18.03.20, 18:33
Pochwalcie sie swoimi ulubionymi przepisami.
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Zupy krem 18.03.20, 18:44
      moja ostatnio najulubieńsza:

podsmażony czosnek+resztki warzyw z lodówki (seler naciowy, resztki włoszczyzny)+sporo cukinii+puszka pomidorów
      mieli się to, najlepiej niezbyt dokładnie
      do miseczki starty ser dojrzewający/mozarella albo nic
      na wierzch grzanki czosnkowe z zalegającego chleba, zielenina (mi pasuje kolendra) i świeżo mielony pieprz

fajną ma to konsystencję
      • jusytka Re: Zupy krem 18.03.20, 20:51
        Ja je robię na bazie domowego rosołku i mam 3 ulubione:
        1 czosnkowa - smażę czosnek na maśle, trochę ziemniaków gotuje na parze i miksuje wraz z warzywami z rosołku, na koniec trochę śmietany dodaje i posypuje pestkami dyni
        2 z gruszki i pietruszki Do rosołku dodaje gruszkę i kilka ugotowanych na parze korzeni pietruszki, dekoruje zieloną pietruszką i również pestkami z dyni i słonecznika
        3 dyniowa - smażę cebulkę, dodaje pokrojoną w kostkę dynię Hokkaido i duszę do miękkości, doprawiam papryką ostrą i imbirem (nie dodaję wody, ani ziemniaków)
        • jusytka Re: Zupy krem 18.03.20, 20:53
          Oczywiście miksuje je wszystkie przed podaniem!
    • anika772 Re: Zupy krem 18.03.20, 18:50
      Nie mam przepisów, moje kremy to free style; tylko kolorystyki pilnuję, nie będę jeść niczego w kolorze rzygowin lub kupy.
      Ostatnio miałam z zielonego groszku- gotujesz w rosole mrożony groszek, ziemniaka, miksujesz, dokładasz łyżkę mascarpone, dosypujesz grzanek.
    • princy-mincy Re: Zupy krem 18.03.20, 20:34
      Wszystkie zupy krem robię wg jednego schematu:
      - cebula (plus ew czosnek)
      - marchew
      - czasem jeden średni ziemniak
      - właściwe warzywo, czyli brokuły, groszek mrożony, czerwona soczewica, kalafior, szparagi itp.
      Gotuję do miękkości marchwi (zazwyczaj 30 min), miksuję, doprawiam do smaku.
      Żadnej śmietany czy mascarpone bo jestem bezmleczna.
    • kanna Re: Zupy krem 18.03.20, 21:09
      Ostatnio była kalafiorowa z curry + ciecierzyca na wierzch , do chrupania smile
    • daniela34 Re: Zupy krem 18.03.20, 21:14
      Ukochana i banalna: cebula, czosnek, papryka pomidory, bulion i koniecznie dużo tymianku.
      Pyszna: por, ziemniaki, cebulę, czosnek i cukinię upiec w piekarniku z masłem, oliwą i tymiankiem, zalać bulionem, dodać szpinak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka