Dodaj do ulubionych

Brak odesłania karty

06.04.20, 21:02
Nawet jeżeli ten sfałszowany, niekonstytucyjny projekt niezgodnie z prawem dziś procedowany miałby stać się ustawą to nie odesłanie karty wyborczej nie jest przestępstwem.
Nie trzeba jej wyciągać ze skrzynki. Nie jest to ani ukrywanie, ani niszczenie, ani kradzież ani uszkodzenie.
Co więcej to komuś trzebaby udowodnić że w ogóle kartę dostał (a biorąc pod uwagę że mnóstwo ludzi mieszka gdzie indziej niż ma meldunek i tym samym jest w spisie wyborców jest to nie do zrobienia). W ogóle jest to nie do zrobienia.
Więc ci którzy nie chcą głosować: nie wyjmują karty ze skrzynki. Gdyby przyniesiono odmawiają jej przyjęcia, ale pono będzie wrzucana do skrzynki.
Ta ustawa w ogóle nie będzie prawem bo jest niezgodna z konstytucją i niewłaściwie procedowana.
Oczywiście mogą niegłosującym spróbować zrobić pod górkę ale nie sądzę. Myślę że to plotka żeby jak najwięcej ludzi zagłosowało bo boją się frekwencji rzędu 5%. I dlatego chcą sprawić takie wrażenie. Jednym słowem kontrolowany przeciek żeby ludzie bali się olać głosowanie (gdyby do niego doszło).

To wszystko jest hucpą i mogą nam już powiedzieć kiedy i na kogo głosowaliśmy
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:04
      Być może znajdzie się jakiś patriota z ochrony Kaczyńskiego... ech, byłoby miło...
      • snajper55 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:34
        woman_in_love napisała:

> Być może znajdzie się jakiś patriota z ochrony Kaczyńskiego... ech, byłoby miło...

Albo wirus patriota. W końcu te wirusy to już nasze. Wykarmione naszymi piersiami, no płucami.

S.
      • leni6 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 00:19
        Też jestem za wirusem, celowość działania nie do udowodnienia.
    • angazetka Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:05
      To nie jest żaden przeciek - projekt wisi na stronie sejmu.
      • lily_evans11 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:08
        Już drugie czytanie.
        Ciekawe ile pisiory zapłacili tym 3 (p)osłom z "opozycji".
    • lily_evans11 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:06
      Oczywiście.
      A jeżeli karty byłyby awizowane, po nieodebraniu pozostają na poczcie i tyle.
      Głupie i komiczne to wszytko.
      • chococaffe Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:09
        Chyba, że ktoś odbierze za Ciebie...z "upoważnieniem" oczywiście.
        • lily_evans11 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:31
          Nie miałby kto za mnie odebrać w miejscu zameldowania.
          Sugerujesz, że poczta dostanie specjalne instrukcje co do nieodebranych kart ? wink
          • chococaffe Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:36
            Moim zdaniem prawdopodobne
            • lily_evans11 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:37
              Tak, z nimi w sumie wszystko jest możliwe. Niemniej i tak nie dam rady tam jeździć i czatować na kartę, a po awizo nie poszłabym teraz na pocztę, choćby to było zawiadomienie o mega spadku wink.
        • iza232 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 11:31
          chococaffe napisała:

> Chyba, że ktoś odbierze za Ciebie...z "upoważnieniem" oczywiście.

Za ryzykowne IMO. A co jeżeli jednak się zdecyduję odebrać a tu już mojej karty nie ma, bo wcześniej odebrał ją ktoś z moim "upoważnieniem"? Może być dym.
    • triss_merigold6 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:07
      Wystarczy nie wyjmować karty ze skrzynki. Nie ma obowiązku sprawdzania zawartości skrzynki na listy.

Na litość boską, ludzie zapomnieli, że nie ma przymusu wyborczego.
      • angazetka Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:09
        Nie, to PiS bardzo chce, żeby był.
      • chococaffe Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:09
        A to ułatwi im sfałszowanie wyborów.
        • triss_merigold6 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:37
          Sama koncepcja procedowania tej wersji głosowania korespondencyjnego zakłada sfałszowanie wyborów.
          • snajper55 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:40
            triss_merigold6 napisała:

> Sama koncepcja procedowania tej wersji głosowania korespondencyjnego zakłada sf
            > ałszowanie wyborów.

Przecież nie ma żadnych wyborów, nie ma kampanii wyborczej, debat itd. Co najwyżej będzie głosowanie.

S.
          • chococaffe Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:40
            W sumie racja
      • snajper55 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:35

> Wystarczy nie wyjmować karty ze skrzynki. Nie ma obowiązku sprawdzania zawartoś
        > ci skrzynki na listy.
        >
        > Na litość boską, ludzie zapomnieli, że nie ma przymusu wyborczego.

Ale może będzie obowiązek oddania głosu. A gdy nie oddasz, to do pierdla.

S.
        • semihora Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:51
          Chętnie popatrzę na te przepełnione pierdle...
      • zona_glusia Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:57
        Głupie pytanie: Ile czasu mam nie wyjmować karty ze skrzynki?
        • daniela34 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 22:00
          A musisz ją w ogóle kiedyś wyjąć? Niech sobie leży. W razie czego, gdyby ktoś chciał sprawdzić czy przypadkiem nie zniszczyłaś karty. smile
      • turbinkamalinka Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 23:58
        Dziś nie ma, jutro w nocy przegłosują i będzie tongue_out. A tak poważnie nie do zrobienia. Co z ludźmi za granicą, bez meldunku, zamieszkałych gdzie indziej niż mają meldunek. Chociaż z drugiej strony ich wyborcy najczęściej od lat mieszkają w jednym miejscu, więc do nich dotrą
    • droch Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:10
      A która mówiła, że należy pomagać milicji, nie pytać o podstawy prawne i takie tam? To teraz ta sama milicja pomoże ją wsadzić do pudła big_grin
    • stasi1 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:29
      Ale ludziom ta hucpa się podoba! ilu z tych co by poszło na wybory jednak zagłosuje na Dudę? Większość
      • chococaffe Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:31
        Gorzej, że ci, którzy nie pójdą to też na niego "zagłosują"
      • tapatik Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 00:48
        stasi1 napisał:

> Ale ludziom ta hucpa się podoba!

Komu się podoba?

> ilu z tych co by poszło na wybory jednak zagłosuje na Dudę? Większość

Skąd wiesz, że większość?
        • stasi1 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 08:42
          Gdyby nie była by to większość Jarek nie parłby po trupach na te wybory. myślisz że nie wie on co robi? Tylko sprawia wrażenie że nic nie ogarnia
          • tapatik Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 08:50
            Nie zgadzam się z tą argumentacją.
            W najbliższym czasie będziemy mieli kryzys.
            Podczas kryzysu partia rządząca z reguły zbiera cięgi, bo ludzie nie znają ekonomii.
            Jeżeli wybory odbędą się teraz, to przedstawiciel partii rządzącej ma duże szanse na reelekcję. Im dłużej odwlekamy wybory tym większa będzie niechęć społeczeństwa do partii rządzącej i tym mniejsze szanse na wygraną.
            Nie jest to jednak jednoznaczne z gwarancją wygranej, o czym przekonał się poprzednio Komorowski.
            • stasi1 Re: Brak odesłania karty 09.04.20, 08:24
              Tylko Komorowski nie miał nic do powiedzenia czy będą wybory czy nie. A Jarek ma do powiedzenia. Gdyby nie był pewny wygranej zrobiłby te wybory za pół roku. Zgodnie z prawem i nikt by się do tego nie czepiał Zawsze to jego sługa dłużej byłby u władzy, nawet może przekonanie ludzi by się zmieniło?
    • snajper55 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:38
      maadzik3 napisała:

> To wszystko jest hucpą i mogą nam już powiedzieć kiedy i na kogo głosowaliśmy

I będą mogli nie dać kartek na chleb, jeśli nie zagłosowaliśmy lub niewłaściwie zagłosowaliśmy

S.
      • tapatik Re: Brak odesłania karty 09.04.20, 10:08
        Z tymi kartka mi na chleb to żartujesz, nie mniej nie wiem czy zauważyłeś, że po zmianie władzy mieliśmy też wymianę szefów w różnych przedsiębiorstwach zależnych od państwa i to nie dlatego, że poprzednik był złym fachowcem, ale dlatego że nie był zwolennikiem tej partii co trzeba, patrz Stadnina Koni w Janowie Podlaskim.
        Po "odpowiednio" przeprowadzonych wyborach korespondencyjnych będzie wiadomo kto na kogo głosował, więc będzie można takie osoby pomijać w awansie (jeśli pracują w przedsiębiorstwach państwowych), albo odrzucać ich kandydatury, a jeśli prowadzą własne przedsiębiorstwa, to można ich uwalać na przetargach.
    • astrologia333 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:39
      Kuźwa jego psia mać. Nie mam skrzynki na listy.
      • anika772 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 22:02
        Ja też nie mam. Nie przyjmę od listonosza.
      • anorektycznazdzira Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 10:25
        To świetnie. Przychodzi listonosz- ściszasz telewizor, nie ruszasz się, nie otwierasz. Poprzedniego dnia rano sprawdziłaś, że pod drzwiami nie ma szpary, ewentualnie zapychając ją uszczelką, albo choćby starym T-shirtem. Jest ogromna szansa, że listonosz milicji nie będzie w stanie wezwać, bo ta będzie właśnie z powietrza patrolować myjnie bezdotykowe i pilnować wejść do parków. I wygrałaś.
        • anika772 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 11:35
          A nie mogę zwyczajnie mu powiedzieć, że odmawiam przyjęcia karty wyborczej?
          Po co ta ironia, ja naprawdę nie chcę brać w tym udziału.
      • maslova Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 11:55
        > Kuźwa jego psia mać. Nie mam skrzynki na listy.

No to nie stosujesz się do obowiązującego prawa. Zgodnie z ustawą Prawo pocztowe (art. 40) istnieje obowiązek posiadania oddawczej skrzynki pocztowej.
    • berber_rock Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:46
      He he
      Ale jaja
      Jestem uprawniona do głosowania.
      Też mi wrzuca do skrzynki?
      A potem będą ścigać międzynarodowym listem gonczym żeby wsadzić na 3 lata?

Paradne!
      • turzyca Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:52
        W zasadzie to w momencie wyjazdu za granicę powyżej 6 miesięcy powinnaś powiadomić o tym państwo polskie.
        • berber_rock Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:59
          Powiadomiłam.
          Mają mój adres.

US nawet regularnie mnie pod tym adresem ściga.
    • daniela34 Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 21:56
      Zgadza się, pozostawienie karty w skrzynce nie jest ukrywaniem.
      • droch Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 00:50
        To jeszcze udowodnij, że nie wyjęłaś karty i nie schowałaś jej tam z powrotem.
        Że domniemanie niewinności? Wolne żarty smile
        • 35wcieniu Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 01:00
          Wyjęłaś i schowałaś z powrotem? Jezu jak niektórzy się nudzą. big_grin
        • daniela34 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 01:02
          droch napisał:

> To jeszcze udowodnij, że nie wyjęłaś karty i nie schowałaś jej tam z powrotem.

Nawet gdyby to to dalej nie jest ukrycie.
          • droch Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 09:57
            O tym będzie decydować milicja, a nie Ty. Będzie zlecenie na Ciebie, będą sankcje. Tak to już działa: milicja uznaje, że Twoje zakupy nie są niezbędne i wypisuje mandat. Czegoś nie rozumiesz?
            • daniela34 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 10:57
              Ja wszystko rozumiem. Tylko co innego mandat za wykroczenie, którego nawiasem mówiąc też można nie przyjmować, a co innego wyrok skazujący za przestępstwo, który nadal jeszcze w Polsce wydaje sąd.
    • swinki_trzy Re: Brak odesłania karty 06.04.20, 22:34
      Dzieci odchowane, poradzą sobie. Będę miała trzy lata by trochę się wyspać, a i podobno nieźle karmią, lepiej niż w szpitalu.
    • 35wcieniu Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 01:01
      Wydziwiacie. Wypieprzę to i życzę serdecznie powodzenia w ściganiu mnie za ten czyn.
      • iwles Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 01:08

Trzeba tylko pamietac o rekawiczkach, zeby odciskow palcow nie znalezli, bo pewnie beda sprawdzac 😉
        • 35wcieniu Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 01:12
          W koszu na śmieci będą szukać odcisków? Tym bardziej się cieszę, wspaniały pomysł big_grin
          • iwles Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 01:15

E tam w koszu. Na wysypiskach!
            • anorektycznazdzira Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 08:59
              Można wrzucić do niszczarki w pracy. Nawet jeśli karty będą radioaktywne i wykryją ścinki na wysypisku to nie będą w stanie wykazać, czyje to śmieci big_grinbig_grin
              • azja001 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 09:04
                A tak technicznie to kto miałby z tym biegać, roznosić, wrzucać do skrzynek, wyciągać ze skrzynek, liczyć... Bojówki pis czy sami pomysłodawcy i ich rodziny. Przy muszą pracowników poczty, wojsko..???? A może ta ustawa coś o tym wspomina, nie czytałam i nie zamierzam
                • tapatik Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 09:16
                  Pracownicy poczty zapewne. Inne listy poczekają, ale wybory muszą być.
                  • droch Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 09:58
                    > Pracownicy poczty zapewne. Inne listy poczekają, ale wybory muszą być.

Innych przesyłek nie będzie, bo na czas "wyborów" operator ustawowo zawiesza inną działalność.
        • iza232 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 11:36
          iwles napisała:

>
          > Trzeba tylko pamietac o rekawiczkach, zeby odciskow palcow nie znalezli, bo pew
          > nie beda sprawdzac 😉
          >
          Rękawiczek ci u nas ostatnio dostatek. Ale jeszcze i te dwie przyjmę. Na dobrą wróżbę.
    • teraz.banderas Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 09:17
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25850175,prawnik-punktuje-ustawe-dot-glosowania-listownego-w-rozumieniu.html#s=BoxOpMT

Moim zdaniem to straszak i dalsza część sprawdzania, jak bardzo społeczenstwo da się wziąć za mordę.
      • triss_merigold6 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 09:52
        Dokładnie, to straszak.
        I przypuszczalnie mnóstwo ludzi to przełknie, skoro już teraz przyjmują mandaty i dzwonią do dzielnicowych, żeby zapytać czy mogą iść z dziećmi na własną działkę.
        • iza232 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 11:53

> Dokładnie, to straszak.
          > I przypuszczalnie mnóstwo ludzi to przełknie, skoro już teraz przyjmują mandaty
          > i dzwonią do dzielnicowych, żeby zapytać czy mogą iść z dziećmi na własną dzia
          > łkę.

Zgadzam się. Podobnie jak straszenie tysiącznymi karami za niepłacenie abonamentu, podczas gdy nie mam obowiązku wpuszczać do domu nikogo poza policją.
    • ira_08 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 09:40
      Oczywiście. Już widzę jak sądy podejmują się ze 20 milionów nowych spraw, bo ktoś kartkę zgubił.
      • droch Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 10:00
        Kara będzie nakładana w trybie administracyjnym przez np. powiatowego inspektora nadzoru budowlanego.
        • ira_08 Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 10:05
          To wciąż ze 20 milionów. A niech będzie, że odda połowa, to 15 milionów. Nawet księży proboszczów im do karania nie wystarczy.
          • droch Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 10:16
            No to inaczej. Na każdego wyborcę ustawowo nałoży się 20 tysięcy kary, która zostanie anulowana w przypadku oddania głosu. Że tak nie można? Potrzymaj mi piwo...
            • iwles Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 10:36

Czytalam gdzies, ze kwarantanna na papier wynosi tydzien. I co, listonosz caly tydzien bedzie stal pod drzwiami, zeby miec dowod, ze po 7 dniach pismo zostalo przyjete? 😋
              • joanna_poz Re: Brak odesłania karty 07.04.20, 11:33
                powiem ci, jak JUZ to listonosze rozwiązuje.

wyjelam ze skrzynki list polecony z zoltą zwrotka z potwierdzeniem odbioru.
                ODERWANA.
                pewnie podpisaną - przez listonosza....

list przyjety? przyjety!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka