Dodaj do ulubionych

Programy edukacyjne w TV

20.03.20, 11:00
Do tych, którzy mają dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym:
Czy nasza telewizja ma dla dzieci coś sensownego, czy tylko kreskówki?

Kiedyś było coś takiego, jak "Domowe przedszkole", programy matematyczne "Przybysze z mat-planety",
ciekawy program z teorii muzyki, a także programy popularno-naukowe dla młodzieży.
Zabawa i nauka.
Wystarczy sięgnąć na półkę.
W końcu dostali pieniądze na misję.
Obserwuj wątek
    • szeptucha.z.malucha Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 11:11
      Nie wiem, co ma publiczna ale są ciekawe programy na kanale daVinci.
    • magata.d Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 11:11
      Pełno tego w internecie. Włączasz dziecku o której chcesz. Tylko trzeba chcieć, a nie narzekać, ze szkoła nie prowadzi lekcji on-line.
      • magata.d Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 11:13
        No i, jak napisała moja przedmówczyni, w telewizji niepublicznej tez sporo można znaleźć.
    • rycerzowa Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 11:24
      Chodzi mi o dzieci z tych rodzin, gdzie ogląda się przede wszystkim TVP.
      Jasne, że te ze środowisk z tzw. wyższym kapitałem kulturowym poradzą sobie.
      • magata.d Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 11:31
        Ty jesteś babcią małych dzieci, nie mamą, prawda?
        • rycerzowa Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 13:02
          magata.d napisała:

> Ty jesteś babcią małych dzieci, nie mamą, prawda?

Oczywiście, że jestem z pokolenia babć, skoro podaję nazwy programów, które były kiedyś, kiedyś.
          Po prostu jestem bardzo ciekawa, co mądrego, edukacyjnego teraz jest w telewizji publicznej dla dzieci.
          Przecież nie wykluczam, że jest.
          (A nie wiem, bo nie oglądam).
    • ricemice Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 12:53
      Na publicznych kanałach takie treści znajdziesz w TVP abc, są tam Domisie i Margolcia dla maluchów i w weekendy teleranek dla trochę starszych dzieci.
      Z edukacyjnych programów przyrodniczych puszczają też w ciągu tygodnia Nelę małą reporterkę, Andy i zwierzęta/dinozaury/safari. Reszta kanału to animacje rożnego poziomu.
      Brakuje raczej programów o naukach ścisłych - ma być coś nowego Al Alchemik ale póki co nie widziałam i nie wiem czy wartościowe.
    • rycerzowa Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 13:15
      Jeszcze jedno.
      Czy nie uważacie, że obecnie można telewizję publiczną wykorzystać do prowadzenia lekcji?
      Telewizor jest praktycznie w każdym domu, a komputer niekoniecznie.

W sytuacji, gdy szkoły mają być zamknięte przez wiele tygodni, trzeba pamiętać o dzieciach z tych domów,
      gdzie nie każdy ma swój laptop, i nie ma szybkiego internetu.

• ichi51e Re: Programy edukacyjne w TV 20.03.20, 13:32
      Radio dzieciom caly czas praktycznie edukuje - mozna dzieciom wlczyc podczas zabawy niech sie doksztalcaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka