Dodaj do ulubionych

Piękne pnącze - polećcie

14.04.20, 12:59
Potrzebuję porady. Szukam pięknego, szybko rosnącego pnącza (chciałabym, żeby rosło w górę, nie koniecznie na boki, bo miejsca tylko troszeczkę). Gleba piaszczysta. Miejsce generalnie dość słoneczne. W innych miejscu fajnie rośnie wiciokrzew (za to powojniki wcale nie rosną), ale chciałabym coś innego. Poradzicie mi coś?
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 13:01
      Glicynia.
      Tylko ona rośnie jak ta fasola w bajce.
    • chococaffe Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 13:05
      Podepnę się - czy jest sens sadzenia pnączy w donicy (pod murem, na tarasie)?
    • heca7 Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 13:08
      Hortensja pnąca. Milin. Akebia pięciolistkowa. Mam wszystkie i dobrze sobie radzą na słabej glebie (oczywiście posadzone w dołku z dobrą ziemią ) i w pobliżu sosen.
    • takamania Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 14:42
      A czy są jakieś pnącza zimozielone poza wiciokrzewem? A przynajmniej takie , na których liście pojawiają się w marcu?
      • aandzia43 Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 16:34
        Zimozielony jest bluszcz irlandzki.
        • deszczu_kropelka Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 16:45
          ... i trzmielina pnąca.
    • iza232 Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 15:08
      Ja też polecam glicynię. Moja po 2 latach wydłużyła się o ok. 3m. W zeszłym roku nawet próbowała zakwitnąć. Ale nawet same liście są bardzo dekoracyjne. Tylko trzeba uważać, bo mszyce ją bardzo lubią.
      • gajmal Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 15:24
        Dziękuję. Te glicynie są rzeczywiście piękne.
    • aandzia43 Re: Piękne pnącze - polećcie 14.04.20, 16:33
      Z jednorocznych kobea. Woli co prawda mniej słoneczne miejsca, ale na moim balkonie płd.-zach. też co roku daje radę. Rośnie bardzo szybko, ale zaczyna późno i kończy późno - mam zielony balkon do grudnia, do pierwszych mrozów. Kwitnąć też zaczyna u mnie około września i nie ma tych kwiatów za dużo. Ale jeśli ktoś chce mieć zielono do zimy (wróć, obecnie do pory ciemnej i chłodnej) to kobeę polecam. Z jednej sadzonki idą mi 3-4 kilkumetrowe pędy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka