Dodaj do ulubionych

lek na receptę

14.03.20, 11:01
jedyne co budzi mój niepokój aktualnie to że biorę lek antydepr. i mam zapas na mniej niż 4tyg. do psychiatry chodzę prywatnie, mam umówioną wizytę za 3 tyg ale boję się że do tego czasu może zabraknąć leku w aptekach. mam abonament w medycznej sieciówce, ale tam zapisują recepty online tylko jeśli się dostało od ichniejszego lekarza. co mogę zrobić? czy w przychodni na nfz mogą sprawdzić w systemie nfz że biorę ten lek i mi wypisać zdalnie? czy muszę się tam udać z karteczką od psychiatry (mam taką).

jeszcze jest opcja telefonu do psychiatry i poproszenia żeby mi wypisał zdalnie ale nie wiem czy się zgodzi bez wizyty. poza tym za wizytę bierze 150zł.
Obserwuj wątek
    • prezent_urodzinowy Re: lek na receptę 14.03.20, 11:06
      Najprościej chyba zadzwonić do lekarza i zapytać? Głowy za to nie urywaja..
      Możesz ten spytać w aptece, czy mają jakąś politykę na ten czas. Do lekarza na NFZ pewnie będzie się ciężko dostać od ręki, nawet tylko po receptę.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: lek na receptę 14.03.20, 19:02
        U mnie na wsi wystawiają recepty elektroniczne na stale przyjmowane leki na telefon.
    • meduza321 [...] 14.03.20, 11:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • meduza321 Re: lek na receptę 14.03.20, 11:10
        w pubmedzie pisze ze w łagodnej i umiarkowanej depresji, w ciezkiej moze byc mało skuteczny
      • panna.nasturcja Re: lek na receptę 14.03.20, 14:07
        Dziewczyny, proszę, klikajcie KOSZ przy takich postach, ktoś może uwierzyć i źle się to skończy!
        • daniela34 Re: lek na receptę 14.03.20, 14:09
          Zrobione!
          • panna.nasturcja Re: lek na receptę 14.03.20, 14:14
            Dzięki!
      • sundace46 [...] 14.03.20, 15:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • daniela34 Re: lek na receptę 14.03.20, 15:15
          W innym wątku już jej "rady" poleciały. Może tu też.
          • sundace46 Re: lek na receptę 14.03.20, 15:21
            daniela34 napisała:

> W innym wątku już jej "rady" poleciały. Może tu też.

Kliknęłam kosz. Co za kretynka szkodliwa.
            • daniela34 Re: lek na receptę 14.03.20, 15:36
              Ja jeszcze rozumiałam, że jej biegunki wątkowej nie kasowali, bo nie złamała regulaminu. Ale teraz to jest naprawdę szkodliwe. I wszystko jedno, czy chora czy troll.
              • panna.nasturcja Re: lek na receptę 14.03.20, 17:38
                No dokładnie, mam nadzieję, że i tu poleci.
        • ginger.ale Re: lek na receptę 14.03.20, 19:29
          Sundance, po co cytujesz, nawet jak usuną jej wypowiedź (kliknelam kosz), to zostanie w Twoim cytacie...
    • kachaa17 Re: lek na receptę 14.03.20, 11:11
      Lekarz rodzinny może wypisać taki lek bez żadnego sprawdzania w systemie czy to bierzesz.
      • swiezynka77 Re: lek na receptę 14.03.20, 11:37
        ale to oznacza że muszę udać się na wizytę do przychodni, a tego bym wolała uniknąć :-x to już lepiej jechać do psychiatry u którego jest max 1 osoba w poczekalni
    • takamania Re: lek na receptę 14.03.20, 11:15
      Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji tylko nie mam zaświadczenia. Nie mam też zaświadczenie od endokrynolog, który nie chciała mi wydać zaświadczenia i recepty na euthyrox. Wypis mam z inną dawką. Obecna dawka jest tymczasowa. Badania mam zrobić za tydzień i na wizytę. A czułam ,że mogą być problemy i byłam u baby we wtorek to się uparła. Jak się do niej dostanę to nie wiem czy będę uprzejma 🤔 tym bardziej że jedno opakowanie i miesiąc dłużej na dawce tymczasowej w mojej sytuacji problemem nie będzie. Jak się lekarz POZ nie zlituje to jestem w......
    • chococaffe Re: lek na receptę 14.03.20, 13:30
      Ja dostałam recepte on line (porisłam o leki, które były mi już przepisywane ) - dostałam kod, z kórym udałam sie do apteki, (pesel też potrzebny)
    • kanna Re: lek na receptę 14.03.20, 15:55
      Zadzwoń na infolinię swojej sieciówki . Opisz sytuację.
      Może mają chat z lekarzem?

Ja bym się upierała, żeby przepisali mi e-receptę na ten lek. Skan zaświadczenia od psychiatry możesz posłać mailem, jak się będą upierać.
    • patrycja.d2 Re: lek na receptę 14.03.20, 22:31
      dzisiaj z apteki odesłali starszą panią, bo w recepcie coś się nie zgadzało - prosiła aby wydać leki, a oni tego nie zrobili - czy naprawdę farmaceuta nie może pomóc starszej osobie w takiej sytuacji?
      • chococaffe Re: lek na receptę 14.03.20, 22:58
        To pewnie zalezy od tego co się nie zgadzało
      • dziennik-niecodziennik Re: lek na receptę 15.03.20, 15:34
        Zalezy co tam nie gralo. Nie wszystko da sie przeskoczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka