Dodaj do ulubionych

Czesi nas nie lubią, przykro mi

01.03.20, 16:49
Nas Polaków, a ja zawsze lubiłam Czechów. Po pierwsze nie lubią nas za jezdę na drogach, co chwilę w Czechach jakieś wypadki z udziałem polskich kierowców. Mój facet Czech nie lubi jezdzić w Polsce, a siostra mieszkająca 10lat w UK boi sie na polskich pasach przechodzic, ze zaraz ja ktos potraci, bo w Uk zaraz wszyscy sie zatrzymuja widzac czlowieka w poblizu przejscia i odzywczaiła się od Polskiej jazdy. Po drugie Czesi nas nie lubia za afery z żywnością, boją się troche polskich produktów jak afera soli spozywczej z solą przemysłową. Nie chwalą się gdy jadą na wakacje do Polski, raczej wstyd by im było powiedzieć, że spedzali wakacje nad Polskim morzem. Jakoś strasznie mnie to wszystko zabolało sad w dodatku mamy opinię alkoholików i ludzi którzy awanturują się wszędzie i o wszystko. Traktują nas tez troche jak my Ukrainców, pracujemy za mniej i niszczymy im rynek pracy. Ogólnie to nie zwracaja na nas za bardzo uwagi. Za to mój facet Wiedzmina przeczytał i bardzo mu sie ksiazka podobala, na netflixie tez widzmina wyczekiwał. Jedziemy na wycieczkę do polskiej łysej góry i czeskiej lysa hora w przyszłym tygodniu smile i chce poznać bardziej polska kulturę ale tylko i wyłącznie przeze mnie. Polska to dla nich przezroczysty kraj. Szkoda.
Obserwuj wątek
    • mum2004 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 16:52
      Dziwisz się? Zacofany kościółkowy skansen. Cała Europa tak nas widzi.
      • meduza321 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:00
        Wiedziałam, że może jakos super nas nie postrzegaja ale myślałam, ze jednak przyjazniej. Szkoda, bo Polska to min atrakcyjnyturystycznie kraj i mysle, ze na tym tracimy, =ze tak nas postrzegaja albo Polskie wedliny sa pyszne a czesi raczej rzygaja na myśl o polskim jedzeniu przez te afery sad
        • bywszy Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:26
          Polska to dla Czechów atrakcyjny turystycznie kraj? shock

Ni wyżyna, ni nizina, ni krzywizna, ni równina... Krzyż, chałupy i krowina. tongue_out
          • milka_milka Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:59
            Wcale się. Mamy morze, oni nie.
          • nangaparbat3 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 18:35
            Ni wyżyna, ni nizina, ni krzywizna, ni równina... Krzyż, chałupy i krowina

To Mazowsze, Wielkopolska - ale "Polska jest jak obwarzanek". Wszystko się pozmieniało, a to wciąż prawda.
            • bywszy Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 21:07
              nangaparbat3 napisała:
              > ... "Polska jest jak obwarzanek". Wszystko się pozmieniało, a to wciąż prawda.

Nooo... Się pozmieniało.

N, W, SW - Niemcy.

E, SE - PiS-land.
      • prezent_urodzinowy Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:21
        Aha, i taki przeciętny Czech nad polskie morze nie pojedzie, bo mu polska religijność nie pasuje? Błagam Cię...
        • mum2004 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:26
          A po co ma jechać nad polskie morze jak ma w porównywalnej odległości ciepłe słoneczne.
          • prezent_urodzinowy Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 20:53
            To prawda, ale po co mieszać do tego zacofanie i kosciolkowosc?
      • nessy Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 15:23
        A dzięki komu nas tak widzą? Dzięki takim, jak Ty.
    • afro.ninja Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:03
      Moj maz ma kolegów Czechów i akurat oni Polskie lubia, ba nawet wola mieszkac tu niz w Czechach. Czesi az tak bardzo sie od nas nie roznia. Jak bylam w Pradze, mialam wrazenie, ze jestem w ladnym, polskim miescie.
      • meduza321 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:05
        Myślę, że Ci co znają POolskę lubią smile na szczeście smile mój wogóle nie znał, podobni ale ja juz róznice w kulturze tez widze
        • mallard Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 12:45
          meduza321 napisała:

> mój wogóle nie znał

W ogóle. (Ewentualnie "wogle" 😉)
      • mid.week Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:08
        No popatrz, a ja bedac w Czechach zawsze sobie myślę, ze tak moglyby wygladac polskie miasta gdyby wszystkie niemiecki i radzieckie czołgi przejechały sobie obok....
        • bywszy Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 21:33
          Gruba przesada - przed rajdami czołgów polskie miasta wcale nie wyglądały jak czeskie. Czechy to inna cywilizacja, po prostu.

Polecam Miłosza Rodzinną Europę. Radziwiłowicz świetnie czyta: klik smile
          • mandziola Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 23:23
            No inna.. oni sprzymierzyli się z Niemcami.. my walczyliśmy..Dzięki czemu Praga została nieruszona...
            • tiszantul Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 09:59
              Wytłumacz tylko ematce, ze jak ktoś na nią naciska, to trzeba się podporządkować i spełniać polecenia smile
            • lellapolella Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:09
              Sprzymierzyli się, powiadasz? Ile ty masz lat, dziesięć? Powyżej tego wieku wypada już wiedzieć o układzie w Monachium i jego konsekwencjach.
              • mandziola Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 04.03.20, 00:36
                Tia.. Polacy po takim Monachium by walczyli.. Czesi - nie..więc o czym mówimy..
    • fitfood1664 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:11
      Nie lubię ludzi, którzy oceniają innych na podstawie narodowości.
    • chococaffe Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:40
      Straszne, jak żyć wink
      • chococaffe Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 17:40
        p.s. a Twój facet to lekarz medyczny?wink
    • milka_milka Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 18:00
      Obchodzi Cię to?
    • tanebo2.0 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 18:20
      Ma to liczne przyczyny. Zaolzie cz 1968 miało swój udział. Zapewne powód był też głębszy. Oni wobec dużego sąsiada - Niemiec, wybrali współpracę. My bunt. Oni wyszli na tym nieźle - przed wojną Czechy były bogatsze od Szwajcarii.
      • bywszy Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 20:59
        tanebo2.0 napisał:

> Ma to liczne przyczyny. Zaolzie cz 1968 miało swój udział. Zapewne powód był te
        > ż głębszy. Oni wobec dużego sąsiada - Niemiec, wybrali współpracę. My bunt. Oni
        > wyszli na tym nieźle - przed wojną Czechy były bogatsze od Szwajcarii.

To jest całkowicie nieporównywalne.
        Praga na mapie jest dokładnie w połowie drogi między Wiedniem i Berlinem.

Ścieżki Czech i Polski rozeszły się ostatecznie w późnym Średniowieczu.
        Czechy przynajmniej od początku czasów nowożytnych są częścią cywilizacji zachodniej, a Polska... jakby to powiedzieć... niezupełnie. uncertain

• delauras Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 21:29
          A w ogóle to jadę w marcu na wycieczkę do PRagi Czeskiej i sama ocenię jacy ci Czesi są.
          • dyzurny_troll_forum Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 14:39
            delauras napisał(a):

> A w ogóle to jadę w marcu na wycieczkę do PRagi Czeskiej i sama ocenię jacy ci
            > Czesi są.

Podczas wycieczki "praga-wiedeń-budapeszt w 3 dni" wiele nie ocenisz...
            • delauras Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 20:44
              Tylko Praga 😁
          • mama.pracujaca Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 07:31
            delauras napisał(a):

> A w ogóle to jadę w marcu na wycieczkę do PRagi Czeskiej i sama ocenię jacy ci
            > Czesi są.
            Nie rozumiem jak ty chcesz oceniac jakis kraj po jednej wycieczce? Czechy to nie tylko Praga, zreszta co to zbaczy ,,czeska praga"? Praga jest tylko jedna. Chyba pomyliło ci sie z Cieszynem😀 Cieszn mamy polski i czeski. Praga jest pieknym miaste, natomiast weksza cześc Czech daleka jest od idealu.... Co charakterystyczne ,,Czesi nas ochrzcili" natomiast w tej chwili jest to skrajnie ateistyczny kraj!
            • delauras Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 08:59
              mama.pracujaca napisał(a):

> delauras napisał(a):
              >
              > > A w ogóle to jadę w marcu na wycieczkę do PRagi Czeskiej i sama ocenię ja
              > cy ci
              > > Czesi są.
              > Nie rozumiem jak ty chcesz oceniac jakis kraj po jednej wycieczce? Czechy to ni
              > e tylko Praga, zreszta co to zbaczy ,,czeska praga"? Praga jest tylko jedna. Ch
              > yba pomyliło ci sie z Cieszynem😀 Cieszn mamy polski i czeski. Praga jest piekn
              > ym miaste, natomiast weksza cześc Czech daleka jest od idealu.... Co charaktery
              > styczne ,,Czesi nas ochrzcili" natomiast w tej chwili jest to skrajnie ateistyc
              > zny kraj!
              Ojojoj, ale elaborat , 😁
              Już po jednej wycieczce wyobraż sobie ocenię czy mi się podoba czy nie.
            • pkt4a Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 14:57
              mama.pracujaca napisał(a):

> delauras napisał(a):
              >
              > > A w ogóle to jadę w marcu na wycieczkę do PRagi Czeskiej i sama ocenię ja
              > cy ci
              > > Czesi są.
              > Nie rozumiem jak ty chcesz oceniac jakis kraj po jednej wycieczce? Czechy to ni
              > e tylko Praga, zreszta co to zbaczy ,,czeska praga"? Praga jest tylko jedna. Ch
              > yba pomyliło ci sie z Cieszynem😀 Cieszn mamy polski i czeski. Praga jest piekn
              > ym miaste, natomiast weksza cześc Czech daleka jest od idealu.... Co charaktery
              > styczne ,,Czesi nas ochrzcili" natomiast w tej chwili jest to skrajnie ateistyc
              > zny kraj!

Sprzedali nam bliskowschodnią bajeczkę poganiaczy wielbłądów a sami dali nogę w krzaki. My mamy teraz problem a oni z nas sie śmieją. Tacy są ci Czesi.
    • 1maja1 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 18:34
      To, ze jestemy dla nich przezroczystym krajem to wiedzialam, ale mam na to wywalone. I rzeczywiscie sa czesto niemili dla Polakow, bardzo nie lubie jak ktos traktuje chamsko innego czlowieka ze wzgl na narodowosc. Ja do Czechow nic nie mam, bo jako dziecko wychowywalam sie blisko czeskiej granicy, oni do nas przyjezdzali kupowac ubrania, my do nich zywnosc. Zylismy wtedy w symbiozie. Ogladalam czeskiej bajki codziennie. Wtedy nie odczuwalo sie jakiejs niecheci z ich strony.
      Co do jazdy naszych kierowcow to niech najpierw spojrza co maja u siebie na podworku. Mieszkalam kilka lat we Wiedniu i regularnie jezdziliy do Polski, to co Czesi odstawiali na autostradzie to sie w glowie nie miesci. Nawet sie smialismy z mezem jak widzielismy w lusterku, ze zbliza sie jakis cwaniak, ze to pewnie rodak, a potem sie okazywalo, ze czeskie blachy😀
    • mama.pracujaca Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 19:43
      Ja mam zupełnie inne doświadczenia z Czechami. Gdziekowiek na świecie, jak słyszeli polski jezyk zawsze z uśmiechem witali sie z radościa. Mam wiele takich znajomości Polsko-Czeskich czy Polsko-Słowackich(Bo znamy dwie rodzinki Czesko-Słowackie.) Łączy ich wszystkich to, że nie trawią Rosjan. Także rożnie to bywa. W maju zaprosili nas do siebie kolejny raz. Świetnie czujemy siè w ich towarzystwie.
    • ichi51e Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 19:51
      Tak bo Polacy to generalnie Czechow lubia i wiedza na temat tego kraju cokolwiek...
      • pitupitt Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 13:06
        Tak jakby Czesi wiedzieli...
    • hanusinamama Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 22:13
      Czy to nowe wcielenie tej co ją rodzina lekami truje??
      • daniela34 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 23:06
        hanusinamama napisała:

> Czy to nowe wcielenie tej co ją rodzina lekami truje??
        >
        Oczywiście, że tak. Znów ma rzut- chyba z 8 wątków o Czechach plus jeden o tym, że nie ma dzieci- w dwa dni.
    • pitupitt Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 01.03.20, 23:00
      Tylko nie zapomnijcie zatankować, bo utkniecie gdzieś w szczerym polu😂
    • argentea Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 13:22
      Przez Czechy się nudno jedzie a Czesi są ponurzy.
      • stavros2002 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 13:29
        Sporo racji. Poza Pragą i kilkoma więksyzmi miejscowościami, trochę to wygląda jakby się zatrzymali 25 lat temu. Zresztą i tak jest lepiej, jeszcze całkiem niedawno życie u nich zamierało na ulicach po 16 popołudniu, pustki jak w filmie postapokaliptycznym. Jedyne czynne miejsca to piwiarnie z towarzystwem męskim i niepowtarzalnym klimatem i aromatem wink W takim Zlinie na Morawach wieczorem nie było gdzie pójść na kolację, pamiętam jak po długich poszukiwaniach znaleźliśmy miejsce gdzie podano nam pokrajaną w plasterki kiełbasę i chleb, ale jako zagrycha, trzeba było zamówić piwo.
    • feliz_madre Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 13:39
      Zauważyłam to jak jeździliśmy po Czechach. Szczególnie w Pradze widać - przewodniki i tłumaczenia nawet w 8 językach, w tym po chinsku i węgiersku, po polsku nie. Strasznie przykre, wszak jesteśmy ich sąsiadem. W dodatku najdłuższym.
      • mama.pracujaca Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 07:38
        feliz_madre napisała:

> Zauważyłam to jak jeździliśmy po Czechach. Szczególnie w Pradze widać - przewod
        > niki i tłumaczenia nawet w 8 językach, w tym po chinsku i węgiersku, po polsku
        > nie. Strasznie przykre, wszak jesteśmy ich sąsiadem. W dodatku najdłuższym.
        Nie rozumiem problemu z jezykiem! My zawsze rozmawiamy z nimi po polsku i doskonale rozumiemy sie. Nie wiem jak to jest, ale nigdy nie miałam z tym problemu. Minimalne problemy pojawiają się na Słowacji, natomiast z Czechami nigdy nie miałam problemów z komunikacjà językową
        • stavros2002 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 09:07
          No chyba jest inaczej.

"Czeski i słowacki podobne są do polskiego zarówno pod względem leksykalnym, jak i gramatycznym. Ci, którzy pragną nauczyć się jednego z języków południowych sąsiadów, stają przed dylematem: którego? Słowacki jest do polskiego bardziej zbliżony, podczas gdy w czeskim pozostały m.in. znamiona kilkusetletniej dominacji niemieckojęzycznej dynastii Habsburgów: Słowak liczbę 33 przeczyta jako „tricat tri”, Czech natomiast „tri a tricat”. Słowacki, ze względu na fakt, iż dobrze rozumieją go inni Słowianie, nazywany jest przy tym „słowiańskim esperanto”. Słowacki ma bardziej archaiczny system głoskowy, gdyż nie zaszły w nim zmiany charakterystyczne dla współczesnej czeszczyzny."

Można też wspomnieć, że dielekt wschodniosłowacki jest jeszcze bardziej zrozumiały do Polaków, ze względu na przenikanie się języków w rejonie Spisza i wpływy rusińskie od Bardejova na wschód.
          • mama.pracujaca Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 11:37
            No teraz ktoś będzie mi imputować z kim leiej mi sie rozmawia😀 Nie, rozumiem Czechów doskonale! Nie rozumiem tak dobrze Słowakow, a juz wogóle rosjan!
            • stavros2002 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 11:52
              Może ty tak, ale we wszelkich opracowaniach i w praktyce, słowacki jest łatwiejszy do zrozumienia dla Polaka niż czeski.

Aha, rusiński nie ma żadnego związku z Rosją, ale temat twoich braków w wiedzy, to inna bajka.
              • mama.pracujaca Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 21:45
                stavros2002 napisał:

> Aha, rusiński nie ma żadnego związku z Rosją, ale temat twoich braków w wiedzy,
                > to inna bajka.
                Rosjan podałam jako przykład tego, że większość polaków jednak rozumie ich mowę. A ja kompletnie nie, co wielokrotnie budziło zdziwienie... Następnym razem spróbuj chociaz pomyśleć, zanim coś napiszesz😀
    • fitfood1664 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 13:46
      Ja przestałam się przejmować tym że gdzieśtam nas nie lubią niedługo po emigracji. Polacy to Polacy, ja to ja. Nie jestem odpowiedzialna za cały naród i jego postrzeganie. Jestem odpowiedzialna za postrzeganie mnie. Zachowując się właściwie mogę w niewielkim stopniu wpłynąć na postrzeganie Polaków za granicą. I tego się trzymam.
    • molik28 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 02.03.20, 22:19
      Mi tam wszystko jedno. Nie znam żadnego Czecha.
    • kropkacom Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:11
      Widzę, że troll porządnie podkarmiony big_grin Zdradzę wam więc przy okazji tajemnicę, Czesi (zwłaszcza na co dzień) nie zastanawiają się czy lubią lub nie lubią Polaków czy Polskę.
    • mona-taran Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:16
      Nie lubią nas Czesi, nie lubią Włosi, ani Anglicy ani Niemcy, Rosjanie czy Słowacy.. Ani Belgowie, ani Holendrzy, ani Francuzi :p wielką mi rzecz ;p
      • stavros2002 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:24
        A ktoś lubi Czechów i te pozostałe nacje? Bo dla mnie takie dywagacje są dziecinne.
        • mona-taran Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:26
          Bo są :p
      • tiszantul Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:32
        Ematka oficjalnie nie dba o to, co inni o niej myślą, ale za granicą chciałaby zachwytów i natychmiastowej sympatii
      • delauras Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:36
        mona-taran napisała:

> Nie lubią nas Czesi, nie lubią Włosi, ani Anglicy ani Niemcy, Rosjanie czy Słow
        > acy.. Ani Belgowie, ani Holendrzy, ani Francuzi :p wielką mi rzecz ;p
        To ja tobie proponuję w tej sytuacji wypisać się z bycia Polką.
        Ps. A skąd ty to wiesz?
        • mona-taran Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:43
          Widzę, że wy wszystko tu tak śmiertelnie poważnie bierzecie 😅

Ps. Mam męża Włocha, mieszkałam kilka lat w Anglii, pochodzę z miasta przygranicznego graniczącego z Niemcami, aktualnie mieszkam w Holandii a dwa razy w tygodniu chodzę do Belgijskiej szkoły językowej :p Pracowałam z Francuzami i kiedyś miałam chłopaka Czecha. Tylko z Rosjanami i Słowakami nie miałam nigdy doczynienia, ale na forum piszą, że oni też...
          • delauras Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:56
            Bo ty tak śmiertelnie poważnie piszesz.
            A może to ciebie akurat znani tobie cudzoziemcy nie lubią. A ty zaraz piszesz że Polaków nie lubią.
            • mona-taran Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 10:59
              Pojęcie ironii jest ci znane? W moim wpisie nie było nic poważnego, były też takie znaczki ":p" .
              • mona-taran Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 03.03.20, 11:02
                A czy mnie nie lubią? No cóż, na pewno nie wszyscy. Ja też nie wszystkich lubię, bez względu na narodowość.
      • princesswhitewolf Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 14:34
        Anglicy nie maja wobec Polakow " nie lubie".Raczej mamy opinie ciezko pracujacych. I jako narod nadmiernie powaznych
    • mama_duzych_dzieci Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 18.10.20, 04:46
      Moje dziecko ponad 3 lata pracowało w Pradze. Pracowała w korporacji, poznała ludzi, kraj i zwyczaje. Ludzie młodzi mają wywalone, nie mają problemów czy ktos ich lubi . Są bardziej otwarci i tolerancyjni. Starsi pamietająnam 68 rok, zmienia się to wszystko w nowym pokoleniu. Już od 2 lat pracuje w Berlinie, do Pragi jeżdzi bo tam zawiązały się silne więzi z zespołem któremu szefowała. Czy nas lubią?
    • h_albicilla Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 18.10.20, 06:17
      Ja też nie lubię całych krajów. Lubię pojedyńczych ludzi z tych krajów.
    • klaramara33 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 18.10.20, 08:04
      Nie miałam takich odczuć , będąc tam , a ja też nie lubię polskich dróg, polskich kierowców, którzy są nieodpowiedzialni.
      • klaramara33 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 18.10.20, 08:06
        Dodam ,że wielu przy granicy mieszkających chciało że mną po polsku rozmawiać nie po ang. To było miłe, bardzo.
    • fruits Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 11:41
      A ja się spotkałam z innym podejściem. Faktycznie nadal dominuje stereotyp Polaka półgłówka, pijaka i awanturnika, ale to się zmienia. Teraz co raz więcej Czechów jeździ nad nasze morze. Nawet wakacje nad naszym morzem stały się dla nich swoistym szałem, jest bum na polskie morze. Bo bliżej niż inne morza, a poza tym po prostu u nas się im podoba i przecierają oczy ze zdumienia jaka ta Polska ładna. Mam kilku znajomych Czechów i Słowaków i wszyscy są bardzo zaciekawieni Polską. Mówią, że wcale nie jest tak jak się powszechnie uważa. Polacy są mili, sympatyczni dla nich. Miasta są nowoczesne. Przyroda piękna. Jest bezpiecznie. Nadal faktycznie obawiają się piratów drogowych i pijaków, ale mniej niż do tej pory.
      • ichi51e Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 11:54
        Do tego mają pociąg bezpośredni - z Pragi dojedziesz w Podobnym czasie nad Bałtyk co do Warszawy
    • gryzelda71 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 11:44
      Bardzo mi wszystko jedno. A to że jeździmy źle, to historia. Ale zaraz zleca się panie które boją się jeździć chodzić z domu wychodzic bo piesi giną
    • turbinkamalinka Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 11:49
      Ej bez takich. Już się ucieszyłam że wróciła ta od lekarza medycznego.
    • smoczy_plomien Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 11:49
      Pracowałam 6 lat w czeskiej firmie, odwiedzałam ten kraj kilkadziesiąt razy, rozmawiałam na różne tematy, pytałam też jak odbierają Polaków. Jeśli za coś nie lubią Polaków, to za poczucie wyższości, za podśmiewanki z języka czeskiego i traktowanie Czechów jako zabawnych Pepików. Ale to takie uogólniające i w szczegółach nikt nic szczególnego nie zarzuca Polakom. Z racji terenów przygranicznych wielu moich znajomych Czechów ma polską babcię albo jakichś innych członków rodziny, prowadzą interesy z Polakami (np. pomagałam niektórym umówić się z polskimi wykonawcami jakichś robót przy budowie domu). Trochę nam zazdroszczą polskich pensji. I tyle, nic zdrożnego.
      • bmtm Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 11:57
        Przecież tam się więcej zarabia. Znam tereny przygraniczne i obserwuję setki Polaków pracujących w Czechach, a odwrotnie tylko jakieś incydentalne przypadki.
        • palacinka2020 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 13.05.25, 12:12
          Juz nie. W Polsce tak podskoczyly place w ostatnich latach ze nie juz benefitu z pracy w Czechach.
          • evro44 Re: Czesi nas nie lubią, przykro mi 14.05.25, 15:57
            w Czechach taniej zoperujesz zaćmę, zrobisz powieki czy zęby

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka