Dodaj do ulubionych

Podatek - pytanie do HR

05.03.20, 19:57
Podpowiedzcie proszę, mąż nie złożył oświadczenia żeby nie pobierali mu z pensji większych zaliczek na podatek po przekroczeniu II progu. Tak było do tej pory bo ja zarabiam dużo mniej i po prostu po rozliczeniu pita mieliśmy dopłatę. W tym roku zapomniał i właśnie mu pobrali większa zaliczkę. Pytanie brzmi, czy może złożyć takie oświadczenie, jeśli już większe składki poszły do urzędu? W jego kadrach nie są pewni i czekają na opinie radcy prawnego, ale ja wiem ze emama wie wszystko i mi pewnie podpowiewink z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:07
      Nie rozumiem? Po 2 miesiącach twój mąż już wszedł w 2 próg podatkowy?
      Nie bardzo łapię też czy w poprzednich latach mieliście dopłatę (czyli musieliście dopłacać kasę do us) czy nadpłatę (us zwracał wam kasę).
      • ona-26 Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:17
        Tak, według kadr wszedł bo dostał już trzecia wypłatę w marcu za luty 🙄 do tej pory ponieśli niższe zaliczki i musieliśmy dość sporo dopłacać po rozliczeniu
    • redwineiswhatilike Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:21
      Ale już w styczniu i lutym przekroczył 85 000 czy jakoś tak?
      • ona-26 Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:29
        W st, lutym i marcu. Chociaż pensja płacona z dołu.
        • redwineiswhatilike Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:38
          To jeśli faktycznie przez 3 miesiące tyle zarobił to wchodzi w drugi próg i musi od teraz płacić 30 % podatku.
    • sortfort Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:31
      kufa, wy się dorabiacie kosztem okradania innych? czy co robicie?
      Bo wiem, ze zamożność wielu bierze się z cwaniactwa, kombinatorstwa i węża w kieszeni - ale zarabiać tyle kasy i wyłudzać po forach porady księgowe to trzeba być niezłą menelką.
    • wuthering.heights Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:44
      Ale jaka to różnica, czy co miesiąc są potrącane wyższe zaliczki, czy raz w roku oddajecie wyrównanie? Jaka korzyść z tej drugiej opcji?
      • kasiamat00 Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:57
        Mozesz przez rok-poltora obracac ta dodatkowa kasa. A tu mowimy jak rozumiem o calkiem konkretnych kwotach, jesli dobrze licze to z 50 tys ((85000 / 3) * 12 * 0.14) wyjdzie rocznie.
      • odnawialna Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:59
        taka, że kasa będzie do ich dyspozycji zamiast rok leżeć na koncie US
    • kiszona_kapusta Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:55
      Skoro po 3 miesiącach przekroczył próg podatkowy to po roku nawet Twoja niska pensja nie pomoże.
      • ona-26 Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:57
        DZięki za podpowiedzismile zanim jutro odpisze nam księgowy.
        Szczególnie ciepło dziękuję za darmowa psychoanalizę i coaching😏
    • odnawialna Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 20:57
      może złożyć oświadczenie teraz, zaliczki będą z powrotem obliczane wg I progu skali od miesiąca następującego po miesiącu złożenia oświadczenia. Ma obowiązek zawiadomić pracodawcę jeśli sytuacja ulegnie zmianie (np. rozwiedziecie się wink)

A niektórym to już żółć zazdrości oczy zalewa sad
      • ona-26 Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 21:01
        Super, fajnie jak spotka się osobę kompetentną i jednoczenie życzliwą. Bardzo Ci dziękuję
    • aerra Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 21:13
      Tak, oświadczenie może złożyć w każdej chwili, od kolejnego miesiąca składki będą odprowadzane wg oświadczenia. Składki, które już poszły będą rozliczone w rozliczeniu rocznym i tyle.
    • aankaa Re: Podatek - pytanie do HR 05.03.20, 21:49
      W jego kadrach nie są pewni i czekają na opinie radcy prawnego, ale ja wiem ze emama wie wszystko i mi pewnie podpowie

w 3-cim miesiącu roku wpada w 2 próg podatkowy i nie stać was na poradę prawnika ?
      • agnieszka_kak Re: Podatek - pytanie do HR 06.03.20, 07:57
        Ale dlaczego to oni maja sie radzic prawnika? To raczej kadry powinny, a ona pyta z ciekawosci.
    • 7katipo Re: Podatek - pytanie do HR 06.03.20, 08:17
      Nie może. Na złożenie oświadczenia jest termin, który nie podlega przywróceniu.
      Art. 32 ustawy o pdof.
      • 7katipo Re: Podatek - pytanie do HR 06.03.20, 08:24
        Sama siebie poprawiam.
        Jak już ktoś wyżej napisał, od następnego miesiąca po złożeniu oświadczenia zaliczki są pobierane niższe.
        • aguha Re: Podatek - pytanie do HR 06.03.20, 08:36
          "Takie oświadczenie skutkuje zmniejszonymi zaliczkami (pobieranymi według zasad określonych w pkt 1 i 2) począwszy od miesiąca następującego po miesiącu, w którym zostało złożone oświadczenie.
          Jednak, gdy nastąpi zmiana stanu upoważniającego do obniżki zaliczek lub utrata możliwości do opodatkowania dochodów wspólnie z małżonkiem (np. rozwód) albo dzieckiem (np. ślub dziecka, czy ukończenie nauki pełnoletniego dziecka), podatnik jest zobowiązany poinformować o tym płatnika (pracodawcę).
          W takim przypadku od miesiąca następującego po miesiącu, w którym podatnik przestał spełniać warunki do obniżki zaliczek, zaliczki są pobierane według zwykłych zasad."
          Źródło: ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit/pit/pracownik/294751,Oswiadczenie-pracownika-o-wspolnym-rozliczeniu-z-malzonkiem-lub-samotnie-wychowywanym-dzieckiem.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka