Dodaj do ulubionych

Zanim wezwę elektryka

27.04.20, 06:41
Porada potrzebna na już, bo do elektryka mogę dzwonić za jakiś czas dopiero: dom jednorodzinny, nie mam prądu w trzech pomieszczeniach, korków nie wysadziło. Nie działa mi piec CO. Myślicie, że mogę podłączyć go na innym obwodzie? Wszystko inne w domu działa normalnie, nie mam światła w jednym pokoju, łazience i pomieszczeniu gospodarczym.
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 06:45
      Dokładnie tak bym zrobiła-przedłużacz, podłącz piec do innego gniazdka i czekaj na elektryka.
    • stavros2002 Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 07:08
      Prawdopodobnie padła faza. Dzwonisz do pogotowia/zakładu energetycznego, oni mogą się dostać do skrzynki zewnętrznej pod domem, czy dzie tam masz doprowadzenie prądu z sieci. 5 minut roboty.
      • paola.brunetti Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 08:10
        Dzięki.
        • stasi1 Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:11
          A masz 3 fazowe przyłącze? I podłączyłaś ten przedłużacz?
          • stavros2002 Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:19
            W domach jednorodzinnych 3 fazy to raczej standard.
            • 45rtg Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:22
              stavros2002 napisał:

> W domach jednorodzinnych 3 fazy to raczej standard.

Może i standard (sam mam wyprowadzone w dwóch miejscach), ale jako eksponat na ścianie. Ewentualnie płyta indukcyjna na tym jest, lub betoniarka. Więc ciężko sprawdzić, czy działa.
              • hanusinamama Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 11:21
                Czemu eksponat? Ja mam tak a nie mam ani płyty ani betoniarki.
                • 45rtg Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 12:16
                  hanusinamama napisała:

> Czemu eksponat? Ja mam tak a nie mam ani płyty ani betoniarki.

No właśnie. Masz gniazdo siły, ale nic do niego nie podłączasz.
            • stasi1 Re: Zanim wezwę elektryka 03.05.20, 10:35
              Ja mam w domu 3 fazy ale raczej ciężko miałbym ten przedłużacz gdzie podłączyć. Wszystko w mieszkaniu na jednej fazie.
      • fitfood1664 Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:22
        ja bym poszukała klucza do tej skrzynki, bo właściciel nieruchomości też go ma
        • stavros2002 Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:32
          A jak już będzie miała, to co zrobi?
          • joanna_poz Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:38
            zrobi pstryk i zacznie jej działac to co przestało, bez wzywania pogotowia energetycznego.
            • stavros2002 Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:45
              Generalnie sprawa jest trywialna i do zrobienia na szybko, ale nie jest to tylko proste "pstryk". Zresztą dlatego skrzynka jest zamknięta/zaplombowana, aby nie grzebała w niej dowolna złota rączka. Do manipulacji w skrzynkach przyłączy uprawniony jest tylko lokalny zakład energetyczny,.

Warto aby autorka wątku dopytała sąsiadów, czy mają też podobną awarię, jeśli tak, to usterka fazy jest jeszcze bardziej prawdopodobna.
              • 45rtg Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 10:31
                stavros2002 napisał:

> Generalnie sprawa jest trywialna i do zrobienia na szybko, ale nie jest to tylk
                > o proste "pstryk". Zresztą dlatego skrzynka jest zamknięta/zaplombowana, aby ni
                > e grzebała w niej dowolna złota rączka. Do manipulacji w skrzynkach przyłączy u
                > prawniony jest tylko lokalny zakład energetyczny,.

Przecież nie jest zaplombowana. Z całą pewnością ma tam dostęp użytkownik i jeżeli to jest kwestia wywalonego bezpiecznika na którejś fazie to może go tam przełączyć. Oczywiście, jeżeli sytuacja się powtórzy, to sprawa jest poważniejsza.
        • evolventa Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:41
          Nie zawsze, ja na przykład nie mam i z tego co wiem moi sąsiedzi też nie. Jeżeli cokolwiek się zadzieje w skrzynce, niestety muszę wzywać pogotowie energetyczne.
          • little_fish Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:48
            A ja mam kluczyk. I te fazy mają swoje bezpieczniki w skrzynce - wystarczy przestawić pstryczek w odpowiednią pozycję
            • joanna_poz Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 09:53
              bo kluczyk się powinno mieć.
              przy okazji wizyty pogotowia energetycznego polecam ich poprosić o kluczyk
              (my niestety tez gdzieś zawieruszylismy i się wlamywalismy do skrzynki, bo wywalilo tam bezpiecznik, a pogotowie powiedzialo że przyjedzie na drugi dzien - dali nam kluczyk, żebysmy mieli).
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 11:15
      U nas jak nie ma jednej fazy to cała wieś nie ma.
      Ciągniemy wtedy na przedłużaczu prąd z gniazdka które jest oki.
    • hanusinamama Re: Zanim wezwę elektryka 27.04.20, 11:19
      Oczywiscie ze tak. U nas jak wywala jedna faze, to na przedłużaczu podłączam zamrazarkę i piec w kotłowni. Swoja drogą dzwoniłaś do dostawcy prądu? Moze maja awarie, u mnie zazwyczaj wysiada jedna faza jak cos naprawiaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka