Dodaj do ulubionych

zachowanie dewelopera - ciekawe

05.02.20, 20:15
Czy spotkaliście się z takim zachowaniem dewelopera?
Przychodzi klient gotówkowy. Chce kupić mieszkanie w budynku, który już kilka miesięcy temu było oddany do użytku. Zostało wolnych kilka lokali. Klient wybiera 1 z nich. Osoba od sprzedaży zaznacza rezerwację i prosi o kontakt mailowy w celu potwierdzenia chęci zakupu. Klient wysyła maila. Otrzymuje wzór umowy sprzedaży. Klient odpowiada mailowo i zadaje kilka pytań związanych z niejasnymi zapisami umowy. Od tygodnia brak odpowiedzi. Zamiast tego tylko telefoniczne dyskusje dlaczego klientowi zależy na własnym notariuszu.
Czy tylko mi się wydaje, że tu coś jest nie tak?
Tłumaczę kupującemu, że chyba powinien dać sobie spokój i poszukać innego dewelopera.
A może jednak to jest teraz normalne?
Gdy my kupowaliśmy mieszkanie, te widać było, że deweloperowi zależy. Dostawaliśmy szybko odpowiedzi, kwestia wyboru notariusza była oczywista (skoro nabywca płaci za akt).
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:23
      Nowy notariusz musi sprawdzić umowę i tonę dokumentów, przy jednej osobie to się nigdy nie opłaci.
      • alpepe Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:27
        No dobrze, ale czy to nie kupujący opłaca notariusza?
        • mia_mia Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:35
          Kupujący, ale notariusz, który w inwestycji podpisuje 500 aktów, nie czyta umowy i nie sprawdza dokumentów 500 razy. Jak ostatnio kupowałam mieszkanie powstała jakaś grupa, która chciała szukać innego, bo dewelopera był bardzo drogi. Nic znacząco tańszego nie znaleźli, bo każdy sobie doliczał za czytanie, negocjowanie, poprawianie umowy, sprawdzanie dokumentow.
          • mysiaapysia Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:42
            Kupujący zna tego notariusza od wielu lat. Korzysta z jego usług w sprawach służbowych. Dostał korzystną stawkę, notariusz nie widzi problemu. To ma być umowa sprzedaży już gotowego mieszkania.
            No i nie przyznawałabym się na miejscu pełnomocnika dewelopera, że nie czytam umów...
          • zasiedziala Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:47
            Jeśli notariusz nie czyta umowy, to nie świadczy zbyt dobrze o notariuszu. Wiem, że chodziło o to, że nie czyta jej przy każdym kolejnym kliencie, ale imo ta rutyna może zaszkodzić. Z drugiej strony, sama wzięłam notariusza szczególarza i myślałam, że mi się sprzedający rozmyśli po pięćdziesiątym mejlu w sprawie dodatkowych dokumentów.
            • mia_mia Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:53
              Notariusz zapewne sam przygotowywał umowę, dostajesz wzór, normalnie akt jest odczytywany przy podpisywaniu.
              • zasiedziala Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 21:29
                No ale przy tym wzorze się gmera. Przynajmniej wszystkie znane mi osoby gmerały, bo notariusz od dewelopera przygotowuje umowę pod dewelopera.
      • 45rtg Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 23:20
        mia_mia napisał(a):

> Nowy notariusz musi sprawdzić umowę i tonę dokumentów, przy jednej osobie to si
        > ę nigdy nie opłaci.

Notariusz robi to przy każdej umowie, więc to argument bez sensu. I co to w ogóle znaczy - "nie opłaci"? Notariusz kosztuje znikomy ułamek ceny mieszkania.
    • rb_111222333 Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:40
      Raczej typowe. Deweloperzy występują z pozycji siły, mają przewagę. Mojemu bratu też dopisali klauzulę niedozwoloną
      • mysiaapysia Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:45
        No właśnie, kupujący pierwsze co zauważył w umowie, to brak terminu na usunięcie ewentualnych wad. A w necie krążą opinie o tym deweloperze, że ludzie miesiącami czekają na likwidację usterek.
        Przecież za takie mieszkanie płaci się masę pieniędzy. To nie worek kartofli za 10 zł.
    • mikams75 Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 20:53
      developer zawsze bedzie nalegal na wlasne uklady z notariuszem, na mieszkanie sa inni chetni, wiec upierdliwego klienta mozna olac az minie czas wstepnej rezerwacji mieszkania. Niestety rynek nieruchomosci to nie rynek, gdzie klient rzadzi. Ludzie kupia wszystko na wszystkich warunkach.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 21:12
      Jak notariusz nie czyta, jak czyta, ten ostatni u którego byłam zawierać umowę z deweloperem czytał jak w reklamach leków informację z ulotki - był dobry ;P
    • frequenter.light Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 21:23
      Włączyłaby mi się lampka ostrzegawcza.
    • leni6 Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 21:43
      Nie dziwi mnie to ze deweloper upiera sie przy swoim notsriuszu. Jak ja kupowałam mieszkanie to biuro notariusza mieściło się w tym samym budynku co biura dewelopera, także przedstawiciel dewelopera mial blisko, notariusz podpisywał n-ta umowę więc żadnych pytań nie zadawał. Moim zdaniem to po prostu wygoda dewelopera a nie szwindel.
      • mysiaapysia Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 21:54
        Wygoda dewelopera za pieniądze kupca...
        A brak odpowiedzi dewelopera na pytania co do treści wzoru umowy? To nie jest dziwne?

• volta2 Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 22:40
      jeśli przychodzi z gotówką na jedno mieszkanie to nie jest jakiś super klient. normalne transakcje gotówkowe, zauważalne dla deva, to takie od 5 -10 mieszkań i więcej są warte uwagi.
    • hrabina_niczyja Re: zachowanie dewelopera - ciekawe 05.02.20, 22:45
      Szczerze to dewelopera czy nawet zwykłego sprzedającego mało interesuje czy klient gotówkowy czy nie. Jakie to ma znaczenie z czego sfinansuje nieruchomość. Sprzedający i tak kasę w całości dostanie. A sprzedanie 1 mieszkanka to dla dewelopera akurat żadna wielka atrakcja i biznes, więc jak ma mieć zbyt dużo problemów to olewa temat i czeka na kogoś mniej problematycznego. Tak widzi to deweloper.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka