Dodaj do ulubionych

Szpital odesłał

25.02.20, 18:01
w Łodzi chorych studentów, którzy wrócili z Włoch. Podkreślam, chorych, z objawami. Wysłał ich do Sanepidu. Sanepid odesłał do domu (właściwie akademika) z zaleceniem mierzenia temperatury 2 razy dziennie.
Nikt nie przeprowadził żadnych testów czy to koronawirus, podobno szpitale ich nie mają! Nie ma też żadnej izolacji. Gdzieś mignęła mi informacja, że badanie w celu potwierdzenia koronawirusa jest płatne i kosztuje 500 zł.

Natomiast Uniwersytet Łódzki wydał komunikat, że studenci powracający z Chin, Japonii, Korei Pd., Singapuru, Tajlandii, Tajwanu, Wietnamu i Włoch mają pozostać w domach przez 2 tygodnie i mają usprawiedliwioną nieobecność.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:05
      UJ tak jak UŁ.
      Najśmieszniejsze jest to, że kwarantannie zostały poddane osoby, które już i tak na uczelni były i jak miały kogoś zarazić, to zaraziły.
    • alicia033 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:07
      dziwisz się?
      A to Polska właśnie.
      • sniyg Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:53
        alicia033 napisała:

> dziwisz się?
        > A to Polska właśnie.
        >
        Ojp.. już i wirus staje się polityczny...
        • mia_mia Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:04
          Każda chcąca dojść do władzy partia obiecywała sprawną służbę zdrowia, obecna zdobyła na tych obiecankach-cacankach głosy. Życie mówi sprawdzam, nikt nie jest gotowy na epidemię, ale obecna władza chyba wyjątkowo na to nie jest gotowa.
          W USA chcą rzucić 2,5 miliarda dolarów na walkę z wirusem, a to ponoć za mało, żeby zapewnić obywatelom bezpieczeństwo, to może my rzućmy 2 miliardy złotych, nie na tv, a na walkę z wirusem.
          • sniyg Re: Szpital odesłał 25.02.20, 23:34
            mia_mia napisał(a):

> żeby zapewnić obywatelom bezpieczeństwo, to może my rzućmy 2 miliardy złotych,
            > nie na tv, a na walkę z wirusem.
            To już nie na raka?
            • morgen_stern Re: Szpital odesłał 26.02.20, 06:18
              I tu, i tu chodzi o zdrowie i życie ludzi, więc po co ten głupawy sarkazm?
              • sniyg Re: Szpital odesłał 26.02.20, 08:21
                morgen_stern napisała:

> I tu, i tu chodzi o zdrowie i życie ludzi, więc po co ten głupawy sarkazm?
                >
                W szlachetnej teorii owszem, w praktyce chodzi o nawalanki polityczne w których celuje mia mia, w innych wątkach klasyczmie nakręcając panikę przed wirusem, więc nie ma co udawać forumowej niewinnej dziewicy.
    • lispokis1 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:13
      Studenty chciały za darmo poleżeć w izolatkach i dostać wikt, jedzonko i obsługę bo im się kasa na wyjeździe skończyła.
      • alicia033 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:17
        taaa, bo leżenie w izolatce, na polskim szpitalnym wikt to super atrakcja!

i splywaj, trolliszcze
        • bistian Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:32
          alicia033 napisała:

> taaa, bo leżenie w izolatce, na polskim szpitalnym wikt to super atrakcja!

Może marzyły im się wczasy odchudzające? big_grin
      • ludma Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:19
        > Studenty chciały za darmo poleżeć w izolatkach i dostać wikt, jedzonko i obsługę bo im się kasa na wyjeździe >skończyła.
        Ta... Skoro rząd rozdaje, to im się to po prostu należało.
      • hanusinamama Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:23
        BO w szpitalu to tak pojesc można...
      • stasi1 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:27
        I specjalnie się zarazili?
      • mia_mia Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:49
        No to nie lepiej pobrać próbki, udowodnić, że zdrowe i wykopać na zajęcia?
        • agrypina6 Re: Szpital odesłał 26.02.20, 06:28
          Testy są drogie, jest ich ograniczona ilość. Więc nie można wszystkich zużyć już. Tak mówił wczoraj minister zdrowia.
    • bazia8 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:21
      A to dziwne, bo Bieganski niedawno przyjmowal osoby z podejrzeniem wirusa.
      • odnawialna Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:36
        No właśnie chodzi o szpital Biegańskiego. Już nie mają miejsc? Czy co?
        • memphis90 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 20:01
          Może stwierdzili tylko katar i czerwone gardełko z temp 37.0, wiec kazali obserwować się w izolacji domowej i zostawili miejsca szpitalne dla tych, co mają ARDS? Tak zgaduję.
    • bei Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:23
      Czytałam wczoraj i przyznam, ze mnie to przeraziło ( ze odesłali chorych do domu).
    • lauren6 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:40
      Niemożliwe. Podobno Polska jest świetnie przygotowana, bo rządzący wiedzą, że ewentualny fakap z koronawirusem Duda przypłaci prezydenturą.

Skoro wyznawcy PIS tak twierdzą to tak musi być. Ja bym była spokojna.
      • snajper55 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:10
        lauren6 napisała:

> Niemożliwe. Podobno Polska jest świetnie przygotowana, bo rządzący wiedzą, że e
        > wentualny fakap z koronawirusem Duda przypłaci prezydenturą.
        >
        > Skoro wyznawcy PIS tak twierdzą to tak musi być. Ja bym była spokojna.

Na pewno przed wyborami żadem koronawirus w Polsce się nie pojawi.

S.
      • tiszantul Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:34
        "ewentualny fakap z koronawirusem Duda przypłaci prezydenturą"

Koronawirus - jedyna nadzieja opozycji
        • snajper55 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:43
          tiszantul napisała:

> "ewentualny fakap z koronawirusem Duda przypłaci prezydenturą"
          >
          > Koronawirus - jedyna nadzieja opozycji

Nie, naszą jedyną nadzieją jest Duda. No, do spółki z palcem i zębami dudowej kampanii. big_grin

S.
    • nessy Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:42
      Czytałam dziś o tym. Parodia normalnie big_grin
    • fitfood1664 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:44
      Nie mam złudzeń co do tego jak Polska będzie wyglądać, jak wirus się wreszcie zdeklaruje.
      Żarcia nakupiłam do Wielkanocy, co potem, zobaczymy.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:46
      Kłamiecie ... w telewizji Pan Premier Morawiecki mówił, że Polska jest przygotowana, że mamy opracowane i wdrożone procedury.

🤣😂😅
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:47
        Na tvn24 widziałam i słyszałam, czuje się bezpiecznie.
      • berdebul Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:55
        Proszę Cię. Pracuję w miejscu, gdzie regularnie podwyższają jakieś magiczne kody zagrożenia atakiem terrorystycznym. Te procedury to śmiech na sali.
    • mia_mia Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:47
      Polska służba zdrowia to najsłabsze ogniwo, lekarze już powiedzieli, że w trakcie epidemii nie będą pracować, bo nie ma ubrań i sprzętu ochronnego.
      Na 35.000.000 milionów ludzi jest mniej niż 1000 łóżek zakaźnych.
      Rano w TV mąż pielęgniarki z zakaźnego pytał się dlaczego załoga karetki wygląda jak z Marsa, a pielęgniarki mają fartuchy z lumpeksu.
      Polecam artykuł w RP.
      Pissministry uspokajają, wszystko pod kontrolą, nie wiem czy się śmiać czy płakać.
      • memphis90 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 20:05
        Od kiedy w Polsce mamy 35 000 000 000 000 ludzi?

>Rano w TV mąż pielęgniarki z zakaźnego pytał >się dlaczego załoga karetki wygląda jak z >Marsa, a pielęgniarki mają fartuchy z >lumpeksu.
        Pielęgniarka może sobie kupić fartuch w lumpeksie, jeśli ma taką fanaberię, ale wchodząc do izolatki zakłada jednorazowy fartuch, maseczkę i rękawiczki. Jak było zagrożenie ebolą to wtedy były całe zestawy kombinezonów z kapturami. Jako że epidemii eboli w końcu nie bylo, to pewnie te zestawy są nadal w szpitalnych magazynach.
        • morekac Re: Szpital odesłał 26.02.20, 06:07
          > ale wchodząc do izolatki zakłada jednorazowy fartuch, maseczkę i rękawiczki.

We włoskim szpitalu do złapanua wirusa przez obsługę szpitala doszło przed etapem izolatki.
    • frequenter.light Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:51
      To powinno tez dotyczyć pracowników firm i urzędów wracających z tych krajów smile
    • ichi51e Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:56
      tak tez widzialam ze kosztuje 500 zeta i jest odplatne
      • snajper55 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:11
        ichi51e napisała:

> tak tez widzialam ze kosztuje 500 zeta i jest odplatne

To jakby ktoś chciał zrobić prywatnie i złośliwie wykryć u siebie koronawirusa przed wyborami. I tak tanio. Bariera powinna być wyższa.

S.
    • morekac Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:57
      No i dlatego nie ma u nas przypadków koronwirusa.
    • edelstein Re: Szpital odesłał 25.02.20, 18:59
      Osoba z rodziny dopiero co z Wloch wrocila,absolutnie zadnych kontroli na lotnisku,nic
    • jan.nowak.7 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:05
      UŁ i UJ coś przewrażliwione. Tak samo niepubliczne szkoły w Warszawie, co wczoraj odławiały powracających z włoskich i azjatyckich ferii.

W publicznych szkołach - a są takie co miały zorganizowane obozy w północnej części Włoch w II tygodniu ferii - zalecono częstsze mycie rąk (sic!) i utrzymywanie bezpiecznej odległości jeden od drugiego (sic!).
      • panna.nasturcja Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:22
        Ponieważ publiczne szkoły nic innego zrobić nie mogą, potrzebują decyzji odgórnych. A te przyjdą, gdy nie będą już miały większego znaczenia, bo ludzie się zdążą pozarażać.
      • hanusinamama Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:34
        Bo publiczne nie mogą tak zrobić. A szkoda. MOje jest w publicznej i wolałabym aby jednak było chronione. NO przykro mi bardzo. Lepiej zeby kilkoro miało kwarantannę niz potem był wiekszy problem.
      • morekac Re: Szpital odesłał 26.02.20, 06:10
        Ciekawe, jak to wygląda w tych przepełnionych szkołach. To odsuwanie się na bezpieczną odległość.
    • majenkir Re: Szpital odesłał 25.02.20, 19:55
      odnawialna napisała:
      > Gdzieś mignęła mi informacja, że badanie
      > w celu potwierdzenia koronawirusa jest płatne i kosztuje 500 zł.

W tokFM wlasnie powiedzieli, ze ludzie z objawami maja testy za darmo.
      • odnawialna Re: Szpital odesłał 25.02.20, 20:01
        No właśnie, już jest chaos informacyjny. A przed chwilą minister zdrowia zapewniał, że każdy z grupy ryzyka z objawami wirusa zostaje skierowany przez sanepid na oddział zakaźny do szpitala.
    • woman_in_love Re: Szpital odesłał 25.02.20, 22:24
      Spokojnie, szpitale już zamawiają masowo relikwie świętych, także będzie dobrze.

Wkrótce ruszy w szpitalach narodowa akcja modlitewna do św. Rocha, którego przed wiekami nasi przodkowie obrali w czasach zarazy za patrona. Za Jego wstawiennictwem zostali uratowani przed śmiercią, która pustoszyła miasta i wioski. Z tym większą błagajmy Go o pomoc i wstawiennictwo u Pana. Aaaamen.
      www.fronda.pl/a/zmagasz-sie-z-choroba-odmow-litanie-do-sw-rocha,113978.html
      • snajper55 Re: Szpital odesłał 25.02.20, 23:04
        woman_in_love napisała:

> Spokojnie, szpitale już zamawiają masowo relikwie świętych, także będzie dobrze

Posłowie modlili się o deszcz, to może teraz się pomodlą o to, aby wirus ominął Polskę? W końcu po coś zrobili Maryję królową Polski. Niech nas osłoni niebieską sukienką przez wirusem. Ja też się pomodlę do Dobrego Mzimu z baobabu.

S.
    • araceli Re: Szpital odesłał 26.02.20, 07:58
      odnawialna napisała:
      > Gdzieś mignęła mi informacja, że badanie
      > w celu potwierdzenia koronawirusa jest płatne i kosztuje 500 zł.

No jak ktoś się domaga testów, bo 'minął na ulicy Chińczyka' to powinien płacić.
      • lauren6 Re: Szpital odesłał 26.02.20, 10:25
        Rozmawiajmy o faktach, a nie twoich fantazjach. Mówimy o osobach, które wróciły chore z Włoch i polskie szpitale odmówiły im badań.
        • ichi51e Re: Szpital odesłał 27.02.20, 11:04
          Nie odmowily tylko powiedzialy ze badanie jest platne 500zeta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka