kokosowy15 26.04.20, 22:43 Czy bardziej boicie się coronavirusa, zachorowania lub problemów ekonomicznych, czy suszy grożącej przerwaniem zasilania elektrycznego? Już teraz poziom wody w Wiśle (Warszawa) to 60 cm. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nuclearwinter Re: Susza 26.04.20, 22:47 Problemów ekonomicznych i suszy, ale suszy chyba bardziej, bo na problemy ekonomiczne remedium się znajdzie a na suszę - chyba już nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Susza 26.04.20, 22:52 A kto ma niby znaleźć to remedium? Wszystkie problemy, z suszą, ekonomią i zdrowiem poszły w las, został tylko fejkwirus. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Susza 26.04.20, 22:56 kokosowy15 napisał(a): > Czy bardziej boicie się coronavirusa, zachorowania lub problemów ekonomicznych, > czy suszy grożącej przerwaniem zasilania elektrycznego? Już teraz poziom wody > w Wiśle (Warszawa) to 60 cm. Bez prądu to niczego nie będzie - więc suszy. Jesteśmy cywilizacją elektryki, bez prądu wracamy do epoki kamienia łupanego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Susza 26.04.20, 23:01 Jesteśmy tak uzależnieni od energii elektrycznej, że gdyby zabrakło zasilania grozi nam masowe wymieranie. Czas projektowac laptopy na korbę. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Susza 26.04.20, 23:02 Grzej, obecnie gdy prądu zabraknie zaczynamy się łupać po łbach albo łupić. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Susza 27.04.20, 12:44 Teraz skończyłam "Drugi sen" Roberta Harrisa, też Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Susza 27.04.20, 08:24 Zdecydowanie suszy. Gdyż albowiem pokaz mi respirator, który zadziała bez prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Susza 27.04.20, 08:54 Wojska Macierewicza musiały by kręcić korba. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Susza 27.04.20, 09:00 A za chwilę do tego wątku wejdzie bywalec i powie, że suszy nie ma, że lato ma być gorące, a my jesteśmy głupi😒 Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Susza 27.04.20, 15:04 Generatory na benzyne czy diesla. Tak zyja ludzie, ktorzy sa za daleko od linii elektrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Susza 27.04.20, 11:35 Suszy u mnie nie ma. Trawa zielona przebija przez zeszłoroczną, woda w studni jest, w pobliskim bajorku też, jak szpadlem przekopuję ziemię to 3-5 cm pod powierzchnią jest wilgotna warstwa. Co innego zeszłym roku w lipcu, trawa wyschnięta na wiór, wody w bajorku tyle co kot napłakał. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Susza 27.04.20, 11:48 Tak. Wszyscy się mylą i błędnie interpretują poziom wody w glebie w kraju. Pożary też wymyślają sobie, bo im nudno przy koronie. Fiołek ma zieloną trawę, więc suszy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Susza 27.04.20, 15:09 Masz tylko jeden poważny pożar - trzcinowiska. A trzciny wiosną palą się pięknie niezależnie czy jest sucho czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Susza 27.04.20, 15:13 Oczywiście z trawami jest podobnie, rok w rok są informacje o wypalaniach traw i pożarach. Trawy się palą nie dlatego że jest susza, a dlatego że po zimie ich naziemne części są łatwopalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Susza 27.04.20, 14:19 W wątku jest mowa o wodzie do chłodni w elektrowniach, trzeba jej dużo, a jest coraz mniej i coraz cieplejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Susza 27.04.20, 15:11 masz rację, jeśli do lipca nie spadnie deszcz to będzie problem. Na razie woda nie jest ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Susza 27.04.20, 11:51 kokosowy15 napisał(a): > Czy bardziej boicie się coronavirusa, zachorowania lub problemów ekonomicznych, > czy suszy grożącej przerwaniem zasilania elektrycznego? Już teraz poziom wody > w Wiśle (Warszawa) to 60 cm. Oczywiście że suszy, nie tylko z powodu braku prądu, choć i to by wystarczyło 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Susza 27.04.20, 11:51 Zdecydowanie suszy. Ale od jutra ma już padać.No i bedzie ciepło. Więc mogę nawet majówkę w deszczu zaliczyć Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Susza 27.04.20, 12:02 joanna266 napisała: > Zdecydowanie suszy. Ale od jutra ma już padać Mam nadzieję, że pipada porządnie, a potem w kolekne dni, a nie jak ostatno, że mi aplikacja pokazuje desz, a te dwie krople to wiatr wysuszył, zanim do ziemi doleciały... Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Susza 27.04.20, 12:33 Przerwania zasilania elektrycznego dla mojego domu się nie boję ani trochę (mam elektrownię słoneczną). Ciężkiego przebiegu covida u mnie też się nie boję ani trochę. Natomiast generalnie to, co człowiek z chciwości robi ze środowiskiem (florą, fauną, przyrodą nieożywioną, ziemią, wodą i bezbronnymi ludźmi) autentycznie mnie przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Susza 27.04.20, 13:06 Jak mają mi odciąć internet, to tego się najbardziej boję. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Susza 27.04.20, 13:11 Ja bardziej suszy. Mam poczucie, że wirusa przy odpowiednim zachowaniu mam szasnę uniknąć, a susza dotknie nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Susza 27.04.20, 13:45 Kryzys ekonomiczny też dotknie nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Susza 27.04.20, 14:18 Obawiam się, że z powodu suszy dotnie nas też podwyżka cen żywności w ogóle to słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Susza 27.04.20, 14:55 Podwyżka cen żywności będzie także dlatego że: - import jest ograniczony, a generalnie na początku sezonu to zagranica generuje tanie produkty (pandemia) - nie ma komu pracować przy zbiorach z powodu ograniczeń dla pracowników sezonowych (pandemia) - jak rozluźnią obostrzenia, to choróbsko wystąpi masowo ograniczając logistykę (pandemia) - była cholernie ciepła zima i jak już wszystko zaczęło kwitnąć, to przylazł przymrozek (klimat) - jest susza (klimat) Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Susza 27.04.20, 14:19 Boje sie ze ludzie zbiednieją przez zamkniecie a ceny wzrosną przez suszę. Będzie bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Susza 27.04.20, 15:08 SUSZY mąż jest rolnikiem i temat suszy dotyczy nas bezpośrednio już czwart rok Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Susza 27.04.20, 15:11 U nas jest wiecznie susza, mieszkamy na polpustyni, wiec wszystkie uprawy sa nawadniane ze studni artezyjskich, podobnie bydlo dostaje wode pompowana przez wiatraki, bo jedyna rzeka w okolicy sklada sie z 10 cm wody i pol metra mulu. Sa tez sztuczne jeziora zasilane woda z nielicznych opadow i tzw playah, czyli naturalne i sztuczne niecki, rowniez zasilane woda z opadow. Jezioro, z ktorego jest czerpana woda dla miasta, uzywa tez wody recyklingowanej ze sciekow. Ludzie poza miastem maja wlasne studnie, jak ja. Nasza studnia ma glebokosc ponad 100 metrow. Ogolnie mysle, ze czas w Polce zaczac robic sztuczne zalewy, ktore gromadzilyby wode ze sniegu i opadow na lato. Np w Pueblo, Kolorado, gdzie mieszkalam pare lat, jedyna woda pochodzila z zalewu.W lecie byly zakazy podlewania ogrodkow, w radio i tv przypominano o zakrecaniu kranu przy myciu zebow, zeby nie leciala na darmo itp. Myjnie samochodowe uzywaly wody recyklingowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Susza 27.04.20, 17:33 hamerykanka napisała: > Ogolnie mysle, ze czas w Polce zaczac robic sztuczne zalewy, ktore gromadzilyby > wode ze sniegu i opadow na lato. No właśnie na tym polega susza w PL, że od paru lat NIE MA w zimie śniegu ani żadnych opadów, jest sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Susza 27.04.20, 18:20 Ale w gorach snieg jest i schodzi potem woda do rzek i do morza. W Kolorado wlasnie robili sztuczne zalewy dla tej wody posniegowej z gor. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Susza 27.04.20, 18:41 Ciekawy wykład, daje do myslenia............. www.gosc.pl/doc/6277418.Tomasz-Rozek-Czy-Polska-zamieni-sie-w-Sahare?fbclid=IwAR3oeapT-ZqWrsvlRpjcVzuU7r4lSdfvqopaGAYg6WcQZV0t6URemyWRJ-w Odpowiedz Link Zgłoś