Dodaj do ulubionych

Zakaz płatności gotówką

22.03.20, 22:31
Czy uważacie, że mogą wprowadzić zakaz płatności gotówką w czasie epidemii? Co wtedy ze starszymi osobami, które używają tylko gotówki, nie mają konta, kart itp.?
Obserwuj wątek
    • berber_rock Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:41
      fredzia098 napisał(a):

> Czy uważacie, że mogą wprowadzić zakaz płatności gotówką w czasie epidemii? Co
      > wtedy ze starszymi osobami, które używają tylko gotówki, nie mają konta, kart i
      > tp.?

Miłościwie nam panujący nie będzie mógł zrobić zakupów, proste?
      • fredzia098 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:51
        Akurat jemu to w zębach przyniosą zakupy, ale wielu samotnych emerytów korzysta tylko z gotówki.
        • frequenter.light Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 15:55
          To niech się nauczą. Płatność kartą jest łatwiejsza niż szukanie drobnych.
          • mava Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 18:02
            jeśli nie przekroczysz 50 zeta. Potem robi sie trudniejsze bo trzeba wygrzebać PIN z zakamarków pamieci.
            • angazetka Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 21:30
              Już 100.
            • frequenter.light Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 23:33
              napiszą sobie na karcie albo na telefonie markerem
            • ginger.ale Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 07:19
              mava napisała:

> jeśli nie przekroczysz 50 zeta. Potem robi sie trudniejsze bo trzeba wygrzebać
              > PIN z zakamarków pamieci.

Banki zwiększyły limit do 100zl. Tak, właśnie ze względu na pandemię.
              • disco-ball Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 07:42
                Od kiedy? Wczoraj musiałam wklepać pin w aptece.
                • ginger.ale Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 07:49
                  Sprawdź datę ważności karty, z tego co widzę mój bank to zróżnicował. Naklejki i nowsze karty nie robisz nic, a starsze musisz się zalogować i zmienić ustawienia.

www.ing.pl/o-banku/jak-dzialamy/aktualnosci?news_id=1104191-zwiekszamy-limit-platnosci-zblizeniowych-karta-bez-pin-u-do-100-zl
          • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 23:51
            frequenter.light napisał:

> To niech się nauczą. Płatność kartą jest łatwiejsza niż szukanie drobnych.

Udowodnij, że płatność kartą jest łatwiejsza niż szukanie drobnych.

Poza tym zamykanie drzwi na klucz jest trudniejsze niż nie zamykanie ich, a jednak ja wychodząc z domu zamykam drzwi. Ciekawe, dlaczego robię coś, co jest trudniejsze.
            • ginger.ale Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 07:53
              Ja kartę noszę w kieszeni, albo w torebce (mam specjalną osłonkę), a portfela nie noszę w ogóle. Płacenie kartą jest dla mnie łatwiejsze. Udowodnij mi, że nie.
              Gdyby nie to, że raz w m-cu płacę gotówką za RR ( bo nie można przelewem),to w ogóle gotówki bym nie wypłacała.
              • szalona-matematyczka Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 14:26
                Jak ktos ma problemy z liczeniem reszty, to placenie karta jest na pewno latwiejsze...😉
    • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:45
      Póki co powiedzieli, że sklep może wprowadzic taki warunek, ale informacja musi być w widocznym miejscu.
      • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:47
        Ale kto powiedział?
        Widziałam tylko kartki, że proszą lub sugerują taki rodzaj płatności, ale gotówką też można, przecież mnóstwo ludzi nie ma innej opcji.
        • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:51
          Zdaje się że ministerstwo. Pogooglac trzeba.
          • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:53
            Odnalazłam, tak - Ministerstwo Finansów, powołuje się na swobodę zawierania umów.
            • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:57
              Możesz zalinkować?
              Ja znalazłam póki co tylko artykuły, że nie sklep nie może nie przyjąć gotówki, chyba, że na mocy ostatniej ustawy rząd zabroni obrotu gotówką.
              Ale wątpię by do tego doszło, ludzie umrą z głodu lub będą się tułac od sklepu do sklepu, naprawdę masa ludzi posługuje się tylko gotówką.
              • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:00
                No właśnie z telefonu nie umiem, na InnPoland.pl m.in. jest ta informacja, pojawia się u góry w googlach jak wpiszesz 'zakaz płatności gotówką,'
                • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:04
                  Dziękuję, znalazłam.
                  To jest sprzeczne z tym, co zalinkowałam niżej. Czyli każdy będzie interpretował wedle swojego widzimisie.
                  Nie wiem jak mają sobie poradzić naprawdę starsi emeryci, a mam takich w rodzinie.
                  • nickbezznaczenia Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:06
                    Czy to jest ustawa?
            • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:00
              biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/1459453,czy-sprzedawca-moze-odmowic-platnosci-gotowka-np-z-powodu-koronawirusa.html
      • fredzia098 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:52
        I ludzie będą się tułać od sklepu do sklepu i wszędzie na drzwiach przeczytają sobie kartki, że tu zapłacą tylko kartą?
        • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:54
          A tego to już ja nie wiem.
      • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 00:00
        kosmos_pierzasty napisała:

> Póki co powiedzieli, że sklep może wprowadzic taki warunek,
        > ale informacja musi być w widocznym miejscu.

Co prawda artykuł sprzed roku, ale przepisy się nie zmieniły. Jeszcze.

bezprawnik.pl/platnosc-tylko-karta/
    • maadzik3 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:46
      Myślę, że rządy wprowadzą lub spróbują wprowadzić wiele dla siebie wygodnych rozwiązań. I wcale nie będą się chciały z nich wycofywać po sad
      • berber_rock Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:49
        A to już zależy, czyje smile
        • maadzik3 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:53
          wszystkie, kryzys będzie wszędzie. oczywiście w dalece niejednakowym stopniu
          • berber_rock Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 11:25
            maadzik3 napisała:

> wszystkie, kryzys będzie wszędzie. oczywiście w dalece niejednakowym stopniu
            >

Tak. Kryzys bedzie wszedzie. Tylko roznica bedzie taka ze kraje demokratyczne gdzie jest poszanowanie swobod obywatelskich, srodki przymusu po jego zakonczeniu zniosa, a kraje zamordystyczne czesc z nich utrzymaja "dla dobra ludu".
            Bo przeciez Ty z pewnoscia nie wiesz, co jest dla Ciebie dobre ...
    • nickbezznaczenia Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:50
      To nie jest zgodne z prawem.
      • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:55
        Jednak jest.
        • nickbezznaczenia Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:57
          Poproszę o podstawę prawną.
        • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:57
          Zalinkuj. Bo mi wychodzi, że nie jest.
          • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:02
            To muszę odpalić laptop. Moment.
            • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:06
              "Czy można nie obsłużyć klienta, który chciałby zapłacić gotówką?

Ta sprawa wzbudza sporo kontrowersji i wątpliwości, a w sieci można się spotkać z różnymi "wersjami". O oficjalne stanowisko poprosiliśmy więc Ministerstwo Finansów. Odpowiedź resortu nie pozostawia żadnych wątpliwości. Nie ma żadnych podstaw prawnych zmuszających przedsiębiorcę do akceptowania zapłaty gotówką od swoich klientów. Jeśli chce być w 100 proc. bezgotówkowy i przyjmować płatności wyłącznie kartami (czy płatności mobilnych smartfonem, BLIK-iem itp.) - ma do tego pełne prawo.

Jak tłumaczy Ministerstwo Finansów, jedynym warunkiem jest, aby informacja o tym, że w danym sklepie czy punkcie usługowych można płacić wyłącznie kartą, była umieszczona w widocznym miejscu."

next.gazeta.pl/next/7,151003,24620715,tu-nie-mozna-placic-gotowka-czy-to-legalne-jednoznaczne.html

Ale szczerze mówiąc, to nie sądzę, by sklepy się na to decydowały.
              • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:08
                Znalazłam. I t, co sama zalinkowałam. Czyli każdy interpretuje inaczej.
              • nickbezznaczenia Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:08
                Znam taki sklep. Natomiast ministerstwo nie zna przepisów.
              • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 00:03
                Ale podstawy prawnej nie podali.
      • fredzia098 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:55
        A jaki to problem zmienić nocą prawo?big_grin
      • bywszy Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:56
        nickbezznaczenia napisał(a):

> To nie jest zgodne z prawem.

Kto z polskojęzycznych nie był w śpiączce przez ostatnie pięć lat, ten wie, że prawo można zmienić w ciągu jednej nocy.
        Każde prawo.
        • nickbezznaczenia Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:59
          Ale jeszcze tego nie zrobili. Taki drobiazg.
          • bywszy Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:32
            nickbezznaczenia napisał(a):
            > Ale jeszcze tego nie zrobili. Taki drobiazg.

Nie zrobili, bo nie uznali tego za potrzebne. Nie dlatego, że uważają, że tak nie można.
            • nickbezznaczenia Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 21:28
              Nie, Nie zrobili tego bo nie mieli tego w planach. Czyli: sklepy łamią prawo.
        • alicia033 Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 07:45
          bywszy napisał(a):

> ten wie, że prawo można zmienić w ciągu jednej nocy.
          > Każde prawo.

o ile:
          - zbierze się parlament &
          - ma się w nim większość

każdy polskojęzyczny, kto nie przespał ostaniego pół roku wie, to akurat wie, że punkt drugi się dla piss-partii zdezaktualizował, a z punktem pierwszym jest BIG problem techniczny, w postaci zapewnienia zgromadzonym posłom i senatorom bezpiecznych warunków obrad.
          Więc o jakichkolwiek zmianach ustaw można na razie zapomnieć.
    • srubokretka Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:52
      To jest najlepsza opcja na wprowadzenie transakcji bezgotowkowych na stale.
      Logiczniej byloby zaopatrzyc sklepy w zarowki uv, ale nie byloby kontroli...
      Tak tu niektore postepowe szydza z Koreii 😃
      • fredzia098 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:54
        Też uważam, że to będzie dla rządu dobry pretekst aby przepchnąć obowiązkową płatność gotówką.
        • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:59
          Przecież napisałaś coś zupełnie innego niż poprzedniczka a niby się z nią zgadzasz?
          • fredzia098 Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 11:00
            Chodziło mi oczywiście o przepchnięcie bezgotówkowych
      • taki-sobie-nick Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 23:02
        Korei, jedno "i". O co chodzi z tym szydzeniem?
    • aankaa Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:57
      na targowiska, osiedlowym budkom warzywnym itp dostarczą terminale ? big_grin
      • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 22:58
        Moje osiedlowe budki mają terminale a targowiska są teraz zamykane.
        Tylko nie wszyscy mają karty.
        • aankaa Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:21
          a moja nie ma
          pan ma zamknąć interes, bo "obowiązkowo tylko kartą" ?
          • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:23
            A ja coś takiego sugeruję?
    • fitfood1664 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:04
      Ponoć żabka zakazała kart płatniczych na pin. Prawda to?
      • profes79 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:07
        Wątpię bo musieliby zakazać wszystkich kart - bo nawet transakcje zbliżeniowe podlegają zatwierdzaniu pin co jakiś czas.
        • fitfood1664 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:17
          ale nie wiesz nic, tylko przypuszczasz
          może ktoś inny wie?
          • aankaa Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:25
            a jak sobie wyobrażasz zrobienie zakupów np za 52 zł (póki co limit 50 zł nie został podwższony)
            rozdzielić na 2 płatności ? big_grin

i jeszcze jedno - w jednym z banków mam kartę, którą mimo wielu prób (nawet personelu placówki banku) nie jestem w stanie zapłacić zbliżeniowo
            • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:31
              aankaa napisała:

> a jak sobie wyobrażasz zrobienie zakupów np za 52 zł (póki co limit 50 zł nie z
              > ostał podwższony)
              >
              Dostałam już z banku informację, że został. Jednak teraz nie wychodzę z domu, by zrobić zakupy za 100 zł, czyli u mnie to nic nie zmienia.
              • fitfood1664 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:34
                acha, no proszę, czyli coś jest na rzeczy
                • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:35
                  No przecież trąbili co najmniej od kilku dni, że podniosą limit do 100 zł.
                  • fitfood1664 Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 10:00
                    ale czy będzie to związane z zakazem gotówki i kart na pin
                    nie mam karty zbliżeniowej więc trąbienie mnie nie obeszło
            • fitfood1664 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:33
              Ja sobie nie wyobrażam, bo płacę tylko tak, dlatego to pytanie mnie nurtuje, rozumiesz? Nie wymyśłiłam tego tylko przeczytałam w prasie. Ale tyle teraz różnych nieprawdziwych informacji, że pomyślałam że za pytam na forum. Nikt nie kupuje w żabce? Ja akurat nie, ale myślę, zabroni żabka to może zabronią i inni.
              Limit ponoć został podwyższony.
              • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:37
                To oznaczałoby zakazanie transakcji powyżej 100 zł. Kto by tym dobrze wyszedł? Albo by trzeba zwyczajnie dzielić zakupy - po każdej stówie nowy paragon.
                • profes79 Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:45
                  To nic nie da bo transakcje zbliżeniowe też podlegają zatwierdzaniu pinem co jakiś czas.
                  • sol_13 Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 02:15
                    Limit został podwyzszony, ale operatorzy muszą dostosować terminale a to potrwa co najmniej parę tygodni.
                    Co do "zakazu kart na pin" to jakaś bzdura, każda trx pow 50.00 pln podlega weryfikacji pin, dodatkowo po przekroczeniu limitu ilosciowego trx zbliżeniowych bez pin wymagane jest jego podanie.
                    • ginger.ale Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 22:38
                      Dziś płaciłam 99 zł i nie wymagano pinu..
          • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 17:38
            fitfood1664 napisał(a):

> ale nie wiesz nic, tylko przypuszczasz

To tak samo jak ty. Nie wiesz nic, ale rozpuszczasz plotki.
            Poza tym dostałaś odpowiedź - nawet karty zbliżeniowe mogą wymuszać wklepanie PIN.
      • stephanie_harper2 Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 08:19
        Nie prawda. Przynajmniej moja żabka nie.
        • fitfood1664 Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 10:00
          ok, dzięki
    • tt-tka Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:28
      Jezeli to rzeczywiscie zostanie wprowadzone jako obowiazkowe, bedzie to, co zawsze w takich wypadkach, czyli czarny rynek. Nierejestrowani dostawcy niesprawdzonych towarow, uslugodawcy placacy wlasna katraza cudze zakupy (i oczywiscie pobierajacy gotowke z prowizja) i wzrastajaca intensywnosc kontaktow miedzyludzkich. Rzeczywiscie bardzo sie przysluzy zdrowotnosci sad
      • tt-tka Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:29
        katraza, tfu ! wlasna karta oczywiscie !
      • panna.nasturcja Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:32
        Dokładnie! Życie nie znosi próżni i sobie poradzi tylko jakim kosztem? I skutek będzie odwrotny od zamierzonego.
        • kosmos_pierzasty Re: Zakaz płatności gotówką 22.03.20, 23:34
          Naprawdę nie sądzę, żeby odgórnie miała zapaść taka decyzja. Może właściciele niektórych sklepów się zdecydują, ale też nie marketów. Przecież ludzie by się wkurzyli, a władza nie chce wkurzać społeczeństwa. Sieci też nie. Jedynie pani Kasia z warzywniaka może podjąć taką decyzję, by chronić siebie i swoją rodzinę (co też jest zrozumiałe).
          • nickbezznaczenia Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 09:56
            No właśnie zauważyłam taki zakaz w sklepie Maxi Zoo.
            Calkiem duży sklep.
    • leann32 Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 07:47
      Po co? Zblizeniowo placisz do 50 zl - powyzej i tak wpisujesz pin dotykajac paluchami brudnego terminala
      Nie ma zadnej roznicy. Kasjerzy moga pracowac w rekawiczkach. Wchodzac do sklepu dotykasz klamki, produktow/ absolutnie kazda rzecz stanowi potencjalne zagrozenie wiec Z tymi pieniedzmi to kolejny etap paranoi.
    • kamin Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 08:14
      subiektywnieofinansach.pl/koronawirus-na-zakupach-i-wytyczne-who-czyli-jak-placic-zeby-sie-nie-zarazic-karta-gotowka/
    • princy-mincy Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 11:03
      To wbrew prawu.
      Dodatkowo, nawet placac karta, trzeba wstukac pin- u mnie przy platnosciach powyzej 50 zl.
      Czyli co- musialabym dzielic zakupy na kilka czesci by nie przekroczyc 50 zl?
      • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 17:32
        U mnie zawsze jest wstukanie PIN. Samo dotykanie klawiatury nie spowoduje zarażenia. Dopiero jak bym na przykład tą samą ręką dotknął ust to wirus mógł by wniknąć. Czyli po zakupach myjemy ręce i jest dobrze.
    • kanna Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 11:06
      Byłam dziś w piekarni.

Kobitka (na oko 60 lat) ofukała młoda dziewczynę że stoi za blisko niej.
      A potem zapłaciła gotówką, bo "Jestem starszą osobą i nie mam karty". No żresz... moja mam starsza o 10 lat ma.
      • szalona-matematyczka Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 11:24
        Nie ma dowodow, ze wirus zaraza po tym jak placilo sie gotowka - o tym OFICJALNIE informuje nawet WHO. WHO informuje oficjalnie, iz NIE ma na to dowodow. Nawoluje tylko do czestego mycia rak, ZAWSZE, niezaleznie co sie robilo. To jacys ograniczeni ludzie robia jakas fake afere nt. gotowki. ALE WHO informuje, ze sa jak najbardziej dowody, iz wirus rozprzestrzenia sie droga KROPELKOWA: nakaslanie na kogos, oplucie (nawet minimalna ilosc sliny gdy mowimy zbyt ekspresyjnie), czemu bardzo sprzyja stanie obok kogos w odleglosci mniejszej niz 1,5 metra i to przez dluzszy czas (kolejka). Ja wiem, ze emamy sa wiecznie mlode, uswiadomione, wyzwolone, a ich stare mamy/tesciowe sa ZAWSZE glupie, kosciolkowe, nieuswiadomione itp. ale tym razem to ta starsza pani miala racje ! Przestancie w koncu napadac na starsze osoby - nie kazda jest ograniczona umyslowo! Mnie osobiscie peka glowa od glupo*t, ktore tutaj na emamie niektore z was napisaly: fake fake`a pogania, brak znajomosci biologii, tania sensacja, robienie z igly widel. T-R-A-G-E-D-I-A. Dopoki nie bylo Internetu nie wiedzialam, ze jest tyle glup*ich ludzi (ze zacytuje mistrza).
        • dyzurny_troll_forum Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 14:03
          szalona-matematyczka napisała:

> To jacys o
          > graniczeni ludzie robia jakas fake afere nt. gotowki.

Może rządy próbują zrealizować swój mokry sen o całkowitym wycofaniu gotówki!?
          Kiedy następny raz trafi się taka szansa, żeby chociaż można było popróbować....
          • szalona-matematyczka Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 15:02
            Rzady, czy banki? Sa ludzie przekonani, ze to bardziej lezy w interesie bankow (kwestia wprowadzenia ujemnych stop procentowych...).
            • dyzurny_troll_forum Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 15:19
              szalona-matematyczka napisała:

> Rzady, czy banki? Sa ludzie przekonani, ze to bardziej lezy w interesie bankow
              > (kwestia wprowadzenia ujemnych stop procentowych...).

Ja myślę, że rządy. Likwidacja szarej strefy, likwidacja nielegalnego obiegu dóbr, maksymalizacja ściągalność podatków.... ale banki oczywiście wspierają ten projekt, bo jest im na rękę.
              • szalona-matematyczka Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 20:39
                Likwidacja szarej strefy? W dobie bitcoin itp. Rzady sa tak durne?😆Szara strefa sobie poradzi. Gorzej z tzw. uczciwymi ludzmi, ktorzy codziennie do pracy biegaja. Biegaja,ciulaja te grosiki na koncie, a tu jescze zostana ukarani np. ujemnymi stopami % albo karami za oszczedzanie (naprawde sa takie pomysly!). Wtedy nawet nie beda mogli obrazic sie na bank, wyjac pieniadze i wlozyc do skarpety, bo ....nie bedzie gotowki, bedzie sie placilo nawet za bulki czy kawe za 1,5€ karta.
    • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 23.03.20, 17:29
      Nie. To będzie precedens, który potem będzie można wykorzystać do całkowitego wyrugowania gotówki.
    • zosia_1 Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 07:34
      taki sam news jak to, że Warszawę zamkną. Skąd ludzie mają takie pomysły? tak odnośnie zapłaty gotówką jaki zamknięcie granic W-wy?
      • szalona-matematyczka Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 14:32
        Ludzie sie nudza i niektorzy lubia sensacje i plotki...
      • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 20:34
        zosia_1 napisała:

> taki sam news jak to, że Warszawę zamkną.

Tak, zbudują wokół Warszawy mur. A potem wleją tam wodę.
        • taki-sobie-nick Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 23:53
          Poznanianka?
          • tapatik Re: Zakaz płatności gotówką 25.03.20, 17:14
            Strzelaj dalej.
    • katie3001 Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 20:42
      Absolutnie nigdy ever zakazu obrotu gotówką. Jeden klik i całe społeczenstwo odcięte od pieniędzy
      • szalona-matematyczka Re: Zakaz płatności gotówką 24.03.20, 23:36
        Albo tylko wybrane osoby. Nie glosowalas na Dude? To po wyborach, 1 klik i nawet bulki czy majtek nie kupisz.😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka