marianna1960 15.03.20, 17:06 W tych czasach zarazy gdy mamy więcej czasu na oglądanie polecam serial Genialna Przyjaciółka na HBO GO na podstawie książek Eleny Ferrante. Piękne włoskie klimaty muzyka i historia. Polecam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilia-anna Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:07 Polecam także. Oba sezony. Książki również. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:08 nudy. I książka i serial. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:11 Przymierzam się do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:11 Książki sobie właśnie nabyłam i zaraz zaczynam czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 19:17 Serial świetny,o wiele lepszy niż książka. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 22:15 I tak nie mam dostępu do serialu, zatem przeczytam książki. Szkoda mi scenografii i kostiumów. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 01:08 Jeszcze dziewczyn nożna pożałować. Obsadzone genialnie, obie. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 21:41 Wczoraj skończyłam oglądać i sama siebie koryguję - im bardziej bohaterkom przybywa lat i doświadczeń, tym mniej wyrabiają młodziutkie i niedoświadczone aktorki. Nie ich wina, po prostu pewnych rzeczy się nie udźwignie bez warsztatu. Dwudziestoletnia Lila ma życiowy czterdziestolatki - Girace gra tę samą nastolatkę, ci na początku. Mazzucco z dyplomem, narzeczonym i debiutem literackim na koncie jest tą samą zahukaną kujonką, co na początku liceum. Trochę mnie to uwierało. Choć ekranizacja, co rzadkie - wierna i piękna. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 22:17 Serial jest rzeczywiscie piękny. Pierwsze dwa odcinki mi się dłużyły, ale potem już byłam zachwycona. Muszę przeczytać książki. Nie wiem, jakim cudem przegapiłam je w księgarni. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 24.03.20, 01:53 Właśnie zdołałam się oderwać od Genialnej przyjaciółki; chętnie czytałabym do rana ale muszę spać.. To przepięknie napisana książka, zapragnęłam jednak obejrzeć serial kiedy skończę czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:29 W kolejce czeka drugi sezon od jutra zaczynam. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:41 na którym odcinku się rozkręca? bo pierwszy to dołujące nudy Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:47 Nie rozgręca się, obu chcesz natrzaskać. Uwielbiam takie seriale/filmy ... o niczym w sumie i o wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 21:42 co masz na myśli pod natrzaskać? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 22:13 Że obie są irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 16.03.20, 23:57 Serio czy ironicznie irytujące? Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 23:00 Czekając tam na akcję i rozkręcanie się- tego nie będzie. Aczkolwiek moim zdaniem odcinki od momentu jak Elena i Lila dorastają są ciekawsze. Serial ogólnie super. Momentami smutny, ale ogólnie taki "blisko życia', bardzo mnie wciągają tego typu rzeczy. Książka w moim odczuciu słabsza, ale i tu chyba lepsza jest kolejność książka, potem oglądać. Mnie ona nudziła, gdy już wiedziałam, co się wydarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:45 Cudowny. Jestem absolutnie zauroczona. Nie mogę się doczekać kolejnych części, więc czytam dwa kolejne tomy. Gdyby mi ktoś polecił coś podobnego. Bo właśnie na kwarantanny zostałam bez serialu Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 21:53 Mnie bardziej interesuje temat samej autorki, kim Ona właściwie jest ... Do serialu przymierzam się co jakiś czas i odpuszczam po drugim odcinku, pewnie to mój błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 01:10 Skoro nie interesuje cię powieść/ekranizacja, problematyka, narracja, postaci, dlaczego właściwie interesujesz się autorką? Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 02:11 Lubię wiedzieć kto pisze książki które czytam albo oglądam ich ekranizację, taka schiza. Cały świat autora/autorki szuka. pl.wikipedia.org/wiki/Elena_Ferrante A tu mamy totalną tajemnicę, co lubię nie powiem. Jak radzi forumka niżej mam w bibliotece i nastąpi dzień, że połknę w jeden wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 18:16 Ale szukają jej/jego fani powieści, a ty się do nich, jak zrozumiałam, nie zaliczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 18:27 Jedno nie wyklucza drugiego interesują mnie takie zagadki. Jaki temu jest powód, mam nadzieję, że nie banalny, czyli pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 18:44 Aha. Kogo jeszcze próbujesz zidentyfikować? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 01:37 I nieslusznie, dwa pierwsze odcinki najpierw przespalam, potem, przed obejrzeniem drugiej serii, wymeczylam. Serial dla mnie zaczal sie od trzeciego odcinka. Juz wiem, ze przeczytam ksiazke. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 14:06 Trzeci odcinek lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 16:51 No chyba polepsza się, kiedy te dziewczynki zaczynają dorastać? Pierwszy odcinek był dla mnie masakrycznie ciężki do obejrzenia, choć lubię tego typu obyczajowo-historyczne kino. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 02:11 Nie zaraź się przez ekran! Serial jest słaby, nawiedzony, egzaltowany i ma tak słaby scenariusz, że gdybym nie znała książki nie połapałabym się, kto jest kim. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 16:26 Nie czytałam książki i łapałam kto jest kim. Gorzej trochę gdy dzieci zaczynały być młodzieżą i aktorów zmieniali. Egzaltowany jest po włosku, niestety, ale i tak obejrzałam z przyjemnością. Może dlatego, że inny od reszty seriali na platformach. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 17:57 Warto obejrzeć piękna muzyka, scenografia, historia przyjaźni przez 60 lat, kojarzy mi się neorealizmem we włoskim kinie, no i ten język neopolitański.. Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 19.03.20, 22:44 Właśnie skończyłam oglądać. Lubię takie klimaty, muzyka, tło historyczne i niełatwe losy ludzkie a szczególnie pozycja kobiety w patriarchalnych Włoszech. W ogóle lubię włoski język i włoskie kino. Będzie 3 sezon? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 20.03.20, 05:37 Myślę że będą jeszcze dwa sezony, na podstawie każdego tom cyklu powstaje sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 18:13 Przetrwałam pierwszy odcinek pierwszego sezonu i część drugiego i jestem zachwycona. Nie czytałam książek, ale teraz już wiem, że to był błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 22:49 Książki to dobre czytadła na plaże czy inne wakacje. Serial nudny i te budynki i ulice z tektury... Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 24.03.20, 06:58 Serial obejrzałam, ma dla mnie zasadniczą wadę: nie lubię żadnego z bohaterów, dziewczyny są irytujące, męski świat paskudny. Ogólnie film dla mnie dołujący.Książek nie czytałam, mam nadzieję, że będą lepsze. Na ogół lubię spokojne, ciągnące się filmy i seriale, nie muszę oglądać wybuchów i zwrotów akcji ale potrzebuję czuć choć cień sympatii do kóregoś z bohaterów, a tutaj nie daję rady. Odpowiedz Link Zgłoś