wlazkotnaplot 18.02.20, 20:29 Dreformy ciąg dalszy. LO Wrocław od początku roku szkolnego nie odbyła się ani jedna lekcja informatyki. Brak nauczyciela.... Ewenement czy gdzieś podobne sytuacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tol8 Re: LO brak nauczyciela od września... 18.02.20, 20:33 Syn nie ma hiszpańskiego od października. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: LO brak nauczyciela od września... 18.02.20, 20:45 Po feriach okazało się, że matematyczka zrezygnowała z pracy w tej szkole. A druga i tak ma ponad etat. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: LO brak nauczyciela od września... 18.02.20, 21:38 Regularnie brakuje też biologów i fizyków. Podobnie jak nauczycieli przedmiotów zawodowych. Tu to już katastrofa! No, ale kto normalny chce pracować za taką pensję w szkole? Będzie coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 18.02.20, 21:49 U dziecka póki co bez braków. Może dlatego, że to małe miasto. Choć nauczyciel informatyki akurat pozostawia wiele do życzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 02:06 Dlatego że małe miasto. W dużych miastach nauczyciele masowo dają nogę z państwowych szkół. Bo raz że "reforma", dwa że po pisowskich podwyżkach zarabiają często mniej niż przed podwyżkami. Każdy kto może sobie na to pozwolić, szuka gdzie indziej. Albo poza szkolnictwem. Pierwsza fala masowej ucieczki miała miejsce tuż po wprowadzeniu "reformy". Stąd okazało się że nauczyciele nie zostali bez pracy. Nie zostali, bo sami wcześniej się zwolnili! W mojej małej miejscowości obok dużego miasta, szkoły publiczne zamieniają się powoli w rezerwaty głównie dla tych dzieci, których rodziców nie stać na szkoły płatne. Smutne, ale prawdziwe. A nawet nie powoli. W jednej szkole wcześniej obleganej po wakacjach zniknęła CAŁA jedna klasa a w innych stan oscyluje wokół 20 uczniów. Wcześniej było 30. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 07:16 Tak, wiem że małe miasto to inne realia dlatego o tym wspomniałam. W dodatku dość daleko od dużego miasta, a LO całkiem niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 08:38 Problem migracji uczniow do szkół prywatnych jak i problemy kadrowe przede wszystkim dotyczą Warszawy i wynikają z wielu czynników ,nie tylko z deformy. To specyfika miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 13:28 We Wrocławiu nie ma migracji, bo nieliczne szkoły niepubliczne już są przepchane... A problemy z kadrą (jakość się liczy jeszcze bardziej) są i we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita1906 Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 08:33 Jakoś dwa lata temu pracowali i nie płakali, że taka marna pensja😂 U mojej córki w LO pełna kadra, duże miasto Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 08:51 Niektórzy płakali. Ubiegłoroczny strajk raczej nie był wyrazem zadowolenia. Część osób miała nadzieję na zmianę. Postawa rządu podczas strajku pozbawiła ich złudzeń. I część faktycznie zmieniła miejsca pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 10:32 Skoro wtedy nie płakali, to gdzie się teraz podziali? Odpowiedz Link Zgłoś
koktajlowe Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:43 "Skoro wtedy nie płakali, to gdzie się teraz podziali? big_grin" Zarabiają kokosy, to siedzą na wakacjach na Mauritiusie 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 07:56 Wiesz co, w naszej szkole - małe miasto - też nadal pełna obsada, tyle że matematycy i angliści mają po półtora etatu. Gdybym w przyszłym roku tylko kontynuowała klasy, które mam teraz, bez przyjmowania żadnych nowych pierwszych, miałabym 30 godzin, moja koleżanka 31. A tego ogonka chętnych na stanowisko anglisty, rozpaczliwie usiłujących sobie załatwić pracę przez szwagra burmistrza, jakoś nie widać. W tej chwili w ewentualnej podwyżce pensum nie martwi mnie fakt, że pewnie będzie równoważna z obniżką stawki za pojedynczą godzinę, tylko mam dreszcze na myśl, że skoro teraz przy pensum 18 godzin dyrektor legalnie może mi dać do 27, to ile będzie mógł mi dać, kiedy pensum wyniesie 24 godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:35 asia_i_p napisała: > W tej chwili w ewentualnej podwyżce pensum nie martwi mnie fakt, że pewnie będz > ie równoważna z obniżką stawki za pojedynczą godzinę, tylko mam dreszcze na myś > l, że skoro teraz przy pensum 18 godzin dyrektor legalnie może mi dać do 27, to > ile będzie mógł mi dać, kiedy pensum wyniesie 24 godziny? > Wiesz, że o tym nie pomyślałam. Wychodzi że 36 godzin No, wtedy to już rodzina zmusi mnie, żebym złożyła wypowiedzenie, a pierwszym do nacisku będzie syn. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: LO brak nauczyciela od września... 18.02.20, 23:09 U starszej bez takich atrakcji, oprócz dwóch nauczycieli ( jeden ewidentny wszechpolak, drugi totalny lewus) ma naprawdę świetną kadrę. Tak więc młoda zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 05:48 Przecież to dobrze. Nauczyciele posłuchali rad rodziców "Nie podoba ci się szkoła? Zmień pracę" 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 07:16 Dobrze dla nauczycieli. Dla uczniów jednak nieco gorzej.... Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 08:42 A tyle było gadania że to świetna praca, że nauczyciele dostają pieniądze za nic i o 13 idą do domu. No to teraz macie😛. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 08:50 Z jednej strony rodzice narzekający, że dzieci w szkole do 18.00 z drugiej nauczyciele kończący o 13.00😂 Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 10:17 Wszystko jest względne i zależne od aktualnej sytuacji na rynku pracy. W latach gdy bezrobocie sięgało 20 % , praca nauczyciela ,nawet tego na stazu była jedną z lepiej opłacanych i najbardziej stabilnych . W obecnej chwili gdy bezrobocie jest niewielkie , a najniższa krajowa idzie w górę praca nauczyciela wchodzącego na rynek pracy jest kiepsko platna ,ale tego który jest już nauczycielem 20 lat czyli ma duże dodatki ,nadal jest całkiem niezła . Przypomnę ,że Polska to nie tylko Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 10:34 Byla a nie jest. 20% bezrobocie to 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 10:49 To zobacz jaka jest średnia wieku nauczycieli. Większość z nich na rynek trafiła w połowie lat 90, tak więc przez niemal 20 lat ich pensje na tle średniej krajowej, tym bardziej lokalnych rynkach pracy były dobre, a w wielu rejonach wysoki. Problemem są niskie pensje nauczycieli stażowych, ale i tu sytuacje należy rozpatrywać lokalnie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 11:55 makurokurosek napisała: > To zobacz jaka jest średnia wieku nauczycieli. Większość z nich na rynek trafił > a w połowie lat 90, tak więc przez niemal 20 lat ich pensje na tle średniej kra > jowej, tym bardziej lokalnych rynkach pracy były dobre, a w wielu rejonach wyso > ki. Tak, tylko właśnie ta średnia wieku jest jedną z przyczyn problemu z zatrudnieniem. Jeśli ktoś ma te 25-30 lat stażu, to oczywiście, że w większości przypadków się nie zwolni. Za to zaraz pójdzie (albo już poszedł) na emeryturę i nie wszędzie będzie dość chętnych, by go zastąpić za pensję stażysty. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 12:02 Dokładnie. Ja mam ponad 20 lat stażu. W związku z uprawnieniami jakie mam i miejscem w którym pracuję pensję mam całkiem niezłą (oczywiście, to nie jest czysty etat). Dodatkowo mieszkam w małym mieście i alternatywy specjalnie nie ma. No i lubię to, co robię. Ale nawet u nas brak młodych nauczycieli. W tym roku dyrektor ściągał 2 emerytki jak jedna z koleżanek poszła na zwolnienie Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 12:16 little_fish napisała: > Dokładnie. Ja mam ponad 20 lat stażu. W związku z uprawnieniami jakie mam i mie > jscem w którym pracuję pensję mam całkiem niezłą (oczywiście, to nie jest czyst > y etat). Dodatkowo mieszkam w małym mieście i alternatywy specjalnie nie ma. No > i lubię to, co robię. Ale nawet u nas brak młodych nauczycieli. W tym roku dyr > ektor ściągał 2 emerytki jak jedna z koleżanek poszła na zwolnienie Ja też widzę emerytów nauczycieli w szkołach dzieci. I na teraz super, ale patrzmy realnie: to, że ktoś ma chęć i możliwości (zdrowotne, fizyczne) dorabiać do emerytury w wieku np. 62 lat, nie oznacza, że się w tej chęci i kondycji utrzyma przez kolejnych lat choćby 5 (czyli obecne klasy 4 nie mają co liczyć, że ich do końca 8 będzie prowadził ten sam matematyk czy polonista). I tak, przy niektórych przedmiotach widzę sporą rotację nauczycieli (niekoniecznie dotyka to wszystkich klas w szkole, ale jednak) - na razie w podstawówce. W liceum mają stałą kadrę, ale to dobra szkoła, na tyle, że na pewno mają i podania o pracę od uczących w mniej dogodnych warunkach, więc ściągnie w razie czego kolejnych nauczycieli (ale wówczas oni odejdą skądś, gdzie ich braknie). Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 12:37 Problemem z "nową krwią " w zawodzie nauczycielskim nie tylko są niskie pensje na wejście w porównaniu do najniższej krajowej, problemem jest też brak pełnych etatów. Oferty dla młodych to w większości przypadków albo praca na zastępstwo, albo praca na niepełen etat. I jeszcze raz podkreślę, z tych rozważań należy wyrzucić Warszawę, bo ją należy rozpatrywać osobno. Biorąc pod uwagę średnią wieku nauczycieli kryzys może pojawić się za około 10-15 lat, jeżeli do tego czasu nie rozwiążę się problemu kształcenia nauczycieli przedmiotowych , nie wiem czy wyraziłam się jasno, nie ma i nie będzie pełnych etatów dla nauczycieli biologii, chemii, fizyki, geografii, muzyki, plastyki dlatego rozwiązaniem byłoby kształcenie blokowe nauczycieli i tak np nauczyciel po bloku przyrodniczym mógłby uczyć geografii, biologii i chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 12:59 makurokurosek napisała: > Problemem z "nową krwią " w zawodzie nauczycielskim nie tylko są niskie pensje > na wejście w porównaniu do najniższej krajowej, problemem jest też brak pełnych > etatów. Oferty dla młodych to w większości przypadków albo praca na zastępstwo > , albo praca na niepełen etat. A to swoją drogą. W dodatku w zw. z ciągłymi reformami i zmianami w te i nazad co chwilę uprawnienia do prowadzenia różnych "pojedynczych godzin" tych wszystkich drobnych przedmiotów zyskują i tracą absolwenci coraz to innych studiów; ci, co pracują od lat, mają już w zw. z tym natrzaskane różnych dziwnych podyplomówek i w ten sposób sobie ciągną w jednej szkole cały etat (a lata temu zaczynali np. jako nauczyciel geografii, potem dorabiali uprawnienia na przyrodę, po drodze jakieś edb czy inne wok-i itp.), a gdy taka osoba odchodzi na emeryturę to nagle szkoła ma 4 wakaty po 5 godzin w tygodniu każdy i powodzenia w szukaniu kogoś, kto ma identyczną konfigurację uprawnień w papierach. Z kolei na 5h (albo lepiej - 3) w tygodniu jednego przedmiotu to można znaleźć kogoś w dużym mieście, kto już pracuje w innej szkole dwa przystanki dalej, ale już niekoniecznie w pipidówce, dokąd każdy potencjalny kandydat musiałby dojeżdżać pół dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:14 Nie, kryzys jest już teraz. W tej chwili załatany serią sztuczek: - nauczyciele niektórych przedmiotów pracują po półtora etatu; - udziela się hojną ręką pozwoleń na zatrudnianie nauczycieli bez pełnych kwalifikacji; - dłubie się przy pensum - jeżeli podniosą do tych 24 godzin, to przez pewien czas może być lepiej, bo pewnie podniosą też limit nadgodzin i dyrektorka te 30 godzin, które by mi wychodziło na przyszły rok, będzie mi już mogła dać całkiem legalnie. Ale potem szybko dupnie, bo tym bardziej nie będą do pracy iść nowi i tym bardziej będzie ubywać nauczycieli, w tym momencie już także przez zawodowe choroby gardła. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:19 O tak, tlumy rzuca się się na pensum o 1/3 większe przy tej samej pensji. Jakość prowadzonych lekcji też poszybuje. Będzie jeszcze weselnej i bardzo dobrze. Szkolnictwo prywatne rozkwitnie. Widocznie komuś o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:25 Nie będzie przy tej samej, ma być jakaś podwyżka, ale raczej nie pokrywająca wzrostu pensum. Myślę, że tutaj w tej chwili głównym motywem rządu nie są nawet oszczędności, tylko właśnie zakrycie tej dziury w zatrudnieniu, ale patrzą bardzo krótkoterminowo. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:33 Podwyżki będą, oczywiście, tak jak te ostatnio przegłosowane, żeby ich jednak nie dawać 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 23:36 Mmmmhm....moja mama idąc na emeryture zarabiała (liczę...)3-4 razy mniej niż ja teraz. Kokosy... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 07:47 A to już jakby nie (byłych) nauczycieli problem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 01:09 Powiedz to tym, którzy czepiali się nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 08:03 Właśnie w wątku obok bigzaganiacz do spółki z Inką udowadniają, że 200 wakatów to żaden problem. Dla nich pewnie żaden. Dla jakichś 30 000 dzieciaków może być dość spory... Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 11:03 kilka lat temu w (podobno) najlepszej szkole w Warszawie znajome dziecko w klasie matematycznej mialo prawie caly rok zastepstwa przypadkowych nauczycieli, moja corka w tez w podobno renomowanej szkole w klasie z rozszerzonym przedmiotem miala tylko co ktoras lekcje bo nauczycielka byla w ciazy. Nawet zaroponowlam ze sama ten przedmiot im poprowadze, ale dyrektor liceum uznal ze jako nauczyciel akademicki wykladajacy ten przedmiot od lat nie mam odpowiedni kompetencji i ze 'obcych' nie moze na teren szkoly wpuscic. Uczylam corke i jej kolegow wiec w domu Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 12:28 bał się, że go wygryziesz ze stanowiska bo masz ładniejsze literki przed nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 14:37 Podobnie. Był informatyk do października i poszedł sobie do lepszej pracy. Nie było matematyka do listopada, przyszedł inny matematyk ale pracuje na stałe w innej szkole, więc tylko na kilka miesięcy poratować. Anglistka odeszła w grudniu. Nie ma angielskiego od tego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 18:34 wlazkotnaplot napisał: > Dreformy ciąg dalszy. LO Wrocław od początku roku szkolnego nie odbyła się ani > jedna lekcja informatyki. Brak nauczyciela.... Ewenement czy gdzieś podobne syt > uacje? Dziwię się naprawdę. Nikt nie chce zarabiać 5 tysięcy na rękę i mieć 3 miesięcy wakacji? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 19:20 M. in. dlatego, że formalne wymagania są zaporowe. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 19:21 Jakie na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:28 420 godzin przygotowania pedagogicznego. Tego nie da się zrobić spontanicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
koktajlowe Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:48 Mam przygotowanie pedagogiczne, w życiu nie pójdę do pracy w szkole. Więc to nie tylko "zaporowe wymagania". To zwykły instynkt samozachowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:57 koktajlowe napisał(a): > Mam przygotowanie pedagogiczne, w życiu nie pójdę do pracy w szkole. > Więc to nie tylko "zaporowe wymagania". To zwykły instynkt samozachowawczy. 18 godzin w tygodniu. Pomyśl 3 miesiące wolnego. 5 tysięcy na rękę. Na pewno nie? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:59 I testy z wydawnictwa!!! Jak mogłaś zapomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
koktajlowe Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:09 "Na pewno nie?" No rejczel 😜 Zarabiam dwa razy więcej, mogę iść siku kiedy potrzebuję, podobnie ze zrobieniem sobie herbaty, nie muszę brać urlopu w najwyższym sezonie, a największym plusem jest brak kontaktu z bombelkami, ich madkami i tatełami. Tak, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:14 koktajlowe napisał(a): > "Na pewno nie?" > > No rejczel 😜 > Zarabiam dwa razy więcej, mogę iść siku kiedy potrzebuję, podobnie ze zrobienie > m sobie herbaty, nie muszę brać urlopu w najwyższym sezonie, a największym plus > em jest brak kontaktu z bombelkami, ich madkami i tatełami. > Tak, że nie. A to taka fajna praca Chyba. Tak mówią na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:24 koktajlowe napisał(a): > "Na pewno nie?" > > No rejczel 😜 > Zarabiam dwa razy więcej, mogę iść siku kiedy potrzebuję, podobnie ze zrobienie > m sobie herbaty, nie muszę brać urlopu w najwyższym sezonie, a największym plus > em jest brak kontaktu z bombelkami, ich madkami i tatełami. > Tak, że nie. Hahahaha, dokładnie🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:59 Oczywiście, dlatego piszę, że "m.in.". Wraz z faktycznym obniżaniem wartości pensji nauczycieli nie idzie jednak w parze obniżanie wymagań formalnych. Skutek łatwo przewidzieć, o tym jest ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:02 A jakie to są wymagania? Chyba normalne. Biolog ma być po biologii a matematyk po matematyce. Co w tym dziwnego? Oczywiście mgr, nie licencjat. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:08 No właśnie, dlaczego koniecznie mgr z matematyki? Ja dobrze wiem, co trzeba umieć i zaliczyć, żeby ukończyć studia matematyczne na poziomie mgr i że nijak ma to się do programu szkolnego, nawet LO z ambicjami. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:13 droch napisał: > No właśnie, dlaczego koniecznie mgr z matematyki? Ja dobrze wiem, co trzeba umi > eć i zaliczyć, żeby ukończyć studia matematyczne na poziomie mgr i że nijak ma > to się do programu szkolnego, nawet LO z ambicjami. Zdaje się takie są przepisy. Chemik ma być po chemii a anglista po filologii angielskiej. Moim zdaniem to jest ok w liceum szczególnie. Napisz do Ministra Edukacji albo do Kuratorium Oświaty, że masz inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:23 Nie tylko ja mam inne zdanie - przede wszystkim rynek pracy ma inne zdanie. Minister to powinien widzieć, nawet bez pisma od mojej skromnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:30 Być może masz rację a być może nie. Jednak chyba nauczyciel powinien mieć przygotowanie pedagogiczne i wiedzę na temat swojego przedmiotu. Nie wiem. Wiem jedno. Mamy z pewnością mnóstwo ludzi, którzy mają prawo wykonywania zawodu, wszystkie papiery, kilkuletnie doświadczenie, są dobrymi nauczycielami a jednak nie chcą już pracować w szkole. Dlatego są wakaty. Na razie jeszcze są nauczyciele 50 plus oraz emeryci. Myślę, że za kilka lat dopuszczą do pracy w liceum nauczycieli po obojętnie jakim licencjacie a za 10 lat po prostu po maturze. Przecież jak ktoś zdał maturę podstawową z matmy na 70 procent, to innegu też nauczy? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:52 Czyli twoim zdaniem jakie wykształcenie powinien mieć matematyk, polonista, biolog czy anglista? Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 23:05 Pewnie wystarczy 75 % z matury podstawowej. Bez studiów, bo po co. Swoją drogą za ledwo 2000 na start i 2500 po wielu latach, może i tak by starczyło. A nie kończyć fizykę 5 letnią aby na start zarobić grosze. Może i racja. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:10 ale oprócz tego 3semestry przygotowania pedagogicznego, które niekoniecznie robi się na studiach? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:07 Te wymagania miałyby sens, gdyby do szkoły stały kolejki chętnych. W sytuacji, jaka jest obecnie, na Dolnym Śląsku podobno i tak uczy ponad 1000 nauczycieli na zasadzie specjalnego pozwolenia z kuratorium, nie spełniając tego wymogu (źródło informacji - rozmowa inspektora oświaty z kuratorem oświaty, podczas spotkania z serii uspokajających w zeszłym roku - zarzut padł ze strony inspektora, kurator nie zaprzeczył, wydaje mi się, że mówił o prawie 2000, ale nie dam sobie ręki uciąć, ponad 1000 na pewno). Takie pozwolenie udzielane jest w sytuacji, kiedy dyrektor za nic nie może znaleźć przedmiotowca spełniającego wymogi i prosi o pozwolenie na zatrudnienie niespełniającego. Gdyby po prostu obniżono wymóg do licencjatu, można by założyć, że tych licencjatów zgłosiłoby się więcej i można by między nimi poprzebierać. W tym momencie i tak bierzesz licencjata/ nauczyciela innego przedmiotu/ nauczyciela w trakcie przekwalifikowania - ale już nie przebierasz, bo prosisz o pozwolenie na konkretnego, bo jesteś pod ścianą. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:54 Zaporowe? Mają uczyć ludzie bez przygotowania pedagogicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:56 Najlepiej z wykształceniem zawodowym Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:06 A kogo oczekujesz za nędzną pensję? Anglisty z certyfikatami? LOL Przykro mi, ale do wyboru dokładnie jedna bramka z trzech: albo lepsze wynagrodzenie, albo obniżenie wymogów, albo wakaty. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:18 droch napisał: > A kogo oczekujesz za nędzną pensję? Anglisty z certyfikatami? LOL > Przykro mi, ale do wyboru dokładnie jedna bramka z trzech: albo lepsze wynagrod > zenie, albo obniżenie wymogów, albo wakaty. Dlatego właśnie są wakaty, szczególnie w dużych miastach. Trudno, przecież nie zmusisz kogoś do pracy w szkole tylko dlatego, że akurat ma przygotowanie pedagogiczne, skoro ma lepszą pracę gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:00 Serio? Mam, zrobiłam jeszcze na studiach. Nie ma siły, która by mnie do szkoły zagnała. Jeżeli ustawodawcy odklepie i będzie prikaz, to sp...lam w podskokach do innego kraju. Za użeranie się z bombelkami i ich (często) głupimi rodzicami, powinny być dodatki za prace w szkodliwych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:03 Podobno są ogromne dodatki. Tak twierdzi jedna osoba w sąsiednim wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:50 Ja tak samo, mam przygotowanie pedagogiczne i studia, mogłabym nauczać dwóch przedmiotów, ale po moim trupie lol Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:44 Dzisiaj informatyk nawet w urzedzie zarobi wiecej....tam tez informatyków brakuje. Nie dziwi. Za to u nas brakowało historyków. Wróciło dwóch z emerytury i ciągną wspólnie 3 szkoły...przy czym jeden Pan wraca od lipca na emeryture znow...nie wiem co bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 21:59 hanusinamama napisała: > Dzisiaj informatyk nawet w urzedzie zarobi wiecej....tam tez informatyków braku > je. Nie dziwi. Za to u nas brakowało historyków. Wróciło dwóch z emerytury i ci > ągną wspólnie 3 szkoły...przy czym jeden Pan wraca od lipca na emeryture znow.. > .nie wiem co bedzie. > Nic nie będzie. Przyjdzie inny emeryt. Gorzej będzie za 5 lat. Nie będzie ani emerytów, bo jednak 70 latek nie przyjdzie, ani młodych ani w średnim wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:35 U moich dzieci uprosili nauczyciela emeryta by przyszedł choć na pół etatu uczyć matematyki. Przyszedł, wytrzymał do Bożego Narodzenia, nie dał się namówić, by wytrwać choć do ferii. Ciekawe czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:39 Na pewno za dużo zarabiał Za mało pracował. Co to jest 18 godzin w tygodniu? Nie wiem co można jeszcze zrobić aby ktoś chciał przyjść do pracy w szkole. Emeryt pewnie chciał dorobić ale ostatecznie miał dość. Ciekawe czy dyrektor kogoś znajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 23:09 No a do tego miał dość mamusiów i tatusiów i ich cudownych dziubdziusiów Dyrektor rozdzielił etat między pozostałych nauczycieli matematyki (już i tak robiących sporo nadgodzin), zrobił przetasowania w planach lekcji. Jakoś przędą, ale chciałoby się, żeby dzieci nie miały 'jakoś' tylko 'dobrze', 'bardzo dobrze'. No ale na takie super warunki pracy i jeszcze lepsze płacy chętnych brakuje, hm... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 23:15 I warto tu podkreślić, że jak nauczyciel ma dużo nadgodzin, to jakość nauczania niestety nie wzrasta, tylko wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:28 Powiem szczerze że po tych wszystkich głupotach które na Ematce czytałam o nicnierobieniu nauczycieli i ciągnięciu przez nich grubej kasy śmieje się teraz w kułak i mam szczerą nadzieję że tych nauczycieli będzie jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 22:31 Jest mniej. W miastach. Są wakaty. Są głównie nauczyciele starsi. Wyczerpani. Wypaleni. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: LO brak nauczyciela od września... 19.02.20, 23:33 Jak widze jaką gwnoburze potrafi zrobic jedna matka w mojej klasie...to w zyciu za takie pieniadze nie uczyłabym cuzych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kittka25 Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 12:12 Moze to tylko pojedynczy przypadek ale od kilkunastu lat przez letni semestr mialam na praktyce grupe studentow z pobliskiego uniwerytetu. W tym roku nie ma nikogo-zaden student nie wybral dydaktyki... Odpowiedz Link Zgłoś
nota_bena Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 06:08 Ma moim roku specjalizację nauczycielską wybrało 35 osób. W tym momencie już tylko jedna dziewczyna pracuje w jako nauczyciel. Kilka osób (w tym ja) popracowało trochę na początku drogi zawodowej, by później odejść do lepiej płatnych i bardziej rokujących zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 00:03 Mój mąż jest nauczycielem, ma 1,5 etatu od roku, siedzi właśnie przed kompem i się przygotowuje na jutro (raz w tygodniu to robi) zarabia dużo więcej niż wcześniej, ale twierdzi, że za nic nie zgodzi się na podobny czas pracy w przyszłym roku. U niego kadra to 50 plus, jest dosłownie kilka osób młodszych, za 2 lata 30% nauczycieli z jego szkoły może przejść na emeryturę i każdy się zarzeka, że to zrobi, bo ma dość. Mąż twierdzi, że szkoła wtedy padnie, bo nie znajdą chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 07:28 I świetnie. Uważam, że wszyscy, którym "jak się nie podoba to mogą zmienić pracę" powinni tak zrobić - ze szczególnym uwzględnieniem nauczycieli, urzędników, lekarzy, ratowników, policjantów ... szeroko rzecz ujmując - budżetówki. Może jak to państwo z dykty i papieru sięgnie dna to w końcu się odbije. Wszyscy będziemy pracowali na kasie w biedrze i lidlu i wtedy zapanuje ogólna szczęśliwość i dobrobyt . Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 07:52 Podstawowka, nauczyciel fizyki znalazl sie dopiero od polowy grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 07:57 Ja już to kiedyś pisalam - na koniec zeszłego roku szkolnego została zwolniona nauczycielka matematyki - z powodu fatalnych wyników nauczania (na koniec roku planowane było 21 ocen ndst, 3 mierne - osob w klasie 24 , ostatecznie większość miernych, reszta komisów) . I ktoż to przywitał klasę mojego syna (klasę maturalną) we wrześniu ? Ta sama pani, innej nie byli w stanie znaleźć. Wychowawca powiedział nam na wywiadówce, że chłopaki mają szczęscie, że ładnie (z prezentem ) panią pożegnali ... po prostu cudownie ! Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:27 Młodzi ludzie z umysłem ścisłym nie będą pracować w szkole za 2100 na dzień dobry i za 3700 po 10 latach pracy. Mają inne możliwości i bardzo dobrze. Przy galopujących cenach i pogardzie dla tego zawodu szczególnie pokazanej przez PiS w czasie strajku to naturalna dodatkowo konsekwencja. Szkoły odczują to za kilka lat gdy zacznie się odchodzenie na emerytury osób 50 plus Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:37 Ale dokładnie tak samo jest w prawie całej budżetówce. W jakim wieku są urzędnicy ? A pielęgniarki ? Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:49 Jednak praca nauczyciela w klasach ponad 20 osobowych to dodatkowe obciążenie psychiczne przy dużym poziomie rozpuszczenia dzieciaków i przewrażliwionych rodzicach. Języka uczą się w grupach 24 osobowych np co skazuje nauczyciela z góry na porażkę. Pielęgniarki czy biurwy urzędniczki nie muszą mieć umysłu ścisłego a taki przy rozwoju technologii można naprawdę dobrze spożytkować do zarabiania pieniędzy a nie do szarpaniny z biurokracją, pogardą zacofanego społeczeństwa, wypaleniem z powodu niskiej płacy i słabych warunków pracy w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:50 Nie wiem jak z urzędnikami, ale pielęgniarek brakuje masakrycznie 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 09:48 Nie wiem, jak z urzędnikami, z pielęgniarkami jest dramat większy niż z nauczycielami. Tutaj ostateczne tąpnięcie jest w obrębie najbliższych kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:55 Nauczyciele posłuchali porad ematki żeby zmienić pracę. Prawdę mówiąc, po tym hejcie jaki się wylewał na nauczycieli przy okazji strajku, to ja się nie dziwię że pokazali faka społeczeństwu. Już za sam kontakt z częścią bombelków i ich rodziców powinno się należeć szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 08:57 Zgadzam się z każdym słowem. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 11:18 chicarica napisała: > Nauczyciele posłuchali porad ematki żeby zmienić pracę. > Prawdę mówiąc, po tym hejcie jaki się wylewał na nauczycieli przy okazji strajk > u, to ja się nie dziwię że pokazali faka społeczeństwu. Już za sam kontakt z cz > ęścią bombelków i ich rodziców powinno się należeć szkodliwe. > Dokładnie. A w sąsiednim wątku to nauczyciel ma tyyyle wolnego i tyyyle dodatków i jest taaak leniwy. To skąd te braki kadrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 01:04 Mamy nazbyt pracowity naród, nikt nie ma sumienia brać takiej łatwej roboty za takie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 09:01 Jeszcze dodam, że tak się składa że jestem po filologii z przygotowaniem pedagogicznym oraz dodatkowo certyfikatem na drugi język obcy i w swoim życiu raz jeden rozważałam rozpoczęcie pracy w szkole. Przeszło mi po wizycie w tejże szkole i rozmowie kwalifikacyjnej oraz przyjrzeniu się bliżej uczniom, z którymi miałabym pracować. Bardzo był zdziwiony pan dyrektor kiedy zadzwoniłam i podziękowałam za posadę, bo to w czasach największego kryzysu było. Nawet wtedy były inne, lepsze opcje. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 11:15 Tym bardziej są teraz, dla filologów, matematyków, informatyków bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 13:21 No pacz pani, po postrajkowych wyskokich podwyżkach, po zapewnieniach o dobrobycie w edukacji ministry wyszczerzonej i jej godnego następcy- brakuje nauczycieli przedmiotowych??? hahaha No to Wam opowiem, jak to wygląda gdzieś BARDZO daleko od stolicy: U mnie w obu placówkach: szkole specjalnej i drugiej, szkole podstawowej z oddziałami integracyjnymi - rozpaczliwie brakuje specjalistów z uprawnieniami do wspierania i nauczania dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi. Z tym, że o ile w specjalnej mamy małe grupy i jakieś tam dodatki, o tyle w publicznej integracyjnej- Z.E.R.O., czyli NIC. A mamy tu w klasach 18- osobowych po jednym, dwóch lub nawet kilku uczniów z Zespołem Aspergera, Zespołem Downa, autyzmem, różnymi niedowładami kończyn, niepełnosprawnościami intelektualnymi i ruchowymi w różnym stopniu, często ze sprzężeniami. Wiecie, gdzie jest haczyk? Nauczyciel wspomagający, czy terapeuta obojętnie jakiej specjalizacji ( logop, ter pedagog, SI, rewalidacja, socjoterap.) ma godzinę liczoną jako 1/20, a nie jak nauczyciel przedmiotu 1/18. Czyli mniejsza stawka za indywidualną pracę z trudniejszymi przypadkami, wymagającą lepszego przygotowania do każdej godziny, przygotowania ( i często zakupu we własnym zakresie) wielu pomocy dydaktycznych ( nie ma podręczników do terapii) Że już nie wspomnę o dokumentacji. Każdy znany mi nauczyciel w obu szkołach dobija/lub ma półtora etatu i jakoś stosu podań na biurku dyrektora nie widać. Każde dziecko ma minimum obowiązkowych godzin rewalidacyjnych ( najczęściej 2 w tygodniu!!!), ale w przypadku L4 nauczyciela terapeuty lub wspomagającego, nie ma komu dać zastępstwa, bo większość po lekcjach w szkole albo miota się po różnych nauczaniach indywidualnych, świetlicach szkolnych i środowiskowych, ośrodkach wychowawczych, poradniach czy dpsach, albo realizuje różnorodne programy unijne. Tragedią jest każde l4, bo tak jak pisałam, rozpaczliwie brakuje nauczycieli, więc czasem nawet łączy się klasy i świetlice. Wciążz przybywa dzieci z orzeczeniami o kształceniu specjalnym, nauczaniu indywidualnym, ze wskazaniem do uczęszczania na zajęcia specjalistyczne- ale nauczycieli mamy za mało! Pracuje u nas kilka emerytek na zastępstwach, ale nie zapowiada się w najbliższym czasie poprawa. I co gorsza- na te specjalistyczne etaty nie ma popytu, młodzi nauczyciele wolą uczyć swojego przedmiotu i chodzić na zastępstwa na pokrewne przedmioty, czy świetlicę, niż robić takie "groszowe" specjalizacje Jeśli zwiększy się pensum, to też niewiele pomoże, bo plan lekcji nie jest z gumy i nie ma opcji, żeby uczniowie z niepełnosprawnościami czekali godzinę lub dwie na zajęcia pozalekcyjne ( już teraz mamy kłopoty z godzinami gminnego dowozu, miejscowości leżą w różnych kierunkach, niektórzy jeżdżą ponad godzinę, zanim autobus zrobi objazd po wszystkich wioskach i osiedlach) Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 13:29 U nas (specjalna); wygląda to bardzo podobnie. Co roku plan ratują aktywne emerytki (w przypadku dłuższych zwolnień). Dzieci przybywa. Praktykantów coraz mniej. Ja nie miałam w swojej działce chyba ze 3 lata, wcześniej były po 2-3 dziewczyny w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 17:13 Moja córka 2 klasa podstawówki, nauczycielka długie L4 w zasadzie od zawsze,zaszła w ciążę,na zwolnieniu, 2 miesiące nikogo nie znaleźli,w końcu emerytke dyrektor i prosił, by wzięła to zastępstwo... Ehh myślę o prywatnej szkole...anglistka Ukrainka, polskiego nie zna,dzieci jej nie rozumieją...slabo Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 20.02.20, 22:58 Z prywatnych też odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mhanutka Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 07:47 Wśród znajomych i rodziny 4 osoby kończyły ostatnio kierunki pedagogiczne. Do szkoły nie poszła żadna. Jedna pracuję przy sortowaniu ciuchów używanych i twierdzi, że w porównaniu do rozrywek, których zażyła na praktykach w szkole, jest bosko. Jedno znajome dziewczę od kilku lat pracujące w żłobku poszło do szkolnej zerówki zrobić staż, choć w żłobku placono jej lepiej. Pasek z pensją poniżej 2000 widziałam na własne oczy. Chyba 1800. Za pełen etat. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 08:02 Zaraz ci tu jedna taka napisze, że są dwa przelewy w miesiącu i na pewno widziałaś tylko 1 a ta osoba z pewnością zarabia powyżej 3500 i tylko narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 13:03 Właśnie mi dzieci powiedziały, że pani od angielskiego nie wróci już do pracy. W kwietniu egzamin Odpowiedz Link Zgłoś
liberica1 Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 14:19 No patrz, a u mnie w mieście nadal po znajomości można sobie załatwić jedynie robotę w szkole. Wolnych etatów brak od zawsze. A jeżeli jakąś nauczycielka odchodzi na emeryturę to już na jej miejsce czeka kilka chętnych osób. A robotę i tak dostaje córka lub synowa. Monitoruję temat od lat z pewnych względów. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 14:25 Przecież nikt nie twierdzi, że wszędzie brakuje nauczycieli. Najlepiej jest w małych miastach. Najgorzej w dużych, gdzie są inne możliwości oraz na wsiach, gdzie czasem jest w ofercie kilka godzin, na które nikt dojeżdżać nie chce. No i nie dotyczy to wszystkich przedmiotów. Raczej nie brakuje nauczycieli ew, tylko scisłowców i jezykowcow. A za chwilę zacznie ich brakować jeszcze bardziej, bo nie da się tak łatwo uzupełnić kwalifikacji Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 14:33 Ilu uczniów jest w Twoim mieście, gdzie nie brakuje nauczycieli? W duzych miastach brak np. informatyka to kilkuset uczniów bez lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 14:58 Zaproś tych nie po znajomości do Warszawy. Za tę kokosy ze szkolnictwa bez problemu wynajmą albo kupią mieszkanie i się utrzymają. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw hehe 21.02.20, 15:50 skumbrie napisała: > Zaproś tych nie po znajomości do Warszawy. Za tę kokosy ze szkolnictwa bez prob > lemu wynajmą albo kupią mieszkanie i się utrzymają. W czym problem? No nie wiem, tu dyrektor szkoły z 27-letnim stażem z żoną nauczycielką, obecnie pełniącą funkcję kurator oświaty na Małopolskę muszą korzystać z komunalki, bo nie stać ich na własne lokum: gazetakrakowska.pl/malopolska-kurator-oswiaty-nie-stac-mnie-na-kupno-mieszkania-lub-domu-2102/ar/c1-14804074?fbclid=IwAR1i6W25gnwf6psP9kgmN5f3Ta2vjyS2kw9fGCuYpyjC5r5FUlWdGMDT9YY Ja się pytam, jak to możliwe, że PiSowscy nauczyciele takie rzeczy mówią, jakby ich opozycja z KODem i Broniarzem opłacała Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: hehe 21.02.20, 17:18 Żal mi tej Nowak. Biedna taka. Przecież nauczyciel tyyyle zarabia. A tu nie prosty nauczyciel tylko dyrektor plus kurator. I bida. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: LO brak nauczyciela od września... 21.02.20, 17:17 liberica1 napisała: > No patrz, a u mnie w mieście nadal po znajomości można sobie załatwić jedynie r > obotę w szkole. Wolnych etatów brak od zawsze. A jeżeli jakąś nauczycielka odch > odzi na emeryturę to już na jej miejsce czeka kilka chętnych osób. A robotę i t > ak dostaje córka lub synowa. Monitoruję temat od lat z pewnych względów. W małych miasteczkach pewnie tak jest. Co innego w dużym mieście. Jest źle. To samo na wiosce gdy jest pół etatu dla fizyka czy anglisty. Nikomu się nie opłaca jechać 4 razy w tygodniu na krótko po 40 km w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś