła nawet przestać kwitnąć na czerwono i jest teraz nawet bardziej zielona niż latem. Ale u mnie w północno- zachodniej części Niemiec szaro nie jest praktycznie nigdy, tu gdzie mieszkam jest masa roślin tzw. wiecznie zielonych, a i trawa jest zielona przez cały rok. Dziś trochę mży przy 8 stopniach i jestem zadowolona, że pada. Boję się trochę tej zmiany klimatu i coraz dłuższych faz suszy latem, więc niech przynajmniej zimą pada.
        • sumire Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:15
          W Polsce prawie wcale nie pada. Już się mówi o suszy, a mamy styczeń.
          No, ale bywalec się cieszy, bo ma ciepełko.
          • snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:22
            U mnie też pada mniej niż zawsze. Za śniegiem nie tęsknię, bo śnieg u mnie to zawsze rzadkość, ale w telewizji mówiono nawet, by wystawić także na zimę poidełka dla ptaków, bo nawet deszczu jest mniej.
          • szmytka1 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:20
            a u mnie co rusz pada, wysoki poziom rzeki mam, wszędzie błoto, nawet teraz mży
      • bei Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:01
        Skojarzyłam paczki - u mnie pod krzakiem kurier zostawił😊
        • jak_matrioszka Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:22
          A propos paczek, Joli dawno nie widziałam. Nie żebym teskniła, skojarzenie takie mam, coś jak pies Pawłowa wink

Mój telefon od wuja różnych literek ma, ale ą i ę niet sad
    • frequenter.light Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:55
      Tez mam juz dość tej zimy i wyczekuję wiosno-lata smile
    • bei Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 16:59
      Mam trochę śniegu, ale ciemno o tej porze tez już jest. W dzień było slonecznie
    • alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:10
      kropkacom napisała:

> U kogoś w tej części świata jest teraz pięknie, zimowo i nie ciemno?

spałaś na geografii w podstawówce, kropciu?
      Otóż w tej części świata o tej porze jest ciemno WSZĘDZIE.
      Natomiast w stosunku do najkrótszego dnia w roku jesteś już o ponad godzinę do przodu, jeśli chodzi o światło słoneczne.
      • snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:20
        alicia033 napisała:

>
        > spałaś na geografii w podstawówce, kropciu?
        > Otóż w tej części świata o tej porze jest ciemno WSZĘDZIE.

Nie wiem, kto tu spał, ale u mnie słońce zaszlo dziś o 17.12, czyli zaledwie osiem minut temu. Ciemno jeszcze nawet nie jest.
      • ritual2019 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:20
        U mnie 16.20 wciaz jest jasno
        • snakelilith Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:28
          Zapomniałaś dodać 16.20 Greenwich Mean Time, czyli 17.20 Middle European Time, obowiązującego w Polsce.
      • kropkacom Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:20
        I po co te emocje? Nie chodzi mi o ciemność po zmroku ale o to, że dni są bez słońca, niebo szare. Taki brak dziennej jasności.
        • alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:44
          kropkacom napisała:

> Nie chodzi mi o ciemność po zmroku ale o to, że dni są bez słońca, niebo szare.

cóż, u mnie dziś na niebie nie było ani jednej chmurki. Pełne słońce i nieskazitelny lazur nieba, szerokość geograficzna też europejska.
          • kropkacom Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:46
            Nie jestem zaskoczona odpowiedzią big_grin
      • mika_p Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:52
        Ale zdajesz sobie sprawę, kształcona osobo, że między takim Gdańskiem a takim Krakowem jest dziś prawie kwadrans różnicy w długości dnia od wschodu do zachodu slońca?
        • alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 19:01
          ale zdajesz sobie sprawę, że hint tu sprawy, to to, że dzień się aktualnie wydłuża?
          • mika_p Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 20:43
            "hint tu sprawy"?

Któryś słownik ci nie dziala, albo w telefonie, albo w głowie.
            I czepiłas się Kropki dla samego czepiania.
      • malia Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:18
        Oczywiście, że ciemno nie jest WSZĘDZIE, może ona pyta kogoś, kto mieszka na półkuli południowej? Forumki są wszedzie.
        • alicia033 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 19:06
          malia napisała:

> Oczywiście, że ciemno nie jest WSZĘDZIE,

czego nie zrozumiałaś w wyrażeniu: "w tej części świata"?

> może ona pyta kogoś, kto mieszka na półkuli południowej?

urodziłaś się na forum dzisiaj i nie wiesz, że kropkacom pisze z Czech, tak?
          Może bym i ci uwierzyła, ale forumowa wyszukiwarka stanowczo przeczy takiej opcji, malia.
      • eliszka25 Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 08:01
        u nas o tej porze roku ciemno zaczyna nie robić kolo 18, a mieszkamy chyba w tej samej czesci świata, bo do Polski mam jakieś 1300 km.
    • konsta-is-me Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 17:45
      Tez mam dosc , sniegu nie bylo w ogole.
      Zimno, zimno,ciagle zimno i bez sensu.
      • moo-n Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:09
        Ja na wiosnę i lato czekam z trwogą, bo zapowiadają susze, a upałów nienawidzę znacznie bardziej niż tych ciemności teraz.
        • snajper55 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:14
          moo-n napisała:

> Ja na wiosnę i lato czekam z trwogą, bo zapowiadają susze, a upałów nienawidzę
          > znacznie bardziej niż tych ciemności teraz.

Niestety, ale brak śniegu oznacza suszę.

S.
          • malia Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:35
            Suszę już widać, też się boję lata po takiej dziwnej zimie
    • kkalipso Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:16
      Zima jest fajna tylko do BN potem odliczanie dni do wiosny, kończy się styczeń będzie coraz przyjemniej...
    • ga-ti Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:24
      Bo to nie zima, to już czwarty miesiąc trwa listopad.
      Tego nie da się normalnie przeżyć.
      Do kompletu z szarością i zgnilizną przyszły jakieś wirusy, u dziecka w szkole średniej nie było dziś 20 osób! W przedszkolu w zeszłym tygodniu połowa grupy chora. Dziś troszkę lepiej. Gorączka jakaś się szerzy.
      I kleszcze rozpoczęły żerowanie.
      Buuuu
    • kochamruskieileniwe Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:28
      W Warszawie - wzdłuz trasy łazienkowskiej ciągle kwitną róże. Pojedyncze wprawdzie, ale ciągle kwitną.
      N trawniku na Mokotowie widziałam stokrotki
      U mnie w ogrodzie - przebiśniegi w rozkwicie.
      Krokusy też wyszły (na szczęście nie kwitną).
      Sucho bardzo. Rododendrony podlewam, by zakwitły wiosną...
      Kiepsko widzę lato i suszę.(Tak, ceny warzyw zapewne znowu pójdą w górę)
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:29
      Ee tam, nie jest aż tak źle. Gorzej było w grudniu, jeśli chodzi o ciemności. U mnie akurat dzisiaj było piękne słońce. I tak to się przeplata, raz słoneczko, raz pochmurnie, ale na pewno nie ma tak, żeby było non stop szaro-buro i ponuro. W sumie to jest taka wczesno wiosenna pogoda.
    • cauliflowerpl Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:33
      Zima jest do dupy.
      Pocieszę, że u mnie też dziś ciemnawo i deszczowo.
      • bi_scotti Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:37
        Bylismy na nartach 2 razy sad Downhill na stoku, na ktorym snieg byl w duzej czesci dorabiany uncertain Na cross-country wybieramy sie w nadchodzacy weekend ale to sie wiaze z jazda jakies 360 km na polnoc … a mam zdjecia z czasow dziecinstwa i nastolectwa mojej trojki gdy cross-country zaliczalismy codziennie po szkole w lokalnym parku … truly, gdziez te niegdysiejsze sniegi? Chyba naprawde musze sie przeprowadzic na Newfoundland - ostatni brzeg, eh wink Cheers.

Na smak:
        https://cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/200119105808-01-newfoundland-snow-0118-large-169.jpg
        • simply_z Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 23:00
          ale bajkowo!
    • barattolina Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:41
      No nie wiem.
      Ja tam się martwię, ze w tym sezonie tylko jeszcze jeden raz uda mi się wyskoczyć na narty.
      A potem pół roku męki oczekiwania na następną zimę.
    • jolie Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 18:48
      Ja myślałam, że gorszej bylejakiej zimy w Krakowie niż zeszłego roku być nie może. Ale jednak może być gorsza - w tym roku. Cały styczen to obrzydliwy zgniły wyż, który przynosi ohydne powietrze. Przeraża mnie też to, że jest tak sucho. Wiosna powinna być bardzo mokra, ale pewnie nie będzie.
      • simply_z Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 23:01
        obawiam się, że maj może być paskudny..jak ten w zeszłym roku..
        • jolie Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 12:16
          W tamtym roku w Krakowie deszczowa była głównie 1. połowa maja. Dokładnie od połowy maja leżałam w szpitalu na Kopernika i było już bardzo ładnie (choć burzowo). Czerwiec był już cały ładny.
          • simply_z Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 16:20
            koncowka byla brzydka przeciez tez..
      • heca7 Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 08:14
        W Warszawie podobno powinno padać od dziś nieustannie przez tydzień. Na razie sucho. I pewnie z tego tygodnia zostaną ze dwa dni kapuśniaka i tyle.
    • anika772 Re: Mam dość tej zimy 27.01.20, 20:32
      Mam jej dość od listopada, co roku.
    • nowaczek1 Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 12:41
      Też mi zima. To jakaś popierdółka, a nie zima.
    • natalia.nat Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 14:35
      Miałabym tęsknić za mrozem, śniegiem, topniejącą pluchą, zaspami, porannym odmrażaniem, ślizgawicą na chodnikach, cieknącym nosem i pękającą skórą? A w życiu!
    • joanna_poz Re: Mam dość tej zimy 28.01.20, 14:42
      w Poznaniu było trochę słonecznych ładnych dni, ale zdecydowanie nie zimowych.
      nie zimowych i nie wiosennych.
      takie nie wiadomo co.

śniegu w Poznaniu to i bywało w poprzednich latach, jak na lekarstwo, dzien - dwa na sezon i zaraz topniał,
      tej zimy ani jednego płatka. nawet z deszczemsad

w styczniu juz byłam 2 weekendy na rowerze.
      po ogródku przeszłam - krzaki wypuszczają listki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka