Dodaj do ulubionych

Głosowanie korespondencyjne

31.03.20, 20:17
Tak tak, zgłoszono taki projekt ustawy.
Czyto znaczy, że trzeba bedzie iść na pocztę, czy też Jarosław z PADem osobiście koperty będą zbierać?
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 20:21
      zamiast do lokalu wyborczego pójdziesz do urzędu zgłosić chęć glosowania w takiej formie a potem na pocztę

i w ten sposob nikt nie będzie mógl powiedzieć, że nie mógl glosować smile
    • azja001 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 20:22
      Nie zrobią, to ściema dla odwrócenia uwagi od tragicznego faktu że kasa pusta, pomocy dla przedsiębiorców konkretnej nie będzie.
    • mia_mia Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 20:24
      Nic im nie zgrzyta, bo chyba ze dwa lata temu mówili, że głosowanie korespondencyjne dla promila obywateli to gigantyczne pole do fałszerstw, dla milionów to już nie.🤔
    • default Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 20:27
      Może od razu z urną (wyborczą! na razie) będą chodzić od domu do domu, jak ksiądz po koledzie. Jarosław jakiś czas temu juz rzucił taki pomysł - co prawda w odniesieniu do kwarantannowanych - ale co szkodzi rozszerzyć na wszystkich ???
      • nangaparbat3 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:39
        Dokładnie tak to sobie wyobraziłam w pierwszej chwili, dopiero ktoś mi wyjaśnił, że będzie się chodzić na pocztę. Właściwie nie wiem, co bardziej groteskowe.
        • snajper55 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:19
          nangaparbat3 napisała:

> Dokładnie tak to sobie wyobraziłam w pierwszej chwili, dopiero ktoś mi wyjaśnił
          > , że będzie się chodzić na pocztę. Właściwie nie wiem, co bardziej groteskowe.

Chyba nawet dwa razy: po odbiór pakietu i wysłanie głosu? Ale nie studiowałem przepisów, które nie zostaną przyjęte, więc może się mylę.

S.
      • spanish_fly Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:59
        A jak mnie akurat nie zastaną, to przyjdą drugi raz?
    • angazetka Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 20:30
      No właśnie jestem ciekawa, jak to będzie.
      Głosowałam korespondencyjnie w 2015 roku, ale wtedy musiałam iść na pocztę po odbiór. Nie bardzo bym teraz była tym zachwycona (również dlatego, że lokalna poczta przyjmuje jedną osobę na raz, a ogonek przed nią jest na dwie godziny stania).
    • woman_in_love Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:02
      To proste!
      1) pójdziesz na pocztę,
      2) odstoisz w kolejce pół godziny żeby wysłać głos,
      3) przy okazji zarazisz się
      4) a po 3 tygodniach umrzesz.
      • triss_merigold6 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:04
        Pół godziny?! Optymistka.
        • malia Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:08
          Pół godziny to u mnie się stoi jak wszystko normalnie dziala
          • nangaparbat3 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:40
            I bez wyborów.
      • 1elka26 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:06
        Rozumiem, że do sklepu nie chodzisz i zapewne żywisz się manna z nieba?
        Na razie to proponuję udac się jutro do lekarza i to dobrego.
        • malia Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:09
          Nie wysyłaj się. O sklepie to już wczoraj wyPAD mówił.
        • cosmetic.wipes Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:19
          1elka26 napisał(a):

> Rozumiem, że do sklepu nie chodzisz i zapewne żywisz się manna z nieba?
          > Na razie to proponuję udac się jutro do lekarza i to dobrego.

To może andżeju powiedz jak korespondencyjnie mają głosować kwarantamnowani.
        • iwles Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:34

"Na razie to proponuję udac się jutro do lekarza"

no i teraz andżej zdradziłeś się, że nie mieszkasz w Polsce. Lekarze nie przyjmują big_grin

"Rozumiem, że do sklepu nie chodzisz i zapewne żywisz się manna z nieba?"

rozumiem, że nie masz problemu, żeby kupić w sklepie stacjonarnym spodnie, czy tam sukienkę, albo buty ?
          • 1elka26 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:19
            iwles napisała:

>
            >
            > no i teraz andżej zdradziłeś się, że nie mieszkasz w Polsce. Lekarze nie przyjm
            > ują big_grin

W stanie "pomroczności jasnej" schorzenia charakterystycznego dla "opozycji totalnej" pomoc lekarska jest udzielana w trybie nagłym.

> rozumiem, że nie masz problemu, żeby kupić w sklepie stacjonarnym spodnie, czy
            > tam sukienkę, albo buty ?
            >
            Aha - rozumiem, że spodnie czy sukienka to dla ciebie artykuł pierwszej potrzeby?
            No cóż - gratuluję problemów.
            >
            • iwles Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:27

Mam napisac po rosyjsku to, co powiedzial Duda?

zacytuj, w ktorym miejscu powiedzial o chodzeniu do sklepu po ARTYKULY PIERWSZEJ POTRZEBY?

Serio, bez instrukcji, jestes coraz glupszy. Gubisz sie, jak dziecko we mgle.
            • cosmetic.wipes Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:29
              Andżej, ruski trolu, czekam na odpowiedź jak mają głosować ludzie na kwarantannie?
      • droch Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:06
        > 2) odstoisz w kolejce pół godziny żeby wysłać głos,

To nie tak ma działać. W każdym UP będzie dostępnych dokładnie po 50 pakietów. Osoby uprawnione do odbioru będą osobiście wskazywane przez Naczelnika.
        • 1elka26 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:18
          Macie wyborczą obsesję? Epidemia w kraju a "totalna opozycja" 24 godziny na dobę grzeje temat wyborów. Rozumiem problem ze znalezieniem odpowiedniego promptera, ale chyba są jakieś granice?

Może warto przypomnieć jak Platforma zachwalała zalety głosowania korespondencyjnego:

"Głosowanie korespondencyjne to dodatkowa gwarancja powszechności prawa wyborczego. Chcemy, aby było ono dostępne dla osób, które nie miały do tej pory możliwości pójścia do lokalu wyborczego np. z powodów zawodowych. Policjanci na służbie, lekarze na dyżurach, osoby pracujące w systemie pracy weekendowej - te wszystkie osoby będą mogły skorzystać z głosowania korespondencyjnego"

klub.platforma.org/index.php/aktualnosci/149-

A teraz poglądy zmieniły się?
          • iwles Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:38

oczywiście andżeju, jako osoba doskonale znająca język polski, potrafisz wskazać, w zacytowanym fragmencie, tekst "[...] w okresie pandemii"?
          • droch Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:58
            Per 'wy' to zwracaj się do towarzyszy na odprawie partyjnej. Mnie nie zmylisz, partyjny zawsze się zdradzi.
          • snajper55 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:16
            1elka26 napisał(a):

> Może warto przypomnieć jak Platforma zachwalała zalety głosowania korespondenc
            > yjnego:

Ale nie w czasie epidemii, idiotko/idioto.

S.
            • 1elka26 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:26
              Masz problem z postrzeganiem rzeczywistości? Czy w chwili obecnej została zmieniona data wyborów? Czy są podstawy do takiej zmiany?

Jak sł;usznie stwierdziła marszałek Witek:
              "Wprowadzenie stanu nadzwyczajnego tylko po to, by przełożyć wybory, byłoby złamaniem konstytucji"

W chwili obecnej nie ma przesłanek do wprowadzenia takiego stanu, no ale opozycja przerazona klęską wyborcza musi bić pianę.
              • iwles Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:31

To jeszcze raz: jako zwolennik wyborow 10 maja głosiłeś się do komisji wyborczej? Albo do pomocy listonoszom przy zbieraniu glosow wsrod ludzi w kwarantannie?
                • mdro Re: Głosowanie korespondencyjne 01.04.20, 08:45
                  Niech lepiej powie, co rządzącym stoi na przeszkodzie, by wprowadzić stan klęski żywiołowej, który w zapisach ustawy wprost odnosi się także do epidemii...
        • nangaparbat3 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:42
          Popłakałam się ze śmiechu. To tak gdzieś zapisali czy żartujesz? Ale sam fakt, że jestem gotowa wierzyć, że to serio.... big_grin big_grin big_grin big_grin
      • aerra Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:18
        Pół godziny? Tak optymistycznie masz na poczcie?
    • anna.fal Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:56
      Zamiar głosowania zgłaszamy przez internet, pakiet wyborczy przynosi i odbiera od nas listonosz. Nie musimy nigdzie chodzić.
      • droch Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 21:59
        > Zamiar głosowania zgłaszamy przez internet, pakiet wyborczy przynosi i odbiera od nas listonosz

Czy ktoś wierzy, że Poczta Polska jest w stanie rozdać wszystkie pakiety przed końcem 2022? big_grin
        • anna.fal Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:06
          Wojsko ma pomagać listonoszom.
          • default Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:38
            Wojsko pomagające w przeprowadzeniu wyborów kojarzy się tak raczej nieprzyjemnie....
          • woman_in_love Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:41
            big_grinbig_grinbig_grin
            Czyli to będzie taki wypisz wymaluj pucz wojskowy.
          • droch Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:42
            To chyba nawet jeszcze lepiej niż jak w czasie referendum w 1946.
      • mdro Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:02
        Jak rany, mogliby przydzielić tu jakieś ciut inteligentniejsze trolle...
        • janja11 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:09
          No anna fal to może być jedna z tych "parzystych gwiazd" TVP. Może to ta co przekonywała, że parzystość liczb można sprawdzić kredką.
        • 1elka26 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:15
          mdro napisała:

> Jak rany, mogliby przydzielić tu jakieś ciut inteligentniejsze trolle...

Masz rację. To nie brylowanie na "soku z buraka" i zajmowanie się pomówieniami.
          Czasem trzeba udzielić merytorycznej odpowiedzi i co wtedy? Problem.
          • iwles Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:22
            No wlasnie andżeju, masz problem z merytorycznoscią. Jak zwykle zresztą. I jak zwykle nigdy nie odpowiadasz na pytania.
            • 1elka26 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:27
              Zadaj normalne pytanie i na temat a nie bzdurne.
              Na fantasmagorie nie odpowiadam. Poza tym nie do mnie adresujesz swoje pytania.
              • iwles Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:33

Do ciebie, do ciebie andżeju. I ty dobrze o tym wiesz 😄
              • cosmetic.wipes Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:41
                1elka26 napisał(a):

> Zadaj normalne pytanie i na temat a nie bzdurne.

Andżej, ruski trolu, wciąż czekam na odpowiedź jak mają głosować ludzie na kwarantannie?
        • alicia033 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 23:08
          mdro napisała:

> mogliby przydzielić tu jakieś ciut inteligentniejsze trolle...

nie mogliby, bo nie mają takich na stanie.
      • cosmetic.wipes Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:06
        anna.fal napisała:

> Zamiar głosowania zgłaszamy przez internet, pakiet wyborczy przynosi i odbiera
        > od nas listonosz. Nie musimy nigdzie chodzić.

Ruski matołku, listonosze nie przychodzą do kwarantannowanych 😁
        • anna.fal Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:46
          Do tych osób przyjdzie wojsko z oddziałów chemicznych.
          • default Re: Głosowanie korespondencyjne 01.04.20, 08:44
            "Baczność! W dwuszeregu zbiórka! Do oddania głosu na Dudę - marsz!"
            big_grin
      • angazetka Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:08
        Ten listonosz, który teraz nawet poleconych nie nosi, bo pandemia, a awizo mi wrzuca do skrzynki tak mniej więcej w 1/3 przypadków (to już bez pandemii)?
      • snajper55 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:20
        anna.fal napisała:

> Zamiar głosowania zgłaszamy przez internet, pakiet wyborczy przynosi i odbiera

Mój listonosz przynosi tylko awiza. Podobno nie może dźwigać.

S.
        • mdro Re: Głosowanie korespondencyjne 01.04.20, 08:47
          No to ja muszę bardzo pochwalić swojego listonosza - wczoraj przyniósł polecony i zadzwonił domofonem, że ma takowy i czy może po prostu wrzucić do skrzynki.
      • snajper55 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:22
        anna.fal napisała:

To jak mam powierzyć swój głos listonoszowi??? A jeśli to pislamista i będzie sprawdzał kto jak głosuje?

S.
        • iwles Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:34

Albo zgubi po drodze?
      • woman_in_love Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:41
        Ale odbiera od razu czy po pewnym czasie? big_grinbig_grinbig_grin
      • gazdzina Re: Głosowanie korespondencyjne 01.04.20, 05:44
        Zwłaszcza za granicą. I na przykład w krajach, gdzie ogłoszono stan wyjątkowy. Gratuluję poczucia humoru.
    • maadzik3 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:10
      to nie ma znaczenia. mogą jutro ogłosić (nadprezes osobiście) że wygrał 10 maja Duda. Przecież to hucpa nie wybory
    • snajper55 Re: Głosowanie korespondencyjne 31.03.20, 22:14
      malia napisała:

> Tak tak, zgłoszono taki projekt ustawy.
      > Czyto znaczy, że trzeba bedzie iść na pocztę, czy też Jarosław z PADem osobiści
      > e koperty będą zbierać?

Każdy dostanie pocztą pakiet do głosowania: kartę, urnę i długopis. Na karcie stawiasz krzyżyk lub coś innego, wrzucasz do urny, a urnę odsyłasz na adres swojej komisji wyborczej.

S.
    • araceli Re: Głosowanie korespondencyjne 01.04.20, 08:39
      Poczta powiadacie:
      www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Plucie-przepychanki-i-awantura-przed-poczta-w-Gdansku-n143892.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka