Dodaj do ulubionych

troche obrazkow

09.04.20, 00:17
w internecie opowiesci o zasiegu COVID-19 w Polsce.
to tymczasem wrzucam orazek z wykresem "zgony w PL 2017-2019" na zolto zaznaczone interesujace miesiace (mozna spojrzec do info jaka byla pogoda i jaki byl smog)
Jestem cierpliwa. poczekam na publikacje GUSu za 2020 i bedziemy widziec.

jezeli jakas e-matka podesle link do GUSu o dokladnych ilosciach zgonow za 2019 bede wdzieczna , w moim wykresie zrodlo za 2019 to gazeta prawna ( 2017 i 2018 to GUS)
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: troche obrazkow 09.04.20, 07:11
      A tak, widzę ciągle te wykresy na fejzbuniach konfederacko upośledzonych znajomych, którzy nie potrafią skojarzyć tak prostego faktu jak to, że soszjal distansing znacząco zmniejszył też liczbę zakażeń grypą i innymi chorobami, których powikłania zwiększają normalnie śmiertelność w tym okresie.
      • memphis90 Re: troche obrazkow 09.04.20, 07:33
        Wykres jest do grudnia, wiec o jakim "social distansing" mówimy?
        • aerra Re: troche obrazkow 09.04.20, 12:17
          Chyba chodzi jej o to, że w statystykach (na wykresie nie ujętych) za ten rok, zmniejszy się liczba śmierci (i zachorowań) na grypę, bo ze względu na ograniczenia nie będą się ludzie nawzajem tą grypą zarażać. I sumaryczna liczba zgonów może się wiele nie różnić, bo to co "zyskamy" na grypie, przejmie Covid.

Nie wiem czy się z tym zgadzam, ale statystyk za te ostatnie 3 miesiące to jestem ciekawa, nie powiem.
          • laaisa Re: troche obrazkow 09.04.20, 17:54
            Czyli izolacja czy to w grypie czy w covidzie działa.
            • kamin Re: troche obrazkow 14.04.20, 07:13
              Oczywiście, że działa, to przecież oczywiste. Jakbyśmy tak już zawsze siedzieli to i na rotawirusy byśmy przestali chorować, i na woatrówkę i wypadków samochodowych byłoby dużo mniej.
              Zgadnij dlaczego tego nie robiliśmy.
    • ylisse Re: troche obrazkow 09.04.20, 17:49
      no i mamy wygrzebane dane z GUSu.
      w porownaniu z innymi latami styczen nie byl taki zly. czekam z niecierpliwoscia na dalsze informacje
      • disco-ball Re: troche obrazkow 09.04.20, 18:18
        ekhm... ale w styczniu to w Polsce ludzie jeszcze nie umieralni przez korone. Czy sie myle? Mozna sobie gleboko te statystyki wsadzic. Pogadamy za rok.
        • ylisse Re: troche obrazkow 09.04.20, 18:29
          spokojnie, za rok tez wrzuce obrazek smile
        • dyzurny_troll_forum Re: troche obrazkow 10.04.20, 16:36
          disco-ball napisała:

> ekhm... ale w styczniu to w Polsce ludzie jeszcze nie umieralni przez korone.

A na jakiej podstawie ta teza?
          • memphis90 Re: troche obrazkow 10.04.20, 19:18
            A na jakiej podstawie teza przeciwna? 31 grudnia Chiny przyznały się, że w 1 prowincji mają zarazę. Skąd przekonanie, że 1 stycznia już się trup ścielił w Polsce?
            • ichi51e Re: troche obrazkow 14.04.20, 07:27
              Cicho bo sie wyda!
    • ylisse Re: troche obrazkow 10.04.20, 16:34
      ucieszona podanymi oficjalnymi informacjami w artykule :

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25861337,gowin-polski-test-na-koronawirusa-100-procentowo-skuteczny.html#s=BoxMMt2

wykonalam kolejny obrazek porownujac sytuacje w PL i pieknego stanu Montana ( polnocny zachod USA)
      ciesze sie, bo statystyka dowodzi niezwykle zdrowego i silnego spoleczenstwa w Polsce.
    • ylisse Re: troche obrazkow 10.04.20, 18:17
      cos nikt nie chce moich obrazkow komentowac..sad
      to to jeszcze jeden wrzuce
      zestawieniezaludnienia kraju ( lub stanu ) i zachorowalnosci na 100 000 ludnosci.
      e-matka waska sepckalista nie ma problemow z patrzeniem na tabelki ze zrozumieniem z pewnosci.
      korelacja jest widoczna, tylko zalamuje sie w przypadku krajow nie wykonujacych testow. I te regiony sa niezwykle zdrowe...

• demodee Re: troche obrazkow 10.04.20, 18:28
        Ja bym chciała wiedzieć, jak była w Polsce średnia umieralność w marcu w latach 2000-2019, żeby porównać z liczbą zgonów w marcu 2020.

A potem to samo zrobić z kwietniem. I majem itd.
        • ylisse Re: troche obrazkow 10.04.20, 19:04
          bedzie, bedzie... tylko dane opublikuja
          • demodee Re: troche obrazkow 10.04.20, 19:08
            A te dane zgonów za 2000-2019 w podziale na miesiące, to chyba już podali? wiesz może gdzie? To bym sobie wyciągnęła średnią.
            • ylisse Re: troche obrazkow 10.04.20, 19:27
              stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowania/informacje-o-sytuacji-spoleczno-gospodarczej/biuletyn-statystyczny-nr-12020,4,96.html

TABL. 7 STAN I RUCH NATURALNY LUDNOŚCI
              • demodee Re: troche obrazkow 10.04.20, 19:40
                Dzięki za dane. Najwięcej marcowych zgonów było w 2018 r. Ciekawe dlaczego.

A średnia mi wyszła 35,8 tys.
                • ylisse Re: troche obrazkow 10.04.20, 19:47
                  trzebaby popatrzec jaka byla pogoda (znaczy czy byla zima) i jak ludzie palili w piecach
                • forumologin Re: troche obrazkow 11.04.20, 09:31
                  demodee napisała:

> Dzięki za dane. Najwięcej marcowych zgonów było w 2018 r. Ciekawe dlaczego.
                  >
                  > A średnia mi wyszła 35,8 tys.

jakas zmutowana grypa? mnie wtedy uziemila na 2 tyg w lozku.
                • snajper55 Re: troche obrazkow 14.04.20, 04:56
                  demodee napisała:

> Dzięki za dane. Najwięcej marcowych zgonów było w 2018 r. Ciekawe dlaczego.

Bo gdy mamy kilka liczb to zawsze jakaś będzie niemniejsza niż pozostałe.

S.
      • malgosiagosia Re: troche obrazkow 10.04.20, 20:16
        Sparwdzilam na chybil trafil i populacja mi sie nie zgadza np w Danii mieszka troche wiecej ludzi, a w stanie Vermont znacznie mniej. Moze ja czegos nie rozumiem. Nie chce mi sie wszystkiego sprawdzac.
        • ylisse Re: troche obrazkow 10.04.20, 20:58
          dane mam z wiki
          dzieki za uwage, naniose poprawki
          • malgosiagosia Re: troche obrazkow 10.04.20, 21:19
            Ja tez Ci dziekuje za te tabelki. smile
    • martishia7 Re: troche obrazkow 10.04.20, 19:55
      W biuletynach statystycznych GUS (publikowane co miesiąc) jest liczba zgonów w rozbiciu na miesiące. W tym masz elegancko miesiące w 2019 rozpisane: stat.gov.pl/obszary-tematyczne/inne-opracowania/informacje-o-sytuacji-spoleczno-gospodarczej/biuletyn-statystyczny-nr-22020,4,97.html
      • demodee Re: troche obrazkow 10.04.20, 20:00
        Porównywanie marca 2019 z marcem 2020 nie ma sensu, bo marzec 2019 mógł być jakoś nietypowy. Ale jak się wyciągnie średnią z dziesięciu poprzednich marców, to już jakiś konkret jest.
    • ylisse Re: troche obrazkow 10.04.20, 22:09
      malgosia, dziekuje za uwagi. sprawdzialm ludnosc zgodnie z worldpopulationreview.com/
      mam nadzieje, ze teraz bez bledow. wszelkie uwagi i pomysly nadal mile widziane. no to kolejny obrazek
      najwyrazniej strategia," stlucz termometr a nie bedziesz chory" przynosi efekty.
      Ponizej zestawienie zachorowalnosci na 100 000 w zaleznosci od zaludnienia na km2
      prosze zwrocic przy tym uwage na ilosc wykonanych testow

• forumologin Re: troche obrazkow 11.04.20, 09:33
        no coz nie robia u nas testow i do tego zaklamuja statystyki zgonow jak w wawie ostatnio bylo. Po wyborach moze bedzie wie ej testow😂
        • morekac Re: troche obrazkow 14.04.20, 04:50
          >Po wyborach moze bedzie wie ej testow😂

Nie wiem, skąd ta śmiała teza. Żeby dawać dowód na to, że wybory przyczyniły się do epidemii?
      • wapaha Re: troche obrazkow 14.04.20, 08:41
        1.gdzies jest szwecja ?
        2. dziwi mnie andora
        3. dlaczego nie ma zgonów ?
        • ylisse Re: troche obrazkow 14.04.20, 16:26
          1. Szwecja ma zaludnienie 22 os na km 2 stad nie zostala ujeta.( zakonczylam na Grecji) jezeli cie to interesuje to w Szwecji robili ( dane 10 kwi). nieco ponad 5 tys testow na mln. i mieli zachorowalnosc 96 os/100 tys ludnosci

2. dziwie sie razem z toba

3. bo nie dopisalam
    • ylisse Re: troche obrazkow 14.04.20, 00:43
      Harmonogramy publikacji danych:
      Biuletyn Statystyczny - Nr 3/2020 - termin publikacji - 24.04.2020 r., godz. 10:00

• trillian Re: troche obrazkow 14.04.20, 07:24
        Tylko to będą dane za luty dopiero
        • ylisse Re: troche obrazkow 14.04.20, 16:20
          owszem, a miesiac pozniej za marzec.
    • lot_w_kosmos Re: troche obrazkow 14.04.20, 08:04
      Dobra, obudziłam się dopiero co. Widzę pelno tabelek ale rano ja mam kiepski wzrok, kojarzenie i w dodatku lenia.
      Szczerze pisze : weź krótko węzłowato opisz założenoa, tezy i wnioski. Poważnie, o co konkretnie chodzi?
      • ylisse Re: troche obrazkow 14.04.20, 16:41
        cos ci sie pomylilo.
        nie prowadze badania klinicznego i dlatego nie mam zadnych zalozen tez i wnioskow.
        wrzucam ogolno dostepne w internecie dane w formie kolorowych tabelek i wykresow.
        Nie trzeba liczyc i analizowac. wystarczy patrzec ze zrozumieniem.
        zachorowalnosc ponizej 20 os na 100ludn. maja kraja jak ponizej :
        Slovakia
        Poland
        Hungary
        Albania
        Greece
        Bulgaria
        Russia
        z iloscia testow nie przekraczajacaj 5 tys na 1mln.
        zas kraje ( stany ) o podobnej gestosci zaludnienia maja o kilkukrotnie wyzsza zachowowalnosc, jezeli wykonuja 2-3 razy wiecej testow.

to so dostepne informacje. wnoski niech sobie kazdy wyciagnie sam
    • ylisse Re: troche obrazkow 14.04.20, 18:23
      W oczekiwaniu na informacje GUSu dotyczace zgonow w 2020 roku podziele sie kolejnym obrazkiem.
      zachorowania na odre na 100 tysiecy ludn.
      Z czego lata 2010-1018 to z GUS, natomiast rok 2019 wyliczony na podstawie informacji z linku ponizej.
      zdrowie.wprost.pl/medycyna/choroby/10283223/rekordowa-liczba-zachorowan-na-odre-w-2019-roku.html
      ( byc moze niepelne dane)
      Po prostu uwielbiam wykresy 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka