Dodaj do ulubionych

Wrażenia z kwarantanny

25.03.20, 18:38
Uśmiecham się szczerze, jak słyszę jak wspaniale funkcjonuje nasz system smile. Jak to ludziom w kwarantannie instytucje donoszą zakupy, pytają o temperaturę i o objawy. W razie czego robią testy. I oczywiście jak kontrolują, czy kwarantanna jest przestrzegana. Hehe... O kwarantannie dowiedziałam się z dnia na dzień, z minuty na minutę (kontakt z chorą osobą). Nikt nigdy nie sprawdził, czy jej przestrzegam (oczywiście przestrzegałam). Dobrze, że byłam jedną z "histeryczek" i coś miałam zachomikowane, inaczej nie miałabym z rodziną co jeść. Telefon od jakichkolwiek instytucji miałam przez cały czas JEDEN. Dzwoniła bardzo zmęczona urzędniczka, żeby potwierdzić moje dane osobowe do wypisania kwitu, bardzo szybko się pożegnała, żeby przypadkiem nie usłyszeć za dużo pytań smile.

Nikt nie był zainteresowany, czy mam objawy (a miałam przeziębieniowe), temperaturę, czy mam co jeść. Zero pytania, gdzie byłam zanim poinformowano mnie o kwarantannie (bo kwarantanna na papierze zaczęła się parę dni wcześniej, niż mnie poinformowano), kogo mogłam ew. zarazić. Wszystko to bardzo śmieszne w kontekście tego, jak podobno pięknie jest w Polsce smile
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 18:44
      Ehhhsad
      Jak się teraz czujesz? Ile Ci jeszcze zostało?
      • masz_ci_los Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:22
        Dobrze się czuję, kwarantanna szczęśliwie skończona. Opisy jak jest kolorowo, teraz już tylko bawią.
    • manala Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 18:47
      Niestety miałam przeczucie, ze tak to wygląda...Idę jutro żarcia dokupić tongue_out
    • leanne_paul_piper Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 18:52
      U mnie jutro minie tydzień. Jak do tej pory raz policjant pomachał do mnie przez okno i to by było na tyle.
      A ja jestem bardzo zadowolona w sumie, wysypiam się, oglądam sobie głupie programy na tlc, trochę popracuję, pobawię się z kotem.
      Tylko papier toaletowy muszę racjonować, ale w końcu jeszcze jest kocia kuwetawink
      • frequenter.light Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 22:05
        A jak zaopatrujesz się w jedzenie?
        • leanne_paul_piper Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 22:15
          Mam pełną lodówkę i zamrażarkę. Moja wypracowana ostatnio głównie owocami i litrami wody idealna figura właśnie idzie się j#baćwink.
          • leanne_paul_piper Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 22:17
            A na pocieszenie idę sobie oglądać Białą Afrykę z Izabelle Hupert, zanim mnie znowu wpuszczą.
          • chicarica Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 22:19
            *rż.nąć...
            • frequenter.light Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 22:53
              chicarica napisała:

> *rż.nąć...

XD
    • afro.ninja Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 18:53
      I policja Cie nie sprawdza?
      • anika772 Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 18:57
        Sprawdza tak samo, jak trzeźwość kierowców: wyrywkowo.
        Nigdzie chyba nie ma tyle policji żeby sprawdzić wszystkich...
      • masz_ci_los Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:17
        Ani razu nikt u mnie nie był, i raczej nie będzie, bo kwarantanna już skończona.
    • afro.ninja Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 18:56
      Nie wiem, kiedy mialas kwarantnne, ale tez czytalam wpis osoby, ktora miala kwarantannie, ze dostala telefon, ze maja byc na kwarantannie i nikt jej nie sprawdzal, ani o zdrowie nie pytał. Ale to bylo jakies dwa tygodnie temu, wiec zastanawia mnie jak jest teraz?!
    • kamin Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:08
      A zgłaszałaś do pomocy społecznej, że nie ma kto ci zrobić zakupów? Są też lokalne grupy wolontariuszy, którzy pomagają w takiej sytuacji.
      • mava Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 12:28
        > Są też lokalne grupy wolontariuszy, którzy pomagają w takiej sytuacji.

to po co nam państwo i utrzymywanie (nie tanie) urzędasów oraz politykow, skoro w razie co to spoleczeństwo ma sobie radzić, organizować się, robic zrzutę na potrzebne środki? dostarczać żarcie, szyc maseczki, darowywać google, przekazywać darowizny, organizowac edukację?
        Zamiast placić na, zbędne, "państwo" to lepiej wplacać na jakieś konto ile kto może i potem czerpać z tego, w razie co...chyba taniej bedzie..
    • gliminstory Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:14
      W kwarantannie obecnie jest ok 150 tysięcy osób. Przykro mi, że nie oddelegowali do ciebie indywidualnego opiekuna.

Jeśli osoba na kwarantannie potzrebuje jedzenia to od tego jest telefon na lokalny Mops/policja/straż miejska/straż pożarna. Ewentualnie sąsiedzi/lokalna grupa wsparcia.

• mika71 Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:18
        Wczoraj w TVN pokazywali też aplikację kwaranranna i tam jest m.in opcja, że się potrzebuje pomocy w zakupach itp. Podobno działa ale na razie mało użytkowników aplikacji - 20tysięcy
      • hanusinamama Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 13:04
        Juz pomijam ze nie zyjemy w prózni. Jakbym teraz miała telefon ze jestem na kwarantannie to jest masa ludzi, ktorzy mogliby mi zakupy zrobić. Tak samo ja moglabym to zrobic dla kogokolwiek z rodziny, znajomych, sąsiadów...moze warto sie zastanowić jakie sie ma stosunki z innymi ludźmi...
        • masz_ci_los Re: Wrażenia z kwarantanny 27.03.20, 00:00
          No to bardziej zależy od nastawienia niż kontaktów z innymi ludźmi. Ja akurat nie lubię innym robić kłopotu, zwłaszcza w tak trudnym czasie. Dopóki nie umieram z głodu, wolę być samodzielna. Podobnie nie chciałam angażować wolontariuszy, póki miałam cokolwiek do zjedzenia. Dlatego zabezpieczyłam się wcześniej i mogliśmy wyjadać zapasy.
    • arwena_11 Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:21
      Od zeszłego czwartku mamy kwarantannę. Syn codziennie macha policjantom przez okno. Pytają się czy nic nie trzeba, czy była temperatura itd.

Podobnie kilka innych osób ( z okna widzę pod które bloki na osiedlu policja podchodzi.

Wczoraj przy okazji spisali kilku chłopaków ganiających po osiedlu.
      • masz_ci_los Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:25
        No mam bardzo dużo znajomych tuż po kwarantannie (kontakt z tą samą osobą), u wszystkich z mojego miasta kwarantanna wyglądała tak samo śmiesznie jak u mnie. U jednej osoby z innego miasta było ok, policjanci codziennie i machanie do okna.
        • karme-lowa Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 19:55
          Moja koleżanka dziś skończyła kwarantannę. Policja była codziennie. Było pytanie o zakupy, gorączkę itp.
          • elenelda Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 20:01
            Podobnie było u mojej. Wizyty policji miała codziennie. Były pytania o samopoczucie, zakupy, gorączkę.
        • hanusinamama Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 13:06
          Sasiada sprawdzaja 3 razy dziennie. Widze z okna. Ja mu robie zakupy. Drugi sasiad ma u siebie psa. Pytam przez płot - okazuje sie ze kolega z pracy ma kwarantanne wiec psa mu zabrał do siebie...
    • taki-sobie-nick Re: Wrażenia z kwarantanny 25.03.20, 22:58
      do wypisania kwitu

Dokumentu, nie "kwitu". Jakiego dokumentu? Nie dziwię się, że była zmęczona.
    • princy-mincy Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 08:45
      Moj znajomy wrocil do PL w pon, a od niedzieli byla obowiazkowa kwarantanna.
      Codziennie sprawdzanie przez policje/ straz miejska, lub ma w ciagu 5 min zrobic zdjecie ze jest w domu.
    • szafireczek Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 13:05
      Może się komuś przydasmile
      tu:
      gis.gov.pl/aktualnosci/zalecenia-pteilchz-konsultanta-krajowego-w-dziedzinie-chorob-zakaznych-i-glownego-inspektora-sanitarnego-dotyczace-postepowania-z-chorymi-zakazonymi-sars-cov-2-ktorzy-nie-wymagaja-hospitalizacji/
    • frequenter.light Re: Wrażenia z kwarantanny 26.03.20, 22:04
      Napisz do ministerstwa zdrowia. Serio.
    • masz_ci_los Re: Wrażenia z kwarantanny 27.03.20, 00:43
      Wasze wrażenia potwierdzają nasze (mojego kwarantannowego towarzystwa) obserwacje, że sytuacja bardzo różni się w zależności od miasta i momentu przejścia na kwarantannę. W pewnym momencie system przestał u nas nadążać, ludzie nie dostają dokumentów na czas, nie mają kontroli, nie mogą się doprosić badań nawet jeśli są objawy. Ci z wcześniejszych rzutów mają faktycznie odwiedziny policji, dokumentację z sanepidu na czas (może bez szału, ale chociaż przed zakończeniem kwarantanny big_grin ). U tych późniejszych problem ze wszystkim, kontakt z kimkolwiek żaden, nawet jeśli są objawy to spychologia i złota rada: mycie rąk w oczekiwaniu, aż wszystko przejdzie. A jesteśmy na początku epidemii.

Brakuje jakichś jasnych wytycznych, procedur na rozwiązywanie banalnych problemów, typu nagła sytuacja z dzieckiem (casus rozciętej głowy z wątku obok). Po moich doświadczeniach ciut mniej dziwię się tamtej babci... Sama dziecko odganiałam od wspólnego gotowania (a w normalnych warunkach lubimy), bo perspektywa dzwonienia po wszystkich świętych i odbijania się od ściany do ściany w razie oparzenia jawiła mi się jako koszmar.

Źle mnie też chyba niektórzy zrozumieli. Chodziło mi tylko o to, że masa ludzi (w tym zarażonych) jest poza systemem, zupełnie dla niego niewidoczna. System nie wyrabia, brakuje ludzi, rozwiązań, informacji, za to zewsząd słychać przekonywania, że wszystko jest pod kontrolą i świetnie działa.
    • shumari Re: Wrażenia z kwarantanny 27.03.20, 08:05
      W pracy mojej siostry zdiagnozowano koronawirusa u matki jednego z pracowników. Facet z rodzina już tydzień czeka aż ktoś przyjedzie i ich wszystkich przebada. Dzięki Bogu u nich bez objawów, wiec jest szansa, ze zdrowi.

A jadąc po matkę, wstąpili do straży pożyczyć kombinezon ochronny 🥶

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka