czerwonylucjan 18.03.20, 18:33 Pochwalcie sie swoimi ulubionymi przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piataziuta Re: Zupy krem 18.03.20, 18:44 moja ostatnio najulubieńsza: podsmażony czosnek+resztki warzyw z lodówki (seler naciowy, resztki włoszczyzny)+sporo cukinii+puszka pomidorów mieli się to, najlepiej niezbyt dokładnie do miseczki starty ser dojrzewający/mozarella albo nic na wierzch grzanki czosnkowe z zalegającego chleba, zielenina (mi pasuje kolendra) i świeżo mielony pieprz fajną ma to konsystencję Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Zupy krem 18.03.20, 20:51 Ja je robię na bazie domowego rosołku i mam 3 ulubione: 1 czosnkowa - smażę czosnek na maśle, trochę ziemniaków gotuje na parze i miksuje wraz z warzywami z rosołku, na koniec trochę śmietany dodaje i posypuje pestkami dyni 2 z gruszki i pietruszki Do rosołku dodaje gruszkę i kilka ugotowanych na parze korzeni pietruszki, dekoruje zieloną pietruszką i również pestkami z dyni i słonecznika 3 dyniowa - smażę cebulkę, dodaje pokrojoną w kostkę dynię Hokkaido i duszę do miękkości, doprawiam papryką ostrą i imbirem (nie dodaję wody, ani ziemniaków) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Zupy krem 18.03.20, 20:53 Oczywiście miksuje je wszystkie przed podaniem! Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zupy krem 18.03.20, 18:50 Nie mam przepisów, moje kremy to free style; tylko kolorystyki pilnuję, nie będę jeść niczego w kolorze rzygowin lub kupy. Ostatnio miałam z zielonego groszku- gotujesz w rosole mrożony groszek, ziemniaka, miksujesz, dokładasz łyżkę mascarpone, dosypujesz grzanek. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Zupy krem 18.03.20, 20:34 Wszystkie zupy krem robię wg jednego schematu: - cebula (plus ew czosnek) - marchew - czasem jeden średni ziemniak - właściwe warzywo, czyli brokuły, groszek mrożony, czerwona soczewica, kalafior, szparagi itp. Gotuję do miękkości marchwi (zazwyczaj 30 min), miksuję, doprawiam do smaku. Żadnej śmietany czy mascarpone bo jestem bezmleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Zupy krem 18.03.20, 21:09 Ostatnio była kalafiorowa z curry + ciecierzyca na wierzch , do chrupania Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Zupy krem 18.03.20, 21:14 Ukochana i banalna: cebula, czosnek, papryka pomidory, bulion i koniecznie dużo tymianku. Pyszna: por, ziemniaki, cebulę, czosnek i cukinię upiec w piekarniku z masłem, oliwą i tymiankiem, zalać bulionem, dodać szpinak. Odpowiedz Link Zgłoś