Dodaj do ulubionych

Blada cera.

02.02.20, 15:28
Pytanie do pań obdarzonych bladą cerą. Jakich odcieni podkładu używacie? Najaśniejszych?
Macie z tym większy problem?
Obejrzałam kilka filmików gdzie za jasny podkład, nadal jasnej cery strasznie postarzał.

Do tej pory myślałam, że miałam dobrze dobrany podkład, ale chyba jest za jasny. ( dobierano mi w drogeri - makijażystka)
Mam zamiar wybrać się ponownie do makijażystki rofesjonalnej żeby dobrać podkład i przy okazji resztę.

Tymczasem pochwalcie się.
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Blada cera. 02.02.20, 15:39
      Najjaśniejszych, ale w odcieniu dobranym do cery (czyli najlepiej odcienie opisane jako ivory do wpadającej w ton kremowy, a porcelain i rose do wpadającej w ton różowy).
    • lot_w_kosmos Re: Blada cera. 02.02.20, 15:39
      Mam bardzo jasną cerę, co przy problemie dermatologicznym, jaki mam - lekkie plamy biekacze - jest błogosławieństwem.. Zwyczajnie - defektu prawie nie widać.
      Używam niekoniecznie najjaśniejszych podkładów, bo robią na cerze wrażenie mąki, uwidaczniają pory i niedoskonałości skóry.
      • aguha Re: Blada cera. 02.02.20, 16:54
        Mam również bardzo jasną cerę i ten sam problem 😔. Testowałam podkład kryjący Pharmaceris do skóry z takimi problemami, ale również miałam wrażenie, że mam maskę na twarzy. Teraz smaruję się zwykłym fluidem (odcień naturalny).
      • mae224 Re: Blada cera. 02.02.20, 18:28
        A jaka marka?
    • snakelilith Re: Blada cera. 02.02.20, 16:15
      Najjaśniejsze u wielu firm są dla mnie często za ciemne. Estée Lauder nie ma dla mnie na przykład pasującego odcienia. A u innych ma się wprawdzie jakiś odcień jasny, ale albo za różowy, albo za żółty. Generalnie jak pisze chatgris ma się do wyboru albo ivory albo porcelain, dla mnie lepszy jest zwykle ten pierwszy. Tylko marki prowadzące podkłady mineralne mają większy wybór jasnych odcieni i często odkrywa się nawet, że istnieją osoby o jeszcze jaśniejszej cerze. Na przykład u Lily Lolo najjaśniejszy odcień porcelain jest mi za jasny. Następne są china doll i blondie, blondie jest ciut bardziej żółty i lepiej mi pasuje. Bez różu jednak i tak wyglądam blado. Od czasu do czasu mam jednak problem rumienia na twarzy, co rumieniem jest tylko w moim odczuciu, bo twarz wygląda wtedy wyjątkowo zdrowo. big_grin
    • konsta-is-me Re: Blada cera. 02.02.20, 17:11
      Raczej za ciemny postarza ...
      Podejrzewam ze moze chodzi o zle dobrany ton/brak rozu itp a nie ze za jasny.
      Albo zly podklad -podkreslajacy zmarszczki albo zaciemny makijaz.
      Uzywamy takich jakie pasuja do cery.
      Dla mnie zostaja najjasniejsze odcienie z reguly, sek w tym ze musza byc cieple/neutralne, w rozowych wygladam dziwnie.
      • astrologia333 Re: Blada cera. 02.02.20, 17:51
        "Raczej za ciemny postarza ..."

Za ciemny i... za jasny. Zarówno za ciemny, jak i za jasny jest źle dobrany. Tyle, że o za ciemnym każdy wie. Faktycznie po zaobrazowaniu tego efektu na modelce: za jasny podkład wyglądała okropnie staro.
        Dziś zrobiłam makijaż swoim produktem do światła dziennego. Poczekałam na utlenienie. Po jakimś czasie dodałam resztę i wydaje mi się że zły to odcień jest. 🤔 Za jasny czyli źle dobrany. Takie mam wrażenie.
        • chatgris01 Re: Blada cera. 02.02.20, 18:07
          A porównałaś z odcieniem swojej cery, nie w sensie jaśniejszy/ciemniejszy, tylko cieplejszy/zimniejszy?
        • konsta-is-me Re: Blada cera. 02.02.20, 22:03
          A mozzesz rzucic linkiem?
          Ciekawa jestem.

A co do twojego odcienia-tez mysle ze zly ton, w sensie za cieply albo za zimny.
          Czy chodzi o to ze ogolnie zle wyglada na skorze, ciastkuje sie a moze puder jest zle dobrany?
    • asfiksja Re: Blada cera. 02.02.20, 18:32
      Zimą idealnie mi pasuje odcień "buff" colorstay. Letniego nie udało mi się jeszcze dobrać.
    • maggi9 Re: Blada cera. 02.02.20, 18:35
      Najczęściej najjaśniejszy ale też musi być dobrany odpowiedni podton. Co z tego, że podkład jasny jak jest zbyt żółty albo różowy? Ja mam z tym problem, staram się wybierać odcienie neutralne.
    • mysiulek08 Re: Blada cera. 02.02.20, 18:36
      mam problem, najbardziej pasuja mi odcienie jasnego rozu, chlodnego, w zadnym wypadku w tonacji bezowej czy zoltej, od biedy ivory rose i jak juz cos dopasuje to hurtem niemal kupuje
    • eliszka25 Re: Blada cera. 02.02.20, 21:08
      zwykle muszę mieć najjaśniejszy, ale to też zależy od jego odcienia. najczęściej pasują mi bardzo jasne beże. jednak nie wszystkie firmy mają odpowiedni odcień. byłam kiedyś na pokazie makijażu w centrum handlowym i makijażystka mieszała dwa różne odcienie, żeby wyszedł odpowiedni do mojej cery. ogólnie zauważyłam, że panie w drogeriach mają tendencję do doradzania zbyt ciemnych odcieni, przynajmniej mnie zwykle próbują wcisnąć za ciemny.
    • ms.piggy Re: Blada cera. 02.02.20, 21:22
      nie umiałabym żyć z jednym, mam 3 różne odcienie i mieszam
      • lot_w_kosmos Re: Blada cera. 02.02.20, 21:25
        Ooo, mam identyko - mam kilka kolorów i marek. Używam mieszając i marki i kolory.
        • astrologia333 Re: Blada cera. 02.02.20, 21:28
          Ja osobiście mam nude. Dobierany niby.
          Teraz dostałam ivory i często mieszam. Często ale nie zawsze. Jednak to chyba nadal nie to. 🧐
    • gulcia77 Re: Blada cera. 02.02.20, 21:32
      Oprócz jasności, ważny jest ton. Ja mam bladą, ale z różowym tonem. Dlatego używam odcienia porcelain. Jeśli nałożyłabym coś z żółtym tonem, to wyglądam jak gnijąca panna młoda.
    • pade Re: Blada cera. 02.02.20, 22:31
      Dziewczyny, przepraszam, że się wtrącę, ale czy wiecie może dlaczego nagle podkład zaczął mi się na czole "ważyć", czy też "ciastkować"? Ale tylko na czole i to od tygodnia gdzieś, wcześniej było ok. Skóra mi się nie zmieniła, jest taka, jak była. Nie wiem o co chodzi.
      • lot_w_kosmos Re: Blada cera. 02.02.20, 23:10
        Mnie się tak czasem działo latem.
        Mam suchą cerę, więc nie od sebum.
        Pomagał piling.
        Ale miewałam podejrzenia co do wybuchowej mieszanki na linii krem-podkład.
    • kasiamat00 Re: Blada cera. 02.02.20, 23:17
      Ale najjasniejszy z firm, ktore maja 5 odcieni wszystkiego (wtedy wszystko bedzie dla mnie za ciemne, no, najjasniejszy Healthy Mix latem dawal rade), czy z Narsa, Bobbie Brown itp, z paleta 40 kolorow (najjasniejszy z Bobbi Brown zawsze byl dla mnie za jasny, ale 0 zdarzalo mi sie nosic zima)? O, z tej palety www.shiseido.com/us/en/synchro-skin-self-refreshing-foundation-9990000000193.html celowalabym w trzeci od lewej na gorze (130). U mnie jest jeszcze przeradosnie, bo wygladam na osobe blada, ale nie az tak, wiec jak sie mi probuje dobierac kolor "na czuja", to zawsze bedzie 1-2 tony za ciemny. Laski na Okeciu probowaly mi kiedys wcisnac Shiseido w kolorze I40 big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka