Dodaj do ulubionych

Spierzchnięte wargi

11.04.20, 23:38
Dziewczyny, od trzech dni mam bardzo spierzchniętą górną wargę, ciągłe uczucie ściągnięcia i pieczenie/ból skóry.
Nie mam pojęcia, skąd mi się to wzięło, nie przypominam sobie, żebym kiedyś miała coś takiego.
Doradźcie, jak się tego pozbyć. Smaruję na okrągło masłem makadamia, takim:
https://static.triny.pl/img/p/8/8/9/0/8890-large_default.jpg
co daje mi dużą ulgę, przed chwilą posmarowałam też miodem, też chwilowo pomogło.
Obserwuj wątek
    • panna_lila Re: Spierzchnięte wargi 11.04.20, 23:51
      nie oblizywać ust, a na problem miód jest the bestsmile
    • simply_z Re: Spierzchnięte wargi 11.04.20, 23:52
      maslo shea
    • jak_matrioszka Re: Spierzchnięte wargi 11.04.20, 23:56
      Ja używam krem Bepanthen. Na mnie działa cuda, raz lub dwa posmaruje i jestem jak nowa.
    • zonda-m Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 00:05
      lanolina Ziaja
      • pade Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 09:26
        O tak, genialna jest.
      • bang_bang30 Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 17:04
        Potwierdzam. Lanolina do smarowania sutków po karmieniu jest idealna do ust.
    • bambzgrozja Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 00:25
      pewnie zaraz wyjdzie opryszczka
    • fil.lo Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 01:26
      Dzięki dziewczyny. Będę próbowała do skutkusmile
    • pani_tau Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 07:40
      Smaruj zwykłym masłem. Tak, tym spożywczym, sprawdziłam - działa bez pudła smile.

• em_em71 Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 07:47
      Przetrząśnij torebki, kieszenie, moze masz gdzieś pomadkę ochronną. Dokladnie z 10 dni temu mialam to samo. Pomógł taki wynalazek.
    • zazou1980 Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 07:58
      Tez mi sie usta popsuly, mi sie wydaje ze to od wiszacej wszechobecnie w powietrzu dezynfekcji z dodatkiem alko, bo ostatnie 2 tygle chodzilam do pracy, a biurowiec byl intensywnie dezynfekowany.
      Ja uzywam zwyklej masci witaminowej z dodatkiem wit. E, wczoraj juz bylo lepiej 🙂
      • hanusinamama Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 11:49
        Ja siedzie w domu , pracuje z domu. Nic w domu nie dezynfekuje...a i tak mam spierzchniete.
        • fil.lo Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 15:30
          Też nigdzie nie wychodzę...
          Dziś już jest lepiej, smaruję na zmianę moim masłem makadamia, bepanthenem i pomadką ochronną z shea. Wieczorem dołożę miód i ewentualnie masłosmile)
          Coś czuję, że jutro będzie dobrze, dzięki Wam jeszcze razsmile
    • liliawodna222 Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 09:19
      Zwykła maść z wit. A, a poza tym wazelina. Ostatnio z córką doszlysmy do wniosku, ze szminki wazelinowe wysuszają (???), a wazelina nakladana paluchem 😉 juz nie 😆
    • agnieszka_kak Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 09:40
      Wazelina za 3 zl.
    • aurinko Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 09:53
      Mam to samo! Dodatkowo częściej mi wychodzi opryszczka a zajady stały się normą sad łykam Groprinosin, Wit B i nic. Na usta stosowałam pomadki ochronne, wazelinę, maść witaminową, bepanthen i kilka jeszcze innych. Miód fajnie działał a jak był ziarnisty to dodatkowo robił za peeling smile ale najlepiej pomaga mi maść cholesterolowa którą Memphis poleciła mi na popękaną skórę rąk (środki do dezynfekcji i rękawiczki niszczą mi dłonie). To jest taka biała natluszczajaca maść kiedyś robiona na receptę (ja kupiłam gotową w aptece).
    • katie3001 Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 09:54
      Mnie na cos takiego pomaga uderzeniowa dawka (tak 8-10 tabletek na raz) wit b complex. Jak nawilzanie nie pomaga to szukaj apteki calodobowej.
    • elenelda Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 10:41
      Tania maść z witaminą A z apteki. Nie ma nic lepszego. Żadne masła, oleje, pomadki w sztyfcie.
    • fil.lo Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 11:04
      Dzięki, jesteście skarbnicą dobrych rad! Na razie na noc posmarowałam usta bepanthenem, bo miałam w domu. Jest już trochę lepiejsmile
    • beata985 Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 14:00
      Pomadka z wiesiolka
      • damartyn Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 16:06
        Wszystkie porady dobre ale najpierw zrób sobie peeling ust może być nawet tylko szczoteczka do zębów. Natłuść usta, dodaj trochę cukru na nie i masuj. Zdejmiesz zrogowaciały naskórek i przestaną Cię tak sciagać. Potem maśc z witamina A może być np. Retinol1500
        www.doz.pl/apteka/p62627-Retimax_1500_masc_ochronna_z_witamina_A_30_g
        i usteczka jak nowe!
        • fil.lo Re: Spierzchnięte wargi 12.04.20, 18:01
          Ha! Zrobiłam z masła i cukrubig_grin Rzeczywiście jest lepiej.
          Co ja bym bez Was zrobiła? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka