Dodaj do ulubionych

Opieka, senior, co można

28.01.20, 17:03
Są radźcie mi, proszę, gdzie się zgłosić, żeby zorganizować opiekę nad mamą, która złamała nogę. Prywatnie szukam ale myślę też o tym, co jej się należy. A ZUS? Jakąś karta parkingowa (jakbym ją woziła), jakiś dodatek do emerytury?
Obserwuj wątek
    • magdzialena78 Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 18:11
      Raczej nic...oprocz fizjoterapii, jesli miala ubezpieczenie to jakaś kasa.
    • tol8 Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 18:11
      MOPS ma opiekunki- płatne w zależności od dochodu.
    • margotka28 Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 18:16
      zależy jaki mama na dochód. Należy zgłosić się do mops/gops i złożyć zapotrzebowanie na usługi. Jeśli mają wolne moce przerobowe w postaci opiekunek to przyznają godziny do opieki. Jeśli nie - nie przyznają. Od dochodu mamy i rodziny zależy czy będą bezpłatne, czy płatne częściowo czy w 100%. Czy mama dotychczas korzystała z jakieś formy pomocy z instytucji aństwowych? Ile mama ma lat. Czy była przed złamaniem nogi samodzielna?
      • alfa36 Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 18:24
        Ma 76 lat, funkcjonowała z pomocą taty, prawie 80 lat. Nie korzystała z niczego.
        • aqua48 Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 18:40
          No to jeśli ma prywatne ubezpieczenie warto sprawdzić czy nie dostanie jakiegoś odszkodowania. W innym wypadku - płatna pomoc.
        • margotka28 Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 19:48
          A jakiej pomocy oczekujesz od instytucji państwowych w sensie pomocy? Z czym mama sobie przestała radzić po złamaniu nogi i tata jej nie pomoże? Bo być może i się załapie na jakąś doraźną pomoc z mopsu (jak wcześniej wspomniałam zależy od dochodów), na inne instytucje typu zus niestety nie ma co liczyć sad
          • alfa36 Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 21:00
            W szpitalu pacjentki wspominały o rehabilitacji domowej.
            W stanie, w którym teraz mama jest, tata jej niestety nie pomoże. Zastanawiam się, jak to jest, jak człowiek nikogo bliskiego chętnego do pomocy nie ma...
            • cruella_demon Re: Opieka, senior, co można 28.01.20, 21:11
              Opiekunka z MOPS, opłata zależna od dochodów.
              Pielęgniarka środowiskowa, składa się wniosek do POZ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka