Dodaj do ulubionych

Serial Genialna Przyjaciółka

15.03.20, 17:06
W tych czasach zarazy gdy mamy więcej czasu na oglądanie polecam serial Genialna Przyjaciółka na HBO GO na podstawie książek Eleny Ferrante. Piękne włoskie klimaty muzyka i historia. Polecam gorąco.
Obserwuj wątek
    • lilia-anna Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:07
      Polecam także. Oba sezony. Książki również.
    • alicia033 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:08
      nudy.
      I książka i serial.
    • daniela34 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:11
      Przymierzam się do niego.
    • anika772 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 17:11
      Książki sobie właśnie nabyłam i zaraz zaczynam czytać.
      • raczek47 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 19:17
        Serial świetny,o wiele lepszy niż książka.
        • potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 21:37
          Odwrotniewink
          • anika772 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 22:15
            I tak nie mam dostępu do serialu, zatem przeczytam książki. Szkoda mi scenografii i kostiumów.
            • potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 01:08
              Jeszcze dziewczyn nożna pożałować. Obsadzone genialnie, obie.
              • potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 21:41
                Wczoraj skończyłam oglądać i sama siebie koryguję - im bardziej bohaterkom przybywa lat i doświadczeń, tym mniej wyrabiają młodziutkie i niedoświadczone aktorki. Nie ich wina, po prostu pewnych rzeczy się nie udźwignie bez warsztatu. Dwudziestoletnia Lila ma życiowy czterdziestolatki - Girace gra tę samą nastolatkę, ci na początku. Mazzucco z dyplomem, narzeczonym i debiutem literackim na koncie jest tą samą zahukaną kujonką, co na początku liceum. Trochę mnie to uwierało. Choć ekranizacja, co rzadkie - wierna i piękna.
                • daniela34 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 22:17
                  Serial jest rzeczywiscie piękny. Pierwsze dwa odcinki mi się dłużyły, ale potem już byłam zachwycona. Muszę przeczytać książki. Nie wiem, jakim cudem przegapiłam je w księgarni.
                  • anika772 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 24.03.20, 01:53
                    Właśnie zdołałam się oderwać od Genialnej przyjaciółki; chętnie czytałabym do rana ale muszę spać..
                    To przepięknie napisana książka, zapragnęłam jednak obejrzeć serial kiedy skończę czytać.
    • marianna1960 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:29
      W kolejce czeka drugi sezon od jutra zaczynam.
      Tekst linku
    • frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:41
      na którym odcinku się rozkręca? bo pierwszy to dołujące nudy
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:47
        Nie rozgręca się, obu chcesz natrzaskać.
        Uwielbiam takie seriale/filmy ... o niczym w sumie i o wszystkim.
        • frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 21:42
          co masz na myśli pod natrzaskać?
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 22:13
            Że obie są irytujące.
            • frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 16.03.20, 23:57
              Serio czy ironicznie irytujące?
      • waleria_s Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 23:00
        Czekając tam na akcję i rozkręcanie się- tego nie będzie. Aczkolwiek moim zdaniem odcinki od momentu jak Elena i Lila dorastają są ciekawsze.
        Serial ogólnie super. Momentami smutny, ale ogólnie taki "blisko życia', bardzo mnie wciągają tego typu rzeczy. Książka w moim odczuciu słabsza, ale i tu chyba lepsza jest kolejność książka, potem oglądać. Mnie ona nudziła, gdy już wiedziałam, co się wydarzy.
    • kotejka Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 20:45
      Cudowny. Jestem absolutnie zauroczona. Nie mogę się doczekać kolejnych części, więc czytam dwa kolejne tomy. Gdyby mi ktoś polecił coś podobnego. Bo właśnie na kwarantanny zostałam bez serialu
    • kkalipso Re: Serial Genialna Przyjaciółka 15.03.20, 21:53
      Mnie bardziej interesuje temat samej autorki, kim Ona właściwie jest ...
      Do serialu przymierzam się co jakiś czas i odpuszczam po drugim odcinku, pewnie to mój błąd.
      • potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 01:10
        Skoro nie interesuje cię powieść/ekranizacja, problematyka, narracja, postaci, dlaczego właściwie interesujesz się autorką?
        • kkalipso Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 02:11
          Lubię wiedzieć kto pisze książki które czytam albo oglądam ich ekranizację, taka schiza. Cały świat autora/autorki szuka. pl.wikipedia.org/wiki/Elena_Ferrante A tu mamy totalną tajemnicę, co lubię nie powiem. Jak radzi forumka niżej mam w bibliotece i nastąpi dzień, że połknę w jeden wieczór.
          • potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 18:16
            Ale szukają jej/jego fani powieści, a ty się do nich, jak zrozumiałam, nie zaliczasz.
            • kkalipso Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 18:27
              Jedno nie wyklucza drugiego interesują mnie takie zagadki. Jaki temu jest powód, mam nadzieję, że nie banalny, czyli pieniądze...
              • potworia116 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 18:44
                Aha. Kogo jeszcze próbujesz zidentyfikować?
      • aniani7 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 01:37
        I nieslusznie, dwa pierwsze odcinki najpierw przespalam, potem, przed obejrzeniem drugiej serii, wymeczylam. Serial dla mnie zaczal sie od trzeciego odcinka. Juz wiem, ze przeczytam ksiazke.
        • frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 14:06
          Trzeci odcinek lepszy?
          • aniani7 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 14:25
            Zdecydowanie
            • frequenter.light Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 16:51
              No chyba polepsza się, kiedy te dziewczynki zaczynają dorastać? Pierwszy odcinek był dla mnie masakrycznie ciężki do obejrzenia, choć lubię tego typu obyczajowo-historyczne kino.
    • ajr27 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 02:11
      Nie zaraź się przez ekran!
      Serial jest słaby, nawiedzony, egzaltowany i ma tak słaby scenariusz, że gdybym nie znała książki nie połapałabym się, kto jest kim.
      • aandzia43 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 16:26
        Nie czytałam książki i łapałam kto jest kim. Gorzej trochę gdy dzieci zaczynały być młodzieżą i aktorów zmieniali. Egzaltowany jest po włosku, niestety, ale i tak obejrzałam z przyjemnością. Może dlatego, że inny od reszty seriali na platformach.
        • marianna1960 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 17.03.20, 17:57
          Warto obejrzeć piękna muzyka, scenografia, historia przyjaźni przez 60 lat, kojarzy mi się neorealizmem we włoskim kinie, no i ten język neopolitański..
          • azja001 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 19.03.20, 22:44
            Właśnie skończyłam oglądać. Lubię takie klimaty, muzyka, tło historyczne i niełatwe losy ludzkie a szczególnie pozycja kobiety w patriarchalnych Włoszech. W ogóle lubię włoski język i włoskie kino. Będzie 3 sezon?
            • marianna1960 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 20.03.20, 05:37
              Myślę że będą jeszcze dwa sezony, na podstawie każdego tom cyklu powstaje sezon.
    • daniela34 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 18:13
      Przetrwałam pierwszy odcinek pierwszego sezonu i część drugiego i jestem zachwycona. Nie czytałam książek, ale teraz już wiem, że to był błąd.
    • obrus_w_paski Re: Serial Genialna Przyjaciółka 23.03.20, 22:49
      Książki to dobre czytadła na plaże czy inne wakacje. Serial nudny i te budynki i ulice z tektury...
      • maj18-98 Re: Serial Genialna Przyjaciółka 24.03.20, 06:58
        Serial obejrzałam, ma dla mnie zasadniczą wadę: nie lubię żadnego z bohaterów, dziewczyny są irytujące, męski świat paskudny. Ogólnie film dla mnie dołujący.Książek nie czytałam, mam nadzieję, że będą lepsze. Na ogół lubię spokojne, ciągnące się filmy i seriale, nie muszę oglądać wybuchów i zwrotów akcji ale potrzebuję czuć choć cień sympatii do kóregoś z bohaterów, a tutaj nie daję rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka