Dodaj do ulubionych

W sweterku na studniówce

27.01.20, 23:50
Przeglądałam na lokalnym portalu zdjęcia ze studniówek.
Na jednym ze zdjeć grono pedagogiczne. Rzuciła mi się w oczy pani w sweterku. Ładny sweterek, szary, za biodra, ale zgrzyta mi bardzo, wszak studniówka to bal. O dziwo, reszta stroju bardziej odpowiednia, sukienka szarosrebrzysta, na nogach czółenka, tym bardziej mi ten sweterek nie pasuje. Żeby żadnego żakietu nie mieć?
Obserwuj wątek
    • livia.kalina Re: W sweterku na studniówce 27.01.20, 23:56
      Te balowe stroje na studniówkach to dość świeża tradycja wink Do nie tak dawna obowiązującym strojem była biała bluzka i granatowa spódniczka.
      • mika_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 00:00
        Bez przesady, ćwierć wieku temu były suknie, z tym że obowiązkowo w czerni, granacie i bieli smile
        • mid.week Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 06:18
          cwierc wieku to tylko jedno pokolenie, jesli sukni nie bylo wcześniej to ciezko mowic o tradycji.
          • gama2003 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:16
            Bo przecież to sie normalnie sięga do szafy po etolę w pasującym kolorze i tyle.

Żakieciki mnie balowo otrzepują bardziej niż mikro sweterki. Żakiet to uniform jest, do wyglądania poważnie i kompetentnie.
            Na balu wizja straszna.
            • bye-bye Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 08:03
              Mam dokładnie takie samo zdanie na temat żakietów w wersji balowej.
          • chatgris01 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:20
            36-38 lat temu też już były sukienki, albo kostiumiki z bolerkiem.
            • livia.kalina Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 13:19
              Studniówkę miałam wcześniej, może chodzi o to, że liceum prowincjonalne, w Gorzowie Wlkp i dlatego balowych kreacji nie miał nikt. Wielki świat jeszcze do nas nie dotarł.
    • mrs.solis Re: W sweterku na studniówce 27.01.20, 23:56
      A skad wiesz, ze nie ma? Moze chciala ubrac sweterek wlasnie.
    • beataj1 Re: W sweterku na studniówce 27.01.20, 23:59
      Ja tam się na modzie nie znam, ale szalenie podoba mi się połączenie swetereka z sukienką balową. O wiele wiele bardziej niż żakiety, bolercza czy co gorsza szale.
      Sweterek jest miły, niezobowiazujacy i co ważniejsze wygodny.
      A z tym czy studniówka jest balem, Oj tam, ile studniówek tyle styli. Dla uczniów może, ale dla nauczycieli to bardziej praca chyba.
      • mika_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 00:02
        Nauczyciele są gośćmi rodziców, bo to rodzice są organizatorami.
        Jak dla mnie, sweterek nie jest strojem na bal.
        • beataj1 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 00:08
          Z tego co widziałam zdjęcia młodzieży ciuchy balowe są na równo wymieszane z koktajlowymi czy nawet lekko przelamanymi trampkami u chlopcow.

A z tymi nauczycielami będącymi gośćmi to mnie zaskoczyłaś, za moich czasów nauczyciele mieli jednak na nas oko na studniowce. Dyskretnie, ale jednak. Czyli byli bardziej w pracy niż gośćmi. Może się coś zmieniło przez te dwie dekady z okładem.
          • mika_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 00:18
            W niektórych kawałkach internetu pojawiają się teksty typu "po co zapraszać nauczycieli i za nich płacić, jak chcą przyjść to niech sami płacą za talerzyk swój i osoby towarzyszącej".
            Z drugiej strony podobno nauczycieli to wcale nie kręci, bo są w dziwnej sytuacji, ni to goście, ni to w pracy.
            Niemniej, jak już się decydują, to sweterek nie jest odpowiednim strojem.
            • little_fish Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 00:22
              Może miała być sama sukienka, a okazało się, że jest zbyt chłodno. I się pani podarowała tym, ci było pod ręką
        • al_sahra Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 00:32
          mika_p napisała:

> Jak dla mnie, sweterek nie jest strojem na bal.

A na wesele?

https://i.pinimg.com/originals/50/ea/58/50ea5856ff4d13ee739bc950f700009b.jpg
          • tymianek21 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 05:29
            👌😀 a teraz wyobraź sobie Kate w bialym żakiecie!
          • mika_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 12:21
            Nie podoba mi się sweterek Kate
        • elenelda Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 10:56
          www.styl.pl/raporty/raport-slub-kate-i-williama/galerie/zdjecie,iId,300207,iAId,17580

Sweterek wygląda niejednokrotnie lepiej od bolerka (już samo słowo „bolerko” wywołuje u mnie dreszcze)
          • jak_matrioszka Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 12:09
            A ja bym powiedziała, że Kate ma bolerko, nie wiedziałam że jak dziergane to obowiazuje nazwa sweterek. Niechcacy mogłam wywołać u kogoś dreszcze, piszac lub mówiac, że miałam bolerko, a to sweterek był wink
        • grruu Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 13:32
          Gośćmi? Czyli mogą nie przyjąć zaproszenia i nie przyjść? big_grin Mogą wyjść w dowolnej chwili?
          • elenelda Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 14:15
            Jeżeli nie jesteś wychowawcą, możesz się wykręcić od tej „przyjemności”, ale zwykle jest nacisk aby jednak iść. Wychowawca być musi. Dla mnie studniówka to żadna przyjemność.
        • asia_i_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 17:11
          Taaaa...
          Tylko przed samą studniówką muszę dzwonić i pytać, czy inni goście będą, równocześnie wylewnie przepraszając, że gospodarze nie wysłali im zaproszeń, wyjść nie mogę przed końcem, mam pilnować, żeby się dzieci gospodarzy nie popiły i w razie czego za każdą wtopę mam przynajmniej ochrzan.

Poza oświatą to się nazywa służba, a nie goście. Rzeczywiście, powinna mieć fartuszek i czepeczek, a nie sweterek.
    • ultimate.strike Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 01:18
      Żeby żadnego żakietu nie mieć?

To woła o pomstę do Dress Code'a! Będzie się smażyła w odzieżowym piekle!
    • majenkir Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 03:24
      mika_p napisała:
      > Żeby żadnego żakietu nie mieć?

Zakiet na bal to chyba jeszcze mniej sie nadaje niz sweterek? tongue_out
      • ichi51e Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 05:58
        10/10
    • lot_w_kosmos Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 05:59
      Wiesz, ja mam kryzys ubraniowy przez pół życia, czyli..... mam za dużo ubrań.
      Żakietów mam z 15.
      Ale ni huhu czarnego, imprezowego.
      Nie chodzę w takich i pewnie miałabym kłopot, co zrobić, jakby mi był ten raz jeden jedyny w roku potrzebny.
      Znając mnie - kupiłabym, choćby na ten raz.

Ale dopuszczam, że dla kogoś to wyrzucenie tych 100-300 zł w błoto, jak więcej nie założy, a z kasą ma zwyczajnie cienko.....
    • daniela34 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 06:20
      Sweterek może i nie pasuje, ale żakiet też by nie pasował, ani (Boże, uchowaj!) tzw.bolerko. Zawsze jest problem, jeśli wieczorowa sukienka to za mało (a ja jestem omarznięta, więc mi się to często zdarza). Znalezienie czegoś na wierzch, co wygląda przyzwoicie i pasuje do wieczorowej kreacji to czasem jest wyzwanie. Ja bym pewnie szukała do upadłego, ale nauczycielce może się nie chciało, a może nie miała kasy. Biurowy żakiet mógłby wyglądać dużo gorzej niż sweter.
      • chatgris01 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:33
        Są przecież i wieczorowe żakiety, aksamitne,satynowe, taftowe...
        • daniela34 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:37
          Są. Sama przez kilka lat ratowałam się w takich sytuacjach taftowym wdziękiem wiązanym na kokardę. Ale to trzeba mieć w szafie albo kupić. Nauczycielka mogła nie mieć.
          • daniela34 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:37
            Wdziankiem - z wdziękiem.
      • ichi51e Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 09:05
        Odpowiedz prosta choc niepopularna - futro
        • daniela34 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 09:20
          Ale to zupełnie na wierzch, na zewnątrz. I ok. Futro się sprawdza, prawdziwe czy sztuczne w zależności od światopoglądu. Ale tu raczej chodzi o sytuację, w której na sali jest za chłodno na gołe ramiona, a w futrze można się ugotować. Oczywiście nie na wszystkich salach tak jest, raczej dba się o to, żeby było ciepło, ale zdarzają się salę, gdzie jest chłodno. Byłam kiedyś na balu w hotelu w starej kamienicy. Cześć stołów stała w salach urządzonych w dawnych piwnicach i tam było naprawdę "rześko".
          Zakładam, że nauczycielka przybyła na studniówkę w płaszczu lub futerku, pod płaszczem miała sweter, a pod swetrem- sukienkę. Gdyby jej nie było zimno to zapewne nie miałaby na sobie tego swetra.
    • amsterdama Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 06:22
      Niewiarygodne, że potrafisz z czegoś takiego zrobić problem.
      • 35wcieniu Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:25
        Nie robi, napędza ruch. Bolerko, hehe.
      • bergamotka77 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 10:54
        tez mnie tu ujęło. Dla mnie styl elegancka spódnica i fajny sweter można ograć nawet na swój ślub czego przykładem jest Sara Boruc.
        • mika_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 13:29
          > Dla mnie styl elegancka spódnica i fajny sweter można ograć nawet na swój ślub czego przykładem jest Sara Boruc.

Ten ślub na plaży? No rzeczywiście, adekwatny przykład
    • ruscello Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 06:39
      Blisko 10 lat temu była moda na sweterki do sukni ślubnych. Do balowych chyba trochę później, ale pamiętam m.in. stylizację Keiry Knightley.
    • frey.a86 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 06:56
      Może ma tylko 1 pasujący żakiet, ale przed samym wyjściem zorientowała się, że jest np. za mały lub ma widoczną plamę. Albo oblała się czymś, jak już była ubrana. Co byś w takiej sytuacji zrobiła? Ja na pewno poszłabym w sweterku.
    • lucyjkama Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:06
      Obstawiam, że na sali było zimno. Pani nie przewidziała tego i założyła to co miała pod ręką. Żakietu po prostu nie wzięła. Czy ta pani miała ciemne włosy w lokach?
    • kamin Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:10
      To chyba modne zestawienie? Bardziej niż żakiet czy bolerko.
    • vodyanoi Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:18
      Żakiet i bolerko big_grin
      Nienawidze nawet przy najbardziej oficjalnych uroczystosciach (na ktorych niestety bywam) i dlatego w szafie posiadam moze jakis jeden, nieużywany nigdy. Za to mam z 10 czarnych sweterkow na różne okazje.
    • kropkacom Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:24
      Tak się czasami sweterki nosi. Nawet do sukni ślubnej. Tak, tak... Mi to się nawet podoba.
      • kropkacom Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:26
        I w sumie bardzo się dziwię, że to kogoś szokuje i jeszcze uważa, ze wie co powinno się na taką imprezę założyć big_grin Bez urazy.
    • edelstein Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:25
      Zakiety do sukni mi sie nie podobaja. Ja nie mam zadnego zakiety.Nie za bardzo wiem gdzie mialabym go nosic.
    • chococaffe Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:43
      Nie mam i nigdy nie miałam "żakietu" o "bolerku" nie wspominając.big_grin

I nie widzę nic złego w sweterku na studniówce.
      • chatgris01 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 07:53
        Miewałam jedno i drugie, również obecnie mam w szafie dyżurny wieczorowy żakiet z czarnego aksamitu i ze strasowymi guzikami. Za to nie mam żadnej sukni balowej tongue_out
        • chococaffe Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 16:33
          Cóż, z moim biustem w bolerku wygladałabym jak stary gruby torreador. Nie, dziękuję.
          • chatgris01 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 20:12
            Zua kobieto, przez Ciebie usiłuję sobie teraz wyobrazić starego, grubego torreadora z biustem! big_grinbig_grinbig_grin
            • chococaffe Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 20:38
              Proszę https://e00-elmundo.uecdn.es/blogs/elmundo/lahoradelaverdad/imagenes_posts/2013/05/12/49485_270x354.jpg
              • chatgris01 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 21:14
                big_grinbig_grinbig_grin

Łkam! big_grin
                • chococaffe Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 21:23
                  W sweterku mi ładniej smile
              • little_fish Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 21:37
                Byłabyś gwiazdą studniówki 😂😂😂
    • thank_you Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 09:02
      Nawet Kate, na swoim królewskim weselu, miała na sobie sweterek. wink
    • 71tosia Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 09:16
      moja corka na studniowce byla w suience ktora sama kupila w jakims ciucholadzi, uznala ze nie warto na te suknie wydawac az tak wiele pieniedzy, co do sweterka - moze w sali bylo chlodno po prostu?
    • aqua48 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 09:34
      Gdybym właśnie wyleczyła się z zapalenia korzonków, a na studniówce być MUSIAŁA np. jako wychowawczyni klasy maturalnej, to też pewnie do eleganckiej sukienki wzięłabym coś cieplejszego i dłuższego niż żakiet.
      • ultimate.strike Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 20:31
        Gdybym właśnie wyleczyła się z zapalenia korzonków

A te korzonki to zapewne sobie zapalniczką podpaliłaś. smile

na studniówce być MUSIAŁA np. jako wychowawczyni klasy maturalnej, to też pewnie do eleganckiej sukienki wzięłabym coś cieplejszego i dłuższego niż żakiet.

czyli jednak przyznajesz, że odzież ma do spełnienia jeszcze inne funkcje oprócz dostosowania stylistycznego do pełnionej przez noszącego funkcji i aktualnej mody?
    • majaa Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 09:54
      Moim zdaniem, żakiet tu akurat najmniej pasuje. Można się oczywiście okryć eleganckim szalem, ale bez przesady, mięciutki, ładny, dłuższy sweterek do zarzucenia na suknię w razie chłodu jest jak najbardziej OK.
    • manon.lescaut4 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 10:07
      Sweterek lepszy niż żakiet, czy nie daj panieborze bolerko!😡Poza tym mówimy o studniówce, wielce uroczystym balu na sali gimnastycznej? A tak naprawdę to nie trawie żadnych okryć wierzchnich w połączeniu z suknia balowa (nie mowie o płaszczu czy futrze jako prawdziwym okryciu do noszenia na zewnątrz), sorry, ale skoro okazja jest super elegancka, to może warto się przemęczyć w lekkim chłodzie (lepsze to niż spocić się na balu?) albo wybrać suknie z rękawami zamiast psuć efekt zakietami i tym podobnymi.
      • mika_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 10:35
        Jakiej sali gimnastycznej? Od lat już nie
        • manon.lescaut4 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 10:43
          No za moich czasów, to...smile W każdym razie, patrz niżej. Nie wierze, ze na sali balowej jest tak zimno, ze się nie wytrzyma bez sweterków i żakietów, zwłaszcza jeśli okazja jest niecodzienna i elegancka, to nie takie katusze się cierpi dla dobrego wyglądu.
          • alicia033 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 11:46
            manon.lescaut4 napisał(a):

> to nie takie katusze się cierpi dla dobrego wyglądu.

jak się jest głupią to i owszem.
            • lily_evans11 Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 12:05
              Dokładnie Alicia.
              Poza tym studniówka to nie wiedeński bal debiutantek. Jak dla mnie na wielu z nich młodzież jest niera aż nadmiernie przestrojona, klimaty jak na discopolowym weselu.
          • lucyjkama Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 11:58
            Byłam w ostatnią sobotę na studniówce i było strasznie zimno. Młodzież oczywiście szalała i zimna nie czuła. Ja się trzęsłam.
        • grey_delphinum Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 10:46
          Problem.z dudy...
          Poza tym studniówka jest balem i świętem dla uczniów, a dla nauczycieli (jak twierdzi n-lka z rodziny) przymusową posiadowką, na ktorej jeszcze trzeba robic dobrą minę do zlej gry. Kazdy z nich tylko czeka, by juz mozna bylo pójść do domu. Nie oszukujmy się 😉
          • mika_p Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 12:22
            Dlaczego problem z dudy? To już nie mozna poobgadywać na ematce obcych ludzi?
        • little_fish Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 10:49
          W liceum syna nadal na sali
          • lucyjkama Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 12:16
            Nie sądziłam, że jeszcze są szkoły organizujące studniówki. Teraz zajmują się tym rodzice i wynajmują lokale. Nawet ja miałam studniówkę w lokalu a było to przeszło 20 lat temu.
    • grruu Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 13:35
      Nie mam żadnego żakietu - to takie dziwne? Nie mam też bolerka ani futrzanej etoli smile
    • sumire Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 13:35
      Przypominam, że Sharon Stone poszła w golfie z sieciówki na rozdanie Oscarów.

Studniówka to nie jest wizyta u królowej Elżbiety. Na mojej mój historyk był owszem, w marynarce, ale w dżinsach.
      • 35wcieniu Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 17:50
        Proszę nie demonizować krolowej. Do niej akurat można i w sweterku i w bolerku. O.

https://us.hola.com/en/imagenes/celebrities/2018111413026/michelle-obama-queen-elizabeth-hug/0-32-597/michelle-obama-queen-elizabeth-m.jpg?filter=w400

https://www4.pictures.zimbio.com/gi/Michelle+Obama+President+Barack+Obama+Visits+80qgzYTmcYfl.jpg
    • nosorozecwlochaty Re: W sweterku na studniówce 28.01.20, 14:44
      Z tego co słyszałem kiedyś (tak do lat 70-tych, 80-tych) były dwie imprezy: studniówka i bal maturalny i to nie było to samo.

Na studniówkę szło się 100 dni przed maturą jako uczeń, często w mundurku szkolnym. Na bal maturalny szło się po maturze już jako absolwent, elegancko i uroczyście.

Studniówki więc były mocno na luzie. Można było iść ubranym byle jak. Można było iść bez pary jak na zwykłą imprezę, przecież byli koledzy/koleżanki.

Ale w pewnym momencie z dwóch imprez zrobiła się jedna i studniówka zaczęła przejmować cechy tego balu który zanikł i zaczęła być z coraz większym zadęciem.

Jak widać nie wszystkim to zadęcie leży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka