Dodaj do ulubionych

pies z wilczym apetytem

02.03.20, 18:53
mamy nowego psa
poprzedni jadł bardzo mało i zawsze mu stało jedzenie w misce więc nie wiem jak traktować nowego
żre i żre

psa mamy z "fundacji" (oddał go poprzedni wiejski właściciel bo się przeprowadzał z gospodarstwa do bloku i w jego mniemaniu wsiowy pies nijak by się tam odnalazł). Poprzedni właścicle o niego dbał - karmił, pies się nie boi był wolny i swawolny. Potem pies mieszkał 5 miesięcy u babki z fundacji i trafił do nas.
U babki z fundacji nie jadł (twierdziłą że u nich bardzo schudł - pewnie ze stresu i tęśknoty)

Pies (lat 4): Mieszka w domu, ma średnią ilosc ruchu. Dostaje póki co 3 razy dziennie: (1 porcja po południu tyle co zaleca producent karmy), odrobinę rano dostaje i wieczorem. Jak by mógł chyba zżarł by więcej. Nie chcę mu dawać bardzo dużo żeby mu się żoładek nie rozciągnął.

Nie wiem gdzie postawić granicę. Czy poczekać aż przytyje do normalnej wagi czy jak?
Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: pies z wilczym apetytem 02.03.20, 19:08
      Jeżeli ma niedowagę to oczywiście, że karmić. W końcu jak ma przytyć? Inna kwestia, że moje psy zawsze zjadały więcej niż zalecał producent karmy. Ale one też się dużo ruszały jak na małe psy, szybka przemiana materii też swoje robiła. Żaden nie miał nadwagi. Obecna też pożre więcej, ale i nie dziwne jak dziennie zrobi kilka kilometrów, a kolana nie sięga. Aha, wszystkie zawsze miały w misce sucha karmę, cały dzień i podjadały kiedy chciały. Nigdy nie zjadły więcej, bo trzeba zostawić. Czasami kilka kulek, czasami pół miski i odchodziły.
    • czarna_kita Re: pies z wilczym apetytem 02.03.20, 19:19
      No to zależy od psa. Nasz to by zarł cały dzień gdyby mógł. Ale to labrador i je trzeba pilnować bo inaczej potrafią się spaść jak prosiaki. Myślę że jeśli twój ma niedowage no to niech je aż przytyje, bo może nadrabia to co schudł . A byliście u weta ? Wszystko z nim w porządku? Nie ma pasozytow czasami ?
    • vinca Re: pies z wilczym apetytem 02.03.20, 19:37
      Dlaczego dorosły pies je 3 razy dziennie??
      • hrabina_niczyja Re: pies z wilczym apetytem 02.03.20, 19:43
        A ile razy powinien? 5? 2? 1? Pies powinien jadać w takich odstępach czasu i tyle posiłków, które służą najlepiej jego zdrowiu. Reguły nie ma.
      • stara-a-naiwna Re: pies z wilczym apetytem 02.03.20, 21:10
        daję 3 razy dziennie żeby nie rozciąąc mu żołądka i żeby nie dostał skrętu żołądka / jelit

nie jestem fanką teorii karmienia psa raz dziennie - moim zdaniem ma się ona nijak do faktycznego dbania o zdrowie
    • berdebul Re: pies z wilczym apetytem 02.03.20, 21:59
      Czym karmisz, bo może się nie najada. Dajesz psu jajko, oliwę z oliwek itd?
      Pies powinien zjadać tyle ile ma objętości czaszki (mniej więcej).
      Jak ma niedowagę, to podawaj tyle jedzenia ile powinien jeść przy prawidłowej wadze.
      • stara-a-naiwna Re: pies z wilczym apetytem 03.03.20, 09:10
        pies ma dobra karmę z ryby
        acana
        raz na kilka dni gotuję mu ryz z kurczakiem i warzywami
        jajko dostał raz kawałek z ręki z kanapki - wypluł białko
    • woman_in_love Re: pies z wilczym apetytem 02.03.20, 22:08
      Może to nie pies???

telewizjarepublika.pl/myslala-ze-kupila-sobie-pieska-okazalo-sie-ze-byl-to-niedzwiedz,64893.html
      • stara-a-naiwna Re: pies z wilczym apetytem 03.03.20, 09:11
        widziałam to na necie
        mój ma 4 lata i jest psiom popierdułką - 12 kg i większy nie bedzie (jedynie mógł by masy nabrac conieco)
      • ajaksiowa Re: pies z wilczym apetytem 03.03.20, 09:13
        berda,a tą objętość czaszki to jak zmierzyć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka