Dodaj do ulubionych

Strzelanina w Niemczech

20.02.20, 15:19
No i prawicowy świr zastrzelił między innymi Polkę. Oczyszczał kraj.
Nie żebym się spodziewała refleksji od części forum - zwracam tylko uwagę. Jak raz po wątku rikiego o zagrożeniu islamskim... fakty.interia.pl/swiat/news-strzelanina-w-hanau-media-wsrod-ofiar-jest-polka,nId,4337770
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:24
      Dopisz sie do watku by Jan Kran. Choc moze nie chcesz, bo tam niektorzy pisza takie rzeczy, ze az boli uncertain Humans, eh … Life.
    • iwoniaw Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:24
      olena.s napisała:

> No i prawicowy świr zastrzelił między innymi Polkę. Oczyszczał kraj.
      > Nie żebym się spodziewała refleksji od części forum - zwracam tylko uwagę. Jak raz po wątku rikiego o zagrożeniu islamskim... fakty.interia.pl/swiat/news-strzelanina-w-hanau-media-wsrod-ofiar-jest-polka,nId,4337770

No tez jestem bardzo ciekawa, jak dalece jest "zrozumiałe", że takie ideolo się plenią za miedzą, bo ludzie się bronią przed Wiadomo Kim. I jak bardzo szczęśliwi Ryszard et consortes się czują jako Wiadomo Kto, Kogo Z Normalnego Kraju Trzeba Się Pozbyć. Choć podejrzewam, że jak zwykle w ich przypadku to Zupełnie Inna Sytuacja i mowy nie ma, żeby ich fani AfD brali za gorszych od Prawdziwych Niemców...
      • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:28
        To ty nie wiesz? AfD to kumple kiboli z jakiegoś tam polskiego klubu piłki, więc riki czuje się bezpieczny.
        • iwoniaw Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:34
          snakelilith napisała:

> To ty nie wiesz? AfD to kumple kiboli z jakiegoś tam polskiego klubu piłki, wię
          > c riki czuje się bezpieczny.

Tak, czytałam ten wywód i od razu skojarzył mi się z tym popularnym ostatnio emotikonem sciana
    • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:26
      I nie ma breaking news na pierwszej stronie gazety? Hmm, jakby jakiś tam islamista dźdgnął białego w którmyś z kalifatów, to byłyby czerwone litery na wszystkich serwicach.
      • pani07 Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:29
        Tekst linku
        • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:34
          A co znowu po raz drugi tu mi wklejasz? Nie pamiętasz tych czerownych przerywników na wszystkich kanałach, jak w Berlinie ciężarówka wjechała w ludzi? A spróbuj teraz znaleźć informację o Hanau na głównej stronie gazety. Chwilę ci to zajmnie. Jakby nic się nie stało.
          • bi_scotti Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:42
            smile
            I dlatego jak nie kochac BBC: www.bbc.com/
            I hope BJ ich nie wykonczy, eh … Ale to temat na inny watek. Cheers.
            • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:50
              Ja nie muszę słuchać BBC, bo ja mam niemiecką telewizję z relacją na żywo. Dziwi mnie tylko to rozdwojnie jaźni w Polsce, polska społeczność jest na jedno oko kompletnie ślepa.
              • jan.kran Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:03
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,169444690,169444690,Alternatywa_dla_Niemiec_.html
          • pani07 Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:11
            U nas Rzeczpospolita - niezła diagnoza odnośnie ekstremizmów, także prawicowych:
            Tekst linku
          • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:13
            snakelilith napisała:

> A co znowu po raz drugi tu mi wklejasz? Nie pamiętasz tych czerownych przerywni
            > ków na wszystkich kanałach, jak w Berlinie ciężarówka wjechała w ludzi?
            Bo to była polska ciężarówka Watsonie.
            • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:15
              A tu zastrzelono Polkę Clouseau.
              • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:24
                No i? Tam podejrzewano że sprawcą może być Polak, na samym początku, bo była polska rejestracja i samochód z polskiej firmy, nie było wiadomo kto stoi za zamachem. Ojkofobia widzę że postępuje.
                • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:09
                  Tłumacz się dalej. Nawet śmiesznie się czyta.
                  • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:26
                    snakelilith napisała:

> Tłumacz się dalej. Nawet śmiesznie się czyta.
                    >
                    Śmieszna to jest twoja paranoja.
                    • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:41
                      Śmieszne, to jest przede wszystkim twoje wyskakiwanie z pudełka, jak poczujesz tylko krew, germanofobie.
                      • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:46
                        snakelilith napisała:

> Śmieszne, to jest przede wszystkim twoje wyskakiwanie z pudełka, jak poczujesz
                        > tylko krew, germanofobie.
                        >
                        Na razie to ty się głównie produkujesz że swoją ojkofobią i paranoją w kolejnym wątku.
                        • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:05
                          Nudny jesteś kolego, wymyśl sobie jakiś inny termin językowy, bo te już nie ciągną.
                          • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:13
                            snakelilith napisała:

> Nudny jesteś kolego, wymyśl sobie jakiś inny termin językowy, bo te już nie ci
                            > ągną.
                            >
                            Ty na germanofobii ciągniesz od lat.
      • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:11
        Rozczaruję cię ale dźgnięcia w kalifatach na tyle spowszechniły, że co najwyżej pojawia się mała wzmianka.
        • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:21
          Napisał gość, który po tym jednym zamachu w Berlinie moje zdanie o bezpiecznych jarmarkach świątecznych miesiącami trzymał w sygnaturce. big_grin Takie to spowszechnienie było. big_grin Koledzy Breivika cię już tak nie bawią?
          • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:27
            snakelilith napisała:

> Napisał gość, który po tym jednym zamachu w Berlinie moje zdanie o bezpiecznych
            > jarmarkach świątecznych miesiącami trzymał w sygnaturce. big_grin Takie to spowszec
            > hnienie było. big_grin Koledzy Breivika cię już tak nie bawią?
            >
            Widzę że Alzheimer wpada z wizytami, nigdy nie miałem żadnych sygnaturek, tym bardziej o jarmarkach.
            • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:09
              Mówisz, że pomyliłam cię z innym germanofobem? Nie chce mi się sprawdzać, więc powiedzmy, że ci wierzę. Grube tony o Alzheimerze bym sobie na twoim miejscu podarowała, bo los bywa przewrotny i być może ty jako pierwszy będziesz się ślinić.
      • kkalipso Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:16
        Wszędzie o tym trąbią nie wydziwiaj.
        • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:28
          Nie trąbią. Nie kłam. Na głównej stronie gazety do 15.48 nie było wiadomości o zamachu w pierwszym bloku wiadomości, tylko gdzieś dyskretnie na dole. Nawet wiadomość o spleśniałym hamburgerze była zaprezentowa bardziej wyraźnie. Dopiero o 15.48 pokazała się wiadomość o zabitej Polce.
          • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:58
            snakelilith napisała:

> Nie trąbią. Nie kłam. Na głównej stronie gazety do 15.48 nie było wiadomości o
            > zamachu w pierwszym bloku wiadomości, tylko gdzieś dyskretnie na dole. Nawet w
            > iadomość o spleśniałym hamburgerze była zaprezentowa bardziej wyraźnie. Dopiero
            > o 15.48 pokazała się wiadomość o zabitej Polce.
            >
            Ale pierd... e. Myśl trochę, to nie boli, w Polsce są różne media w tym zupełnie przeciwne władzy więc nie ma jednego wspólnego frontu, stuknij się nieco w głowę bo nieźle odlatujesz. Dodatkowo zamachy, strzelaniny i dźgania nożem są już tak częste ze zaczyna się o nich trąbić dopiero jak jest większa liczba ofiar a i to już nie w tonie sensacji. Nie masz się już do czego przyczepić to wymysliłaś że nie było drukowanymi o zamachu na czerwono i na pierwszej stronie i to rzekomo straszne o Polakach świadczy.
            • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:11
              Ale pierd... e. Ty naprawdę myślisz, że jak odmienisz słowko częste przez wszystkie przypadki, to to sprawi, że takie zdarzenia będą się w cudowny sposób mnożyć? Ani ataki terrorystyczne nie są tak częste, jak antyuchodźcza propaganda chce tu pokazać, ani w tym przypadku nie chodzi o mało znaczące zdarzonko. Zginęło 11 osób, kilka jest jeszcze rannych, czyli mamy o wiele więcej ofiar niż w ostatnim islamistycznym ataku w Europie. Przypomnij mi, gdzie i kiedy to było?
              • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:20
                I jak na zamówienie, właśnie kolejne dźgnięcie w Londynie. Małe wzmianki bo dzień jak codzień. Co to strzelaniny w Hanau pisały o niej wszystkie media, a że nie tak dużo, długo i bardzo jak byś chciała to już twój problem, strzelaniny w Niemczech nie stanowią w Polsce głównego tematu zainteresowania, nie traktujemy was jak nadludzi.
          • kkalipso Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:10
            Polską TV pani ma? Bo trąbią od rana ... Pamiętam dokładnie jak wyśmiewałaś tego typu info - najwidoczniej Cię posłuchali i już nie straszą ludzi a podają rzetelne informacje, bo twoim tokiem myślenia to zawsze tak było i co tam zamach w te czy w te wte ...
            • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:25
              kkalipso napisała:

>Pamiętam dokładnie jak wyśmiewałaś teg
              > o typu info - najwidoczniej Cię posłuchali i już nie straszą ludzi a podają rze
              > telne informacje, bo twoim tokiem myślenia to zawsze tak było i co tam zamach w
              > te czy w te wte ...
              >
              Ha, ha, no dokładnie. Jak chorągiewka, zależy co chce udowadnić, a to piszą za szybko, a to piszą za mało, ale zawsze jest źle big_grin
    • tiszantul Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:38
      Internautka tak się rozemocjonowała na myśl o prawicowych świrach, że nawet sprawdzenie czy ma już takiego wątku przerosło jej władze poznawcze. A od innych domaga się refleksji, LOL
      • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 15:41
        A ty masz takie rozwolnienie, że musiałeś chlapnąć także i tu.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 16:58
      Jakiś przychlast ten niemiec, zabił turków czyli najmilszą grupę wśród muzumanów.
      W dodatku turcy od 40 lat i dłużej są w niemczech.
      Geniusz ten zamachowiec!
      • iwoniaw Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:06
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Jakiś przychlast ten niemiec, zabił turków czyli najmilszą grupę wśród muzumanó
        > w.
        > W dodatku turcy od 40 lat i dłużej są w niemczech.
        > Geniusz ten zamachowiec!

Sugerujesz, że generalnie pomysł miał dobry, tylko ofiary źle stargetował?
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:11
          Oczywiście, że nie, ale tu to tak jakby strzelał do swoich.
          • iwoniaw Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:15

> Oczywiście, że nie, ale tu to tak jakby strzelał do swoich.

Strzelanie do "swoich" nie jest w tej sytuacji absolutnie w niczym różne od strzelania do "obcych" (jakkolwiek ich zdefiniować) - jest tak samo chore i nienormalne. Dlatego dziwi mnie Twój komentarz, bo brzmi, jakby dopuszczał jakieś wytłumaczenie zabijania ludzi ot tak, jeśli nie są zbyt bliscy/"swoi".
            • kryzys_wieku_sredniego Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:21
              Nie ma jak być małostkowym!
              • iwoniaw Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:22

> Nie ma jak być małostkowym!

Ten komentarz to a propos czego?
                • taniarada Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:32
                  iwoniaw napisała:

> kryzys_wieku_sredniego napisał(a):
                  >
                  > > Nie ma jak być małostkowym!
                  >
                  > Ten komentarz to a propos czego?
                  >
                  Być może tego .Mógł zabić innych .A trafił na Turków. „Lepiej by zraniła cię prawda, niż pocieszyło kłamstwo.”
                  – Khaled Hosseini
    • annamaria210 Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:18
      wpiszę się również tutaj, bo uważam, że ma tu miejsce obrzydliwa manipulacja. Facet zamieścił przed atakiem na yt filmik w którym mówi, że wywiad kontroluje jego myśli, był porwany przez kosmitów, w USA są tajne bazy w których zabija się dzieci itd. To są typowe objawy schizofrenii - wyobrażenia, że ktoś kontroluje twoje myśli, słyszenie głosów, urojenia prześladowcze. Matkę też zabił dlatego, że była uchodźcą?. To co wyprawia część mediów to jest po prostu próba nagięcia całej sytuacji do pasującej ideologii. Prawicowy rasista, który cytuję głosił "typowe dla skrajnej prawicy teorie spiskowe". Pierwsze słyszę, żeby przekonania o byciu porwanym przez kosmitów i kontrolowaniu myśli były prawicowe. A gdzie jest dyskusja o problemie nieleczonych zaburzeń psychicznych? Dlaczego nikt się tym człowiekiem wcześniej nie zajął - opieka społeczna, medyczna itd? Może można było tej sytuacji zapobiec, nie wierzę, że psychoza pojawiła się wczoraj. Chyba wypadałoby tę kwestię poruszyć w zaistniałej sytuacji. Tyle, że pomoc psychiatryczna wymaga nakładów finansowych, reform, więc lepiej tematu nie poruszać. Zlekceważyć problem, który nie pasuje i podciągnąć pod rasizm. To nic nie kosztuje, a zyskuje poklask. Chorych zostawić samych sobie, niech się borykają z chorobą, a potem robić z nich w pełni poczytalnych prawicowych ekstremistów, żeby uniknąć niewygodnych kwestii systemowych.
      • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:39
        Obudź się księżniczko. To nie o filmik tu chodzi. Facet zostawił list, w którym były oprócz spiskowych teorii, treści wyraźnie rasistowskie. I jego czyn był wyraźnie rasistowski. I facet nie wykazywał do tej pory żadnych psychiatrycznych problemów, na czole miał może wypisane, że był wariatem? Breivik był też wiariatem, co nie zmienia oceny jego czynu. Tak samo tutaj. A matkę zabił, bo to się nazywa rozszerzone samobójstwo. Jakby krzyczał przy tym allahu akbar, to nikt nie miałby żadnych wątpliwości jak ten czyn nazwać.
        • annamaria210 Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:48
          trochę kultury może i szacunku dla rozmówcy? Ja się do ciebie per "księżniczko" ani w żaden inny lekceważący sposób nie zwracałam. No jasne, olać filmik, olać schizofrenię, teorie spiskowe, to się nie liczy. Był zdrowy, bo napisał o nienawiści do Amerykanów, Żydów, Arabów, Niemców. Wariatem... fajnie określasz ludzi chorych psychicznie. I sorry, facet przekonany, że ktoś steruje jego myślami i mający urojenia prześladowcze ewidentnie ma problemy psychiczne i sama dobrze o tym wiesz.
          • snakelilith Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:03
            Szacunek? W momencie kiedy próbujesz w bezwstydny sposób zracjonalizować sobie ten czyn i manipulować czytelników na forum? Naprawdę uważasz, że przekierowanie uwagi na jego zdrowie psychiczne jest tu wskazane? I jeżeli tak, to uważasz, że islamiści są zdrowi na umyśle, kiedy strzelają do ludzi, albo podkładają bomby? Takie czyny są z założenia oznaką ciężkiego świra, ale jakoś w przypadku białego bwana zrozumienie i pochylenie się na psychicznei chorą główką terrorysty jest jakoś większe. Chory, czy nie chory, jego czyn był rasistowski i jestem zadowolona, że u mnie w Niemczech oficjalnie nikt nie kręci, tak jak ty tu próbujesz. To ekstremistyczny, rasistowski terror.
            • iwoniaw Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:06
              snakelilith napisała:

uważasz,
              > że islamiści są zdrowi na umyśle, kiedy strzelają do ludzi, albo podkładają bo
              > mby? Takie czyny są z założenia oznaką ciężkiego świra, ale jakoś w przypadku b
              > iałego bwana zrozumienie i pochylenie się na psychicznei chorą główką terroryst
              > y jest jakoś większe. Chory, czy nie chory, jego czyn był rasistowski

Otóż to.
              • olena.s Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 19:52
                Bo ludzie w ogóle - sądzę - szukają ujścia dla swoich odbić na zasadzie inspiracji tym, co pod ręką. Dlatego pilnowanie tego, co pod tę rękę pcha otoczenie - od TVP info począwszy - jest takie ważne.
            • annamaria210 Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:28
              bezwstydnie manipulujesz akurat ty. I jakie przekonanie o swojej wyższości i nieomylności. I oczywiście, szacunek się tylko tobie należy, mi i innym nie bo są "niedobrzy". Białego bwana... i kto tu jest rasistką? Biali źli, paskudni, nie zasługujący na szacunek, rasiści z definicji. A gdzie ja pisałam, że islamiści są zdrowi? Nie manipuluj i nie kłam. Jedni pewnie tak, inni nie. Tutaj objawy są akurat ewidentne. Mam bliską osobę chorą na schizofrenię, "wariata" jak ty to nazywasz i wiem jak to wszystko wygląda z bliska. Chory może na przykład zabić siebie czy kogoś bo słyszy głosy, uważa, że ktoś kontroluje jego myśli, śledzi go, grozi mu. Mogą to być urojenia paranoiczne na temat osób innej narodowości, konkretnego zawodu np. inwigilująca policja, chcąca chorego zniszczyć albo wrobić w morderstwo. Człowiek ma mocno ograniczoną poczytalność.
          • szalona-matematyczka Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:59
            Niemcy maja generalnie problemy z dobra opieka psychiatryczna. Nawet bedac czlonkiem dobrej (prywatnej) kasy chorych, czeka sie w duzych miastach i kilka miesiecy na rozpoczecie terapii. A jak nam psychiatra nie podpasuje, to czekanie zaczyna sie od nowa (i dyskusje z kasa chorych kto zaplaci za leczenie). Na prowincji - a Hanau to prowincja - nie jest lepiej. Psychiatra stygmatyzuje - pamietacie tego niemieckiego pilota, ktory rozbil samolot o.gore? On akurat sie leczyl, ale w tajemnicy przed pracodawca. Dla mnie tez sprawca mial przede wszystkim problem psychiczny. A skoro mial (podobno) prawo do posiadania broni mysliwskiej, to wlos sie jezy na glowie. Ja widze w Niemczech duzo ludzi potrzebujacych pomocy psychiatrycznej - nie zawsze sa agresywni, sa tez inne zachowania- i duzo % z nich sie nie leczy, bo nie chce, bo to stygmatyzuje i straci prace jak sie pracodawca dowie (a na prywatne wizyty 100€/h go nie stac), bo brak psychiatry w rejonie, ktory ma sensowne terminy itp.
            • sniyg Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 19:20
              szalona-matematyczka napisała:

> Niemcy maja generalnie problemy z dobra opieka psychiatryczna. Nawet bedac czlo
              > nkiem dobrej (prywatnej) kasy chorych, czeka sie w duzych miastach i kilka mies
              > iecy na rozpoczecie terapii. A jak nam psychiatra nie podpasuje, to czekanie za
              > czyna sie od nowa (i dyskusje z kasa chorych kto zaplaci za leczenie). Na prowi
              > ncji - a Hanau to prowincja - nie jest lepiej. Psychiatra stygmatyzuje - pamiet
              > acie tego niemieckiego pilota, ktory rozbil samolot o.gore? On akurat sie leczyl

Proszę, proszę nie pisz tak, nie bądź taka brutalna. Tu tyle osób wierzy, że na mitycznym zachodzie jest psiejsko czarodziejsko, tolerancja, otwartość, dbałość o innych, troska o chorych umysłowo, niepełnosprawnych, leczenie na wysokim poziomie i za darmo, niższe ceny za wszystko, żyć nie umierać, nie to co w Polsce. Na co będziemy narzekać i do kogo się porównywać? Proszę nie niszcz tego.
              • bigzaganiacz Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 20:52

Proszę, proszę nie pisz tak, nie bądź taka brutalna. Tu tyle osób wierzy, że na mitycznym zachodzie jest psiejsko czarodziejsko, tolerancja, otwartość, dbałość o innych, troska o chorych umysłowo,

Za to w polsce "sukces" pod tylulem ilosc udanych samobojstw wsrod dzieci wynik drugi na swiecie
    • taniarada Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:28
      Jaki prawicowy .Prędzej AFD.Przecież to ich członkowie nawołują Adolf wróć i pomnik holocaustu w Berlinie to hańba . Przede wszystkim bądź bohaterką swojego życia, a nie ofiarą”.-Nora Ephron
    • lauren6 Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 17:41
      Kolejny wątek na ten sam temat? Nuda.
    • chicarica Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:11
      W wątku rycha już doszli do tego, że winnymi prawicowego terroryzmu skierowanego przeciwko muzułmanom są... zgadnij. Tak, muzułmanie. Bo są.
      Żydzi też byli winni Holokaustu.
    • cruella_demon Re: Strzelanina w Niemczech 20.02.20, 18:57
      To była Romka i nie miała nawet obywatelstwa polskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka