Dodaj do ulubionych

Ematko - ortopedko!

19.03.20, 20:24
Dlaczego mam cały, chodzący kulami czas szprycować się embolexem? Przecież łażę, robiąc codziennie minimum trzy, cztery kilometry. Do tego jeżdżę rowerem miejskim (znaczy w miejscu) 2 x 0,5 h / dziennie. Skąd mi ma ta trąba wyrosnąć?
Obserwuj wątek
    • meduza321 Re: Ematko - ortopedko! 19.03.20, 20:33
      ale noge masz unieruchomioną? juz lepiej tez zatrzyk przeciwzakrzepowy, niz zakrzepica czy zatorowosc pluc
      • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 19.03.20, 21:08
        Nogę, znaczy kość udową mam skręconą śrubami. Złamanie szyjki kości udowej.
        • meduza321 Re: Ematko - ortopedko! 19.03.20, 21:25
          to bierz ortopedzi wiedza co robia, nie chcesz chyba sie udusic przez zatorowosc plucna brrrr lepiej sie chronic chociazby sznse wynosily 1% to i tak wysoko
    • bistian Re: Ematko - ortopedko! 19.03.20, 21:52
      Nie przesadzaj, to tak nie boli, a może pomóc. Wśród znajomych miałem takich, którzy zmarli z tego powodu, chociaż teoretycznie, nic się nie powinno dziać. Była też jedna osoba, którą cudem kolega uratował, bo się połapał w porę, że coś jest nie tak i szybko wezwał karetkę.
    • hanusinamama Re: Ematko - ortopedko! 19.03.20, 22:29
      Serio takie to straszne? Clexane brałam codziennie przez 8 miesiecy....Ale fakt, jak moj brat miał brać przez tydzień to jęczał straszliwie...
      • ajaksiowa Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 07:29
        Oj lolo,mazgaj z Ciebie💃💃
      • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:04
        To nie jest straszne tylko strasznie upierdliwe. Chyba jeszcze gorsze od mycia zębów (które trwa jednak dłużej), a którego serdecznie nienawidzę.
      • aguha Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:05
        hanusinamama, w ciąży? Ja przez całą ciąże stosowałam Clexane.

krwawy.lolo - to naprawdę nie boli. Nie bez powodu ortopedzi przepisują leki przeciwzakrzepowe.
        • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:11
          Wiem, że nie boli. Od prawie trzech miesięcy się kłuję. Napisałbym, co robi ale mnie znowu skasuje a wykropkowywać ani myślę.
          • aguha Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:14
            Oj, to współczuję! Długo jeszcze?
            • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:18
              Do końca marca. Na razie mam co tydzień zwiększać obciążenie nogi o 10 kg. W przyszłym tygodniu 60 kg. 30-go mam termin u ortopedy, podobno końcowy. Potem jeszcze okresowo fotki sprawdzające, czy łeb nie zdechł. A za dwa lata, jagbugda, wykręcą mi śruby.
              • aguha Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:27
                Leczenie przeciwzakrzepowe jest upierdliwe, ale jak trzeba, to trzeba. Do końca marca już dużo nie zostało. Dużo zdrówka życzę!
                • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:33
                  Dzięki. Jakby nie było, jest lepiej. Dzisiaj w nocy po raz pierwszy dwa razy leżałem na prawym boku.
    • spirit_of_africa Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:52
      Jest to upierdliwe ale wytrzymaj. Takie złamanie to nie przelewki. Pocieszę, ze może być gorzej- Brałam heparyny przez 12msc, z czego przez 2 miesiące po 2xdz. Był moment ze brzuch miałam w krwiakach i sincach. W dodatku na jedna się uczuliam😀
      • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 08:56
        Można i w udo, ale na udzie nie mogę sobie zrobić fałdy tłuszczu. Na brzuchu też mam już lekkie siniaki. Celuję obok.
        • aqua48 Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 11:28
          Dasz radę, po operacji kolana też robiłam sobie zastrzyki w brzuch. Po pewnym czasie miałam wrażenie, że jak piję herbatę to mi się tymi dziurkami po igłach wylewa na kolana smilesmile Ale dużo gorsza jest zakrzepica. Zapytaj lekarza czy w ramię nie możesz ich robić.
        • spirit_of_africa Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 12:17
          Ja w udo i ramie nie potrafiłam. Wiec klulam się w brzuch mimo ciąży a potem cc.
    • boogiecat Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 10:03
      Nie znam sie, ale lepiej nie kombinowac.
      Niechby dlatego, ze dzisiaj odpowiedzialniej jest nie wystawiac sie na zadne niebezpieczenstwo.
    • evee1 Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 11:43
      Miałam zator płuc, po wypadku na nartach. Nic przyjemnego, naprawdę. Kłuj się grzecznie, aż będziesz całkiem na chodzie.
    • joasia33 Re: Ematko - ortopedko! 20.03.20, 13:03
      Iiiiii, przecież to pikuś jest. Brałam przez półtora roku po DIC i zatorowości płucnej. Naprawdę lepszy zastrzyk codziennie, niż duszenie się i akcja intubacji na żywca.
    • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 30.03.20, 19:59
      Byłem dzisiaj u ortopedy. Mimo, że pozwolił mi odstawić kule, mam się kłuć do czasu, kiedy zacznę normalnie chodzić. Fakt, trochę jeszcze kuśtykam, bardziej z niepewności.
      • 1matka-polka Re: Ematko - ortopedko! 31.03.20, 10:41
        Nie kuśtykaj, bo ci tak zostanie.
    • unaluna Re: Ematko - ortopedko! 30.03.20, 23:26
      Współczuję, Brałam heparyny kilka razy po kilka tygodni. Miałam potem przez kilka miesięcy zaburzoną krzepliwość krwi. W momencie, kiedy normalnie zaczynałam już obciążać nogę przed i po operacji heparyny natychmiast szły w odstawkę. Małżonek po ciężkim i skomplikowanym złamaniu heparynę brał też tylko do momentu, kiedy zaczął normalnie obciążać nogę. Przewrócenie prawidłowego mechanizmu chodu to już jest zupełnie inna sprawa, po skomplikowanej operacji kwestia długiej rehabilitacji.
      • krwawy.lolo Re: Ematko - ortopedko! 31.03.20, 07:22
        Ty i mąż przypomnieliście mi końcową scenę pewnego filmu. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka