Dodaj do ulubionych

Boomerzy vs Milenialsi

02.02.20, 22:26
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,25647887,nie-komuna-vs-solidarnosc-nie-po-vs-pis-nie-smolensk-polske.html#s=BoxOpMT dobre opisanie tematu. Ciekawe że wśród Mileniasów tak mało jest kobiet...
Obserwuj wątek
    • grruu Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 22:30
      Jakim cudem w konkretnej generacji jest mało kobiet? Nic nie wskazuje na to, żeby w tym pokoleniu urodziło się zdecydowanie więcej chłopców.
    • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 22:42
      Ale co autor tego tekstu kwestionuje? Chce dowieść, że młodsi mają takie samo doświadczenie jak starsi? No chyba jednak nie. Raczej sprawił na mnie wrażenie narzekactwa niż publicystyki nastawionej na analizę pewnych zjawisk. Autor uważa, że w latach 90. wszystko samo z nieba spadało, a teraz biedne misiaki są pokrzywdzone? Też nieprawda. W pewnych kwestiach było łatwiej, w innych trudniej. Zaczęłam czytać z dużym zaciekawieniem, skończyłam z rozczarowaniem - tekstem, nie opisanymi zjawiskami. Bo z pewnością ma rację, że millenialsi mają w nosie historię i politykę, tylko trudno to pochwalać. I to państwo dobrobytu PiS... No sorry... Że niby nie ma zapowiadanej ruiny. Poczekamy, zobaczymy. Oby miał rację.
      • tanebo2.0 Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:02
        A co ma kwestionować? Piketty twierdzi że wracamy do stosunków rodem z "Rozważnej i Romantycznej". Wiec ci którzy spadają na drabinie dziobania buntują się.
        • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:03
          Tak czy owak kwestionowanie oczywistości brzmi infantylnie.
        • grruu Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:04
          Czytałeś Kapitał w XXI wieku? Przebrnąłeś?
          • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:08
            Ja zaczęłam, ale utknęłam. Nadal mam zamiar dokończyć. Tylko nie wiem, kiedy. Jego objętość jest jednocześnie pociągająca i onieśmielająca smile
          • tanebo2.0 Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:09
            Tak
            • grruu Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:23
              Wrzuć to w opis na Tindera. Dla mnie hot smile Sama się jeszcze nie zabrałam, bo mnie odstrasza objętość
              • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:26
                grruu napisała:

> Wrzuć to w opis na Tindera. Dla mnie hot smile
                Zgadzam się.
    • treo.tralve Re: Boomerzy vs Milenialsi 02.02.20, 23:16
      Czytałam, w wyborczej takie tematy mają komentarze jak poniżej tego artykułu. Oj, boomersi to czytają i komentują.
      Jak świat światem był konflikt międzypokoleniowy. Ale próba zrozumienia młodego pokolenia pomogłaby w zrozumieniu dlaczego młodzi nie głosują, a jak głosują - to dlaczego tak. Można by jednak próbowac ich zrozumieć i do nich dotrzeć. A boomerzy antagonizują uncertain
      • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 22:15
        Mnie bawi ich przekonanie o swoim profesjonaliźmie i doswiadczeniu zawodowym, oczywiście w kontraście do malolatów, którzy nic nie umieją i nic nie wiedzą (małolat to każdy przed 40-tką). Tylko że staż pracy nie równa się wiedzy i doświadczeniu. I może właśnie stąd frustracja, bo większość 30-latków kosi ich na starcie.
        • bigzaganiacz Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 23:53
          . Tylko że staż pracy nie równa się wiedzy i doświadczeniu. I

We wszystkich technicznych dziedzinach staz pracy rowna sie doswiadczeniu
          Z prostej przeczyny przez lata przechodzi sie przez najrozniejsze problemy w jednej robocie w ktorej za dlugo bylem wystarczy ze spojzalem a mlodziak by sie zesral i by nie doszedl

• ultimate.strike Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 00:39
            We wszystkich technicznych dziedzinach staz pracy rowna sie doswiadczeniu

Bzdura, równie ważna jest zdolność rozwiązywania problemów, dryg, talen, no i solidne przygotowanie, absolwenci lubią się różnić poziomem i zakresem wiedzy wyniesionej ze szkół, kursów.

w jednej robocie w ktorej za dlugo bylem wystarczy ze spojzalem a mlodziak by sie zesral i by nie doszedl

Profesjonalizm to się akurat Dress Code'owi zawdzięcza. Zapytaj Ematek, modliły się do Spodni i specjalizacja im się zawęziła do granic możliwości.
            • bigzaganiacz Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 00:45
              absolwenci lubią się różnić poziomem i zakresem wiedzy wyniesionej ze szkół, kursów.

Jak masz 20sto letni system komputerowy latany latami zeby przyjmowal nowe funkcje, latany czasem w sposob nie do ogarmiecia dlaczego tak a nie inaczej mozesz miec poziom jaki chcesz nie dojdziesz
              To samo z dwudziestoletnia linia produkcyjna czy jakimkolwiek urzadzeniem
              Twoja wiedza szkolna rozbija sie o praktyke
              • ultimate.strike Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 01:13
                Dostępność leasingu, dofinansowań nieco ograniczyła koniecznosć łatania 20-letnich systemów i linii. Wiem, że wiele z nich wciaż działa z dołożonymi nowymi funkcjami ale apgrejdy też robi się profesjonalnie, tak by były objęte serwisem gwarancyjnym.
                • triss_merigold6 Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 18:13
                  Serwisem gwarancyjnym?! Chyba masz na myśli wsparcie przy wdrożeniu i asystę techniczną. Robi się tak, jak zostały podpisane umowy z wykonawcą/wykonawcami i co zawarto w SLA.
        • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 07:58
          neroli20 napisała:

> Mnie bawi ich przekonanie o swoim profesjonaliźmie i doswiadczeniu zawodowym,

Mnie z kolei bawi przekonanie, że przez pięć lat można się nauczyć tyle co przez dwadzieścia i że kreatywność, otwartość, czy niekonwencjonalne podejście do rozwiązywania problemów zarezerwowane jest dla trzydziestolatków, a potem się ulatnia.
          • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 17:01
            Nie ulatnia się, po prostu nigdy nie wystąpiło.
            Ja wiem, ze tutaj każda to wąska specjalistka o pracy skomplikowanej niczym fizyka kwantowa, ale do większości zawodów nie potrzeba 30 lat doświadczenia. Przy czym podkreślam, że to doświadczenie może oznaczac jedynie staż pracy i np. robienie od 30 lat wszystkiego tak samo. Mimo że można, a nawet byłoby wskazane inaczej. Już nie mówiąc o tym, ze ludzie się przebranzawiają i osoba 60-letnia może mieć w danym fachu taki sam staż jak 35-letnia, ale ta pierwsza jest starsza i swoim zadaniem wie lepiej.
            • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 17:22
              neroli20 napisała:

> Nie ulatnia się, po prostu nigdy nie wystąpiło.

Jasne, takie podejście pojawiło się nagle u ludzi urodzonych w latach co najmniej 90 big_grin Wcześniej nikt tego nie znał, nikt nie słyszał... Ty się czytasz przed wysłaniem?
              A autor artykułu raczej nie odnosi się do pracy na taśmie czy przy kasie, bo tam jakby ścieżka awansu jest jakby ograniczona, zaś jego uwiera, że 30-latkowi trudniej awansować niż jego 15-20 lat starszemu koledze. Co zresztą też nie zawsze jest prawdą.
              • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 17:25
                Ale kwestionujesz to, że młodsi wychowywali się inaczej i w innej rzeczywistości niż np. współcześni 60-latkowie? To gratki. I nie, nie piszę o pracy przy taśmie, aczolwiek wiem, że dla niektórych wszystko inne jest bardzo skomplikowane i zabiera im dużo czasu. wink
                • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 18:23
                  Rzeczywistość zawsze jest inna, jeśli mowa o różnicy pokoleń, ale to nie znaczy, że w jednym czy drugim pokoleniu całkowicie brak ludzi, potrafiących myśleć niesztampowo.
                  • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 20:54
                    Ok, tylko ze rutyna, niekiedy mylnie zwana doświadczeniem zawodowym, zabija niesztampowe myślenie. Również stąd sprowadzanie młodych do parteru.
                    • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 23:17
                      Każdy etap ma swoje pułapki, jeden jest ich świadomy i będzie się starał ich unikać, inny nie. U młodych to może być przesadna pewność siebie i przekonanie, że doświadczenie nic nie wnosi, u starszych właśnie rutyna. I nad jednym i nad drugim można się starać zapanować. Pewnie z różnym skutkiem, zelażnie od osoby. Najgorzej to tkwić w bezkrytycznym samozadowoleniu.
                      • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 23:21
                        I jest jeszcze coś takiego jak wyczucie sytuacji, intuicja, które bierze się właśnie doświadczenia. Jak przerobisz ileś setek, sytuacji, to szybciej się zorientujesz, że w danym momencie coś jest nie tak, jak być powinno, bo jesteś w stanie wychwycić, nawet nieświadomie, sygnały, których ktoś z małym doświadczeniem wcale nie zauważy, albo uzna za nieistotne.
                        • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 05.02.20, 19:42
                          Myślę, że każdy może pozostać przy swoim zdaniu. smile
                          Za wiele mialam styczności z niekompetentnymi seniorami z przerostem ego, żeby przyjąć Twój punkt widzenia.
      • lellapolella Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 23:42
        Zgadzam się. Także uważam, że boomersi antagonizują, to nie jest trudne dla tych, którzy wciąż mają wiodący głos w przestrzeni publicznej. Nie ma prób zrozumienia, a nade wszystko żadnego pochylenia się nad problemem: uważają się za ideały, które nie popełniły żadnych błędów. Każdy, każdy popełnia błędy, no ale nie oni. Dla mnie to żałosne. Co do pytania o kobiety wśród millenialsów- czy jest ich mniej niż wśród boomerów, really? Generalnie, Wyborcza mocno rozczarowuje ostatnio, jak cała polska polityka przesunęła się mocno w prawo i to, co w innych krajach stanowi wciąż jeszcze centrum, to u nas, olaboga, komunis!
    • zasiedziala Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 22:45
      Trochę to wszystko zostało spłaszczone, ja obserwuję w swoim środowisku konflikty między pokoleniami, które w tekście zostały wrzucone do jednego worka, a głównie pomiędzy "y" i "z" (akurat tymi, bo te pokolenia mnie otaczają). IMO wiele zmieniłaby chęć zrozumienia drugiej strony konfliktu, a tej niestety brakuje. To akurat nie tylko w przypadku konfliktów międzypokoleniowych.
      • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 22:58
        Czyli ludzie urodzeni w latach 70-tych i też 60-tych, którzy potrafili się załapać na możliwości, które oferowały lata 90-te kontra urodzeni w latach 80-tych, którzy na rynek pracy wchodzili przy szalejacym bezrobociu? Nie wiem, czy konflikt, ale różnica doświadczeń na pewno.
        • zasiedziala Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 23:51
          Hmm, kierowałam się tym podziałem: businessinsider.com.pl/rozwoj-osobisty/kariera/millenials-pokolenie-x-y-z-i-baby-boomers-kim-sa-na-rynku-pracy/6e53lmr
          Czyli urodzeni w końcówce PRL vs '90 i następne roczniki.
          • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 17:04
            A rzeczywiście. Sama urodzilam się w latach 80-tych, ale nie daje się wbić w przekonanie, jacy ci urodzeni w latach 90-tych są głupi i beznadziejni, co głosi część moich rówieśników, myślę, że między innymi z zazdrości.
        • bigzaganiacz Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 23:57
          70-tych i też 60-tych, którzy potrafili się załapać na możliwości, które oferowały lata 90-te kontra

Urodzeni pod koniec lat 70tych w polowie 90tych mieli 15-18 lat , trudno sie zalapac na cokolwiek innego niz dobre liceum
          • neroli20 Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 17:02
            Ok, co najwyżej pierwsza połowa lat 70-tych.
    • bigzaganiacz Re: Boomerzy vs Milenialsi 03.02.20, 23:58
      Tych calych milenialsow czy kogo dobrze podsumiwalo hasbro w grze monopoly
      Kup sobie sojowe late bo na nieruchomosc cie nie stac

Przerabane maja
      • kosmos_pierzasty Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 08:00
        To jest zbadań, z których wyszło, że drobne oszczędności nie pozwolą zebrać kasy na mieszkanie. Z tym że ten sam problem dotyczył także starszych pokoleń. Inny może być jedynie odsetek osób w danym pokoleniu, które mają problem z kupnem nieruchomości.
    • ruscello Re: Boomerzy vs Milenialsi 04.02.20, 14:53
      Zgłaszam się jako kobieta i zapewniam, że znam wiele rówieśniczek wink IMO różnice pokoleniowe istniały już wcześniej, temat konfliktu nadmiernie rozdmuchany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka