triss_merigold6
22.04.20, 12:10
Jak nie będzie skrzynki wsuń karty do głosowania w płot, czyli instrukcja przedwyborcza dla listonoszy.
wyborcza.pl/7,155287,25888102,wyborcze-instrukcje-dla-listonoszy-jak-nie-bedzie-skrzynki.html#s=BoxWyboImg1
Pozwolę sobie skopiować idealne podsumowanie (z komentarzy pod tekstem)
vanswir22.04.2020, 10:44
Zastanówmy się chwilę. Wicepremier europejskiego (geograficznie) kraju mówi, że będzie drukował jakieś karty za grube publiczne pieniądze nie mając do tego podstaw prawnych (bo ustawa jeszcze nie będzie obowiązywać). Następnie te wydrukowane bez żadnej podstawy prawnej "pakiety wyborcze" mają być za ciężkie pieniądze publiczne rozniesione przez listonoszy. Pieniądze na to będą wydane niezgodnie z prawem (bo ustawa jeszcze nie będzie obowiązywać). Listonosze mają roznosić jakieś "pakiety wyborcze", które w dniu przyniesienia do adresata są tylko zwykłą makulaturą - bo znów nie ma żadnych podstaw prawnych do uznania że są czymś innym, znów bo ustawa jeszcze nie będzie obowiązywać, ale za ich zniszczenie czy kradzież ma grozić sankcja do 3 lat pozbawienia wolności. Czyli tak - jakaś makulatura znajduje się w mojej skrzynce na np. 3 dni przed wejściem w życie ustawy,okazuje się że jest omyłkowo adresowana do sąsiada. Ja ją zabieram do domu, a potem zapominam oddać sąsiadowi, albo np. sąsiad wyjechał nie wiem gdzie i nie mam jak mu jej oddać. Albo pies/chomik/dziecko/karaluchy tę makulaturę zjedzą, pogryzą czy co tam. Stanie się to np. dzień PRZED wejściem w życie ustawy. Czy ktoś będzie mnie usiłował za to karać więzieniem ? Drodzy państwo, sam fakt że muszę pisać o czymś takim, i że takie rzeczy mówi wicepremier i nikt nie zastyga w stuporze, świadczy o ... No właśnie, o czym ?