Dodaj do ulubionych

Wakacje 2020 - pomysły

25.04.20, 17:38
No nie ukrywam, że zakładam ten wątek na bazie poprzedniego wątku, gdzie pada teza, że jak nie ma zwiedzania, to nie ma wakacji, pozostaje zostać w domu i kanał. No i trudno, Dinsneyland będzie pusty (ale np. z Europa-Parku i Rulantiki co tydzień wypuszczają filmiki z zakulisowymi ciekawostkami, wywiadami z osobami zaangażowanymi w powstanie obiektów i ich utrzymanie itp.), Barcelona i Wenecja odsapną od tłumów a nad Bałtyk teraz będzie się jeździło tylko z wielgachnym parawanemsmile Ale przecież wakacje to nie tylko zwiedzanie, to także sport i rekreacja i teraz tak przebiegam myślami w poszukiwaniu, które aktywności sprawdzą się w czasie pandemii i tak:
- bird watching - no wreszcie się skuszę! Stare dobre zabawy typu podchody też mogą wrócić do łask, reanimuję geocatching
- lubiłam koszykówkę, teraz raczej nie pogram ale mogę wrócić do piłki plażowej i tenisa (idę wygrzebać ze schowka rakiety i gąbkowe piłeczki, bo na prawdziwe nie mam już zdrowiasmile
- muszę odnowić kontakt ze znajomą, która rok w rok organizowała rajdy rowerowe, namiot jakiś trzeba skombinować
- na wędkowanie się nie skuszę, ale z książką nad wodą mogę posiedzieć
- w sierpniu będą spadające gwiazdy, trzeba wyszukać fajne miejscówki
- nordic walking uprawiałam i nie przestanę, udało mi się dzieci nawet przekonać, do wakacji może urobię całkowiciesmile
- uwielbiam wschody słońca w mojej okolicy, na szczęście jestem skowronkiem, więc ostatnio oglądałam o 5:40 nad rzeką, zaczęłam już lobbować przy dzieciach, żeby mi potowarzyszyły i obiecałam, że jak wstaną , to mogę nawet zawieźć autem na oglądanie. Będzie trudno, bo one wolą nocne aktywnoścismile
- zamierzam spróbować zagrać w boule albo w golfa, jeśli znajdę jakieś pole golfowe w mojej okolicy, a co sobie będę żałowaćwink
Macie jeszcze jakieś pomysły na urlop w czasie pandemii?
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 17:48
      Spływy kajakowe pewnie będą wink
      • joanna05 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 17:52
        cauliflowerpl napisała:

> Spływy kajakowe pewnie będą wink
        O, to to. Lubiłam, chętnie popłynę.
        • czekoladazkremem Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 20:14
          Tiaaa, jak będzie woda. W Sapinie już widać dno.
      • bi_scotti Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 20:08
        Canoe. I tak co roku jest canoeing przynajmniej w czasie jednego long weekend, moze byc i wiecej. Choc to jest na tyle popularne, ze trzeba bedzie troche poszukac pustszych szlakow nie za daleko. Gdy dzieci byly male, bylo iles tam 2tygodniowych wakacji na canoes - mozemy sobie zrobic "sentimental journey" smile Cheers.
        • te_de_ka Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 21:42
          W Polsce wakeboarding zaczął się rozwijać, można więc spróbować czegoś nowego.
          • cauliflowerpl Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 21:47
            Ja na bank chcę w tym roku SUPa spróbować, tylko u nas ciężko na dzień z mała falą trafić.
    • stephanie_harper2 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 17:50
      Góry. Pewnie polskie ale jak się da to słowackie Tatry.
      • kanna Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 17:52
        Fajnie, fajnie.. a gdzie będziesz nocować? czy to jednodniowy wypad?
        • stephanie_harper2 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 19:07
          Co najmniej dwa tygodnie. Nocować będę pewnie w pensjonacie.
          • kanna Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 23:19
            Jeśli otworzą...
            • stephanie_harper2 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 08:27
              Do sierpnia raczej tak. Raczej nie uwalą całej branży turystycznej.
    • zazou1980 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 17:58
      Pochodze z turystycznego, choc nie do konca docenionego miasta. Co roku jezdzimy na tydzien i nigdy nie mozemy sie wyrobic z wszystkimi atrakcjami. Najwyzej pojedziemy na 2-3 tygodnie i wszystko spokojnie zaliczymy, bo wiele miejsc chcialam jeszcze dzieciakom pokazac. Planuje noclegi u mojej matki i calodzienne wypady po okolicznych miejscowosciach i lasach.To jest moj plan C.
      Plan A to tygodniowy wylot do Grecji (o ile beda otwarte granice), plan B to tydzien nad Baltykiem (o ile beda otwarte pensjonaty i hotele - tu jestem na bank pewna ze beda, o ile cos nie pierdyknie) - wtedy w rodzinne strony pojedziemy na tydzien jak zawsze.
      Dla mnie w wakacje musi byc plaza i woda, nie ma bata...
    • chococaffe Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 18:03
      Tak skrótowo - zająć się swoim ciałem (szeroko rozumiany ruch na świeżym powietrzu). Należy mu się, bo jest baaardzo cierpliwe. smile
    • nenia1 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 18:28
      te_de_ka napisał(a):

> Ale przecież wakacje to nie tylko zwiedzanie, to także sport i re
      > kreacja i teraz tak przebiegam myślami w poszukiwaniu, które aktywności sprawdz
      > ą się w czasie pandemii i tak:
      > - bird watching - no wreszcie się skuszę! Stare dobre zabawy typu podchody też
      > mogą wrócić do łask, reanimuję geocatching

Birdwatching to jest coś w co się bawimy od dawno, nawet ciut więcej bo nie ograniczamy się od obserwacji ale również do fotografii i filmowania. Mamy specjalne namioty, sprzęt i ubrania kamuflujące, wodery, kalosze do brodzenia po wodzie, choć w praktyce z namiotów rzadziej korzystamy, bo nie mamy tyle cierpliwości by siedzieć i czekać, szczególnie ja smile
      Dlatego wyszukujemy ptasie miejsca, gdzie w określonych porach roku ptaki zawsze są, czasem znajdujemy ludzi z ptasią pasją, którzy dokarmiają ptaki żyjące na wolności jak np. pewnego Hiszpana karmiącego sępy i jedziemy do nich, albo płyniemy łódką na ptasie wyspy, albo jedziemy na jesienne i wiosenne trasy migracji, albo wynajmujemy regionalnego przewodnika, wolę taką formę uwieczniania spotkań czyli fotografia z tzw. ręki a nie z zamaskowanego ukrycia w namiocie, filmujesz czy fotografujesz przez specjalne otwory.
      Oprócz ptaków fotografujemy i filmujemy również zwierzęta no i oczywiście przyrodę. Też wyszukujemy w tym celu specjalne miejsca, w tym roku niestety musimy odwołać wyjazd na finlandzką tundrę, gdzie mieliśmy wynajętą specjalną chatkę, w pobliżu miejsca dokarmiania niedźwiedzi i wilków, oczywiście w chatce jesteś zamknięta i nie możesz wyjść.
      Z aktywności to oczywiście góry, góry i góry, nie ma nic piękniejszego niż podziwiać świat ze szczytów po wielogodzinnym wysiłku wspinania się, są ciągle pasma górskie gdzie godzinami nie spotkasz żadnego człowieka.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/zf/jkrc/VrAkyA4bAPOKF1gTVB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/zf/jkrc/emw3FZ15unJ41qa1RB.jpg

• te_de_ka Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 18:55
        Przepiękne foty, dzięki! Poznałam ludzi, którzy to uwielbiają i właśnie dzięki takim opowieściom, jak Twoje pomału się nakręcam. Do tego mam znajomą, która nie tyle potrafi wyoczyć ptaki, co raczej rozpoznaje ptaka po śpiewie czy ćwierkaniu. Ja mam drewniane ucho i takiej umiejętności nigdy nie posiądę, ale urzeka mnie, jak jeszcze po ciemku, na krótko przed świtem ptaki zaczynają swoje trele. Słucham i potrafię zgadnąć, która godzina bez patrzenia na zegarek.
        • nenia1 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 19:13
          Całą noc śpiewają, można by zrobić ptasi zegar, bo poszczególne gatunki odzywają się o różnej porze. Tak, rozpoznawanie po głosie to wyższa szkoła jazdy, choć niektóre odgłosy są bardzo charakterystyczne jak np. żurawie. Ogólnie polecam, bo dzięki temu trafiłam do miejsc, do których pewnie nigdy bym nie pojechała, a są to często niesamowite przeżycia, jak np. zlatujące się (w pewne miejsce na Węgrzech jesienią) tysiącami (dosłownie) żurawie, ze wszystkich stron lecą klucze na tle zachodzącego słońca a klangor jest ogłuszający.
      • redwineiswhatilike Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 20:17
        Przepiękne zdjęcia smile
      • berber_rock Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:23
        Rany!

Skąd wzięłaś wola?

Byłaś w tym PN!?

Ja byłam ale wola nie znalazłam sad
        • nenia1 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 10:44
          berber_rock napisał(a):

> Rany!
          >
          > Skąd wzięłaś wola?
          >
          > Byłaś w tym PN!?
          >
          > Ja byłam ale wola nie znalazłam sad

O cieszę się, że ktoś wie co jest na zdjęciu i jaki to w rzeczywistości trudny do zobaczenia na żywo obiekt smile
          Tak, byliśmy w Dovrefjell, ale wynajęliśmy miejscowego przewodnika z pobliskiego miasteczka, teren parku jest ogromny, więc stwierdziliśmy że samodzielnie szukanie będzie przypominać szukanie igły w stogu siana i tak pewnie by było, bo szliśmy parę godzin dość szybkim tempem, w miasteczku pogoda była ładna, a jak dochodziliśmy do miejsce gdzie były piżmowoły to temperatura mocno spadła i śnieg lekko prószył (w lipcu)
          przez całą drogę spotkaliśmy dwie kobiet, ludzi tam prawie wcale nie ma, więc nie zapytasz czy ktoś gdzieś nie widział piżmowoła, opcja z przewodnikiem jest chyba najlepsza, tym bardziej, że zaprowadził nas do miejsca gdzie stoi mała hytta z płotem, przeskakujesz płot i masz pewną osłonę gdyby piżmowół miał ochotę na małą szarżę, bo te zwierzęta, choć może nie wyglądają, niektórzy zaliczają do 10 najgroźniejszych zwierząt świata, z uwagi na prędkość i masę.

• berber_rock Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:34
        Nenia siostro!

Dzikie góry gdzie leziesz godzi ami i żywej duszy nie widzisz a na końcu rozbijasz się namiotem nad jeziorkiem to moja miłość!

Dotychczas celowałam w Skandynawię, ale w ubiegłym roku odkryłam Pamir i Hindukusz w Centralnej Azji i chyba już mi nie przejdzie ta miłość.
        • nenia1 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 10:47
          W Europie z mniej oczywistych a pustych to Góry Przeklęte Albania/Czarnogóra, bułgarski Piryn i Riła, i bardzo mi się podobało, tam już nie było całkowicie pusto, ale tłumów nie ma, Picos de Europa.
          • berber_rock Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 10:56
            Picos de Europa tez mi sie podobalo. Kurcze, w lipcu przez zaspy sniegu musielismy przelazic wink

Z europejskich to jeszcze Retezat w Rumunii polecam. Tez odludzie ...

Co do Albanii i Gor Przekletych, to bylam tam chyba z 15 lat temu, kiedy Albania jeszcze mocno dzikawa byla. W gorach sie nie zatrzymalam, bo to byl lipiec i przy ponad 30 stopniach i patelni i tak bysmy za wyczynowo nie pochodzili.

Do Centralnej Azji ludziska jezdza tropic white leoparda, ale nie slyszalam jeszcze zeby komus sie udalo.
            Ja za to kocham wielblady jednogarbne (chociaz trudno je nazwac dzikimi smile), bo w odroznieniu od tych pustynnych, sa takie milusie i miekkie.
    • bywalec.foteli Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 18:33
      Chętnie pozwiedzam nowe prestiżowe miejsca w Polsce, może tym razem Kalisz bo jest nieco egzotyczny. Zjem kebaba, kupię magnes na lodówkę, dzięki temu uratuje kilka miejsc pracy w Polsce.
      Z drugiej strony jak kebab to tylko w Ełku, ale tam jeszcze Sophie spotkam a po co mi to.
    • jusytka Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 19:02
      Pakuję rowery do auta i jadę w mniej popularne polskie góry
    • meduza321 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 19:05
      Ja jak otworza granicę jadę do Czech i chcemy jechac na Lysa Hora na Morawach i na Łysą Górę w Świętokrzyskim smilesmilesmile
      • homohominilupus Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 20:02
        Może się w końcu odważę na canyoning 😉
        I oczywiście chodzenie po górach i biwakowanie raczej niz spanie w pensjonatach chociaż to się jeszcze okaże.
        • bi_scotti Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 20:14
          Hiking jest fine ale pozostaje problem bazy sad Gdzies trzeba spac i jesc. Nam sie juz nie chce targac wlasnego namiotu i zarcia wink Narazie zreszta nie wolno sie rozbijac na Crown Land a campgrounds zamkniete wiec nie ma o czym (jeszcze) mowic … uncertain I nie wiem jak to bedzie z hotelami, inns, restauracjami … Baza potrzebna. BTW, jak to bedzie z pilgrimages? Np. Camino? Moze zostanie nam tylko jakis badminton we wlasnym ogrodku wink Cheers.
          • te_de_ka Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 21:25
            Pielgrzymki takie stadne z nocowaniem po stodołach oraz odpusty, dożynki i takie tam w tym roku raczej się nie odbędą. Inscenizacji bitwy pod Grunwaldem nie będzie i owsiakowy Woodstock nie ma szans. Z praktyk okołoreligijnych to teraz ja bym obstawiała wynajęcie celi w jakimś klasztorze albo urlop w stylu pustelnik czyli pobyt solo na odludziu, gdzie umiejętności survivalowe mile widziane. Natomiast wędrowanie jak najbardziej powinno zaistnieć. Przecież to nie musi być rajd dookoła Polski na stopa czy bla bla carem albo noclegi z schronisku na podłodze. Z małymi dziećmi dreptałam po pttk-owskie Siedmiomilowe Buty po prostu po okolicy do najbliższego rezerwatu, pomnika przyrody albo choćby nad rzekę czy pozbierać kasztany a po narodowej kwarantannie i uwięzieniu uczniów w domach trzeba będzie odpępowić od kompów wiele ofiar zdalnej edukacji nałogowo zanurzonych w sieci i trwale odciętych od świata za oknem swojego pokoju. Moim dzieciom obiecuję, że jak pójdą w siną dal i nie będą miały siły wrócić - bidulki z syndromem dziecka z tylnego siedzenia smile, to podjadę autem, żeby zwieźć do domu. Teraz, kiedy ruch samochodowy jest mniejszy niż zwykle, mogą nawet zaliczać per pedes trasy, które zwykle pokonują w transporcie zbiorowym albo dotrzeć do miejsc, w których dawno nie bywały, niekoniecznie na bulwary. Chciałabym, żeby najpierw pozwolili działać różnym agroturystykom i pensjonatom, zanim pozwolą otworzyć wielkie molochy jak Gołębiewski. Dużo osób ma swoich ulubionych gospodarzy, z zachowaniem podwyższonych rygorów sanitarnych, pewnie można by było bezpiecznie skorzystać z noclegów poza domem a już ci, co mają bliską rodzinę w atrakcyjnych turystycznie miejscowościach, to szczęściarze - mogą się lokalami na wakacje wymienić.
        • berber_rock Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:26
          Canyoning jest super tylko trzeba miec/w pożyczyć sprzęt.

Co do gór i wędrowania z namiotem - polecam.

Byle nie Rockies w Kanadzie bo to dno i kilo mułu! Gorsza to chyba jedynie Szwajcaria ze swoim zamordyzmem.
    • julita165 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 21:52
      Optymalny jest domek wolno stojacy w malo popukarnym miejscu. Nawet mam na oku taka miejscowke e Bieszczadach 😁
      • stavros2002 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:17
        Jeśli otworzą granice, jadę do Chorwacji.
      • biala_ladecka Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:34
        Obstawiam, ze Bieszczady w tym roku beda masakrycznie oblegane.
    • berber_rock Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:28
      U mnie jyz zapowiedzieli że granice raczej otworzą.

Biorę cały swój sprzęt kempingowy i kierunek hiking/góry. Jeszcze nie wiem gdzie bo to zależy od sytuacji.

Wola bym chętnie obejrzała.
    • little_fish Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:36
      Kajaki dozwolone mają być, jeszcze nie wiadomo kiedy otworzą wypożyczalnie . Rozumiem, że na własnym sprzęcie mogę sobie pływać dowolnie? Ciekawe co będzie z plażami i kąpielami...
    • lajtova Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 22:43
      Plan A - Gdańsk + Kotlina Kłodzka.
      Plan B - Gdyby okazało się w czerwcu/lipcu że w sierpniu można polecieć do Grecji/Turcji/Cypru to zmieniamy plany.
      Plan C - jeśli byłyby otwarte granice to Litwa lub Czechy.

Nie wierzę w możliwość swobodnego przejazdu do Chorwacji - za dużo granic.
    • mama0208 Re: Wakacje 2020 - pomysły 25.04.20, 23:32
      Ja bym chciała wyjechać nad morze. Lubię Ustronie morskie ale czy to bezpieczne? Może będzie możliwość śniadania do apartamentu a obiad Ew do samodzielnego ugotowania. Mam swój ulubiony pensjonat gdzie jeździłam gdy dzieci były małe. Warto powtórzyć wakacje w tym rejonie?
      • lily_evans11 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 12:47
        Uwielbiam Ustronie! Do jakiego pensjonatu jeździłaś?
        Dla mnie to śniadanie w pokoju i samodzielne gotowanie obiadu to strasznie smutna rzecz. Zresztą w tym moim domu wczasowym w kuchni była 1 kuchenka 4-palnikowa, jakby tak kilkanaście osób jednocześnie chciało robić obiad, to nie wiem...
    • beverlyja90210 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 00:25
      Wow świetny plan ale dla emeryta,ja uciekam do Hiszpanii na dwa trzy miesiące jak tylko otworzą granice i tak turystów się nie spodziewam a miałam remont robić wiec idealna okazja
      • te_de_ka Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 06:56
        Widzę, że remont to niezmiennie jeden ze stale powtarzających się pomysłów urlopowo-wakacyjnych, pewnie i w czasie pandemii wiele osób wyremontuje to i owo, ale że zrobiłam remont jesienią, nawet do założenia klimy się przekonałam w obawie przed hiszpańskimi temperaturami latem w kraju nad Wisłą, to teraz szukam pomysłów na aktywności lokalne, bo coś mi się zdaje, że granice to raczej dopiero na wakacje w 2021 mogą zostać otwarte. A po wakacjach i tak miałam w planach podszlifować z dzieckiem hiszpański, bo mam w sąsiedztwie iberofila, żal by było nie skorzystać, może akurat na kolejne wakacje się przyda.
        • pasquda77 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 10:53
          Będę szczęśliwa jeśli uda się wyskoczyć do Gdańska na kilka dni, nie mam w tym roku dużych wymagań.A jeszcze jak będzie można bez kagańca to szczyt szczęścia 😁
          • skat_0 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 12:59
            Do Danii wpadnij, do męża 😀 oczywiście o ile otworzą granice
            • pasquda77 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 13:12
              skat_0 napisała:

> Do Danii wpadnij, do męża 😀 oczywiście o ile otworzą granice
              Chętnie, ale on już nie może doczekać się kiedy będzie mógł zjechać bez kwarantanny do Polski, że dwa miesiące już tam jest non stop, a przyjeżdżał do domu co 2,5 tygodnia 🙁
              • skat_0 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 13:25
                No ja też chcę na urlop do Polski 😀 Jesienią byliśmy, teraz przepadl urlop wielkanocny. I Nawet jakbym miała tylko u mamusi na wsi siedzieć, to kiełbasa z lokalnej masarni, ognisko i namiot na podwórku jak w dzieciństwie to będę zadowolona smile
    • volta2 Re: Wakacje 2020 - pomysły 26.04.20, 13:14
      właśnie zaczynam obmyślać plan b na wakacje

rozstawiamy namiot na górce w sadzie u ciotki, może dostęp do łazienki da? i do kuchni?
      10 km od jej domu zaczynają sie fajne trasy górskie, więc planuję tam wysłać dzieci zamiast na obozy/kolonie

obok mieszka pan z autem, więc zakładamy pokrycie kosztów paliwa i żeby zawoził dzieci na szlak a wieczorem ich obierał i zwoził na nocleg.

jedyne o co naprawdę sie martwię, to o to, że dzieci mają się już lekko dość i wolałabym żeby wymieniły się turnusami a każdy zabrał po jednym bliskim koledze. wtedy odpoczną od siebie wzajemnie, jeden będzie miał pusty dom, drugi pusty namiot. samotnie tego nie widzę, że idzie taki nastolatek na szlak. lepiej z towarzyszem

nie wyobrażam sobie nie pojechać rodzinnie nad bałtyk, zawsze jadą do mieszkania i gotuję, pensjonaty i hotele nam nigdy nie były potrzebne, więc opcja taka dla mnie byłaby super, nawet gdyby po plażach wolno było tylko spacerować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka