Dodaj do ulubionych

Czesi nas nie lubią, przykro mi

• bmtm Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 11:53
      95 procent to powody polityczne gdyż dwukrotnie byliśmy wobec nich agresorami w XX stuleciu- w 1938 i 1968 roku.
    • srubokretka Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:01
      Znam 2 Czechow i jednego,ktory wiekszosc zycia zyl w Czechach. Kretacze i oszusci bez moralnosci. Rozwiedzeni, wygodniccy, zyjacy z kobietami na kocia lape.
      Oczywiscie to nie znaczy, ze tak widze cale Cz. Wlasciwie to nie mam o nich zdania, bo tez nigdy Cz sie nie interesowalam. Arabelle obejrzalam, Krecika. Przez Prage przejechalam.
      Czechy to dla mnie przezroczysty kraj widocznie.
      • marecky81 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:27
        Czesi to trochę taki kraj, w którym czas się zatrzymał. Praga i Karlove Vary jako wizytówka, ale interior to taki klimaty z przełomu stulecia. Z jakością dróg ich przegoniliśmy już parę lat temu, a sami Czesi jako kierowcy lubią u siebie porumakować. Przynajmniej na Morawach, bo zachodnią cześć kraju słabo znam. No i piwo już nie to co kiedyś, nasze małe browary rzemieślnicze nie mają się przy nich czego wstydzić.
      • aankaa Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 14:19
        srubokretka napisał:

Znam 2 Czechow i jednego,ktory wiekszosc zycia zyl w Czechach....Rozwiedzeni, wygodniccy, zyjacy z kobietami na kocia lape.

no pacz pani, u nas wszyscy panowie żonaci a single, jeśli bywają, to im bliżej do 80-tki big_grin
        • srubokretka Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 14:37
          Ilu znasz Polakow 55+ zyjacych w takim stylu?
          I czytaj ze zrozumieniem z laski swojej . Napisalam o 3 przypadkach, ktorych znam. Od nich zreszt awiem , ze takie Czesi maja podejscie.
          • aankaa Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 15:02
            srubokretka napisał:

> Napisalam o 3 przypadkach, ktorych znam. Od nich zreszt awiem , ze takie Czesi maja podejscie.

znasz 3, oni mówią, że taki styl życia to u nich norma (?) czego nie zrozumiałam?
            • srubokretka Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 15:21
              Tego, ze skoro Czesci maja takie podejscie, nie znaczy, ze w podtekscie bylo, ze wszyscy Polacy sa w zalegalizowanych zwiazkach.
              Jezeli juz, to w tym co napisalam byla podpowiedz do watkodajki, ze jezeli planuje zwiazek "do konca zycia" to nie z Czechem (tak, sa wyjatki).
      • pitupitt Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 13:00
        Ja bardziej kojarzę ich jako rozlazłe ciepłe kluchy, kompletnie bez ikry, które codzienność zaskakuje na każdym kroku.
        • srubokretka Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 15:12
          To wszystko idzie w parze. Do pracy chodza, bo musza, a najlepszym przyjacielem jest fotel i TV/internet. Ich dzieci maja przekichane. Maja spora populacje Cyganow, co wedlug mojego znajomego, ktorego ex jest Cyganka, tez negatywnie wplywa na innych mieszkancow.
    • zuzanka005 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:33
      a kto nas lubi?
      • ichi51e Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 15:59
        I za co Czesi czy ktokolwiek inny miałby nas w sumie lubic
    • mava12 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:36
      >Polska to dla nich przezroczysty kraj.

i odwrotnie. W Polsce Czechy sa znane tylko z tego, ze mozna tam zrobic aborcję, bez problemu.
      Mysle, ze tematem ekscytują się nasi polscy sąsiedzi, ktorzy maja bliższe związki z Czechami.
      Dla mnie akurat oni też są przeźroczyści i znam tylko Szwejka. No i Havla.
      • bmtm Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:39
        W terenach przygranicznych sporo osób pracuje w Czechach (przynajmniej kilka lat temu tak było, obecnie mniej bywam to nie wiem).
        • marecky81 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:46
          Kiedyś pracowali nasi górnicy w kopalniach Ostravy, Poza tym nie było specjalnego zainteresowania pracą w Czechach. Teraz przy niskim bezrobociu i wyższych zarobkach PL to już w ogóle,
          • bmtm Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:50
            Akurat w okolicach Ostrawy to z naszej strony są wsie w Polsce więc o pracę w Czechach łatwiej.
    • wrota.do.lasu Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:54
      Też ich nue lubię. Prowadząc dg mam z nimi niestety styczność.to aroganccy buce.
      Noszę się z zamiarem blokowania zakupu usług dla tej nacji.
    • conena Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:57
      powiedz Czechom, że jak ja zostanę prezydentem, to wypowiem im wojnę.

bo ja akurat wolałabym aby tu były Czechy, a nie Polska, mam już dosyć naszego wesołego królestwa chrystusowego.
      • marecky81 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 14:06
        Tylko, że wizja wyluzowanego kraju ateistów przy piwku, ujaranych trawą to też mit.
        • conena Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 16:54
          a, to nie, odwołuję wypowiedzenie wojny.
    • taki-sobie-nick Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 23:02
      Mam to w poważaniu, przykro mi.
    • enia17 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 23:47
      Przykre przykre ale czy myśli tak każdy Czech to nie wiem.
      Mnie zaskoczyło że to kraj tak bardzo laicki i liberalny. Na tym tle Polska za pewne im.sie jak jakiś ciemnogród.
      Ale Czesi jak na takie małe państwo mają spore osiągi np piwo albo Skoda.
      A Polska?
    • pitupitt Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 12:56
      No i kij im w ... Pępkiem świata nie są.
    • lewababa Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 13:38
      Nie czytałam póki co ani jednej odpowiedzi na ten post..
      Tak na szybko to się przyczepię do stwierdzenia,że Czesi Nie robią u nas zakupów …Haha to zapraszam do polskiego Cieszyna i wielu pomniejszych miejscowości w okolicy ( tu znam temat z uwagi na aspekty zawodowe)w sklepach spożywczych aż się roi od CZechow , kilku właścicieli sklepów spożywczych dzięki Czechom rozwija biznes otwierając kolejne placówki .Takze ten tego…
      • bmtm Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 14:19
        Przecież to de facto jeden organizm miejski i takie zakupy są naturalne. Polacy też kupują czekolady, alkohol albo idą na knedliki za Olzę. Gdyby było tak dobrze to Cieszyn by kwitł, a wcale nie jest tak dobrze.
    • trina45 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 15.05.25, 01:46
      akurat , tylko ze Kudowa ich pelna jak lataja zachwyceni po bazarze...i to juz od ponad 20 lat
    • lomek22 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 15.05.25, 02:02
      Czesi nas nie lubią od Praskiej Wiosny. Poza tym kogo oni lubią oprócz siebie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka